גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"חברות שלא יתאימו את עצמן למציאות החדשה ייעלמו"

מפגש "כלכלה על הבר" של "גלובס" ובנק לאומי עסק הפעם במהפכה הדיגיטלית ובהשפעתה על עולם הקמעונאות ■ דני כהן, ראש החטיבה הבנקאית בבנק לאומי, מאמין שלציבור יש היום השפעה גבוהה ■ אבי שומר, מנכ"ל צומת ספרים: "אנשים הפסיקו לקנות מכשירים כמו קינדל וחוזרים לעותק קשיח" ■ ענת לוי, מנכ"לית יקבי רמת הגולן: "העולם הדיגיטלי שייך לכל הגילאים, וזה אתגר מטורף"

דני כהן, ראש החטיבה הבנקאית בבנק לאומי/ צילום: שלומי יוסף
דני כהן, ראש החטיבה הבנקאית בבנק לאומי/ צילום: שלומי יוסף

אנחנו נמצאים בעיצומה של המהפכה הדיגיטלית, בה הכוח עובר לצרכן. עולם העסקים והמערכת הפיננסית בכלל וענפי הקמעונאות בפרט חווים שינויים עצומים", כך אמר דני כהן, ראש החטיבה הבנקאית בבנק לאומי בהרצאה שקיים במסגרת מפגש "כלכלה על הבר" של "גלובס" ובנק לאומי, שעסק בשינויים בעולם הקמעונאות בעולם הדיגיטלי. במפגש שנקרא "כיצד הטרנד משפיע על הברנד", דיבר כהן על ההשפעות של הרשתות החברתיות על תחומי החיים השונים.

"האביב הערבי לא יכול היה לקרות לפני 20 שנה. באותה תקופה כולם רק ראו טלוויזיה וקראו עיתון ושמעו שהכול טוב. לעומת זאת, היום פתאום יש רשתות חברתיות, ומישהו כותב שלא טוב לו, ואז עוד אחד מצטרף אליו ומסכים אתו, ועוד אחד מצטרף, וככה מתחילות מהפיכות. הכוח של השלטון לעצור את הסחף הולך וקטן", אמר כהן.

"ההשפעה של הציבור מחלחלת גם לתחום בקמעונאות כמובן. היום בא מישהו ומעלה ברשת שמחיר הקוטג' גבוה, ואז מתחילה תמיכה בו ובסוף תנובה מורידה מחירים. לצרכן הפשוט יש כוח אדיר להשפיע על העולם", הוא הוסיף.

הלקח של נוקיה

"חברות שלא יפנימו ויתאימו את עצמן למציאות החדשה ייעלמו", אמר כהן ונתן כדוגמה את חברת נוקיה, שזלזלה בפוטנציאל השימוש במסכי המגע, וחשבה שזה פונקציה ילדותית, שמתאימה רק לגיל הצעיר ולא לאנשי עסקים מכובדים. "נוקיה שהייתה הכי חזקה בתחום הכי משמעותי נעלמה. היא התרסקה לנתח שוק של 3%, כשמרביתו היה באפריקה, והיום גם באפריקה כבר מעדיפים את האייפון. בסופו של דבר נוקיה לא קראה נכון את המפה, ולכן נבלעה, והפכה לאגף במיקרוסופט", אמר כהן.

כהן סיפר גם על השינויים העוברים על ענף הבנקאות מאז משבר הסאב פריים והמחאה החברתית. "למשבר של 2008 היו כמה השלכות שאנחנו רואים עד היום. ראשית, מאז המשבר הריבית היא אפסית, אין תשואה בפיקדונות, וכתוצאה מכך אנחנו רואים יותר פעילות של משקיעים בנדל"ן", הוא אמר, "בנוסף לכך, הסאב פריים הביא להתגברות הרגולציה, והקטין את היכולת של הבנקים לממן נכסים ונדל"ן, וההשפעה השלישית היא בתחום החקיקה. כתוצאה מהמשברים שהיו, ראינו למשל את ועדת שטרום קמה, וממליצה להורות לבנקים למכור את חברות כרטיסי האשראי. התוצאה היא שהבנקים שהם גוף גדול ומורכב, עוברים שינוי משמעותי", ציין כהן.

כהן סיפר על הקו הדיגיטלי שבנק לאומי מקדם. "מבחינתי, כשאתה מעביר לקוח לדיגיטל, אתה מאפשר לו לקבל את השירות הכי אישי שיש", אמר כהן. "בהרבה תחומים, אנחנו רואים עלייה דרמטית בשימוש בדיגיטל, בין היתר בזכות העובדה שהוא מאפשר לבצע פעולות 7 ימים בשבוע 24 שעות ביממה, מהבית, ללא צורך להגיע לסניף", הוא הוסיף.

כהן סיפר קצת על פפר - הבנק הדיגיטלי שלאומי מתכוון להשיק בתקופה הקרובה. "בפפר הכול יהיה דיגיטלי, ולכל לקוח תהיה התאמה של השירות והמוצרים המתאימים לו. אנחנו עוברים תהליך של מעבר לערוצים הדיגיטליים, כתוצאה מכך מתפנים עובדים, אותם נפנה לפעילות של ייעוץ כמו בתחום ההלוואות, המשכנתאות וההשקעות".

כהן מודע גם לקשיים הכרוכים במהפכה הטכנולוגית. "לא קל לחיות בתקופה של מהפיכה. גם במהפכה התעשייתית לא היה פשוט. התפקיד שלנו כגופים גדולים הוא להיות גשר לכל לקוח לפי צרכיו האישיים ולעזור לכל אחד לעשות את הקפיצה הדיגיטלית שמתאימה לו, לפי יכולותיו. הדיגיטל מאפשר להעניק שירות טוב יותר, שהלקוחות גם משלמים עליו פחות", אמר.

לאחר ההרצאה התקיים פאנל בו השתתפו אבי שומר מנכ"ל צומת ספרים, וענת לוי, מנכ"לית יקבי רמת הגולן ויקב הרי גליל לשיחה על עולם הקמעונאות בעידן הנוכחי.

נלחמים על הזמן של הלקוחות

"אנחנו כבר 6 שנים מתכוננים למהפכה הדיגיטלית", אמר שומר, שהסביר שהעידן הנוכחי הביא לכך שקיים היום מגוון של פעילויות בשעות הפנאי, שעולם הספרים מתחרה מולן. "יש כל כך הרבה תכניות ריאליטי, אירועי ספורט, ותחומים נוספים, שהזמן הפנוי של האנשים מתקצר, ואנו נלחמים על כך", אמר שומר.

שומר סיפר שכדי להתאים עצמה לעולם המשתנה, צומת ספרים נכנסה לפעילויות נוספות, והיא מוכרת מוצרים נוספים מלבד ספרים. "לפני כמה שנים 95% מהמכירות שלנו היו ספרים והיתר שונות, וכעת השונות עלה ל-25%, ואילו החלק של מכירות הספרים הולך ויורד", הוא אמר. "התוצאה היא שפעם עיקר התחרות שלנו היה ברשת ספרים נוספת, והיום התחרות שלנו מתבטאת בעוד הרבה מאד מקומות", הוא הוסיף.

- מה עשתה המהפכה הדיגיטלית למכירות הספרים המודפסים לעומת הספרים הדיגיטליים?

שומר: "עד לפני שנה הייתה עלייה בספרים דיגיטליים וירידה בספרי ה'הארד קופי', אלא שמגמה זו פתאום נבלמה. אנשים הפסיקו לקנות מכשירים כמו הקינדל וחזרו לעותק קשיח. גם בעולם יש עצירה בספרים הדיגיטליים, והם לא עברו את רף ה-20% בנתח שוק.

לשמחתי, בשנה האחרונה ראינו חזרה לספר הפיזי - ב-2015, לראשונה מאז שנת 2009, הייתה עלייה במכירת ספרים מודפסים. תופעת החזרה לספרים הפיזיים בולטת במיוחד בקרב ילדים ונוער. לפני 4-5 שנים הנוער לא קרא בכלל. פתאום הבינו שצריך לכתוב להם ספרים ייעודיים המתאימים לתקופה הזו.

דוגמה בולטת לפופולריות של הספרים בקרב קהל זה, ראינו באחרונה, כשהזמנו את לארץ את ג'ף קיני, הסופר של סדרת הספרים יומנו של חנון, והמוני בני נוער עמדו עם ההורים שלהם יותר משעה בתור, בכדי שהוא יחתום להם על הספר".

הטכנולוגיה מנגישה גם את היינות

- ענת לוי, האם המהפכה הדיגיטלית משפיעה גם בתחום כמו יין?

לוי: "המזל שלנו הוא שיין זה מוצר מדף חושי שאי אפשר להפוך לדיגיטלי. אבל המהפכה הדיגיטלית בהחלט משפיעה עלינו - כיום אנשים הרבה יותר שומעים וקוראים על היין באינטרנט. עולם המידע מוריד חששות, והפך את התחום הזה ליותר נגיש, בעוד בעבר רק יודעי דבר היו מתעניינים".

- מה באשר לפרסום, מה חלוקת הפרסום שלכם במדיה הדיגיטלית לעומת המסורתית?לוי: "אנחנו מפרסמים כמעט רק בדיגיטל, ובאחוזים בודדים בפרינט. חלק מרכזי זה לא פרסום ישיר אלא תוכן שיווקי, כמו שיתופי פעולה בטלוויזיה".

שומר: "אנחנו כמעט לא מפרסמים בדיגיטל, אבל בהחלט משתמשים ברשתות החברתיות כמו הפייסבוק והטוויטר. מצאנו שפרסום דיגיטלי רגיל פחות מניב תוצאות. הפרסום הכי אפקטיבי הוא בטלויזיה, אבל הבעיה היא המחירים - הפרסום בארץ עולה כמו לפרסם ב-NBC".

היתרון של השיימינג

- אחת התופעות שהמהפכה הדיגיטלית מביאה אתה היא השיימינג, איך אתם מתמודדים אתה?

לוי: "אמנם יש לנו מישהו שמקפיד לעשות שיימינג באופן סדרתי, מסיבות מסוימות, אבל לשמחתי, לרוב אנחנו מקבלים בעיקר פידבק חיובי. אני אפילו רוצה לספר על סוג של שיימינג חיובי שהיה לנו. בגרמניה החרימו את המוצרים שלנו באחת הרשתות, מכיוון שהם מיוצרים בישראל. הדבר הביא למחאה שהחלה ברשתות החברתיות, ולחרם הרשת מצד הלקוחות, שהביא לכך שהרשת החזירה חזרה את המוצרים שלנו למדפים".

שומר: "אם לקוח מפרסם תלונה, אנחנו מתקשרים אליו ובודקים את הנושא. הגישה שלי היא שלא מתווכחים עם הלקוח, וזה לא משנה אם הוא צודק או לא, כי מה שחשוב זה ההרגשה שלו. עדיף לסיים מקרים של תלונות כמה שיותר מהר, אחרת זה כדור שלג שמתגלגל. לרוב, אחרי שהמקרה מסתיים, הלקוח גם מסיר את התלונה מהרשת".

- מלבד השינויים הטכנולוגיים, יש גם שינויים רבים ברגולציה. איך הם משפיעים?

שומר: "הנושא המרכזי שהתמודדנו אתו הוא כמובן חוק הספרים. חוק זה נולד בחטא ושיגע את המערכות במשך שנתיים. בהתחלה אמרו שהחוק גאוני ואחר-כך טענו שבעצם הוא לא טוב. התוצאה היא שעד שלימדנו את העובדים להתנהל בצורה אחת, עכשיו צריך היה להתנהג אחרת. זה היה מטלטל ובזבזנו הרבה אנרגיות בגלל זה. החוק לא שינה את המחירים, אבל התוצאה שלו הייתה ירידה במכירת הספרים החדשים, כי הלקוחות חיכו שהמחירים שלהם יירדו".

- איך להערכתם העסק שלכם ייראה עוד 5 שנים?

לוי: "כל השפה בשוק הולכת ומשתכללת. העולם הדיגיטלי שייך לכל הגילאים, וזה אתגר מטורף מבחינה שיווקית. אני מאמינה שנעסוק במכירת יין אונליין בצורה כזו או אחרת.

כמו כן, בימים אלה אנחנו בונים אפליקציה ייחודית ליין, שתיתן הרבה שירותים רבים לצרכן, כמו מפת טיולים דיגיטלית לטיול בכרמים ברמת הגולן".

שומר: "אני יודע מה יהיה עוד 5 ימים, ואולי מה יהיה בעוד 5 חודשים. אבל בעוד 5 שנים אני בטוח לא יודע מה יהיה, בטח לא ברגולציה המשתנה. בעיקרון הייתי רוצה לראות אותנו כרשת של פנאי, אבל קשה בעולם שלנו לחזות מה יהיה עוד כמה שנים".

אבי שומר מנכ"ל צומת ספרים,וענת לוי, מנכ"לית יקבי רמת הגולן ויקב הרי גליל/ צילום: שלומי יוסף

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

לקראת יום המסחר הטוב מפברואר: נמשכות העליות בוול סטריט

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי