גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ממריצות השקעות: בועות פיננסיות הן לא בהכרח דבר רע

בועות נוטות להתנפח סביב חדשנות טכנולוגית, כאשר אי הוודאות סביב החידושים יכולה להוביל לתמחורים מוגזמים, אבל הן גם ממריצות השקעות בתחומים חדשים של כלכלה ■ הבועות נוטות להיות הרסניות כאשר ההשקעות בתחומים החדשים מתודלקות ע"י חובות

בית למכירה בסן פרנסיסקו / צילום: בלומברג
בית למכירה בסן פרנסיסקו / צילום: בלומברג

בראיון ל"וול סטריט ג'ורנל" ב-2002, צ'רלס קינדלברגר, פרופסור בדימוס לכלכלה ממכון MIT ומחבר הספר "מאניה, פאניקה ומפולת", התוודה שיש לו תחושה של סיפוק מכך שהוא חזה את פקיעת בועת הטכנולוגיה שנתיים לפני כן. החשש הבא של הפרופסור בן ב-91, היה משוק הדיור. "אילו הייתי צעיר ב-30 שנה, הייתי כותב ספר קטן על פאני מיי ופרדי מק (חברות מימון המשכנתאות שהולאמו על ידי הממשל במשבר של 2008)", הוא אמר.

קינדלברגר הלך לעולמו שנה לאחר מכן, והעולם לא למד הרבה מן הבועות הפיננסיות שהוא תיעד, החל בבועת פקעות הטוליפים ההולנדית המפורסמת משנת 1636.

ארבע שנים אחרי מותו, שוק הדיור האמריקאי קרס ברעש גדול, והממשל נאלץ לחלץ את פאני ופרדי, שתי ענקיות מימון הדיור, ועוד מוסדות פיננסיים רבים נוספים שנלכדו במשבר.

המשבר גרם לכך שהקסם שהבועות הפיננסיות הילכו על פרופסור קינדלברגר הפך לאובססיה של רגולטורים, בנקאים מרכזיים, אנשי כספים וכלכלנים שנאלצו ללמוד את לקחי העבר.

משמעות מתמטית

מה אנחנו יודעים על בועות? מהיכן הן מגיעות? איך אפשר למנוע אותן ואת הפגיעה בפרנסת אנשים כה רבים?

מרקוס ברונרמייר, פרופסור לכלכלה באוניברסיטת פרינסטון הרים את השרביט שהותיר אחריו קינדלברגר, והוסיף קצת משמעת מתמטית לממצאים ההיסטוריים של העמית המנוח מ-MIT.

כפי שקינדלברגר שיער, בועות נוטות לפרוח סביב חדשנות טכנולוגית - בין שמדובר על תעלות מים ומסילות רכבת במאה ה-19, מהפכת האינטרנט בסוף המאה ה-20 או מכשירי אשראי כמו CDO's (חבילות של אג"ח) בתחילת המאה ה-21, אומר ברונרמייר. אי הוודאות סביב ההשפעה של ההמצאות הללו יכולה להוביל לספקולציות ולתמחור מוגזם.

במובן הזה, אומר ברונרמייר, בועות אינן בהכרח דבר רע. הן יכולות לדחוף השקעות בתחומים בשלים חדשים של כלכלה. "ללא הבועה", הוא אומר, "יש דברים שלעולם לא היו ממריאים".

ובאמת, אפשר לשאול בימינו איך היה העולם נראה בלי גוגל או אמזון.

אבל בועות עלולות להיות גם רעילות והרסניות כאשר ההשקעות בתחומים החדשים מתודלקות על ידי חובות. "אנחנו מוצאים שהחומרה של המשבר הכלכלי שבא אחרי פקיעת בועה פחות קשורה לסוג הנכס ויותר למימון של הבועה", אומר ברונרמייר בבדיקה שהוא ערך ב-2015 של בועות החל ב"טוליפמאניה" במאה ה-17.

"המשברים הם החריפים ביותר כשהם מלווים בבום של אשראי והלוואות, ובמינוף גבוה של פעילי השוק, וכשהמוסדות הפיננסיים עצמם משתתפים בחגיגת הקניות", הוא אומר.

לדוגמה, פקיעת בועת הטק בארה"ב הובילה לשיעור אבטלה של 6.3% בשנת 2002, ואילו פקיעת בועת הדיור הובילה לאבטלה של 10% ב-2009.

החובות של משקי הבית והמוסדות הפיננסיים נסקו בבועה האחרונה, אבל לא במיוחד בבועת הדוט קום. הלווים מצאו את עצמם עם נכסים בערך יורד, ונאלצו למכור או לפשוט רגל, ובכך יצרו סחרחורת של צניחת ערכי נכסים. האשראי, סם החיים של ההשקעות וההוצאה, התייבש והחיש את הירידות.

מאחר שהאשראי מלא תפקיד כה מרכזי בהצמחת הבועות המסוכנות ביותר, הרגולטורים הפנו את עיקר תשומת הלב שלהם בעידן שאחרי המשבר להתערבויות במערכת הפיננסית. עד למשבר נכסי הדיור של 2007-2009, ההשקפה הרווחת בוושינגטון הייתה שמוסדות פיננסיים יכולים למשטר את עצמם בצורה הטובה ביותר. מאז 2009, הפדרל ריזרב והרגולטורים האחרים הקימו מערכות מסובכות כדי להבטיח שבנקים גדולים יהיו חסינים, עם יותר הון ופחות תלות במימון קצר טווח שיכול לברוח למראה סימן המצוקה ראשון.

העולם חסון יותר

לפי כמה מדדים, העולם נראה חסון יותר היום. החוב במגזר הפיננסי האמריקאי ירד ביוני ל-15.7 טריליון דולר מ-18 טריליון דולר ב-2008, לפי הפד. זהו סימן לירידה ממינוף שהפכה את הבנקים לפחות נוטים למשברים.

אבל במקומות אחרים יש עדיין סכנות. ההלוואות במגזר הלא פיננסי בארה"ב כאחוז מהתמ"ג היו גבוהות יותר בשנה שעברה ביחס ל-2007, לפי הבנק להסדרים בינלאומיים, BIS. היחס בין האשראי לתוצר בסין זינק ב-2016 ל-258% מ-145% ב-2007.

סין היא ברשימת הבועות הפוטנציאליות של ברונרמייר, לצד מטבעות דיגיטליים כמו הביטקוין ויריבו אתריום. מחירי שניהם המריאו בשנה האחרונה, אבל ירדו בשבועות האחרונים כאשר סין החלה לפעול נגד ספקולציות במטבעות וירטואליים.

כפי שבום האינטרנט בסוף המאה שעברה או בום התעלות ופסי הרכבת של סוף המאה ה-19 הובילו לפריחת שפע של חברות סטארט-אפ - חלקן ללא ערך כלכלי רב - כך קרה גם עם פריחת המטבעות המוצפנים. אתר האינטרנט coinmarketcap.com מציין 1,097 מטבעות כאלו, שלרבים מהם אין ערך כלכלי.

הכלכלה, כך נראה, לא שינתה את הדחף האנושי לרוץ אחרי רעיונות חדשים למקומות בלתי הגיוניים לפעמים. הרגולטורים רק מקווים שכשהמשבר הבא יתחולל, הם יבנו מערכת פיננסית שתוכל להחזיק מעמד.

תקציר ההיסטוריה של בועות פיננסיות

1634-1637

צבעונים

מחיר פקעות הצבעונים נוסק בהולנד, וזה כולל יצירת שוק של חוזים עתידיים ומכירה באשראי

1720

חברת מיסיסיפי והים הדרומי

ספקולציות ושערורייה סביב מניות של חברות שהיו קשורות להיקפים המתרחבים של הסחר הגלובלי

שנות ה-30 וה-40 של המאה ה-19

רכבות וכותנה

פאניקה תוקפת את בריטניה וארה"ב אחרי עליות במניות של חברות רכבות ויצרניות כותנה

שנות ה-20 של המאה ה-20

מניות אמריקאיות

בועת המניות האמריקאיות מתפוצצת ב"יום שלישי השחוק" באוקטובר 1929, ומציתה את "השפל הגדול"

שנות ה-90 וה-90 של המאה ה-20

מניות נדל"ן יפניים

השלטונות היפניים נועצים סיכה בבועה, ומובילים לעשור אבוד בכלכלה

שנות ה-90 של המאה ה-20

מניות אינטרנט

טירוף ספקולטיבי סביב מניות הדוטקום מוביל למיתון קל, שרוסן בזכות העדר הלוואות כבדות לחברות שעסקו בתחום

שנות ה-2000

דיור בארה"ב

העליות במחירי הבתים בארה"ב שנקשרו בחידושים פיננסיים בתחום המשכנתאות הובילו למיתון עולמי

עוד כתבות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה ואסיה; בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד ליבת ה-PCE

דאקס מתחזק ב-0.4%, פוטסי מוסיף 0.7% וקאק עולה ב-0.3% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן