גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאמני ליגת העל בכדורגל מוותרים על פיצויים - וקל לפטר אותם

8 מאמנים פוטרו בליגת העל תוך חודשיים, ושלשום הצטרף מוטי איווניר מהלאומית לחבורה ■ יו"ר ארגון המאמנים טוען: "זו התעללות" ■ המפטרות העיקריות הן קבוצות שנתמכות ע"י העיריות

צילום משחק כדורגל בליגת העל / צלם: שלומי יוסף
צילום משחק כדורגל בליגת העל / צלם: שלומי יוסף

שמונה מחזורים עברו בליגת העל בכדורגל. שמונה מאמנים פוטרו. שלשום (ה') הצטרף גם מוטי איווניר, מאמן הפועל ת"א מהלאומית לחגיגה. לא צריך להיות סטטיסטיקאי כדי לקבוע שבקצב הזה בתום העונה יישבר בישראל שיא עולם. הבעיה היא שרוב המפוטרים לא התקרבו למחזור השמיני - שני מאמנים (ז'אירו סבירסקי מסכנין, שרון מימר מבית"ר) פוטרו לפני שהחלה העונה, קובי רפואה החזיק ארבעה משחקים במכבי פ"ת. ברעננה כבר החל את דרכו המאמן השלישי העונה אחרי דודו אברהם ששרד ארבעה משחקים וגיא לוי שלושה.

אין טעם לאנלוגיה מתחומים אחרים. אין מה לעשות - מאמן כדורגל בכל העולם הוא לא כמו עובד בחברה עסקית שנמדד בשטח אחרי, נאמר, שני רבעונים, שנה או שנתיים. אנחנו גם לא צריכים להרגיש רע עם עצמינו: מאז כניסת עידן הבעלות הפרטית בכדורגל הפך כסא המאמן לכסא מפלט בכל העולם. במחקר מקיף של אופ"א שכלל את עונת 2014/15 באירופה נרשמו הנתונים הבאים בליגות הבכירות - בגרמניה שיעור פיטורי המאמנים באותה עונה (מאמנים שפוטרו או שלא המשיכו למרות שהיו חתומים על חוזה) עומד על 56%, באיטליה 65%, בפורטוגל 72%, ביוון 83%, בטורקיה 94% מהמאמנים שהחלו את העונה פוטרו.

שיעור פיטורי מאמנים בליגות אירופה/  צילום: תמר מצפי, שלומי יוסף ורויטס

וזה ממשיך אל מחוץ ליבשת - בדרום ומרכז אמריקה מתרחש שוק בשר אכזרי, בברזיל שיעור הקבוצות שפיטרו מאמנים באותה עונה עמד על 90% ובקוסטה ריקה רשמו הישג מרשים - 100% מהקבוצות פיטרו את המאמנים.

"איפה הריספקט?"

הגורמים המשפיעים על תקופת הזמן שמאמן שורד התפקיד קשורים בשני העשורים האחרונים בעיקר בכסף. בליגות הבכירות זה נוסע בעיקר מחשש לקטסטרופה כלכלית - לקבוצות יש המון מה להפסיד ועדיף לתקן מהר: מחשש של קבוצות בכירות מאי-העפלה לליגת האלופות וכנובע אובדן הכסף הגדול; ירידת ליגה שגם היא גוררת אובדן הכנסה כבד; כישלון שיביא לאי מימוש מענקים פוטנציאליים מספונסרים, בריחת קהל וכו'.

ככל שיורדים ברמת הליגות כך שיעור הפיטורים עולה, וכאן הסיבה היא ברורה: מאמנים בליגות נמוכות מרוויחים יחסית מעט, ותשלום הפיצויים שלהם הרבה פחות משמעותי בהשוואה למאמנים "כבדים" שחתומים על חוזים ארוכי טווח במיליוני אירו לכל עונה. למשל, באנגליה שיעור הפיטורים בפרמיירליג עמד בעונת 2014/15 על 40% בלבד, אבל בליגה השנייה החרב הונחתה על 70% ממאמני הקבוצות; כך גם באיטליה ובספרד עם שיעור פיטורי מאמנים גבוה יותר ככל שיורדים במורד הליגות.

מה הסיפור אצלנו? למה נהיינו ליגה שמפטרת כל כך הרבה מאמנים ובכזאת קלות? ניסים בכר, יו"ר ארגון מאמני הכדורגל שנבחר לפני חודש וחצי לתפקיד, מסביר בשיחה עם "גלובס" שיש עניין אחד עיקרי שפועל כנגד המאמנים. "כשנכנסתי לתפקיד גיליתי שמאמנים אצלנו בליגת העל חותמים על חוזה שמבטיח להם פיצוי של חודש או חודשיים בלבד במקרה של פיטורים", הוא אומר, "כשמאמן חותם על חוזה כזה אז קל לפטר אותו. בעבר לא היה דבר כזה - כשמאמן חתם בליגה העליונה לא היה ויכוח על הפיצוי והיה ברור שהוא בא לעונה אחת או לשתי עונות. היה ברור וידוע שמאמן במקרה של פיטורים יקבל שכר מהקבוצה המפטרת עד תום העונה, כלומר תום החוזה שלו, או עד שהוא מוצא קבוצה חדשה שמתחילה לשלם לו". במלים אחרות: מאמן שמוכן לוותר באופן מעשי על פיצויים כפי שמקובל, רק כי הוא רוצה לעבוד, יורה לעצמו ברגל - לקבוצה אין עלות של פיטורים.

"תפקיד המאמן זה היצע וביקוש", אומר בכר, "אתה טוב - אני לוקח אותך, כישלון מביא פיטורים, וזה בסדר, ככה זה בכל העולם. אם קרלו אנצ'לוטי פוטר השנה מבאיירן מינכן ולפני זה מריאל מדריד, אז כולם יכולים ללכת הביתה. הבעיה אצלנו היא התכיפות. וכשמועדון אחרי שלושה מחזורים שולח מאמן הביתה, זו תופעה שלא הייתה קיימת. מאמנים חותמים על הסכמים שהם לא צריכים לחתום. הייתי בהלם כשראיתי את זה, שבליגה העליונה יש מאמן שאומרים לו 'תשמע, אם נפטר אותך נשלם לך חודש'. זו התעללות. אלו מאמנים שזה המקצוע שלהם, אין להם מקצוע אחר. וקבוצות מנצלות את זה, את הרצון שלהם לעבוד. ברגע שהוא מפוטר אחרי חודש, הוא מקבל עוד חודש אחד פיצוי, אבל מה קורה איתו בשמונת החודשים הבאים? אין לו עבודה. ממה אנשים יחיו? אלו בני אדם".

- אבל זו התרבות בכדורגל, לא? מאמנים בשביל הברדק הזה מקבלים שכר יחסית גבוה.

"אנחנו לא מתווכחים על גובה השכר. אני מדבר קודם כל על מעמד המאמן. בעבר לא היה דבר כזה של התערבות למאמנים. 30 שנה עבדתי בליגה, והיה ריספקט למאמנים. גם כשלא הלך, היו עושים את זה בצורה יפה. גם אני עזבתי מועדונים, אבל לא היו מקרים כאלו של מינוי אחד אחרי השני. מצד שני, גם לא היו נותנים למאמן צעיר כמו היום לקבל תפקיד של מאמן ראשי, הוא היה צריך לעבוד, לאמן, להוכיח שמגיע לו להיות בליגה הראשונה. מאמנים היום מגיעים מהר מדי לתפקיד. היית עוזר מאמן? יופי, כי בדיוק מאמן הלך, אז בוא ניקח אותך. אולי איתך נצליח קצת יותר. לא יילך שלושה-ארבעה משחקים - נביא עוד מאמן. שרשרת כזאת. צריך לכבד את המקצוע. מאמן נתון להשפעה של קהל, תקשורת, בעלים, אתה סוליסט - צריך לקחת נקודות רק כדי שלא יפטרו אותך".

- מצד שני, מאמנים צעירים מקבלים צ'אנס - זה לא רע.

"תראה, לקחו את דודו אברהם בהפועל רעננה העונה, ידעו שזה מאמן בלי ניסיון - הוא בסך הכל אימן נוער. אז אתה אומר אני נותן צ'אנס למאמנים צעירים, יופי, אז תן לו לפחות חצי עונה, תן לו עד ינואר. שלחו אותו הביתה אחרי שלושה משחקים. מי ייקח אותו עכשיו? מי ייגע בו? גמרת בנאדם. תגיד לו בינואר, 'ניסינו, זה לא עובד'".

על חשבון התושבים

אם מסתכלים על שרשרת הפיטורים, אפשר לפחות העונה למצוא קו אחד מחבר - כמעט כל קבוצות הכדורגל בליגת העל שפיטרו העונה מאמנים הן אלו שנתמכות על ידי עיריות (אלי טביב שפיטר שני מאמנים מייצג את הצד השני, של בעלי פרטיים, אבל טביב ידוע גם ככה כמי שלא משלם כסף גדול למאמנים). הרבה יותר קל כנראה לממן פיטורים של מאמנים מהארנונה של התושבים מאשר מכיסים פרטיים.

הפועל עכו, הפועל רעננה, מ.ס. אשדוד, סכנין - ששלחו מאמנים הביתה נתמכות בהיקפים משמעותיים מכספי התושבים וכספי ציבור בכלל (התאחדות לכדורגל, טוטו).

בעכו, לפי דוח רשם העמותות, קיבלה הקבוצה בשנים 2014 ו-2015 סך של 12.5 מיליון שקל מהעירייה מתוך 29 מיליון שקל שהקבוצה גלגלה. אז עוד מאמן, פחות מאמן - את מי זה מעניין בכלל ומי עושה חשבון לכסף ולעוד מאמן שצריך לשלם לו שכר או פיצוי (לא ברור אם בעכו התושבים יודעים שהעירייה מימנה ב-2015 שלוש משכורות לכדורגלנים בהיקף של 664,330 שקל, 562,217 ש' ו-527,930 ש' - יותר משכר ראש העירייה).

לא ברור גם מה ציפו בעכו מהמאמן שלומי דורה - שפוטר השבוע - כשאת העונה התחילה הקבוצה במינוס שתי נקודות בגלל עבירות מס. מי משלם בפועל את עבירות המס שייצרו מנהלי הקבוצה העירונית? דורה (במשרה שלו). והתושבים (בארנונה).

עוד כתבות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים