גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אני לא רואה גורם שיעצור את הנפקות האקוויטי בבורסת ת"א"

"הבורסה בת"א הפכה ממקום שאינו מסביר פנים להנפקות ראשוניות לכזה המקבל אותן בברכה, זאת במקביל לכך שהריבית הנמוכה יוצרת מצב שאין למעשה אלטרנטיבות אטרקטיביות עבור המשקיעים המוסדיים" ■ למדריך השקעה במניות

בניין הבורסה בתל אביב / צילום:תמר מצפי
בניין הבורסה בתל אביב / צילום:תמר מצפי

שוק הנפקות האקוויטי בבורסה המקומית התעורר לחיים השנה, לאחר תקופה ארוכה של תרדמה. בחודשיים האחרונים בוצעו כמה הנפקות מניות ראשוניות, לצד לא מעט חברות ציבוריות ותיקות שהנפיקו מניות - חלקן לצורך חיזוק המאזן והגדלת קופת המזומנים (כמו במקרה של סאני תקשורת או פורסייט), ואחרות לצורך כניסה למדדים המובילים (למשל, קרסו מוטורס).

האם הרנסנס המסתמן כעת בבורסה בתל-אביב צפוי להימשך? לדברי גיא פרמינגר, שותף ואחראי על תחום הטכנולוגיה בפירמת רואי החשבון PwC Israel, התשובה חיובית. בראיון ל"גלובס" הוא אומר כי גל ההנפקות צפוי להימשך אל תוך 2018: "הבורסה בתל-אביב הפכה ממקום שאינו מסביר פנים להנפקות ראשוניות לכזה המקבל אותן בברכה. זאת, במקביל לכך שהריבית הנמוכה יוצרת מצב שאין למעשה אלטרנטיבות אטרקטיביות עבור המשקיעים המוסדיים".

- מה הגורמים שהובילו לתחיית שוק הנפקות האקוויטי?

"הרגולטורים ביצעו כמה פעולות שהקלו על חברות להנפיק, כמו הקלות בדיווח ובמס, בעיקר לגבי חברות טכנולוגיה, אבל לא רק. הרבה שנים ביקשנו את ההקלות האלה, וכעת אפשר לברך על כך. הרגולטורים אמנם מקפידים על דברים מסוימים, אבל גם רוצים לאושש את השוק ולעודד חברות להנפיק כאן, ולא במקומות אחרים.

"נקודה חשובה נוספת היא היעדר אלטרנטיבות. מי שרוצה לקבל תשואה עודפת, צריך לחפש השקעות נוספות מעבר לאג"ח מדינה או אג"ח קונצרניות בדירוג גבוה, ובאווירה כזאת, הגיוני שחלק קטן מהכספים יופנה להנפקות ראשוניות.

"לכך צריך לצרף את הפן ההיסטורי - כלומר, מסוף 2007 לא היה כאן שוק הנפקות ראשוניות כמעט בכלל, למעט 'חלון' מסוים שהיה ב-2010, והשחקנים רוצים לחזור לפעולה. זה גם לא טבעי שאין שוק הנפקות ראשוניות. צריך לזכור שהבורסה איבדה הרבה מאוד חברות בתקופה הזאת. מתישהו השוק היה צריך לחזור לאיזון".

- הבורסה גם אמורה לשקף את מצב הכלכלה, שהוא טוב בסך הכל.

"נכון. הכלכלה חזקה וגם שוק ההון יציב וחזק יחסית. אין איזו מפולת, ולכן זה אך טבעי שיהיה שוק בריא גם בתחום ההנפקות".

- מה צפוי לנו בחודשים הקרובים, לדעתך?

"ביולי יהיו, לדעתי, עוד כמה הנפקות, ואולי גם בתחילת אוגוסט. לאחר מכן תהיה הפסקה, ואז לאחר החגים צפויות עוד כמה הנפקות עד סוף השנה. בסך הכל צפויה שנה טובה מאוד לבורסה, לאחר תקופת יובש ארוכה. יש עוד לא מעט חברות שמחכות לראות אם גל ההנפקות ממשיך, ואם כן, הן יבקשו לנצל את חלון ההזדמנויות, לעלות על הגל ולהנפיק. מצד הביקוש, יש צימאון של השחקנים לעוד הנפקות".

- באילו שחקנים מדובר?

"גופים מוסדיים, משקיעים גדולים , מנהלי תיקים, וכמובן הבורסה עצמה. כשאתה מסתכל היום על אפיקי ההשקעה, רואים שאין תשואות גבוהות בשאר האפיקים, אז יש נכונות להשקיע חלק קטן מהכספים בהנפקות ראשוניות של חברות, שזה אמנם אפיק מסוכן יותר, אבל יש יותר נכונות ללכת לשם".

פרמינגר מוסיף כי "גל הנפקות האקוויטי האחרון הוא מגוון - כלומר, יש הנפקות של חברות מהרבה תחומים - וזה טוב וחשוב. למעט תחום מדעי החיים, יש הנפקות מכל תחום כמעט. גם הפייפליין - כלומר, ההנפקות שאני רואה בדרך לבורסה - מגוון".

מתחילת השנה הונפקו בתל-אביב מניות של שמונה חברות חדשות - רציו פטרוליום, מדיפאואר, נובולוג, מנרב פרויקטים, קרן הריט מניבים, לסיכו, טלרד ואירונאוטיקס - שגייסו בסך הכל כ-1.3 מיליארד שקל. זאת, לעומת שלוש הנפקות בלבד אשתקד, בהיקף מצטבר של כ-260 מיליון שקל (וונטייז, אורבסיז ומגוריט), ושתי הנפקות בלבד ב-2015 (ויתניה ואורון) בהיקף של כ-150 מיליון שקל.

הנפקת תמר פטרוליום, ש"מתבשלת" בימים אלה וצפויה להתבצע במהלך יולי, תהיה הגדולה ביותר עד כה. במקרה הזה מדובר בהנפקת חברה ייעודית, שתחזיק 9.25% מהזכויות במאגר הגז תמר, בשווי של כ-1.1 מיליארד דולר, ותגייס סכום דומה בהון ובחוב.

"ישראליות ינפיקו גם בסינגפור"

מלבד תנאי השוק וההקלות ברגולציה, פועלת הנהלת הבורסה בתל-אביב לעודד חברות ישראליות נוספות להפוך לציבוריות.

לפני כחודשיים השיקה הבורסה תוכנית אסטרטגית, הכוללת שלושה מסלולים מרכזיים: מאמץ לגרום לחלק מכ-90 החברות הישראליות הנסחרות כיום בבורסה בחו"ל בלבד, להנפיק ולהירשם למסחר גם בבורסה המקומית; קידום הפרטה של 15 חברות ממשלתיות בעלות פוטנציאל להנפקה בשווי כולל של 15 מיליארד שקל; ומימוש פוטנציאל חברות הצמיחה בישראל, הכולל כ-1,000 חברות קטנות-בינוניות "מסורתיות", מאות פרויקטי נדל"ן ותשתיות ו-300-500 חברות צמיחה בסקטור הטכנולוגיה.

הבורסה, שהיתה צריכה להתמודד במשך שנים רבות עם תחרות מצד הבורסות המרכזיות בארה"ב ובאירופה, מתמודדת כיום גם עם תחרות גוברת והולכת מצד שווקים אחרים, כמו הבורסה של אוסטרליה וזו של סינגפור, המנסות למשוך חברות ישראליות להנפיק שם. זאת, לצד התחרות מצד קרנות פרייבט אקוויטי וקרנות הון סיכון עתירות מזומנים.

לדברי פרמינגר, "חברות ישראליות מנפיקות באוסטרליה, ואני מניח שנראה כמה חברות ישראליות שמנפיקות גם בהונג קונג וסינגפור בשנה הקרובה, ואולי גם במקומות אחרים.

"זה מצב חיובי בסך הכל, אבל צריך לזכור שלכל שוק יש המאפיינים שלו, וחברה ישראלית טובה, בוודאי אם היא חברת תעשייה, צריכה לדעתי להנפיק כאן בארץ".

פרמינגר מעריך כי "האביב" של הבורסה בתל-אביב יימשך אל תוך 2018. "אני לא רואה את זה נפסק, אלא אם תצוץ סיבה אקסוגנית (הנובעת ממקור חיצוני), כמו מלחמה, מפולת בשוקי המניות של ארה"ב, שתשפיע על כל העולם, או מיתון כלל-עולמי, שתביא לעצירה ושינוי כיוון".

- האם להערכתך נראה התאוששות גם בהנפקות של תחום הביומד?

"יכול להיות שאם חברות בתחום המכשור הרפואי, כאלה שכבר יש להן מכירות והן בצמיחה, יצליחו להיכנס לבורסה, זה יסלול את הדרך לחברות אחרות בתחום הביומד לבצע הנפקות ראשוניות".

הנפקות ראשוניות בבורסה

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

לפי ה-ABC, על היחידות ש"הפרו זכויות אדם" לא יוטלו סנקציות כמו אי העברת נשק אמריקני ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● כל העדכונים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב