גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שוק התיקים המנוהלים ב-2016: נכסים בהיקף 263 מיליארד שקל

רשות ני"ע מפרסמת את הסקירה שלה בנוגע לשוק מנהלי התיקים בישראל ומגלה, בין היתר, כי היקף התיק הלא-מוסדי הממוצע גדל ביותר מ-5% מהשנה שקדמה ■ ומה כמו תמיד לא מופיע בסקירה של הרשות? דמי הניהול

שמואל האוזר / צילום:איל יצהר
שמואל האוזר / צילום:איל יצהר

בשנת 2016 רשם שוק התיקים המנוהלים בישראל יציבות, כך שבסופה של השנה שעברה הוא הציג צמיחה שנתית בשיעור סמלי בלבד, של כ-0.4%, וסך הנכסים המנוהלים באמצעות 125 החברות המנהלות הפעילות בתחום הצטבר לכ-263 מיליארד שקל. סכום זה גדול בכמיליארד שקל בלבד מהסכום שנוהל שנה קודם לכן, על אף תשואות חיוביות שנרשמו בשוקי ניהול כספי ציבור אחרים ב-2016.

בשנה שעברה הצטרפה לשוק ניהול התיקים חברה מנהלת נוספת אחת, אך מספר החברות המנהלות עדיין רחוק מרמה של כ-134 חברות, שהיו פעילות בו בסוף 2012.

אגב, מתוך סך הנכסים בשוק זה, קצת יותר מ-160 מיליארד שקל הנו של כספי הציבור הרחב, תאגידים עסקיים ורשויות ועוד, והיתר הנו כספי גופים מוסדיים (קרנות נאמנות, קופות גמל וקרנות פנסיה), שעוסקים בניהול כספי ציבור. חלקם של הלקוחות שאינם מוסדיים קטן במקצת ביחס לשנה שקדמה.

כך עולה מנתונים שפרסמה היום (ד') רשות ניירות ערך, בראשות פרופ' שמואל האוזר, שמפרסמת אחת לתקופה סקירה על שוק ניהול התיקים, שכמעט ואין פרטים פומביים לגביו, למרות שמדובר בשוק ניהול כסף חשוב מאין כמוהו. לצורך השוואה נציין, כי בסוף 2016 עמד סך הנכסים שנוהלו באמצעות קרנות הנאמנות על כ-214.1 מיליארד שקל, בעוד ששוק תעודות הסל החזיק אז בנכסים בשווי מצרפי של כ-96.15 מיליארד שקל (בניכוי החזקות הדדיות).

באותו זמן נוהלו באמצעות קרנות ההשתלמות נכסים בהיקף מצרפי של כ-183.8 מיליארד שקל, קופות הגמל לתגמולים ניהלו נכסים בהיקף מצרפי של כ-200.8 מיליארד שקל והפוליסות המשתתפות ברווחים ניהלו נכסים בשווי של כ-157.8 מיליארד שקל (בפוליסות משנת 2004 ואילך נוהלו נכסים בהיקף נוסף של כ-105.3 מיליארד שקל).

לאור זאת, "רק" קרנות הפנסיה החדשות היו שוק גדול מזה של התיקים המנוהלים - מאחר שהן החזיקו אז בנכסים בהיקף העולה על זה שבתיקים המנוהלים (כולל כספי המוסדיים) - היקף נכסים בשווי מצרפי של כ-254.6 מיליארד שקל. אגב, לגבי כלל השווקים שהזכרנו לעיל יש נתונים רבים - רציפים וחודשיים - לגבי שלל היבטים, בהם הרכב הנכסים ועלויות החיסכון (דמי הניהול).

גם השנה רשות ני"ע, שלא אחת מצהירה על חשיבות הדאגה לשקיפות, לא שופכת אור על היבט משמעותי וחשוב ביותר בכל שוק של ניהול כספי ציבור: כמה זה עולה לציבור. רשות ני"ע, בהתאם לאינטרס של החברות המנהלות, לא מספקת נתונים לגבי התשלום שמשלם הציבור בישראל עבור ניהול תיקי השקעה, וזאת לעומת שקיפות מלאה בהיבטים אלה בשוקי קרנות הנאמנות או החיסכון הפנסיוני, למשל. ראוי ורצוי שהרשות תשנה את מנהגה בהיבט זה. התשלום עבור השירות אינו עוד פרט, כי אם בסיס לבחינת מצבו "האמיתי" של החוסך.

היכן שיש שקיפות, יש הוזלה

כך, כבר עם פרסום הדוח הקודם שאלנו "האם מחיר השירות בתיקים המנוהלים (דמי הניהול) ואיכותו (התשואות) הם סוגיות פחותות חשיבות, שלא מגיע לנו כציבור לקבל מידע לגביהן?". על כך השבנו, ש"מהמצגת שפרסמה רשות ני"ע התשובה אינה בהכרח שלילית, והיא לא המסר שהיינו מצפים לקבל מכל רגולטור, ודאי מהרשות עצמה בשורת התחומים שעליהם היא מפקחת". קצת יותר משנה עברה לה והרשות בשלה - וזה לא לעניין. מדוע? בשנים האחרונות ראינו כיצד דמי הניהול בקרנות הנאמנות ובחיסכון הפנסיוני יורדים, לא מעט משום שהגופים המנהלים בשווקים אלה נמצאים תמידית תחת זכוכית מגדלת בכל הנוגע לתשואות שהם משיגים לציבור הלקוחות והמחיר שנגבה עבור שירות זה.

אז נכון, שוק ניהול התיקים שונה משווקים אחרים, בין היתר בגלל המורכבות הניכרת והשונות האדירה בין הלקוחות (למשל בין מוסדיים שמנהלים כספי עתק, לחברות עסקיות שמנהלות סכומים גדולים, ועד לקהל הקמעוני - עשיר יותר או פחות, או בין מגוון פרופילים נרחב ביותר של הסיכון בתיק והעדפות השקעה), אבל, לדעתנו עדיין רב הנסתר על הגלוי, ובמידה לא רצויה. יחד עם זאת, בעבר הלא רחוק בכלל לא פורסמו נתונים בהיקף שכזה - כפי שעתה הם מפורסמים, ועל כך מגיעה לרשות ברכה - אלא שבכך, לדעתנו, לא הושלמה הדרך.

כך או אחרת, כאמור, מהדוח של רשות ני"ע עולה כי בנטרול התיקים המנוהלים של לקוחות מוסדיים, הסתכם התיק הלא מוסדי - שמאופיין בלקוחות פרטיים גדולים וקטנים, בחברות עסקיות ובגופים לא מוסדיים אחרים - בכ-160 מיליארד שקל, סכום המהווה קיטון קל ביחס לכ-161.5 מיליארד שקל שנוהלו עבור הלקוחות הלא מוסדיים בשוק זה בסוף 2015.

כמו כן, נתוני רשות ני"ע מגלים כי היקף התיק הממוצע של הלקוח הלא מוסדי עמד בסוף 2016 על כמעט 2 מיליון שקל - גידול של כמאה אלף בממוצע לתיק, המהווה עלייה של כ-5.3% בשווי התיק הלא מוסדי הממוצע לעומת מה שהיה בסוף 2015. אגב, בסוף 2014 עמד היקף התיק הלא מוסדי הממוצע על כ-1.85 מיליון שקל.

עוד עולה מהדוח של רשות ני"ע, כי שש החברות הגדולות במונחי מספר לקוחות החזיקו בסוף 2016 ב-49.8% מכלל הלקוחות בשוק זה. כלומר, 4.8% מהחברות המנהלות בשוק זה מחזיקות בכמעט מחצית מהלקוחות בישראל. זה בא לידי ביטוי גם במונחי הנכסים המנוהלים, שם התמונה קצת שונה. רשות ני"ע מגלה בסקירה שלה כי בסוף 2016 נוהלו על-ידי עשר חברות ניהול התיקים הגדולות בשוק, שהיוו כ-10% מכלל החברות הפעילות בשוק זה, נכסים שהיוו כ-70.3% מכלל הנכסים המנוהלים בשוק זה בישראל.

מדובר אמנם בריכוזיות גבוהה, אך בכזו שעדיין נמוכה משמעותית - ובריאה הרבה יותר - מזו שמוכרת משווקים אחרים, ובראשם שוקי הפיקדונות בבנקים, קרנות הפנסיה וביטוחי המנהלים שמנוהלים על-ידי הבנקים.

לסיום, 77% מהחברות בענף התיקים המנוהלים, במונחי לקוחות, מנהלות במקביל גם מוצרים פיננסיים אחרים (כלומר, קרנות נאמנות), מה שעלול ליצור ניגודי עניינים.

קווים לדמותו של שוק התיקים המנוהלים בישראל

עוד כתבות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

בורסת טוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אסיה; גוגל טסה במסחר המאוחר

ניקיי מטפס ב-1.1%, מדד שנחאי מוסיף לערכו 0.8%, מדד שנזן מתחזק ב-1.5%, הנג סנג קופץ ב-2.1% ומדד קוספי מתקדם ב-1.2% ● גם החוזים העתידיים על מדדי ארה"ב נסחרים בעליות ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים