גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אמנון וקרן נויבך מציגים: מחובריזם, מקורביזם ונפוטיזם

היעדר הביקורת על אמנון נויבך מדגימה שוב כיצד החונטה התקשורתית עובדת ולמי היא נאמנה ■ וגם: מילה על מלחכי הפנכה של החונטה ■ אלי ציפורי, גילוי נאות

אמנון נויבך / צילום: תמר מצפי
אמנון נויבך / צילום: תמר מצפי

1. אמנון נויבך. בין 1990 ל-1994 שימש כציר הכלכלי של ישראל בוושינגטון, אבל עוד נחזור לעובדה הזו. נויבך, למי שהספיק לשכוח, היה חלק מחבורת ה"בלייזרים" של שמעון פרס שכללה גם את נמרוד נוביק ויוסי ביילין. באפריל 2014 החל לשמש כיו"ר הבורסה לניירות ערך, אחרי הדחתם של היו"ר סם ברונפלד והמנכ"לית אסתר לבנון על-ידי יו"ר רשות ני"ע שמואל האוזר, הרגולטור של הבורסה שהביא את נויבך ואת המנכ"ל יוסי ביינארט.

אתמול הודיע ביינארט על התפטרותו מפאת מחלה. זה לא ממש מדויק. מה שממש מדויק הוא שאמנון נויבך רוצה להדיח את ביינארט כבר חודשים ארוכים. המחלה הייתה זרז להדחה הזאת. נויבך הצליח. עובדה: ביינארט בחוץ. מתברר שאפשר להוציא את האנשים מהפוליטיקה אבל אי-אפשר להוציא את הפוליטיקה מהם.

העילה להדחת ברונפלד ולבנון הייתה דעיכתה המתמשכת של הבורסה בתל-אביב, שהתפקיד המרכזי שלה הוא לא רק מקום מפגש בין קונים למוכרים בניירות ערך, אלא, גם ובעיקר, מקור חשוב לגיוס הון על-ידי חברות ולצמיחת המשק. את התהליך הזה לא הצליח נויבך לעצור, להיפך. הבורסה בראשותו הולכת וגוססת. מי שבא בשעריה אלה חברות אמריקאיות שמגייסות כסף בזיל הזול, יחסית לאלטרנטיבות שלהן בארה"ב. מי שבא בשעריה, או לפחות מנסה וגם נכשל, הן חברות כושלות שלא הצליחו למצוא שום מקור לגיוס הון אחר ובדרך-כלל מוצמדת להן בדוחות הערת עסק חי. זאת ואף זאת, נויבך, כיו"ר הבורסה, הצליח להביא את המוסד הזה להפסד תפעולי לראשונה זה כ-30 שנה. לא משהו שאפשר להתגאות בו. נכון שהתהליך החל עוד לפני כניסתו לתפקיד, אבל עכשיו זו המשמרת שלו, והוא הנושא באחריות.

ובכל זאת, הפוליטיקאי אמנון נויבך יודע היטב לגלגל את האחריות הלאה ממנו: את ביינארט הוא הצליח להעיף, על פרופ' האוזר, יו"ר רשות ני"ע ומי שתמך במינויו, הוא מותח ביקורת בשיחות סגורות. העובדים, כרגיל, גם אשמים, וכל הסיפור על "שינוי מבני" שיציל את הבורסה מדעיכתה רבת השנים הוא בולשיט אחד גדול.

לא רק ביינארט צריך היה להתפטר אתמול. גם נויבך. במיוחד נויבך.

קרן נויבך / צלם: איל יצהר

2. קרן נויבך, בתו של אמנון נויבך, משדרת כיום את "סדר יום" ברשת ב' בשעת שידור נחשקת.

היא התחילה את הקריירה שלה בגלי צה"ל, כפי שהזכרנו פה בשבוע שעבר. בגיל 21 בלבד נשלחה לוושינגטון על-ידי התחנה הצבאית - ללא ספק משרה נחשקת. היא נשלחה לעשות זאת בדיוק בתקופה (לפחות בחלקה) שבה אביה שימש כציר הכלכלי בוושינגטון. אתם מוזמנים להרהר בכך: מה הסיכוי שבן או בת יגיעו לגלי צה"ל ויישלחו בגיל 21 בלבד לשליחות יוקרתית בוושינגטון בזמן שהאב עובד שם מטעם המדינה ומקורב לפוליטיקאי מאוד בכיר?

אי-שוויון כלכלי מתחיל מאי-שוויון הזדמנויות שמתורגם בהמשך לקריירה מתגמלת יותר. אי-שוויון הזדמנויות הוא גם תולדה של פערי חינוך, פערי השקעה של המדינה וכדומה. אבל אי-שוויון כלכלי ואי-שוויון הזדמנויות הוא גם, ולפעמים בעיקר (במיוחד בשנות ה-80 וה-90 במשק הישראלי), תולדה של מחובריזם, מקורביזם ופרוטקציוניזם.

3. שנות ה-80-90 וגם אחריהן היו מהאפלות ביותר בתקשורת הישראלית. הן הבסיס להבנה של האופן שבו התקשורת בישראל מתפקדת ומדוע היא אינה ממש משקפת את המציאות כהווייתה. היה מדובר בחונטה שמכבדת אך ורק את דעת חברי החונטה וכל השאר מבחינתה הם אינטרסנטים, מושחתים ונבערים. חונטה שעובדת קשה מאוד מאחורי הקלעים כדי להכפיש את מי שלא חושב כמוה. זו חונטה שמעמדה הולך ודועך, ומשום כך היא יוצאת משלוותה. אלה היו שנים שבהן הודרו דעות, הודרו אנשים, הודרו מגזרים. זה היה חושך, פשוט חושך. עידן האינטרנט וההכרה של אמצעי המדיה עצמם בעיוות שיפרו לאין ערוך את המצב בשנים האחרונות, אבל החונטה בשלה, נאמנה לחבריה, מכבדת אך ורק את דעותיה. מבחינתה יש רק אמת אחת ואין בילתה.

קרן נויבך הפכה את תוכניתה לתוכנית אירוח מפנקת מאוד לכתבי ועורכי "הארץ דה-מרקר", על חשבון כספי משלם המסים. העיתון הזה הוא התנ"ך מבחינתה, על-פיו יישק דבר, אף שהוא מייצג דעה פוליטית מסוימת מאוד, ושולית יחסית בחברה הישראלית. זו זכותה הפרטית להפוך כל עיתון לגביע הקדוש שלה, אבל חובתה הציבורית היא אחרת לגמרי: לכבד דעת אחרות, לכבד עיתונים אחרים, לכבד מי שלא חושב כמוה.

על סבר פלוצקר, למשל, הפרשן הכלכלי הוותיק של "ידיעות אחרונות" ומי שידיעותיו ותובנותיו הכלכליות עולות עשרות מונים על שלה (ואפשר להסכים איתן או לא, כמובן), היא אמרה שהוא הרוויח ביושר את הלעג עליו, שהטקסטים שלו הזויים באחרונה, כאילו הוא לא גר כאן. סליחה, גברת נויבך, אבל מי שמך? במקביל, החבורה שעוטפת ותומכת ומאדירה אותה, אותם עיתונאים בדיוק שצברו אצלה עשרות שעות שידור מפנקות, מפיצים את הלעג ואת הרעל הזה על פלוצקר (וגם לנו יש הזכות להיות באותו צד מוכפש).

האם זה מקרי שכל החבורה הזו מתקשה להוציא תחתיה אפילו מילת ביקורת אחת על האב נויבך ותפקודו כיו"ר הבורסה? מה, זה לא חשוב? זה לא נושא לדיון ציבורי? הבורסה כאחד ממקורות ההון של המשק אינה חשובה פתאום?

4. מלחכי הפנכה של החונטה. החונטה התקשורתית לא מלכלכת ידיים. את עבודת הלכלוך עושים בדרך-כלל קבלני חיסול חסרי חוט שדרה והוגנות עיתונאית, כמו דמויי מבקרי תקשורת "אובייקטיביים" כביכול. הם אחראים בעיקר להפצת הרעל ברשתות החברתיות. אחד מהם הוא אביב הורוביץ, בעל טור תקשורת באתר "מאקו" ולשעבר עובד של שוקן, ששכרו, גם בעקיפין, משולם על-ידי יצחק תשובה ומשפחת ורטהיים, מבעלי קשת, הבעלים של האתר (ומי שחטפו בטור הזה לא מעט ביקורת). השני הוא שוקי טאוסיג, "עורך" אתר ביקורת ותיק שירד מנכסיו בשם "העין השביעית". טאוסיג הוא שם נרדף לשחיתות עיתונאית. הוא מפיץ שקרים, בדותות וקונספירציות שמתאימות בדיוק, אבל בדיוק, להמיית לבם של נויבך, עמוס שוקן וסגנו גיא רולניק. מה התמורה? חנופה. לא פעם אירוח "נוח" אצל נויבך וגם אירוח מפנק ומלטף מעל דפי "הארץ-דה מרקר". מתברר שלא רק כסף קונה דעות, אלא גם כמה מילים טובות. גם אם תצמידו אקדח לרקתו של טאוסיג, הוא יתקשה להוציא מילה רעה על אדוניו. שכרו, אגב, ממומן, בפועל, בין היתר מתרומות של הקרן החדשה לישראל, שיש לה זיהוי פוליטי מסוים שמתאים כמובן לאג'נדה של אדוניו.

5. עו"ד אלעד מן, יו"ר ועדת עמותת "העין השביעית", היועץ המשפטי של עמותת הצלחה ומי שמציג עצמו כמרצה לדיני תקשורת. בחצי השנה האחרונה החלטנו לפרסם, בשיתוף אגף שוק ההון באוצר, סוג של "טיפים" לחוסכים לפנסיה, כשירות לציבור וכחלק מקמפיין ארוך שנים שלנו למען שיפור התנאים הפנסיוניים של הציבור. לשמחתנו, הקמפיין הצליח - בהורדת דמי הניהול ובצעדים משלימים של דורית סלינגר, העומדת בראש האגף. מן וחבורתו הצדקנית והטהרנית לא ראתה זאת בעין יפה: היא הפנתה שאלה, דרך צד ג', שתוהה אם הטור של אגף שוק ההון באוצר הוא בתשלום כי זה נראה ממש "מוזר". כהרגלה, החבורה הטהרנית זיהתה שחיתות, כי מבחינתה כולם מושחתים.

יש לנו הצעה למר מן, שחובב את חוק חופש המידע. הגש בקשה למשרד האוצר, על-פי חוק חופש המידע, ובה דרישה להעביר מידע על תשלומים ל"גלובס" או לחשבונו הפרטי של כותב טור זה, תמורת הטור של האגף שמופיע בטורו "גילוי נאות". במקביל, אנחנו מוכנים להעביר לך את דפי חשבון הבנק שלנו כדי שתהיה רגוע, בתנאי אחד ויחיד: שאתה וחבריך תפרסמו רשימה נוקבת על עיתונאים שטסו במטוסים פרטיים של מיליארדרים ונשאו נאום מחניף ומתקתק ליצחק תשובה במלון פלאזה, לאחר שתשובה מימון את שהייתם שם במאות אלפי דולרים. זה בדיוק אותם עיתונאים שאתה משרת ללא תנאי.

eli@globes.co.il

עוד כתבות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

רישי סונאק, ראש ממשלת בריטניה / צילום: Reuters, Jessica Taylor

בריטניה הטילה סנקציות על ארגונים ישראליים קיצוניים ומתנחלים

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

היא חקרה את אחד הכלכלנים המפורסמים בעולם ובטוחה - אנחנו עושים לו עוול

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית