גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דירוג עורכי הפטנטים לשנת 2017: ריינהולד-כהן עדיין בראש

אקזיט מוצלח כמו שביצעה מובילאיי ממחיש את חשיבותם של עורכי הפטנטים בהצלחת המוצר מבוסס הפטנט ■ לפי דירוג Dun's 100, בצמרת רשימת משרדי עורכי הפטנטים נשמרה יציבות; ובמקומות 2 ו-3, כמו אשתקד, נמצאים פרל-כהן וארליך אנד פנסטר

זאב פרל ואילן כהן / צילום: תומר יעקובסון  חנוך גריזיצקי
זאב פרל ואילן כהן / צילום: תומר יעקובסון חנוך גריזיצקי

לפני פחות משבועיים, בהר הרצל, הדליק משואה פרופ' אמנון שעשוע - מייסד חברת האוטו-טק מובילאיי שנמכרה לפני חודשיים תמורת 15.3 מיליארד דולר, בעסקה הגדולה ביותר בתולדות המשק הישראלי. החברה פיתחה שבב, מוגן בפטנט, שמסייע למניעת תאונות דרכים, והפרופסור אף המציא פטנט ייחודי המאפשר ללקויי ראייה לראות.

הפטנטים הללו לא היו מתאפשרים לולא הגנת הפטנט - הגנה משפטית כחלק מדיני הקניין הרוחני שמושגת, לרוב, באמצעות עורכי פטנטים, לפי חוק הפטנטים. חלק מרכזי מערך עסקת מובילאיי מיוחס לפטנט, או ליתר דיוק למספר הפטנטים, שנרשמו על-שמה.

עורכי הפטנטים נחשפים לרעיונות היצירתיים בשלב שבו מדובר עדיין בשרטוט או בנוסחה על נייר ומסייעים לרעיונות להפוך למציאות. הבקשה לרישום פטנט מוגשת לרשות הפטנטים, וכמסמך משפטי - לא נוהגים בעלי ההמצאות להגיש אותה בעצמם, על-אף שהחוק לא אוסר זאת. תשלום לעורך פטנט הוא עסק לא זול, במיוחד בשלב שבו הגנת הפטנט קריטית - השלב בו הכסף לא תמיד נזיל, אם בכלל קיים.

אם כבר משלמים, כדאי לדעת למי הכי כדאי: מי הם המשרדים הבולטים המלווים את הממציאים הישראלים בכל שלבי רישום הפטנט ו/או ההגנה על הטכנולוגיה, ואולי יתרמו לשווי עסקת מובילאיי הבאה? בדירוג Dun's 100 לשנת 2017 חברת דן אנד ברדסטריט דירגה, כמדי שנה, את משרדי עורכי הפטנטים המובילים, על-פי ארבעה פרמטרים: מספר עורכי הפטנטים במשרד (הרשומים בפנקס רשם הפטנטים); מספר העובדים המקצועיים האחרים (עורך דין, פרליגל, יועץ טכני או עוזר מחקר); לקוחות עיקריים; וכמות בקשות שהגישו בשנת 2015 (הנתונים בשנה זו הם אלה שנמסרים לדירוג 2017) - הן בקשות בישראל (לרשות הפטנטים), הן בארה"ב, הן באירופה והן על-פי בקשה בינלאומית במסגרת אמנת PCT (אמנה שמטרתה ליצור מנגנון אחיד לרישום פטנט במספר מדינות, על-סמך בקשה בינלאומית אחת). הבקשות המוגשות בחו"ל נכתבות על-ידי המשרדים עצמם או ב"מיקור חוץ" - על-ידי משרדים זרים שעובדים עמם.

תחרות מנומנמת

מהדירוג של 11 המשרדים המובילים בעריכת הפטנטים עולה תמונת מצב די סטטית - עשרה מהמשרדים המופיעים בו דורגו שם גם בשנה שעברה, כאשר ארבעת המשרדים המובילים אשתקד שמרו גם על מיקומם בדירוג. משרד ריינהולד-כהן ושות' זוכה, גם השנה, במקום הראשון. במשרד מועסקים 42 עורכי פטנטים ו-160 עובדים מקצועיים; במקום השני מדורג משרד פרל-כהן-צדק-לצר-ברץ, בו מועסקים 53 עורכי פטנטים ו-140 עובדים מקצועיים, ולו סניפים גם בארה"ב ובאנגליה; במקום השלישי משרד ניצב משרד ארליך אנד פנסטר המעסיק 38 עורכי פטנטים ו-99 עובדים מקצועיים; ובמקום הרביעי משרד לוצאטו את לוצאטו עם 17 עורכי פטנטים ו-45 עובדים מקצועיים.

למרות היציבות היחסית בדירוג, נעלמו השנה מהרשימה שני המשרדים שדורגו בדירוג 2016 במיקום החמישי והשישי (בהתאם לבקשתם שלא להשתתף בדירוג השנה) - מה שהקפיץ בשני מקומות את כל ששת המשרדים שדורגו בדירוג 2016 במקומות 6 עד 11 - אלה שמרו על סדר הדירוג ביניהם: במקום החמישי מדורג השנה משרד ד"ר מרק פרידמן (עם 7 עורכי פטנטים); במקום השישי - משרד בן-עמי ושות' (10 עורכי פטנטים); במקום השביעי משרד גרא-גסנר (7 עורכי פטנטים); במקום השמיני משרד סורוקר-אגמון-נורדמן (5 עורכי פטנטים); ובמקום התשיעי משרד קורח ושות' (9 עורכי פטנטים). סוגרים את הרשימה המשרדים הבאים: גלסברג-אפלבאום במקום העשירי (דורג במקום ה-13 אשתקד); ומשרד אליעזרי במקום ה-11 (היה במקום ה-12 ב-2016).

בשלב זה אין עדיין נתונים מרשות הפטנטים לשנת 2016, ולפי נתונים שנמסרו מהמשרדים, קבע דירוג Dun's 100 כי שלושת המשרדים המובילים אחראים יחד להגשת 6,160 מבקשות הפטנטים שהוגשו בשנת 2016; ובאשר לקבלת הפטנט המיוחל? על-פי רשות הפטנטים, החל משנת 2013 מאושרות יותר ממחצית הבקשות. בשנת 2015 (הנתונים בשנה זו הם אלה שנמסרים לדירוג 2017) נרשמה עלייה של כ-12% במספר הפטנטים שאושרו (4,492) לעומת שנת 2014 (3,984). הקפיצה במספר הפטנטים מוסברת בהעדפת טיפול בבקשות מלפני חמש שנים ובהכנסת שימוש במחשבים לצורך הודעות סירוב - מה שגרם לכך שיותר בקשות הגיעו מוקדם יותר לשלב הקבלה שלהן.

ועוד מספרים מרשות הפטנטים: מתוך 4,492 פטנטים שאישרה ב-2015 - 650 הינם בעקבות בקשת פטנט "רגילה" של ישראלים, ו-3,842 בעקבות בקשת פטנט בינלאומית של ממציאים זרים וישראלים שמעוניינים למנוע מחברות ישראליות להעתיק את הפטנט שלהן. זאת בהתאם למנגנון האמנה הבינלאומית PCT.

להגשת בקשה על-פי האמנה קיימות מגבלות מסויימות, אך היא מעניקה למבקש "זכות בכורה" בכל אחת מהמדינות שחברות באמנה, לצד יתרונות נוספים.

מכשור רפואי וערים חכמות

רוב המידע, הרעיונות והתגליות בעולם ניתנים לניצול חופשי. רק נכסים שהדין רואה כראויים להגנת זכויות הקניין הרוחני, כמו הגנת הפטנט (שניתן על המצאת מוצר או שירות טכנולוגי) - יהיו בבעלות הבלעדית של יוצריהם, לרוב לתקופה מוגבלת. כך מתומרצים יצירה, מחקר והעשרת החברה.

כיון שהחברות הזרות הרוכשות את חברות הטכנולוגיה הישראליות מתעניינות בעיקר בפטנט, ולאו דווקא בכוח-האדם המוכשר שאחראי לו - תחומי האינטרנט והטכנולוגיה הפכו את הקניין הרוחני לבעל חשיבות כלכלית עצומה. אסטרטגיית פטנטים, עבור חברות רבות, היא לעתים ההבדל בין להיות או לחדול. לדברי ד"ר אילן כהן, שותף בכיר במשרד ריינהולד-כהן, "קניין רוחני הינו מרכיב מרכזי בכלכלה המודרנית: קניין רוחני אחראי לכ-30% מכלל הפעילות הכלכלית ולכ-80% מהערך המצרפי של החברות הבורסאיות. קניין רוחני הוא, על כן, מרכיב מרכזי בבניית ערך של חברות, במיוחד אלה המצויות בחזית הפיתוח הטכנולוגי. בשים לב לכך שפטנטים הינם הקניין הרוחני החשוב ביותר במיזמים טכנולוגיים - הגשת בקשות לפטנט היא מראה לתחומי העניין הטכנולוגיים בעת הזו והכיוונים אליהם צועדת הטכנולוגיה בשניים הקרובות".

החברות הישראליות המובילות בהגשת בקשות לפטנטים בשנת 2015 היו ביוסנס, תע"א, ידע (חברת המסחור של מכון וייצמן), ישקר וטבע. את מה מאשרים לבסוף? על-פי עורכי הדירוג - הרוב המוחלט של הפטנטים המאושרים קשורים לתעשיית ההיי-טק, כאשר רשות הפטנטים מסווגת אותם על-פי התחומים עצמם: פיסיקה, הנדסה, חומרה, תוכנה, תקשורת, כימיה, ביולוגיה, מכשור רפואי, ביוטכנולוגיה, אגרוטכנולוגיה וכו'. מתוך הבקשות שהוגשו בשנת 2015, נרשמה עלייה בתחום מדעי החיים, בתחום הכימיה ובתחום המחשבים.

לדברי ד"ר כהן, "התחומים הפעילים ביותר בפטנטים בעת האחרונה כללו את תחומי הביג-דאטה; מכשור רפואי; ערים חכמות; פינטק; אוטו-טק; מציאות רבודה (כמו זו שבה משתמשים במשחק "פוקימון גו" - מ' ר'); אנרגיה ירוקה; קלינטק; IoT (internet of things או בעברית "מרשתת הדברים"), שהיא רשת חפצים המשובצים חיישנים המאפשרים תקשורת מתקדמת ביניהם; ננוטכנולוגיה; מזון; ואגריטק. הגשות הפטנטים הענפות בתחומים אלה מצביעות על העניין בהן", עניין שאינו נחלת המשקיעים בלבד.

עו"ד זאב פרל ממשרד פרל-כהן-צדק-לצר-ברץ מתייחס לשינוי אפשרי במספר הבקשות לפטנט נוכח תכניתה של שרת המשפטים, איילת שקד, מפברואר האחרון לטיוב רגולציה. לפי הפרסומים, התוכנית תביא לכך שתהליך בחינת בקשה לרישום פטנט יתייעל ויקוצר ב-25%, וזמן ההמתנה לתחילת בחינת פטנט ברשות הפטנטים יקוצר משנתיים וחצי כיום לשנתיים. זאת, בין היתר באמצעות הגשה מקוונת מלאה של בקשות פטנט, צמצום אגרות וצמצום נהלים. "אני לא משוכנע שיש מתאם מלא בין טיוב הרגולציה לבין כמות ההגשות שיהיו", מציין עו"ד פרל. "הבחירה אם להגיש בקשות לאישור פטנט בישראל, הן מצד ממציאים ישראליים והן מצד ממציאים וחברות זרות, לצערנו, נעשית הרבה פעמים ביחס לגודל השוק המקומי, מה שמביא, בהינתן תקציב מוגבל, להחלטה מושכלת פעמים רבות להימנע מהגשה בישראל".

ביקוש גדול מהיצע

עו"ד פרל מציין עוד כי "שוק הפטנטים בישראל רחוק מלהיות תחרותי, והביקוש לעורכי פטנטים גובר משמעותית על ההיצע". לדבריו, "בישראל רשומים כ-500 עורכי פטנטים (מאז נוסד הרישום), וניתן להניח שכשליש מהם אינם פעילים. בדצמבר 2015 היו 475 עורכי פטנטים, כך שמדובר בתוספת קטנה מאוד במהלך של שנה וחצי. הנתון בולט במיוחד כשמשווים זאת למספר עורכי הדין בישראל - מעל 60 אלף".

את הפער בין הביקוש להיצע, מסביר עו"ד פרל, משלימים משרדי עו"ד זרים היושבים בחו"ל ופועלים בארץ באמצעות נציגים או ביקורים. דרך המשרדים הללו בוחרים חלק מהממציאים הישראלים להגיש את בקשות הפטנטים שלהם. "אנו סבורים שיש להמשיך ולשאוף להגדלת ההיצע ולשיפור רמת המקצועיות בישראל", אומר עו"ד פרל. "לדוגמה, ברוב משרדי עורכי הפטנטים חסר ידע משפטי של דיני פטנטים במדינות שונות, והם טרם אימצו שיטת עבודה של משרד המעסיק מומחים בדיני הפטנטים של מדינות שונות".

ד"ר כהן מציין כי חידושי החקיקה הישראליים צפויים להגדיל את הפעילות בתחום הקניין הרוחני בישראל. לדבריו, "בישראל, במסגרת חוק ההסדרים הוכנס תיקון בחוק לעידוד השקעות, לפיו מס החברות לחברות היי-טק שירשמו בישראל את הקניין הרוחני שלהן, יופחת ל-12% או אף ל-6%, תלוי בגודל החברה, ואילו המס על חברות תעשייה הפועלות בפריפריה ונהנות מהחוק לעידוד השקעות הון - יופחת מ-9% ל-7.5%. כניסת החוק הזה לתוקפו צפוי להגדיל את הפעילות בתחום הקניין הרוחני בישראל".

"עורך פטנט יכול ליצור הבדל בין הצלחה מסחררת לכשלון מהדהד"

מקבל הפטנט הינו בעל זכות "שלילית" מבחינה משפטית - הזכות למנוע מאחרים לייצר ולמכור את המוצר שרשום בפטנט. כדי לקבל הגנה זו חייב הממציא להוכיח כי המצאתו חדשנית וכי לא נרשמה במקום אחר בעולם, ואז עליו לגלות את הפטנט במלואו, באופן שגם אחרים יוכלו להשתמש בו. מורכבות ההליך, והשאלות המשפטיות המשתנות במהירות שיא, מונעות מבעל המצאה לטפל בעצמו ברישום הפטנט שלו והוא זקוק לעורך פטנטים. "דיני הפטנטים הם מהתחומים המורכבים ביותר שמכיר המשפט, ובעל ההמצאה לבדו לא יוכל לעשות את הדברים כהלכה. תחום הפטנטים כולל שאלות הנושקות לתחומים רבים, משפטיים ולבר משפטיים, המתפתחים במהירות עצומה", מציין עו"ד זאב פרל ממשרד פרל-כהן-צדק-לצר-ברץ.

כששומעים על עסקה דרמטית כמו מובילאיי, חלקנו תוהים למי מגיעה התהילה. ד"ר אילן כהן, שותף בכיר במשרד ריינהולד-כהן, התייחס בתשובה לשאלת "גלובס" לחשיבות של עורך פטנטים בעסקאות גדולות מסוג זה. כהן מבהיר כי התהילה, ללא ספק, תגיע לממציא "וכך זה צריך להיות", אולם, לדבריו, בלי עבודה רבה מאוד וכישרונית מאוד מצד עורך הפטנט, הממציא לא ישיג את התהילה המיוחלת, ויש לא מעט מצבים, בהם במהלך בדיקת הנאותות של ההמצאה (כלומר, האם היא ראויה להשקעה - מ' ר') העסקה נופלת. זאת, משום שלא נעשתה עבודה מספיק טובה בהגנה על הקניין הרוחני. "דירה על הים היא ייחודית ושוויה רב, אבל כשיש 400 כאלה היא ייחודית פחות ושווה פחות", אומר כהן ומבהיר כי כדי לשמור על הייחודיותשל הפטנט נדרשת ההגנה שיכול לספק עורך הפטנטים.

כהן מבהיר כי עורך הפטנטים הוא המוציא לאור של כישורי הממציא, וממשיל את יחסי ממציא הפטנט ועורך הפטנט לצוות טכנאים הסובב את הזמר בעת שהוא מקליט שיר. "התהילה הולכת לזמר, שבעת העבודה לפעמים מזייף", הוא אומר. "הדיסק שיוצא הוא 'פרפקט', אבל זה הודות לצוות הטכני". ד"ר כהן מפליג בדימוי ומשווה את עורך הפטנט גם למיילדת, או אף ל"צוות ההפריה המלאכותית". "לא סיפקנו את תרומת זרע ולא את הביצית, וההורות שייכת להורים הביולוגים - אבל עורך פטנטים יכול ליצור את ההבדל בין הצלחה מסחררת לכשלון מהדהד".

- מהי ההשכלה והתכונות הנדרשות כדי להיות עורך פטנט?

ד"ר כהן: "לעורך פטנטים נדרשת השכלה משפטית אך לא רישיון לעריכת דין (כהן עצמו אינו בעל רישיון לעריכת דין - מ' ר'), והיא נרכשת תוך כדי ניסיון. לצד זה נדרש תואר בתחום טכני, כיוון שהתפקיד של עורך הפטנטים בכתיבת הבקשה מתחלק לשניים: הצגת ההמצאה והחידוש, ושרטוט גבולות ההגנה שאני רוצה לקבל. אפשר להמשיל זאת לרישום בטאבו טכנולוגי, המציין מהן גבולות הגזרה עליה אני מבקש להגן".

באשר לשכרם של עורכי הפטנטים, ד"ר כהן לא מסגיר נתונים מדויקים, אך מדגיש כי השכר גבוה, בהתאם לניסיון העצום וההיכרות המעמיקה עם עולם העסקים שצריכים להיות מנת חלקו של עורך פטנטים. לדבריו, רוב עורכי הפטנטים עובדים בשכר קבוע, בהתאם לשירות המקצועי שנותנים, ולא כתשלום עבור הצלחה בעתיד. ספק אם ניתן לומר זאת על אותו עורך פטנטים שהגיש את הבקשה עבור מובילאיי - הוא ככל הנראה גזר קופון שמן.

דירוג Dun's 100  משרד ריינהולד-כהן / צילומים: שלומי יוסף, תומר יעקובסון ואלון רון

דירוגDUN'S 100  למשרדי עורכי פטנטים 2017

עוד כתבות

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

דיווח בוול סטריט ג'ורנל: ישראל באולטימטום לחמאס: עסקה תוך שבוע - או כניסה לרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

היא חקרה את אחד הכלכלנים המפורסמים בעולם ובטוחה - אנחנו עושים לו עוול

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

וול סטריט ירוקה אחרי דוח התעסוקה; מניית אפל מזנקת ב-7%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● מניית אפל עולה במסחר המוקדם ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ●  לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם