גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שכר-טרחה חלומי לעוה"ד בתביעה נגזרת נגד טבע - 2.5 מיליון ד'

עוה"ד שחר בן-מאיר, יצחק אבירם, אופיר נאור ורנן גרשט, שייצגו בעל מניות בטבע בבקשה לתביעה נגזרת, יגרפו כ-8.85 מיליון שקל ■ גם התובע הייצוגי לא ייצא מקופח

עורכי הדין שהגישו את הבקשה לאישור תביעה נגזרת נגד חברת טבע ובכיריה, בעקבות פרשת חברת ספלון האמריקאית, יגרפו 2.5 מיליון דולר שכר-טרחה, בתוספת מע"מ - כך נקבע במסגרת הסדר פשרה אליו הגיעו הצדדים בתיק, ואשר הוגש אמש (א') לאישורו של בית המשפט המחוזי בירושלים.

עורכי הדין המתעשרים הם: שחר בן-מאיר, יצחק אבירם, אופיר נאור ורנן גרשט. הארבעה ייצגו את התובע אברהם ברק, בעל מניות בטבע, בבקשה לתביעה נגזרת, במסגרתה נטען כי בכירי טבע אחראים לביצוע המעשים שהביאו להטלת הקנס בסכום-עתק של 1.2 מיליארד דולר לרשות ההגבלים העסקיים בארה"ב (FTC). זאת, בהליכים הנוגעים לפעילות של ספלון, אותה רכשה טבע ב-2011.

שמם של עורכי הדין בתיק מוכר בשוק כשחקנים ותיקים המובילים תיקים בעלי פרופיל גבוה, בהם תביעות ייצוגיות ונגזרות, במסגרתן הם גרפו וגורפים שכר-טרחה בהיקף מיליוני שקלים. עו"ד יצחק אבירם גרף אשתקד (יחד עם עו"ד דורון לוי) כמעט 10 מיליון שקל שכר-טרחה באחת התביעות.

שכר-הטרחה בסכום-העתק של כ-8.85 מיליון שקל כפוף, כאמור, לאישור בית המשפט המחוזי בירושלים, אליו הוגש הסדר הפשרה הכולל בתיק. על-פי הסדר הפשרה, מבלי להודות בכל טענה מטענות המבקש בבקשת אישור הנגזרת, ישלמו בכירי חברת טבע בעבר ובהווה לחברה, באמצעות חברת הביטוח המבטחת אותם, סכום כולל של 14 מיליון דולר - כ-50 מיליון שקל. התשלום יועבר לידי החברה בתוך 45 ימים ממועד אישור הסכם הפשרה על-ידי בית המשפט.

בנוסף לשכר-הטרחה, הסכימו הצדדים, במסגרת הסכם הפשרה, כי יבקשו מבית המשפט לאשר גמול בסכום של 470 אלף דולר לתובע, אברהם ברק, וכן החזר הוצאות עבור חוות-דעת המומחה שהגיש, בסך 30 אלף דולר.

על-פי ההסדר, שכר-הטרחה בסך של 2.5 מיליון דולר ישולם מתוך סכום הפשרה הכולל עליו הוסכם, וכל זאת בתוך 30 ימים מיום קבלתו בחשבון הבנק של טבע.

"סכום שכר-הטרחה והגמול אשר נקבעו והוסכמו הם סבירים וראויים ממכלול של טעמים, כפי שאף נובע מעמדת המגשר, ולכן מבוקש כי בית המשפט יאשר אותם בהתאם לאמור בהסכם הפשרה", נכתב בבקשת אישור ההסדר.

ההסדר הושג לאחר הליך גישור שנערך בין הצדדים, על-מנת להביא לסיומה של הבקשה לאישור התביעה נגזרת נגד חברת טבע ונגד בכירי החברה בהווה ובעבר - ובהם ישראל מקוב, שלמה ינאי, ד"ר פיליפ פרוסט; ונגד דירקטורים לשעבר, בהם רות חשין, לסלי דן, פרופ' מאיר חת, ד"ר ליאורה רובין-מרידור, פרופ' מיכל סלע, פרופ' גבריאלה שלו, דוד שמיר, חיים הורביץ, פרופ' יצחק פטרבורג, עו"ד אורי סלונים, דן זיסקינד, ארז ויגודמן ונוספים.

ספלון, יצרנית תרופות מקוריות מארה"ב, נרכשה על-ידי טבע ב-2011 תמורת כ-6.5 מיליארד דולר, כחלק מהניסיון של טבע להעמיק את סל המוצרים המקורי שלה לקראת אובדן הבלעדיות על הקופקסון. בדיעבד, הרכישה לא הייתה מוצלחת במיוחד, וטבע רשמה מחיקות חשבונאיות שכללו ירידת ערך של 481 מיליון דולר בגין 3 תרופות בפיתוח שהגיעו מרכישת ספלון.

מעבר לכך, בסוף מאי 2015 נקבע כי טבע תשלם קנס בסכום-עתק של 1.2 מיליארד דולר לרשות ההגבלים העסקיים בארה"ב (FTC) בהליכים הנוגעים לפעילות של ספלון. זאת, לאחר שב-FTC טענו כי ספלון חסמה באופן לא חוקי תחרות גנרית לתרופה Provigil, המיועדת לטיפול בהפרעות שינה. הטענה הייתה שספלון שילמה לחברות גנריות, ביניהן גם טבע, מעל 300 מיליון דולר, כדי שידחו את כניסת הגרסאות שלהן לשוק.

ב-FTC ציינו כי הסכום שנקבע כי טבע תשלם ישמש כפיצוי לסיטונאים, בתי מרקחת וחברות ביטוח ששילמו תשלומי יתר בשל מהלכיה הלא חוקיים של ספלון.

טבע כבר הודיעה לאחרונה על תשלום של 512 מיליון דולר ליישוב תביעה ייצוגית בנושא ה-Provigil שהוא חלק מהסך הכולל של ה-1.2 מיליארד דולר.

בבקשה לתביעה הנגזרת שהוגשה על-ידי ברק, נטען כי בכירי טבע אחראים לביצוע המעשים שהביאו להטלת הקנס העצום על החברה, ובכך הם גרמו לה נזקים חמורים ויש להטיל עליהם אחריות ולחייבם לפצות את החברה בסכום התביעה.

לבקשה לאישור התובענה הנגזרת צורפה חוות-דעת מומחה מטעם של פרופ' ברק אורבך. בבקשת האישור נטען כי התנהלותם של בכירי טבע והדירקטורים בקשר לאירועים סביב ספלון עולה כדי רשלנות כלפי החברה, אשר הסבה לחברה נזק כספי שהוערך בסך של 90 מיליון שקל (וזאת תוך שמירת הזכות לעדכן את סכום התביעה בעתיד).

טבע, שיוצגה בהליך על-ידי עו"ד מנחם טולצ'ינסקי, וכל יתר הנתבעים, שיוצגו על-ידי עו"ד צבי אגמון, דחו את הטענות נגדם.

בחודש מאי 2016 החליט דירקטוריון החברה על הקמת ועדת תביעות בלתי תלויה שתמנה דירקטורים עצמאיים שהצטרפו לדירקטוריון לאחר האירועים נשוא בקשת האישור, על-מנת שזו תמליץ לדירקטוריון החברה כיצד לפעול בתגובה לטענות שהועלו על-ידי המבקש. כיועץ משפטי חיצוני, עצמאי ומומחה לדין הישראלי, מינתה הוועדה את עו"ד אהרן מיכאלי ממשרד גולדפרב-זליגמן ואת עו"ד תיאודור מירביס ממשרד עורכי הדין האמריקאי Wachtell, Lipton, Rosen & Katz.

בנוסף לראיונות ולמידע שנאסף מהם, הוועדה קיבלה את חוות-דעתו המקצועית של פרופ' דניאל קראן בקשר לחוקיות הסכם הפשרה בין החברה לספלון בשנת 2005 ובשנת 2011, שכללה התייחסות לחוות-הדעת שניתנה על-ידי פרופ' אורבך מטעם המבקש.

בחודש אוקטובר 2016 הגישה ועדת התביעות לדירקטוריון החברה את מסקנותיה בדוח מקיף, שקבע כי נושאי המשרה והדירקטורים בטבע פעלו כפי שמצופה מנושאי משרה ודירקטורים סבירים, ולא פעלו ברשלנות או מתוך פזיזות או אדישות, ומכל מקום, כלל שיקול-הדעת העסקי חל על החלטותיהם. לפיכך, ועדת התביעות המליצה לדחות את דרישת המבקש להגשת תביעה נגד בכירי טבע.

במסגרת בקשת אישור ההסדר, ובהסכמת אברהם ברק, הוגש דוח הוועדה במעטפה סגורה לבית המשפט, מאחר שהדוח כולל סודות מסחריים של החברה, ובגרסה שהושחרו בה פרטים שונים (מחמת חיסיון עורך דין-לקוח ממנו נהנית החברה).

בין לבין, בעקבות תכתובות מוקדמות בין הצדדים, החלו הצדדים בהידברות ביניהם והסכימו לקיים הליך של גישור בפני המגשר עו"ד ד"ר יורם טורבוביץ', ראש רשות ההגבלים העסקיים לשעבר. הליך הגישור החל בחודש יוני 2016, אך בשלב מסוים הושהה, עד לסיום עבודתה של ועדת התביעות שהוקמה על-ידי טבע וחודש לאחר אימוצו של דוח הוועדה על-ידי דירקטוריון החברה.

הליך הגישור הניב תוצאות, ובמסגרתו גובש ההסדר שהוגש אמש לאישור בית המשפט. ההסדר זוכה לתמיכת המגשר וכן אושר בדירקטוריון טבע, שכלל דירקטורים בלתי נגועים שלא נטלו כל חלק באירועים נשוא בקשת האישור.

מטבע נמסר כי "הסדר הפשרה שגובש בין הצדדים, במסגרתו חברת הביטוח הסכימה לשלם לטבע, לצרכי פשרה בלבד, סכום של 14 מיליון דולר, הוא הסדר ראוי, הוגן ומאוזן, הלוקח בחשבון גם את עמדתה הברורה של טבע, המבוססת על בדיקה יסודית ומעמיקה שערכה, לפיה לא נפל כל דופי בהתנהלותם של מי מנושאי המשרה של החברה בקשר לנושא העומד לדיון".

חגיגות

עוד כתבות

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים