גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

וינטרוב ופלד רוצים להחזיר לידיהם את המושכות בבראק אן.וי

מה מסתתר מאחורי מרד הדירקטורים בחברת הנדל"ן

שמעון וינטרוב ורונן פלד / צילום: יוסי כהן ותמר מצפי
שמעון וינטרוב ורונן פלד / צילום: יוסי כהן ותמר מצפי

1. שלא בטובתה, נכנסה השבוע חברת ההחזקות בראק קפיטל ריל אסטייט (BCRE), שנמצאת בשליטתם של שמעון וינרוב ורונן פלד, למערבולת. ביום שישי האחרון שלחה BCRE מכתב לחברה המוחזקת בראק קפיטל פרופרטיז אן.וי (בראק אן.וי), הנסחרת בבורסת תל אביב, ובו דרישה לכנס אסיפת בעלי מניות מיוחדת, שעל סדר יומה מינוי עוד שלושה דירקטורים מטעמה. אחד מהם אמור להיות מנכ"ל BCRE, אריאל פודרויסקי, שיצטרף לסמנכ"לית הכספים של החברה האם, נאנסיה קוטסו, שכבר מכהנת בדירקטוריון בראק אן.וי.

עד לאחרונה כלל דירקטוריון בראק אן.וי, הפועלת בהצלחה רבה בשוק הנדל"ן בגרמניה, שישה דירקטורים, מתוכם שני דח"צים, דירקטור בלתי תלוי אחד ועוד שלושה דירקטורים רגילים מטעם בעלת השליטה. אחד הדירקטורים הרגילים, יאן ואן דר מיר, שמכהן כיו"ר בראק אן.וי וכדירקטור ב-BCRE, הודיע בתחילת ינואר על כוונתו להתפטר משני תפקידיו, אבל עד שהתפטרות זו תיכנס לתוקף (בתחילת אפריל), כבר מונה במקומו אור לבקוביץ' - כך שבחודש הנוכחי עוד יכלול דירקטוריון בראק אן.וי שבעה חברים.

2. ואולם, במכתבה של BCRE היתה דרישה נוספת - והיא להדיח את הדירקטור הבלתי תלוי רוברט ישראל, שנחשב לאחד משני הדירקטורים הוותיקים יותר של בראק אן.וי, ושרק לפני חמישה חודשים עוד זכה לתמיכת בעלי השליטה באסיפת בעלי המניות, שהאריכה את כהונתו. המהלך הזה כבר נתפש בהנהלת בראק אן.וי ובשוק ההון בכלל כהתערבות חריגה ובלתי מוסברת מצד בעלי שליטה, בהתנהלותה של חברה ציבורית המתפקדת היטב.

ב-BCRE הסבירו את הדרישה ב"היעדר אמון" באותו דירקטור עקב התנהגות לא ראויה שלו, אבל דירקטוריון בראק אן.וי ומנהליה הבהירו כי הם דוחים מכל וכל את האמירה, והדגישו את תרומתו של רוברט ישראל להצלחת החברה ולהתנהלותה התקינה.

גם בקרב הגופים המוסדיים בישראל נשמעה ביקורת על מהלך ההדחה. בבית ההשקעות פסגות שלחו בתגובה מכתב חריף ל-BCRE, שבו טענו כי מדובר ב"מהלך חריג ובעייתי". בפסגות, שמחזיק ב-5% ממניות בראק אן.וי ובאג"ח שלה בהיקף של 48 מיליון שקל (ע"נ), ביקשו להבין מהו הרקע לאותו היעדר אמון והאם קשור מהלך ההדחה למצבה של BCRE.

את התשובה לשאלות אלה אמורה BCRE לספק בקרוב לכלל המשקיעים, אם תחליט שלא לרדת מהעץ ולהמשיך עם הליך ההדחה. אבל עד שתשובה זו תתקבל, מעלה המכתב של פסגות תהייה: האם מאחורי הליך ההדחה עומד גם אינטרס פיננסי של בעלי השליטה, ולא רק עניין התנהלותי של הדירקטור המדובר?

מקורבים לפרשה רמזו היום כי ב-BCRE ובקרב בעלי השליטה בה קיימת זה זמן תחושה של איבוד שליטה על הנעשה בבראק אן.וי. לתחושתם, מנהליה המשותפים של בראק אן.וי, גל טננבאום ואופיר רחמים, יחד עם הדירקטורים הוותיקים אולריך טאפה ורוברט ישראל, צברו לעצמם כוח רב מדי בחברה והפכו למובילי הדעה בה.

עם המצב הזה וינטרוב ופלד אינם רוצים להשלים, ומשום כך הם מבקשים לשנות את הרכב הדירקטוריון - ובכך להחזיר לעצמם את ההשפעה על החברה ועל המנכ"לים העומדים בראשה. אם תצליח התוכנית, יכלול דירקטוריון בראק אן.וי שמונה חברים, כששניים מתוכם הם דח"צים, שניים נוספים דירקטורים בלתי תלויים, והשאר דירקטורים רגילים, שמונו על ידי בעלת השליטה.

3. האם אכן קיימות סיבות נוספות למהלך של בעלי השליטה בבראק אן.וי, כלכליות-פיננסיות במהותן, כפי שרומזת פסגות? לשאלה זו אין לפי שעה תשובה ברורה, אם כי על עובדה אחת אי אפשר להתווכח: בעידודה של BCRE או שלא בעידודה, נמנעה בראק אן.וי בשנים האחרונות מחלוקה מהותית של דיבידנדים לבעלי מניותיה.

למעשה, בין 2010 ל-2015 לא חילקה בראק אן.וי דיבידנדים כלל, ואילו במארס אשתקד היא חילקה סכום צנוע בלבד של 6 מיליון אירו (מתוכו קיבלה BCRE כ-2.4 מיליון אירו). כך, שאת סך רווחיה מתחילת 2010 ועד סוף ספטמבר 2016, שהסתכמו בכ-240 מיליון אירו, השקיעה בראק אן.וי בעיקר ברכישת נכסים נוספים לצורך הרחבת פעילותה.

בראק אן.וי מהווה את זרוע הפעילות של BCRE במגזר הנדל"ן של גרמניה, כשתחומי ההתמחות שלה הם רכישה והשכרה של דירות ושל נכסים מסחריים, וכן ייזום פרויקטים למגורים. הצלחתה של החברה תחת המנכ"לים טננבאום ורחמים הובילה את מנייתה לרשום תשואה מצטברת של יותר מ-200% מאז ההנפקה בשלהי 2010, כשמדדי הבורסה המובילים מציגים תשואה אנמית של אחוזים בודדים באותה תקופה.

ההצלחה של בראק אן.וי גם הובילה את BCRE למכור בספטמבר האחרון כ-7% ממניות החברה הבת למשקיעים בבורסה תמורת 162 מיליון שקל. הצלחה זו גם אפשרה לבראק אן.וי לגייס באחרונה עוד כ-200 מיליון שקל לקופתה באמצעות הנפקה של מניות ואופציות לציבור, שבה לא השתתפה בעלת השליטה.

4. המכירה וההנפקה של בראק אן.וי הפחיתה את החזקותיה של BCRE ל-26.84% ממניות החברה בלבד, אבל את שליטתה מבססת האחרונה באמצעות החזקות ישירות של וינטרוב ופלד, וכן באמצעות החזקותיו של מקורבם, דני טוקטלי. יחד מחזיקה קבוצת השליטה בנתח של כ-44% ממניות בראק אן.וי, שמאפשר לה לזכות ברוב באסיפות שבהן נדרש רוב רגיל.

ואולם, הנתח המצומצם שמחזיקה כיום BCRE בחברה הפועלת עבורה בגרמניה, עומד בעוכריה בכל הקשור להצגת דוחותיה הכספיים. BCRE, הנסחרת בבורסת לונדון לפי שווי של 166 מיליון אירו, כבר איבדה 38% מערכה מאז שהתחילה להיסחר במאי 2014.

הסיבה לכך היא בעיקר הפסד של 28 מיליון אירו, שהציגה BCRE ב-2015. במחצית הראשונה של 2016 נמשכה המגמה השלילית עם הפסד של עוד 25 מיליון אירו, ועקב כך הציגה החברה הון עצמי של 205 מיליון אירו, המשקף שחיקה של 23% בהון בתוך שנה וחצי בלבד.

להפסדיה של BCRE בתקופה האחרונה אחראית הפעילות ברוסיה, שספגה הפסדים של 154 מיליון אירו בתקופה זו, וזאת עקב המשבר הכללי הקשה במדינה וקריסת המטבע שלה. בדוחות למחצית 2016 אף דיווחה BCRE כי שתי חברות בנות שלה ברוסיה אינן עומדות בהתניות פיננסיות לבנקים בקשר עם שתי הלוואות בהיקף כולל של כ-100 מיליון אירו.

5. יחד עם גרמניה וארה"ב, רוסיה היא אחד משלושת מוקדי הפעילות המרכזיים של BCRE, שבה היא מתמקדת בתחום הנדל"ן המסחרי המניב. בדוחות לסיכום 2015 הגדיר מנכ"ל החברה פודרויסקי את אותה שנה כמאתגרת לחברה, בשל המשבר ברוסיה וחוסר הוודאות בעולם. עם זאת, הוא ציין כי השלמת הקמתו של קניון ליוברצי במוסקבה הפחיתה באופן מהותי את חשיפת החברה לנדל"ן שם. הוא הדגיש כי החברה תמשיך לפעול לייצוב העסקים ברוסיה, אבל תשמור על המיקוד בהרחבה ובפיתוח של הפעילות בגרמניה ובארה"ב.

בשנה האחרונה התחילה הכלכלה הרוסית להתאושש בזכות עלייה מחודשת במחירי הנפט בעולם, והתאוששות זו סייעה למטבע הרוסי לזנק ב-10% מול הדולר האמריקאי מאז סוף יוני אשתקד. גם מניית BCRE רשמה בשל כך התאוששות מאז השפל של מאי 2016, אבל רק לאחר פרסום הדוחות המלאים ל-2016 ניתן יהיה לקבל תמונת מצב עדכנית על הפעילות ברוסיה ועל תוצאותיה של BCRE בשנה כולה.

מ-BCRE נמסר היום: "לאורך כל השנים, מקפידה הקבוצה על ממשל תאגידי ברמה הגבוהה ביותר בשורותיה. בהתאם, מינויי המנהלים והדירקטורים היו והינם על רקע מקצועי, תוך הקפדה על עקרון אי התלות בין ההנהלה, הדירקטוריון ובעלי המניות בצורה יוצאת דופן. במקרה הנדון, מונה בעבר דירקטור שהתנהלותו האישית חרגה מהמקובל, ולצד זאת, עתידה בקרוב להסתיים כהונת יו"ר הדירקטוריון. בהתאם, הבקשה לסיים את כהונת הדירקטור, לצד הבקשה למנות שלושה דירקטורים מקצועיים חדשים, היא בבחינת המשך ההקפדה על נורמות הממשל התאגידי הראויות, וכל מסקנה אחרת המנסה לייחס מניעים אחרים לבקשה, הינה ספקולציה חסרת בסיס ומגמתית".

מניית בראק

עוד כתבות

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"הבורסה בת"א אטרקטיבית": מנהל ההשקעות שבעד קמעונאות וביטחון

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

״חזירות״: הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

השכירויות שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיעות לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

יפספסו את הריבאונד: מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א