גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

7 שנות מאסר בפועל לעו"ד מיכאל שר שגנב מיליונים מלקוחותיו

בנוסף חויב שר בפיצוי בסך של כחצי מיליון שקל לשלושה מלקוחותיו, והוטל עליו קנס בסך 50 אלף שקל ■ השופט: "מעבר לפגיעה במתלוננים, מעשיו של הנאשם פגעו גם באמון הציבור בעורכי הדין"

עורך דין מיכאל שר / צילום מסך
עורך דין מיכאל שר / צילום מסך

עו"ד מיכאל שר, שמעל בכספי חמישה מלקוחותיו בסכום של מיליוני שקלים, נשלח ל-7 שנות מאסר בפועל. בנוסף חויב שר בפיצוי בסך של כחצי מיליון שקל לשלושה מלקוחותיו, והוטל עליו קנס בסך 50 אלף שקל.

"מעבר לפגיעה במתלוננים, מעשיו של הנאשם פגעו גם באמון הציבור בעורכי הדין, ולאור משמעותו של אמון זה על התנהלותם המסחרית והאזרחית של הנעזרים בשרותיהם של עורכי הדין, ניתן לומר כי מדובר בפגיעה קשה", נכתב בגזר הדין.

עו"ד שר הורשע ב-4 עבירות של גניבה בידי מורשה, סעיף אחד של קבלת דבר במירמה בנסיבות מחמירות ושני סעיפים של משיכת צ'ק ללא כיסוי.

פסק הדין המרשיע ניתן על-ידי סגן נשיאת בית המשפט המחוזי בדימוס, השופט עודד מודריק, בינואר אשתקד, אך הוקרא לעו"ד שר רק בחודש אוגוסט בידי השופט בני שגיא. מועד ההקראה נדחה בשל התחמקותו של שר מהגעה לבית המשפט, ומאז כתיבת פסק הדין השופט מודריק פרש לגמלאות.

החל בשלב הסיכומים בתיק, לא הגיע עו"ד שר לדיונים, עורכי דינו מסרו כי אין להם קשר עמו, ולאחר ששר לא הגיש סיכומים להגנתו בתיק, השופט מודריק נאלץ לתת פסק דין בלא סיכומי הגנה ולפרוש מכס השיפוט מבלי שהשמיע את הדין באוזני הנאשם.

החזיר כספים שגנב מלקוחה אחרת

עו"ד שר הורשע ב-5 מקרים בהם מעל באמון לקוחותיו ונטל מהם כספים שלא כדין. במקרה אחד קיבל שר כחצי מיליון שקל עבור לקוחו בנאמנות במסגרת עסקה למכירת דירה. כשהלקוח ביקש לקבל את כספו עם השלמת העסקה, עורך הדין עיכב את הכספים ובשלב מסוים נתן לו צ'ק על סך 300 אלף שקל, בידיעה שהצ'ק ללא כיסוי. בסופו של דבר הוא החזיר ללקוח את הכספים - אותם גנב מלקוחה אחרת.

הלקוחה שממנה נגנבו אותם כספים היא מכרה ותיקה של שר, שפגשה אותו אחרי שנים שלא היו בקשר, והתפתח ביניהם קשר רומנטי. בהמשך, בעלה לשעבר של הלקוחה-בת הזוג הוכרז כפושט-רגל, והיא נאלצה למכור את ביתה כדי לפרוע חלק מחובותיו. הלקוחה נענתה להצעתו של שר לייצג אותה בעסקה כדי לחסוך בשכר-טרחת עורך דין, והפקידה בידיו ה"נאמנות" של שר 1.3 מיליון שקל - אשר את חלקם כאמור גנב כדי להחזיר כספים ללקוח אחר שמעל אף בכספיו.

לקוחה אחרת הגיעה למשרדו של שר בהמלצת חבר של משפחתה. במסגרת עסקת מקרקעין שבה הייתה מעורבת, היא הפקידה בידי עורך הדין 590 אלף שקל. עד מהרה אותו חבר שהפנה את הלקוחה למשרד גילה כי משהו אינו כשורה עם עורך הדין והמליץ לה ללכת ולמשוך את כספה.

הדבר לא התאפשר, עד שהלקוחה איימה לפנות למשטרה, ואז הוחזר לה כספה. השופט קבע כי "הנאשם שלח יד בכספה של הלקוחה ואף קיבל את הכסף במירמה", והוסיף כי דפוס ההתנהגות של שר דומה למקרים האחרים שבכתב האישום.

הניחו את כספם על "קרן הצבי"

במקרה אחר, לקוחה שהייתה מזכירתו של רואה חשבון שחלק משרד עם עו"ד שר, ביצעה באמצעותו עסקת נדל"ן במסגרתה הפקידה בידיו 120 אלף שקל בנאמנות. 30 אלף שקל מכספי המזכירה הלכו לחשבון בשליטת אותה בת זוג זמנית ששר היה חייב לה כספים, ו-90 אלף שקל עברו לעורכת דין שעבדה עם שר, אך בהמשך נמשך הסכום לחשבון אחר שניהל עבור לקוח אחר.

האישום האחרון שבו הורשע עורך הדין שר נוגע ל-105 אלף שקל שנטל מזוג לקוחות, שעה שהציג להם מצג-שווא שהסכום ישמש מקדמה לרכישת נכס מקרקעין בטורונטו שבקנדה. בפועל הוא נטל את הכספים למטרות אחרות.

בגזר הדין צוין כי "אף שקיימות עבירות מירמה מתוחכמות מאלה שביצע הנאשם, סבורני כי יש לראות במעשיו של הנאשם ככאלה המשקפים מידה מסוימת של תחכום, וזאת בהינתן קביעותיו של בית המשפט בהכרעת הדין. בחלק מהמקרים, ולאחר שהמתלוננים החלו לחשוד כי הניחו את כספם 'על קרן הצבי', הציג בפניהם הנאשם שורה של מצגים כוזבים על-מנת להניח את דעתם כי כספם מצוי במקום בטוח, ומכאן נגזרת גם רמת החומרה".

עוד ציין השופט שגיא כי שר בחר לנהל את ההליך עד תומו, לא הביע חרטה על מעשיו ואף לא החזיר את הסכום שגזל מקורבנות העבירה בחלק מן האישומים, וגם נסיבות החזרת הכספים לחלק מהמתלוננים רחוקות מלהיות כאלה המצדיקות הקלה בעונש. 

"עוד חוזר הניגון"

במסגרת הטיעונים לעונש הוגש לבית המשפט גיליון הרשעותיו של שר בדין משמעתי, הכולל 5 הרשעות בעבירות שונות, לרבות עיכוב כספים שניתנו לו כפיקדון; אי-מתן דין וחשבון כספי; אי-מילוי תפקיד כעורך דין לטובת שולחו בנאמנות ובמסירות; אי-שמירה על כבוד המקצוע; הפרת חובת נאמנות ומסירות ללקוח; מעשים הפוגעים בכבוד מקצוע עריכת הדין; התנהגות שאינה הולמת את מקצוע עריכת הדין; טיעון עובדתי ומשפטי בידיעה שאינו נכון; והפסקת טיפול בעניין לקוח מבלי למנוע פגיעה בלקוח.

העבירות השונות בוצעו על-ידו בין השנים 2003 עד 2013, ובעקבות התנהלות זו, במסגרת גזרי הדין השונים שניתנו בפרשיות הללו, הושעה עו"ד שר מספר פעמים ממקצוע עריכת הדין, ואף נגזר עליו לשלם פיצוי כספי לחלק מהמתלוננים.

השופט בני שגיא התייחס לכך בגזר הדין וציין כי הגם שאין לחובת שר הרשעות קודמות בדין פלילי, ונתון זה ישוקלל בקביעת העונש, "עיון בגיליון הרשעותיו המשמעתיות מלמד על תמונה עגומה בבחינת 'עוד חוזר הניגון'". 

עו"ד שר נגד הפרקליטות: "התעלמה מקול האמת כדי להשיג הרשעה בכל מחיר"

אחת השאלות המסקרנות, וכזו שנותרה ללא מענה במסגרת הכרעת הדין וגזר הדין של עו"ד מיכאל שר, היא מדוע ברח מהדין בשלב כה מאוחר של משפטו - שלב הסיכומים?

מחודש אוקטובר 2015, לאחר שהסתיים הליך ההוכחות בתיק, לא התייצב עו"ד שר לדיונים ואף לא הגיש סיכומים להגנתו. הכרעת הדין המרשיעה נגדו ניתנה מבלי שהוגשו הסיכומים, כאשר עורכי דינו אף הצהירו בבית המשפט כי הם אינם מצויים בקשר עמו.

מספר חודשים לאחר שהשופט עודד מודריק (שנתן את הכרעת הדין) פרש מכס השיפוט, נעצר עו"ד שר, הובא לבית המשפט וטען כי "ירד למחתרת" כיוון שהיה קורבן לאיומים. לטענתו, הוא נאלץ לברוח על רקע הסתבכות כלכלית. משכך, ביקש כי תידחה הקראת הכרעת הדין, ויתאפשר לו לסכם את טיעוני הגנתו.

אולם, השופט בני שגיא לא מצא מקום לדחות את הקראת הכרעת הדין וציין כי "סיבת הימלטותו מאימת הדין איננה רלוונטית, שכן בשורה התחתונה, הנאשם נעדר ממשפטו ולא התייצב במשטרה בשום שלב מיוזמתו. בסיטואציה מעין זו, אינני סבור כי יש לאפשר לנאשם 'ליהנות מפירות הימלטותו' באופן של המשך המשפט בשלב בירור האשמה".

בהמשך, במסגרת הטיעונים לעונש, הגיש עו"ד שר מכתב אישי לבית המשפט, במסגרתו העלה טענות קשות נגד הפרקליטות, ובין היתר, כתב: "פרקליטות המדינה, המבקשת לדור במשכנה של האמת הצדק והשוויון בפני החוק, זיהמה את תהליך המשפטי בדעה קדומה, אכיפה בררנית, אגו, סטטיסטיקה והונאה עצמית והתעלמה מקולה של האמת ומערכי היסוד של החברה. הכול על-מנת לא לסטות ממטרתה - הרשעתי בכל מחיר תוך עצימת עיניים".

במכתב זה התייחס עו"ד שר לנתוניו האישיים, לשירותו הצבאי, למשבר הכלכלי שפקד אותו, להליכי ההוצאה לפועל המתנהלים נגדו ולעובדה כי נאלץ, על רקע חובותיו, לעזוב את ביתו ולהתנהל מול בני משפחתו תחת מעטה סודיות באמצעות החלפה תדירה של טלפונים ניידים. עוד הוא ציין כי היה קורבן לאיומים, עיקולים וקשיים אחרים. 

עוד כתבות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמודה: ישראל לא לחצה מספיק על חמאס ולכן אין עסקת חטופים

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים