גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תחקיר "גלובס": שיטת המכרזים של עמידר - חשדות לשחיתות

היו"ר יצחק לקס ביקש מהקב"ט לארגן חוקר שלא מרשימת הספקים הקבועה ■ בדוח הביקורת נאמר: "התקשרות זו וקבלת שירותים מניר חקירות באופן זה מנוגדות לחוק ולנוהלי עמידר, והדבר מעלה חשש לקשר פסול עם המציע הזוכה"

משרדי עמידר / צילום: איל יצהר
משרדי עמידר / צילום: איל יצהר

לפני כמה שבועות התקיים דיון מתוח במשרד מבקר המדינה, יוסף שפירא. מצד אחד הנהלת חברת עמידר: המנכ"ל, ראובן קפלן; יו"ר ועדת הביקורת של הדירקטוריון, שמעון הייבלום; ונציג של משרד עורכי הדין ראב"ד מגריזו בנקל. מנגד: מבקר הפנים של עמידר, מנחם מרום, עם עורכי דינו דן שווץ ועופר רזניק ממשרד גדעון פישר ושות'.

יו"ר עמידר, יצחק לקס, מבקש לפטר את מרום בנימוק של תפקוד לקוי. מרום טוען כי הסיבה לכך היא שהתריע על שחיתות וליקויים. בין השאר על האופן שבו נוהלו מכרזים של עמידר על-ידי קב"ט החברה, אבי בטיטו - למשל מכרז לחצני מצוקה שנחשף ב"גלובס" ("קב"ט עמידר ניהל מכרז ללחצני מצוקה: הצעה 'שופצה' - וזכתה", 20.11.16); ומכרז נוסף שנעשה בהשראתו של שר השיכון הקודם, אורי אריאל, לרכישת חבילות מזון, בו עלו ממצאים חשודים של רכישות אצל ספקים מקורבים.

מבקר המדינה העניק למרום צו הגנה זמני באוגוסט. עמידר ביקשה להסיר את הצו, אולם בעקבות הדיון שנערך בתחילת דצמבר החליט המבקר להאריכו.

במקום שהמבקר הפנימי של עמידר יחקור את ניהול המכרזים, שכרה החברה הממשלתית את משרד עורכי הדין ראב"ד מגריזו בנקל לבדוק שורת מכרזים שערך וניהל קצין הביטחון בטיטו. בסדרת כתבות זו יובאו הממצאים החמורים שנמסרו להנהלת עמידר ביולי 2016 על מכרזים אלה ואופן ניהולם.

"הפרת חובת האמונים"

במכרז למתן שירותי חקירות שונים הסתבר בבדיקה כי לאור היקף המכרז היה צריך לקיים מכרז פומבי, בפיקוח ועדת המכרזים העליונה, אבל בטיטו ערך מעין מכרז סגור וקיבל 3 הצעות. בטיטו גילה יחס מיוחד כלפי חברת ניר חקירות, שזכתה בחוזה עבודה של עמידר.

למרות בקשותיהם, החוקרים לא קיבלו מבטיטו את המסמכים העיקריים של ניהול המכרז, אבל הצליחו להגיע לכמה ממצאים: ההתקשרות עם ניר חקירות נעשתה למרות שהחברה כלל לא הייתה ברשימת הספקים המאושרים של עמידר; היקף המכרז נופח על-ידי כך, שבמקום תשלום של 100 אלף שקל לשנה ואופציה לעוד שנתיים, ניתנה אופציה ל-3 שנים.

כמו כן נמצא בבדיקה כי ההתקשרות עם ניר חקירות התבצעה עוד בטרם עריכת המכרז, ובלשון הדוח: "עולה כי ביחס למציע ניר חקירות, עמידר שכרה את שירותיו ושילמה לו עוד בטרם פרסום המכרז ואף לאחר פרסומו וקודם לקביעת המציע הזוכה".

כך סיכם החוקר את הפרשה: "על-פי כלל המידע שהועבר לנו (רשימת ספקים מאושרים; חשבונות עסקה של המציע ניר חקירות; תדפיס חשבונות ששילמו לניר חקירות בשנת 2014), בוצעה התקשרות עם אחד המציעים במכרז טרם היציאה למכרז וכן שלא במסגרת מוכרת ומאושרת להתקשרות עם ספק בעמידר. התקשרות זו וקבלת שירותים מניר חקירות באופן זה מנוגדות לחוק ולנוהלי עמידר, והדבר מעלה חשש לקשר פסול עם המציע הזוכה.

"התנהלות זו של בטיטו, המחזיק בתפקיד ניהולי בכיר בחברה, עלולה להגיע לכדי הפרת חובת האמונים וחובת הזהירות בה הוא חב כאורגן בחברה, וכן הייתה עלולה להביא לחיוב החברה כלפי המשתתפים במכרז בגין הפרת חובות החברה על-פי הדין המינהלי ואף בתביעות נזיקיות. לפיכך אנו סבורים כי על מוסדות החברה להעמיק את הבדיקה על היקף חובותיו של עורך המכרז, לרבות האישיות, ובהתאם להסיק מסקנות אישיות".

משרד החקירות ויצמן יער כתב דוח משלו בעניין המכרז לבחירת משרד חקירות, על יסוד הדוח של משרד ראב"ד מגריזו בנקל, ואלה הממצאים:

"ניר חקירות עצמו לא שיתף פעולה באופן מלא עם החקירה, אולם טען כי לא ניגש כלל למכרז של עמידר אלא רק ביצע פעולות חקירה ספציפיות בהתאם להצעת מחיר שהגיש לבדיקת נושא יחיד. לדבריו, זה כשנתיים-שלוש שהוא לא ניגש למכרז חקירות של עמידר ועובד רק כשפונים אליו ולפי הצעת מחיר פרטנית, ולמיטב זיכרונו, כך זה היה גם בעבודה האחרונה שביצע.

"בטיטו מסר בגרסתו כי בעקבות אירוע של חשד להטרדה מינית בעמידר, התבקש על-ידי יו"ר עמידר עו"ד יצחק לקס לארגן חוקר שלא מרשימת הספקים הקבועה (לצורך שמירה על סודיות), ולפיכך פנה לקבל הצעות מחיר מחוקרים חיצוניים ולא פנה לרשימת הספקים הקבועה עימה עובדת החברה.

"בטיטו בחר שני משרדי חקירות על-פי בחירה אקראית באינטרנט, בעוד שלמשרד של ניר חקירות פנה בעקבות היכרות מוקדמת שלו עם חקירות שעשה עבור עמידר".

עמידר: "לקב"ט כבר נערך שימוע"

עמידר מסרה בתגובה: "איננו מנהלים את ענייני העובדים בכלי התקשורת, ולכן רק נציין כי לקב"ט כבר נערך שימוע, ומאחר שהוא מצוי בחופשת מחלה, טרם ננקטו ההליכים הנדרשים לגביו.

"יובהר כי החברה היא שיזמה את ביצוע דוחות הביקורת והחקירה המשלימה, וזאת לבקשת ועדת הביקורת של דירקטוריון החברה (ולא לבקשת מבקר הפנים), במטרה לוודא את תקינות המכרזים ולפעול בהתאם לנהלים. וכאמור, בעקבות ממצאיהם נערך שימוע כנדרש".

לא התקבלה תגובה מאבי בטיטו.

זכו במכרז בלי תעודת יושר

עמידר מבצעת הרבה פינויים מנכסיה, למשל של פולשים או בעקבות הליכי הוצאה לפועל. כאשר ועדת פתיחת תיבת המכרזים פתחה את התיבה במכרז לקבלת שירותי פינויים, הסתבר כי הצעתה של חברת מוטי שירותים משפטיים לא הציגה הוכחות לעמידה בתנאי הסף של תעודת יושר של בעל החברה ועובדיה.

ואולם, הוועדה שעסקה בבדיקת הציון למתמודדים לא התייחסה כלל לאי-עמידה של המתמודד בתנאי סף, למרות שאי-עמידה בתנאי סף הוא עילה לפסילת המתמודד. מידע זה לא הועבר לוועדת המכרזים העליונה, והחברה זכתה במכרז.

עוד כתבות

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת