גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"מטולה עיצבה הגבול הצפוני. אם לא נתיישב שם - איפה כן?"

במטולה חולמים להגדיל מספר התושבים מ-1,600 ל-9,000 ■ מה זה יעשה לקריית שמונה? "בסוף נהיה חיבור אחד"

גם בצפון הארץ, גופי התכנון אינם מתמקדים רק בחיזוק הערים הגדולות. תוכנית מתאר חדשה למטולה, שהיתה תקועה הרבה שנים, אושרה להפקדה לפני כחודש. התוכנית, ששנת היעד שלה היא 2040, מבקשת להגדיל את מספר התושבים מ-1,600 ל-9,000, לבנות עוד 600 בתים - יותר מכמות יחידות הדיור שיש בה היום, ולהוסיף חדרי אירוח. ובאופן מפתיע, בקריית שמונה, העיר השכנה, דווקא מפרגנים.

מטולה הוקמה כמושבה ב-1896 ויושבה על ידי 59 משפחות ממושבות הברון ראשון-לציון, פתח-תקווה, חדרה וגדרה. התושבים, שהתפרנסו מחקלאות, סבלו מעוני, ממחלות, מהתנכלויות ומתלאות מלחמות.

במלחמת העולם הראשונה אצבע הגליל נשלטה בידי הצרפתים ותושבי המושבה נאלצו להתפנות וחזרו רק ב-1924 כשהשטח עבר לשלטון הבריטים.

במלחמת העצמאות נשארו אדמותיהם, שהיו בעמק עיון, בידי הלבנונים. במשך השנים, ובמיוחד בשנות ה-70, הם סבלו מהפגזות חוזרות ונשנות של ארגוני המחבלים שפעלו בדרום לבנון.

"חלק ייבנה רק אם יהיה שלום"

לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, במטולה מתגוררים כ-1,600 איש ויש בה 560 יחידות דיור. צפיפות האוכלוסיה היא 173 תושבים לקמ"ר בלבד. לשם השוואה, בת"א הצפיפות היא 18,352 תושבים לקמ"ר. האשכול החברתי-כלכלי הוא 8 מתוך 10 בדירוג הלמ"ס. באתר האינטרנט של המועצה המקומית נכתב שבנוסף לתושבים הקבועים, מתגוררים ביישוב גם 600 סטודנטים ו-300 "עובדי חקלאות" זרים.

תוכנית המתאר החדשה של מטולה היא יוזמה של משרד הבינוי והשיכון בשיתוף המועצה המקומית והיא פרגמטית ועניינית: במטולה ייבנו עוד 600 יחידות דיור שהן צמודי קרקע-וילות, במדרון הדרום מעברי של הר צפיה ובמדרון המזרחי של הגבול המערבי. בשני האתרים האלה מדובר בקרקעות מדינה.

כמו כן, מדובר על בנייה של צמודי קרקע נוספים, בקרקעות פרטיות שנמצאות בעבר המזרחי של נחל עיון - רק במקרה שיהיה שלום עם לבנון. נוסף לכך, התכנית מגדירה יעד חדש של חדרי אירוח, ומציעה פיתוח של שטחי מסחר.

ראש המועצה המקומית מטולה, דוד אזולאי, מאוד מתחבר לדבריו של שר השיכון יואב גלנט, שכינה את מטולה "מוצב הביטחון הקדמי של ישראל".

הוא עצמו מאמין שהמגורים במטולה הם ציונות וששם נמצאים הערכים האמיתיים. בשיחה איתו הוא מספר שהוא מסתכל על שני הכפרים השיעים מההעבר הצפוני של הגבול, אל חייעם וכפר כילא, ורואה את תנופת הבנייה שם: "יש שם תנופת בנייה אדירה, בלתי רגילה, ואנחנו תקועים". הוא מכיר בכך שקריית שמונה היא "הלב הפועם" ומטולה היא "שכונה" ומעריך שיום אחד הכל יתחבר: "אנחנו נבנה, במועצה האזורית גליל עליון מתקרבים לכיוון קריית שמונה, ויום אחד, עוד עשרים שנים, אנחנו נהיה חיבור אחד שלם".

- למה צריך להגדיל את מטולה?

"קודם כל בגלל ההתיישבות. מטולה עיצבה את גבולה הצפוני של מדינת ישראל. אם לא נתיישב על הגבול, איפה כן? מטולה מאוד מזדקנת. בשנה שעברה פתחתי כיתה א' עם 10 ילדים. אני מעריך שאם לא נתפתח, לא יהיו פה מערכות חינוך. אסור שזה יקרה. בטח לא בישוב צפוני שצריך להיות חזק".

- הטענה המקובלת היא שכאשר מעודדים את ההרחבות ביישובים הכפריים, מחסלים את הסיכוי של עיירות הפיתוח לשעבר לצמוח לידם. אתה מעיד על עצמך שאתה בן קריית שמונה. איך אתה מבין את מהלך הגדילה של מטולה בהקשר הזה?

"לאור תוכנית לצפון הממשלתית, שאני מאוד מאמין בה, ולאור זה שאני מעריך שבתוך כעשור גם מכון וולקני יגיע לקריית שמונה, אנחנו נצטרך את הבנייה הזו. אין לנו בנים ממשיכים. מתוך 120 נחלות יש אולי עשרה בנים ממשיכים. אני מאוד בעד תעסוקה אזורית, שתהיה בקריית שמונה, אבל שיגורו במטולה".

- אבל כולם אומרים שמגורים לא מביאים ארנונה. מגורים זה נטל. מה מניע אתכם?

"קודם כל מערכות חינוך חזקות. מטולה היא לא מושבה עשירה, אבל אני באמת מאמין שאם לא נבנה במטולה, לא יהיה פה מעון, בתי ספר. מי יישאר פה?"

כשאני מנסה להבין מראש העיר של קריית שמונה ניסים מלכה, אם הוא לא מוטרד מקידום התוכנית שתחזק את הישוב השכן, הוא מסרב לשתף איתי פעולה: "אני לא רואה בעיה שמטולה תגדל ותצמח, כי בסופו של דבר, ברגע שקריית שמונה יצאה בשיווק של שכונה חדשה (שכונת יובלים), אין לי חשש. כמה שיתווספו יותר תושבים לצפון, קריית שמונה רק תתחזק. אני לא רואה בזה חולשה".

גם ירדן ארליך, מנהל המחלקה לתכנון אסטרטגי בקריית שמונה, לא מתרגש: "מטולה היא מושבה קטנה, זה לא ראש פינה. זה על הגבול, במרחק יריקה מהחיזבאללה, מקום שיכול להפוך בצ'יק לעוטף עזה. השירותים שם קשים.

"קריית שמונה לא תגיע לרווחה דמוגרפית אם היא תתנגד לכל תוכנית הרחבה שיש פה באזור הגליל העליון. קריית שמונה צריכה להציע מוצר איכותי. אנחנו בתהליכים שנועדו לייצר סצינה אורבנית".

אורי אילן, מנהל מחוז צפון במשרד הפנים ויו"ר הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה, מסתכל על המרחב בראיה אזורית. את קריית שמונה הוא תופס כעיר המחוז של צפון הגליל, ואת מטולה, כפרבר, "לווין של קריית שמונה, בדיוק כמו קיבוץ שמיר או שאר ישוב".

- אז למה מטולה צריכה לגדול?

"אנחנו מקדמים תוכניות מתאר לכל 94 הרשויות במחוז. כיום ל-80 רשויות או שיש כבר תוכנית מתאר או שנמצאות בתהליך".

"עיקר המשאבים הולכים לערים"

אילן מדגיש כי "הראייה המחוזית הכוללת היא שאנחנו נערכים לענות על המספר שעליו החליטה התוכנית האסטרטגית של הממשלה, שתואם את האתגר של גידול האוכלוסיה במדינת ישראל ב-20 שנים הקרובות. במחוז הצפון אנחנו צריכים להוסיף על הקיים 440 אלף יח"ד. אנחנו מעבים את מטולה כמו שאנחנו מעבים את טמרה ושפרעם וקריית שמונה ובית שאן. מה שאנחנו מתכננים במטולה בטל בשישים לעומת קריית שמונה, שם אנחנו מקדמים בנייה של 8,000 יח"ד".

- האם אין חשש שהרחבת המושבה מטולה עם צמודי קרקע "תגנוב" את האוכלוסיה החזקה מקריית שמונה?

"זה נרטיב שחוזר על עצמו, אך שייך לדעתי לעבר. עיקר המשאבים הולכים לערים, כי החיים בערים הם העתיד שלנו. המגזר הכפרי לא יענה על גידול האוכלוסייה במדינה. בראייה אזורית כוללת אין שום חשיבות איפה משפחה גרה. כי גם אם אתה גר בהרחבה בקיבוץ, עדיין הכלכלה, התרבות, התעסוקה הם בקריית שמונה. הגבולות המוניציפליים הרבה פחות רלוונטיים למרקם החיים האזוריים".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר