גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נשיא פרו לשעבר החשוד בשוחד נמלט ועושה את דרכו לישראל

אלחנדרו טולדו מבוקש בפרו בגין לקיחת שוחד של מיליוני דולרים ■ לאחר שהוצא נגדו צו מעצר, הוא הגיע בשבוע שעבר לארה"ב, ומשם המריא במטוס שצפוי לנחות הערב בנתב"ג

אלחנדרו טולדו  / צילום: רויטרס
אלחנדרו טולדו / צילום: רויטרס

אכן, זה מה שהיה חסר לישראל עכשיו: פרשת שוחד מסמרת שיער, החובקת את אמריקה הלטינית, מתגלגלת לתל-אביב. בתשע הערב (א') עומדת לנחות בנמל בן-גוריון טיסת "יונייטד" מספר 954 מסן פרנסיסקו. אם יתאמתו הידיעות בעיתוני פרו, מן המטוס יבקעו נשיא פרו לשעבר אלחנדרו טולדו ורעייתו הישראלית אליאן קארפ.

לא ביקור ידידות או נימוסים יהיה הביקור הזה, אף כי טולדו הוא ידיד מובהק של ישראל, ומשתתף זה שנים במאבק נגד הדה-לגיטימציה שלה. נשיא פרו לשעבר חשוד בקבלת שוחד של 20 מיליון דולר. שופט בפרו הורה בסוף השבוע שעבר להושיבו ב"מעצר מונע" לשנה וחצי לקראת משפטו. הוא אפוא עבריין נמלט, ופרו מבקשת את הסגרתו באמצעות האינטרפול.

טולדו היה בשנים האחרונות עמית מחקר בכיר במוסד הובר של אוניברסיטת סטנפורד. הוא התגורר בסן פרנסיסקו הסמוכה. נשיאותו נמשכה חמש שנים, והסתיימה ב-2006. בשעתו הוא היה המושיע הלאומי: הפרואנים בחרו בו מיד לאחר הטראומה הגדולה שליוותה את נפילת קודמו, אלברטו פוחימורי (פוג"ימורי, למי שמעדיף את ההגיה היפנית).

ההפך הטבעי

טולדו היה אז התקווה הגדולה לנירמול, להחזרת המוסדות הדמוקרטיים על כנם, להשבת שלטון החוק. פוחימורי אמנם נבחר פעמיים ברוב גדול, אבל רק לאחר שקרע לגזרים את החוקה. הוא הקים מדינת משטרה, השתמש בשירותי הביטחון נגד יריבים פוליטיים, ומעל לפחות במיליונים. הוא נענש על שורה של עבירות, כולל פשעים נגד האנושות, ונידון ב-2008 ל-25 שנות מאסר.

טולדו היה ההפך הטבעי של פוחימורי. הוא היה הנשיא הראשון בתולדות פרו, בעצם בתולדות אמריקה הלטינית, שבא מן ה"אינדיחנאס" (indigenas), האוכלוסייה המקורית של היבשת לפני בוא האירופים, במאה ה-16. הוא נולד למשפחה ענייה מרודה של עם הקצ"ואה. היו לו 16 אחים ואחיות, שחציים מתו בילדותם.

קשה להעלות על הדעת סיפור חיים מרשים יותר ונוגע יותר ללב מזה של הילד אלחנדרו. הוא המרה את פי אביו, והמשיך את לימודיו לאחר שסיים בית ספר יסודי. הוא עבד ולמד בערבים ובסופי שבוע. בעזרת אמריקאים הוא המשיך לימים את לימודיו באוניברסיטת סן פרנסיסקו, ומימן אותם באמצעות מלגת כדורגל חלקית ועבודה בתחנת דלק. בהיותו בן 27 הוא קיבל תואר דוקטור בכלכלה של משאבי אנוש מאוניברסיטת סטנפורד רבת-היוקרה.

במרוצת קריירה בינלאומית מרשימה הוא עבד בבנק העולמי, בבנק הבין-אמריקאי ובארגון העבודה הבינלאומי. הוא היה חוקר אורח באוניברסיטת הרווארד.

פחות כריזמה, פחות עוני

ניסיונו הראשון להיבחר לנשיא, ב-1995, הניב שלושה אחוזים מן הקולות. אבל עריצותו של פוחימורי הזניקה את טולדו אל מרכז הזירה. הוא היה יריבו העיקרי של פוחימורי בבחירות של 2000. אמנם פוחימורי ניצח בהן, אבל משטרו מיהר להתמוטט בעקבות גילויים על שחיתות ושימוש לרעה בכוח. הנשיא, ממוצא יפני, נמלט ליפן. שמונה חודשים אחר כך, טולדו נבחר לנשיא.

הוא לא היה שייך אל הקלאסה המפורסמת, והידועה לשמצה, של דמגוגים פופוליסטיים באמריקה הלטינית. הוא לא היה עתיר כריזמה, והוא לא היה מוכן לכוף את מוסדות המדינה לשאיפותיו הפוליטיות. אבל הסטטיסטיקה של חמש שנות נשיאותו הראתה צמיחה כלכלית בלתי פוסקת וירידה בשיעור העוני. לפחות חלק של האשראי, אם לא רובו, הגיע לפוחימורי. העולם החיצון החזיק טובה לטולדו. הסנאט של ארה"ב כיבד אותו לפני שש שנים ויותר בהחלטה, המשבחת את "תרומתו העצומה" לכלכלת פרו.

טולדו כובד בתוארי דוקטור באוניברסיטאות בכל העולם. הוא חזר והוזמן לדבר על ביעור העוני, על דמוקרטיה ועל נקיון כפיים. הנשיא שמעון פרס הזמין אותו לוועידותיו, והוא נעשה חבר הנהלת מרכז פרס. "לישראל שמור מקום מיוחד בלבי", הוא אמר.

לחבר שני אוקיאנוסים

בשבוע שעבר פשטה המשטרה בפרו על ביתו של טולדו, בהיעדרו. התביעה פרסמה מסמך מדהים, שאישר, לכאורה, כי הוא התחייב להעניק לענק הבנייה הברזיליאני אודברשט (Odebrecht) את המכרז לסלילת החלק הפרואני של כביש רב-מסלולי, אשר נועד לחבר את האוקיאנוס השקט עם האוקיאנוס האטלנטי. פרו סמוכה אל הראשון, ברזיל סמוכה אל השני.

המסמך, שצילומיו התפרסמו בעיתוני פרו, לא היה אלא חוזה לתשלום שוחד. תמורת התחייבותו של טולדו, התאגיד מברזיל הבטיח לשקול 35 מיליון דולר על-ידיו. לפי חיאובני ויסנטה רומרו, אנליסט לטינו-אמריקאי החוקר את פרשת אודברשט, בתאגיד הייתה מחלקת שוחד לכל דבר, שפעלה ב-27 ארצות, בעיקר באמריקה הלטינית אבל גם באפריקה ובמזרח התיכון.

3.5 מיליארד דולר קנס

קשר השחיתות של אודברשט "התפשט בשיטתיות וביתר עוצמה מאשר נגיף הזיקה, שהשתולל בברזיל בשנים האחרונות", כותב ויסנטה (שאת ציוציו ואת קישוריו אפשר למצוא בgeovannyvicentr@).

נזקיו החמורים ביותר של קשר השחיתות נרשמו בברזיל עצמה. היקף השלמונים לבכירי ממשל וקונגרס הניב שורה של שערוריות בשנתיים האחרונות. המוניטין של מפלגת השלטון הסוציאליסטית הוכתם, ממשלתה התמוטטה, מנהיגה ההירואי עומד למשפט - אבל גם ריחם של יריביה הובאש.

מנכ"ל אודברשט נידון ל-19 שנות מאסר. הוטל עליה הקנס הגדול ביותר בתולדות המאבקים בשחיתות, שלושה מיליארד וחצי דולר, על שוחד בהיקף של 439 מיליון דולר, ששולם בארגנטינה, בקולומביה, באקוואדור, בגוואטמלה, בפנמה, בפרו, בוונצואלה, ברפובליקה הדומיניקנית ובשתי אפריקאיות, אנגולה ומוזמביק.

בפרו, לא רק טולדו אלא גם שניים מיורשיו חשודים שידם הייתה במעל, ואפשר שגם הם ייעצרו. אפילו הנשיא המכהן, גם הוא כלכלן לשעבר בבנק העולמי, נחקר עכשיו.

על-פי החשד, השוחד הברזיליאני מעולם לא שולם במלואו, מפני שטולדו לא עמד בדיבורו. מה אפשר להגיד על פוליטיקאי המוליך שולל את משחדיו. האם מותר להם לתבוע אותו לדין?

השוחד, על-פי החשד, לא שולם במישרים לטולדו, אלא עבר דרך ערוציו של ידידו הוותיק, איש העסקים הישראלי-פרואני יוסי מימן. זה האחרון מכחיש מכול וכול, ומאשים את התקשורת הפרואנית שהיא בדתה הכול מלבה. אשתו הישראלית של טולדו כתבה בעמוד הפייסבוק שלה, שאין כאן אלא מעשה של נקמה פוליטית בבעלה. הנשיא הנוכחי, פדרו פבלו קוצ"ינסקי, שהיה ראש ממשלה ושר אוצר בזמן נשיאותו של טולדו, אומר כי השוחד שנטל טולדו הוא "בגידה במולדת".

מה יעוללו הגילויים האלה לדמוקרטיה הפרואנית, שתמיד הייתה שברירית מאוד? מה הם יעוללו לדמוקרטיות שבריריות אחרות באמריקה הלטינית (כולן שבריריות במידה כזאת או אחרת)? קשה לדעת. הדמוקרטיה הליברלית עומדת בימים האלה במבחנים קשים בכל היבשות. מה עגום ומדאיג הוא החשד שכלכלנים בינלאומיים בעלי מוניטין מועלים באמון עמיהם. אם הם, אפילו הם, לא יכלו להתאפק, מי יוכל או ירצה.

הרשויות בארה"ב הודיעו לפרו כי לא ימנעו מטולדו לעלות על טיסה מקליפורניה לישראל

הרשויות בארה"ב הודיעו לפרו שהן לא מתכוונות למנוע מהנשיא לשעבר אלחנדרו טולדו, שמבוקש בפרו בקשר לחקירת שחיתות, לעלות על טיסה לישראל מקליפורניה לפנות בוקר (שעון ישראל), מסר מקור משרד הפנים הפרואני בשבת.

משרדי המשפטים והחוץ בממשל האמריקאי לא הגיבו מיד בנושא זה.

המקור הפרואני, שדיבר בעילום שם מאחר שהוא אינו מוסמך לעסוק בנושא זה, אמר שלפרואנים לא ברור מדוע ארה"ב לא רצתה לעצור את טולדו. לדבריו, ממשלתו של הנשיא פדרו פבלו קוצ'ינסקי הפעילה לחץ על ארה"ב לשנות את עמדתה.

המחלוקת מאיימת להעיב על היחסים בין ארה"ב לאחת מבעלות בריתה המסורתיות בדרום אמריקה.

שופט בפרו הוציא צו מעצר בינלאומי נגד טולדו, שכיהן כנשיא ב-2001-2006, ביום ה' שעבר, וממשלה הציעה 100,000 סול (30,000 דולר) תמורת כל מידע שיוביל למעצרו אחרי שהוא החליט שלא להסגיר את עצמו לרשויות במדינה.

פרו מסרה שהאינטרפול פרסם התרעה אדומה ל-190 מדינות חברות כדי לאתר אותו, אבל טולדו אינו מופיע ברשימת האנשים המבוקשים על-ידי האינטרפול. הארגון עצמו לא הגיב לבקשות למידע על טולדו.

התביעה בפרו טוענת שטולדו קיבל שוחד בסך 20 מיליון דולר לתאגיד הבנייה הברזילאי אודברשט, ושופט קבע שיש לכלוא את טולדו ל-18 חודשים בזמן הכנת גיליון האישום נגדו. פרקליטו של הנשיא לשעבר מסר שאינו יודע דבר על מקום הימצאו.

בין ישראל לפרו אין הסכם הסגרה, אבל אפשר ליצור הסכם אד-הוק

החלטתו של נשיא פרו לשעבר אלחנדרו טולדו, החשוד בשחיתות, להימלט לישראל מרשויות החקירה והמשפט בארצו, בתקווה למצוא כאן מקלט, עלולה להתברר כטעות מבחינתו. טולדו, אם אכן הפרסומים על הגעתו לארץ יתבררו כנכונים, מטיל את יהבו על כך שלישראל ולפרו אין אמנת הסגרה, או הסכם הסגרה קבוע, ולכן הוא מקווה למצוא כאן מקלט.

ואולם, העובדה שבין ישראל לבין פרו אין אמנת הסגרה, לא אומרת שטולדו חסין מפני הסגרה. כפי שכבר קרה בעבר, ישראל ופרו יכולות ליצור הסכם הסגרה ספציפי אד-הוק שבמסגרתו יוסגר טולדו. הדבר תלוי ברצונם של המדינאים של שתי המדינות, ולא בראשי מערכות המשפט בהן.

במילים אחרות, אם תרצה ממשלת ישראל להסגיר את טולדו לפרו, אנשי המשפט לא ימנעו זאת ממנה, אלא ימצאו את הדרך להכשיר את ההסדרה בהסכם משפטי מתאים.

דוגמה טרייה ומוכרת להסכם הסגרה אד-הוק בין ישראל לפרו קרתה בעניינו של השופט לשעבר, דן כהן. כהן, נזכיר, נמלט לפרו בשנת 2005 לאחר שנחשד במעשי שחיתות חמורים בעת שכיהן בצמרת חברת החשמל. בשנת 2009 הוגש נגדו כתב אישום בעבירות של קבלת שוחד ומרמה, אך הוא נשאר בפרו. בשנת 2013, אחרי שינויי שלטון במדינה, הוסגר לישראל, הורשע ונידון לשש שנות מאסר, ולקנס בסך 10 מיליון שקל. ב-2016 שוחרר כהן מהכלא לאחר שאושרה בקשתו לשחרור מוקדם.

בתוך כך, נודע ל"גלובס" כי פרו ביקשה לאחרונה מישראל להסגיר לידיה איש עסקים ישראלי, טייס בעברו, שעבד בפרו ואשר חשוד שם בפלילים. הבקשה עדיין לא נענתה.

יוסי מימן: כמיליארד שקל "נשרפו" בערוץ 10, כמיליארד שקל "נשרפו" למשקיעי אמפל

יוסי מימן היה שותף בערוץ 10 מהקמתו, בראשית 2002, אך מהר מאוד מצא את עצמו פחות או יותר לבד לנוכח הפסדי הערוץ שקרטע למעשה מיום תחילת שידוריו. כבר בשנתו הראשונה הפסיד הערוץ יותר מ-100 מיליון שקל, ונכנס להקפאת הליכים, ומימן שנותר היחיד שהמשיך להזרים כספים לערוץ, הגדיל את החזקותיו בו ל-51% (המקסימום המותר על-פי החוק).

במהלך השנים הצטרפו אל מימן שותפים שונים שנשאו יחד עמו בעול מימונו של הערוץ, שבמהלך כל תקופות חייו, עד השנתיים האחרונות, לא הפסיק לדמם הפסדים. בין היתר הצטרפו איש העסקים היהודי-מקסיקאי משה סאבא, וקבוצה של רון לאודר ושלמה בן צבי, וב-2005 נכנס להשקעה בערוץ גם ארנון מילצ'ן.

למרות הזרמות הכספים, לא הצליח הערוץ להתייצב, ועל-פי הערכות שונות שפורסמו בעבר מימן לבדו "שרף" בערוץ כמיליארד שקל (בסך הכול הזרימו בעלי הערוץ לתוכו לאורך השנים, עד השנתיים האחרונות, כ-1.3 מיליארד שקל). בשנים האחרונות, מימן שהסתבך גם בעסקיו המרכזיים לאחר ש"שרף" כמיליארד שקל למשקיעי האג"ח של אמפל, חדל מהזרמת הכספים לערוץ, ובמשך תקופה עבר ערוץ 10 להישען על הזרמות מלאודר בלבד, לאחר שגם מילצ'ן, שהזרים לערוץ במהלך השנים כ-50 מיליון דולר, הודיע כי יפסיק לממן אותו.

במאי 2015 רכשה את השליטה בערוץ קבוצת RGE, שבבעלות לן בלווטניק, אביב גלעדי ואודי רקנאטי. על-פי הערכות, הקבוצה הזרימה לערוץ בין 150 ל-200 מיליון שקל, בעיקר באמצעות נטילת חובותיו, והסכומים שלהם זכו לאודר ומימן נחשבים זניחים. יחד עם זאת, בשל מגבלה רגולטורית שלא מאפשרת לגורם יחיד להחזיק יותר מ-51% בחברות ששולטות בערוצי הברודקאסט (קשת, רשת וערוץ 10) מימן מחזיק גם כיום באופן רשמי 33% ממניות הערוץ.

■ רשימות קודמות ב-yoavkarny.com. ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny.

עוד כתבות

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"הבורסה בת"א אטרקטיבית": מנהל ההשקעות שבעד קמעונאות וביטחון

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב וידין ענתבי ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

צה"ל השתלט על מעבר רפיח בצידו הפלסטיני; שני חיילים נהרגו במטולה

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • אחרי הודעת חמאס, צה"ל החל בפעילות ממוקדת במזרח רפיח • לשכת רה"מ: ממשיכים במקביל גם במו"מ • גורם אמריקני: יש לממשל חששות לגבי מבצע גדול ברפיח, אך לא נראה שזה מה שקורה בשלב זה • התרעות בעוטף עזה: 6 רקטות נורו לשדרות, שברי יירוט נפלו בחצר בית; צה"ל תקף את מרחב השיגור • כל העדכונים 

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס