גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המנורה מחליפה גוון: מה הכיוון של מנורה מבטחים ביטוח?

מוטי רוזן, מנכ"ל חברת הביטוח, פורש לאחר כהונה של כשבע שנים, ומי שיחליף אותו הוא יהודה בן אסאייג ■ וגם: מה קורה עם יתר המנכ"לים הבכירים בענף?

יהודה בן אסאייג / צילום: איל יצהר
יהודה בן אסאייג / צילום: איל יצהר

1. מוקדם יותר השבוע הודיעה קבוצת הביטוח מנורה מבטחים, שנסחרת בבורסה לפי שווי של כ-2.72 מיליארד שקל, כי מוטי רוזן, מנכ"ל פעילות הביטוח, יפרוש מתפקידו בסוף אוגוסט, ושהחל מספטמבר הקרוב יכהן במקומו מנכ"ל פעילות הפנסיה והגמל של הקבוצה - יהודה בן אסאייג.

חילופי גברי שכאלה הם מהלך יוצא דופן בחייה של כל חברה עסקית, שיש בו פוטנציאל לשינויים של ממש. האם זה מה שיקרה במנורה מבטחים? רוזן הוא קודם כל מנכ"ל טוב ומנוסה, שהודיע על סיום עוד קדנציה מוצלחת בביטוח, לאחר שבעבר היה מנכ"ל הראל.

מהן הסיבות שהובילו אותו לעזוב את הקבוצה? סביר להניח שההחלטה בנושא קשורה לעניין השכר ש"נחתך" לרמות המותרות והנורמטיביות לפי חוק שכר הבכירים בפיננסים. רוזן, כמו קולגות שלו, חווה קיצוץ בשכר ששולם לו. עדיין מדובר בשכר נדיב מאוד, אולם מדובר לא אחת על כרבע, ואף שליש, מהשכר שהיה פעם לאישים אלה.

עם זאת, נראה שיש בהחלטה לגבי המשך הכהונה יותר מזה וזה ממש לא רק גובה השכר, ובשוק יש המעריכים שאולי נוצר מיצוי נקודתי, על רקע היחסים עם ראשי הקבוצה, אף שלא מדובר במתיחות, וההחלטה של רוזן התקבלה בהפתעה. בכל אופן, בסופו של יום מדובר בכהונה מלאה, שתמה לאחר פרק זמן מכובד.

2. המחליף בן אסאייג הנו המועמד הטבעי, והוא מוכר היטב וראוי לתפקיד. זהו מינוי טוב, שמשדר יציבות, וודאי יאושר על-ידי הפיקוח. יש לו ניסיון בשורת תחומים: תחום הפיננסים - שכבר לא ממש רלוונטי במנורה מבטחים - היות שהחברה מכרה את פעילותה הלא מוצלחת בתחום השירותים הפיננסיים, ולמעשה נסוגה מתוכנית (ממש לא מוצלחת) לייצר לעצמה בית השקעות משמעותי; תחום ביטוחי החיים והבריאות, ותחום הפנסיה החדשה - שאותם הוא מוביל בהצלחה בשנים האחרונות, לצדם של יו"ר הקבוצה ערן גריפל (שהנו גם יו"ר הפנסיה) ושל ארי קלמן, מנכ"ל החברה האם ויו"ר חברת הביטוח.

לבן אסאייג יש תחומים חדשים ללמוד עתה, בהם הביטוחים הכלליים (האלמנטרי) וניהול ההון של חברות הביטוח, ולצדו - בתחומי האלמנטרי - יהיה גם קלמן הבן, מיכאל. עוד מנהל צעיר ובולט בחברת הביטוח הוא משה מורגנשטרן, שניהל בעבר את אגף ביטוח חיים ולאחרונה מונה למנמ"ר.

לאורך השנים זכה בן אסאייג להערכה גם מחוץ למסדרונות מנורה מבטחים, ונכלל לא אחת בבורסת השמות "הרצינית" לתפקידים בכירים בסקטור הפיננסי. במנורה מבטחים הוא נמצא כבר תריסר שנים, והיד עוד נטויה, והוא זוכה לאמון מלא מצד אלה שמעליו.

3. מי יחליף את בן אסאייג במבטחים החדשה, אחד מבסיסי העוצמה והעתיד של מנורה מבטחים? ממש לא מן הנמנע שיהיה זה מינוי פנימי. יש שם עם מה לעבוד, ומהיכן להביא מינוי ראוי.

יחד עם זאת, ייתכן שרבים מבחוץ יציעו את עצמם לתפקיד. מבטחים החדשה היא קרן הפנסיה המקיפה החדשה הגדולה בשוק, וזה קורץ לרבים. ככל הידוע טרם התקבלה החלטה מחייבת בנושא, ועדיין מוקדם לדעת מי יחליף את בן אסאייג.

4. ועכשיו נשאלת השאלה - האם חילופי המנכ"ל יובילו לשינוי משמעותי בדרך שבה צועדת מנורה מבטחים? על פניו נראה שהתשובה היא לא, ובטח שאין מה לצפות לשינויים כאלה כי אם ליציבות.

בעוד כמה חודשים מנורה מבטחים תיכנס למבנה חדש ברמת גן. זה שינוי משמעותי עבור החברה ששוכנת בבניין ישן ולא מרשים בלב הסיטי של תל אביב. יחד עם חילופי המנכ"ל בפעילויות המרכזיות של הקבוצה הזו, נראה שמדובר בדרך חדשה שאליה יוצאת החברה, שחוותה לפני פחות מארבע שנים שינוי פתאומי, ומצער, במבנה השליטה בה, עם מותו של הבעלים הקודם (והוותיק) מנחם גורביץ.

כך או כך, שני האישים המרכזיים בקבוצה כיום יישארו כאלה גם בספטמבר - לאחר כניסתו של בן אסאייג ללשכת מנכ"ל הקבוצה: היו"ר גריפל, חתנו של גורביץ ובעל השליטה בפועל - בשם שתי האחיות שירשו את השליטה מאביהן - והמנכ"ל של קבוצת ההחזקות - שהיה מנכ"ל חברת הביטוח שנים ארוכות (קודם למינוי רוזן לתפקיד): ארי קלמן, מנכ"ל מנורה מבטחים החזקות הציבורית ויו"ר מנורה מבטחים ביטוח, שבנו מיכאל נמנה עם צמרת המנהלים בחברת הביטוח, ושגם מחזיק בנתח קטן ממניות הקבוצה. הם שם ולא זזים לשום מקום.

מבחינה זו מה שהיה הוא שיהיה, והשניים ימשיכו להוביל את ההתפתחויות האסטרטגיות, כגון רכישת החזקות בחברות האשראי החוץ-בנקאיות ERN או אמפא קפיטל, והמנכ"ל בביטוח יתמקד, בין היתר, בקידום הפעילות הקיימת ובהטמעת הרגולציה (הרבה).

5. ומה לגבי יתר המנכ"לים בענף? מנכ"ל בחברה ובקבוצה של ביטוח הוא תפקיד עם כהונה ארוכה. זהו תפקיד שדורש היכרות מאוד ייחודית ומעמיקה בשורה ארוכה של תחומים. אין הרבה מנהלים שבאו מחוץ לענף והצליחו במהרה.

אז מה קורה ביתר החברות, ומה הוותק של הקולגות המרכזיים של רוזן, ובקרוב של בן אסאייג? נתחיל במישהו שבניגוד לרוזן הודיע בימים האחרונים על אי-שינוי סטטוס: איזי כהן, מנכ"ל כלל ביטוח (החברה האם הציבורית וגם חברת הביטוח), ובעבר מנכ"ל אפריקה ישראל וקבוצת הביטוח מגדל, שמסיים את הסכם העסקתו בחברה באוקטובר הקרוב, בתום חמש שנים ממועד כניסתו לתפקיד. כהן הודיע לדירקטוריון החברה כי הוא מעוניין להמשיך לעוד שנתיים - גם תחת השכר "המקוצץ". הדירקטוריון צפוי לאשר זאת, בטח בימים שבהם השליטה בחברה נמצאת בידי נאמן מטעם האוצר והבורד, וגם למעשה - במידה רבה - בידיו של כהן עצמו.

לצדו ישנם מספר מנכ"לים בעלי ותק "מכובד": מישל סיבוני, מנכ"ל הראל חברה לביטוח, וגם מנכ"ל החברה האם שלה - הראל השקעות הציבורית, שמכהן ברציפות בתפקידו המרכזי (חברת הביטוח) מאז אוגוסט 2009; אייל לפידות, מנכ"ל קבוצת הפניקס הציבורית והפניקס ביטוח מאז יוני 2009; ורביב צולר, מנכ"ל איי.די.איי ביטוח (המוכרת כביטוח ישיר) מאז מאי 2008.

לצד אלה ישנו גם עופר אליהו, מנכ"ל מגדל ביטוח מאז פברואר 2014 (ולפני כן בכיר במגדל, ובעבר מנכ"ל ותיק באליהו, חברה לביטוח שהקים וניהל אביו, ושלאורך כל השנים הייתה של משפחתו). במגדל הוא נמנה עם משפחת בעלי השליטה בקבוצה - בנו של בעל השליטה שלמה אליהו - ומשום כך אינו מנכ"ל שכיר "רגיל". אגב, מנכ"ל קבוצת מגדל הציבורית הנו ערן צ'רנינסקי, מנהל הכספים של מגדל ביטוח.

כהונה

עוד כתבות

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל