גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משתפר - אבל עדיין אין היגיון בהחזקת קבוצת כדורגל בישראל

רשות המסים פרסמה פרשנות שלפיה קבוצות יוכלו לעבור לסטטוס של עוסק מורשה, וזה לא הדבר הטוב היחיד שקורה: 94.6 מיליון שקל יחולקו השנה לקבוצות הכדורגל בליגות הבכירות מהסכם זכויות השידור, והסכום יגדל עוד בעונה הבאה

איזי שרצקי עם אלונה ברקת / צלם: אסף לב
איזי שרצקי עם אלונה ברקת / צלם: אסף לב

בחודש שעבר פרסמה רשות המסים הוראת פרשנות חדשה, שלפיה קבוצות כדורגל בישראל יוכלו לעבור לסטטוס של "עוסק מורשה". את המהפכה שעוברת במסדרונות בתי משפט בישראל מאז 2012 הובילה מכבי ת"א. או ליתר דיוק מיטש גולדהאר. הבעלים הקנדי, שקצת לאחר הגעתו לישראל, לא הצליח להבין מה הסיפור עם מלכ"ר. אם אני איש עסקים, לפי גולדהאר, הקבוצה צריכה להיות עסק לכל דבר ועניין.

גולדהאר צודק בניתוח שלו. התפיסה המלכ"רית של מועדונים בישראל מתאימה ללפני 30-40 שנה, כשלא היה כסף בכדורגל. לא ניכנס לתפיסות המיסוייות ולהבדלים בין מלכ"ר לעוסק מורשה (למשל, מס שכר - שמוסיף למלכ"ר 7.5%), אלא דווקא למחשבה הנכונה על כך שכדורגל, לפחות כפי שהוא משוחק ומשווק בעולם, הוא עסק שיכול לשאת רווחים עבור מי שמעורב בו ברמת הבעלות.

בישראל זה עדיין בגדר חלום. גם גולדהאר - ואלונה ברקת ויעקב שחר - יודעים שכמעט בלתי אפשרי לסיים עונה ברווח. כדורגל הוא חור בכיס. תשאלו את אמיר גרוס כבירי. הסיכוי היחיד ליהנות מעונת ברייק-איבן במקרה הטוב הוא כניסה בשעריה המתגמלים של ליגת אלופות (כ-80 מיליון שקל אקסטרה הכנסות) או עונה טובה וארוכה בליגה האירופית (כ-35 מיליון שקל).

ההשקעה בקבוצות כדורגל ממשיכה להיות עצומה. מנתונים שהגיעו לידי "גלובס" עולה כי העונה (2016/17) עומד, נכון לעכשיו, התקציב הכולל של 14 קבוצות ליגת העל בכדורגל על כ-490 מיליון שקל - ממוצע של 35 מיליון שקל לקבוצה. הממוצע כמובן מרמה, כי לצד קבוצות שמעמידות תקציב של 11 מיליון שקל, קיימת מכבי ת"א עם יותר מ-100 מיליון שקל; מכבי חיפה של שחר, ללא אליפות כבר 6 עונות, ממשיכה להחזיק מעצמה קבוצה גדולה ולמתוח את התקציב קרוב מאוד לרף ה-100 מיליון שקל, והפועל ב"ש של ברקת, שסוגרת את שלישיית הכסף, גם היא ממשיכה להעמיד תקציבים אדירים. שלוש הקבוצות הללו אחראיות יחד על כ-300 מתוך 490 מיליון שקל מתקציבי ליגת העל - כ-60% מהסך-הכול.

למרות שרווחיות היא עדיין חלום רחוק, לפחות מבחינת מגמה אפשר לראות צעד חיובי בליגה: הסכם זכויות השידור שעליו חתמה מינהלת הליגה בסוף 2015 עומד על 126.6 מיליון שקל לעונה. זהו סכום פנומנלי בהשוואה למה שהורגלנו אליו מזכויות שידור (42.5 מיליון שקל) בהסכם האחרון של ההתאחדות לכדורגל.

לפי מצגת שהעבירה מינהלת הליגה לקבוצות - בעונה הנוכחית (2016/17) יחולקו לקבוצות 94.6 מיליון שקל. מתוך כלל הרווחים לחלוקה העונה - 80% מופנים לליגת העל (75.68 מיליון שקל), ו-20% לליגה הלאומית (18.92 מיליון שקל). לאן נעלמו 30 מיליון שקל? 13 מיליון שקל חלקה של ההתאחדות לכדורגל, 10 מיליון שקל עלויות תפעול המינהלת, 9 מיליון שקל עלויות מכרז והחזר הלוואת בעלים. בשנים הבאות הסכום לקבוצות יעלה ל-103.6 מיליון שקל בעונה. וזה עוד לפני שהמינהלת הביאה ספונסרים (חתומה בינתיים רק עם מי עדן), ועוד לפני שהוציאה את מכרז הניו-מדיה שעליו נאבקות בימים אלו רשת וקשת.

אנחנו עוד לא שם, באירופה, אבל נתח של 15.5% מכלל ההכנסות של הקבוצות בליגה שמגיע מזכויות שידור מתחיל להזכיר במשהו, ברמז דקיק אמנם, מודל כדורגלני של ימינו. בעונה הבאה, על בסיס אותו תקציב, הנתח מזכויות שידור יעלה בשל העובדה שעלויות המכרז נספגו כולן בעונה הראשונה ובשל הלוואת הבעלים שכבר הוחזרה, והנתח לקבוצת ליגת העל יעמוד על 82.88 מיליון שקל.

עוד סימן חיובי שמתיישר עם עולם מקצועני הוא הקטנת ההסתמכות על תשלומי עיריות ומועצות מקומיות. המנהג המגונה הזה, שעוד לא הגיע באופן מוזר לטיפול משרד הפנים, משמש בעיקר פלטפורמת יח"צ לראש העיר ומהווה עוד מוקד שליטה מחוץ לבניין העירייה - שליטה בקבוצת כדורגל עם הפוטנציאל התקשורתי הוא מנוע PR מושלם, מה גם שהכסף מגיע גם ככה מכיסי התושבים. בעונה הנוכחית, על פי נתוני "גלובס", עומד נתח העיריות על 15 מיליון שקל בלבד מסך תקציבי קבוצות ליגת העל - כ-3% בלבד מהסך-הכול. רוב הקבוצות הגדולות לא מקבלות שקל מהעירייה, ורק זוכות לתשלום מופחת בגין שימוש באצטדיון העירוני.

יש לקוות שבעתיד הקרוב הסכום הזה יירד עוד קצת. יש לעיריות המתמוטטות ורוויות החובות מה לעשות עם הכסף הזה. עירייה רוצה לתמוך בכדורגל? אין בעיה, שתעשה את זה דרך תמיכה בבתי ספר לכדורגל, לא בתשלומים לשחקנים ישראלים או זרים. תחשבו על זה גם ברמה הספורטיבית-ניהולית - האם מישהו יכול לעצור ראש עיר ששם 5 מיליון שקל בתקציב הקבוצה ואחראי במו ידיו ל-40% מהכנסותיה, מלקבוע מי יאמן, איזה שחקן יגיע ואיזה ישוחרר?

בדיוק כמו שליגת העל זכתה מההפקר ונהנתה מהקרב בין הוט ו-yes (עם צ'רלטון בפרונט) לבין פרטנר במכרז זכויות השידור, כך הכדורגל הישראלי נהנה גם מקרבות אחרים. למשל, המלחמות הפוליטיות בזירה האירופית והעולמית. ההשתייכות לאירופה (אופ"א) ולכדורגל העולמי (פיפ"א) מאפשרת לקבוצות ליגת העל ליהנות מפירורים שהולכים וגדלים. הנה דוגמה קטנה וטרייה: בחודש האחרון סיימה אופ"א, התאחדות הכדורגל האירופית, לעשות את הקלקולציה של הפיצוי לקבוצות ששלחו שחקנים לטורניר יורו 2016 ולמשחקי המוקדמות של הטורניר. בסך-הכול הקצתה אופ"א פיצוי בסך 150 מיליון אירו ל-641 הקבוצות ששחררו שחקנים לטורניר ולמוקדמות, על פי מפתח של סכום כספי פר-יום. מדובר במאבק שהתנהל בין ארגון המועדונים האירופי (ECA) לבין אופ"א, על השחיקה של השחקנים שנדרשים להשתתף בטורנירים בינלאומיים ומועדים בשל כך לפציעות.

גם הקבוצות הישראליות נהנו מכך - אופ"א הודיעה כי תעביר להן 917 אלף אירו בגין שחרור שחקנים. הנתח הגדול ביותר הלך למכבי ת"א - 266 אלף אירו; הפועל ב"ש קיבלה 205 אלף אירו; מכבי חיפה 115 אלף אירו, וכך הסכום הולך ויורד עד בני יהודה עם 4,214 אירו.

המאבקים הללו בצמרת הכדורגל שווים הרבה כסף, והקבוצות הישראליות ימשיכו להרוויח. פיפ"א כבר הודיעה כי אחרי ששילמה 70 מיליון דולר לקבוצות הכדורגל בעולם (ובתוך זה גם לקבוצות בישראל) בעבור שחרור שחקנים למונדיאל 2014 בברזיל, תעלה את סכום הפיצוי ל-209 מיליון דולר בכל אחד מהמונדיאלים הבאים, 2018 ברוסיה ו-2022 בקטאר.

אז פה עוד כמה מאות אלפי אירו, ושם עוד מיליון או שניים מהסכם זכויות השידור החדש. אבל עדיין - המספרים לא מתקרבים אפילו לאזור הסביר שיוכיח שיש היגיון בטירוף הזה של החזקת קבוצת כדורגל בישראל.

תחשיב כספים לחלוקה ממינהלת הליגה

מתנה מאופ"א / הפיצוי שקיבלו הקבוצות הישראליות בגין שחרור שחקנים ליורו 2016  (באירו)

עוד כתבות

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים