גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"עליית הביטקוין מרחיקה אותו מהמטרה שלשמה נוצר"

התיאבון של רוכשי הביטקוין גובר, ומחירו חצה אתמול את הרף של 6,300 דולר ■ הכלכלן הראשי של פסגות: "ביטקוין זאת ספקולציה נטו"

אורי גרינפלד, פסגות / צילום: רמי זגורי
אורי גרינפלד, פסגות / צילום: רמי זגורי

ביטקוין - המטבע הראשון והמוביל בשוק המטבעות הדיגיטליים - קבע אתמול שיא חדש, כשמחירו עלה במהלך היום ביותר מ-6% והגיע בשעות הערב ל-6,307 דולר (22.2 אלף שקל), לפי נתוני אתר coindesk.

בהמשך ירד מחירו של הביטקוין, והיום בשעות הצהריים הוא נסחר סביב 6,174 דולר. השיא הקודם במחיר הביטקוין נרשם לפני תשעה ימים, ב-21 באוקטובר, אז הגיע לכ-6,195 דולר. ברמות שבהן הוא נסחר ביומיים האחרונים, מחיר הביטקוין גבוה ביותר מ-500% ממחירו בתחילת 2017, אז עמד על כ-1,000 דולר.

אנליסטים של שוק המטבעות הדיגיטליים מציינים כי העלייה במחיר הביטקוין באה בתקופה שבה העניין הציבורי סביבו ער מתמיד, כשבכירים בעולם העסקים וההשקעות דנים בו כמעט על בסיס יומיומי. עם הדוברים הבולטים באחרונה בעניין ערכו של הביטקוין, נמנים, בין השאר, המשקיע המיליארדר וורן באפט, הנסיך הסעודי אל-וואליד בן טלאל ומייסד פייפאל, פיטר ת'יל.

בכירים בשוק ההון בעולם עדיין ספקנים מאוד לגבי השקעה בביטקוין. מנכ"ל חברת ההשקעות האמריקאית בלאק-רוק (BlackRock), לארי פינק, למשל, אמר בתחילת החודש כי הוא "מאמין גדול" בפוטנציאל של המטבעות הדיגיטליים. עם זאת, הוא מתח ביקורת על הספקולציות בשוק הביטקוין, וטען כי השוק הזה משמש כלי להלבנת כספים.

אחת האפשרויות הבודדות של משקיעים בשוק ההון להיחשף כיום לביטקוין היא דרך מניות הנסחרות "מעבר לדלפק" (OTC) בבורסות בארה"ב, כמו קרן Bitcoin Investment Trust (סימול: GBTC). ואולם, כמו כל נייר ערך שנסחר "מעבר לדלפק", מדובר בהשקעה הכרוכה בסיכון גבוה יותר, בהשוואה למניות או אג"ח הנסחרים בבורסות לני"ע. קרן GBTC עוקבת אחר מחיר הביטקוין וערכה נגזר ממנו.

"ביטקוין לא נעלם"

אורי גרינפלד, כלכלן ואסטרטג ראשי של בית ההשקעות פסגות, מביע ספקנות רבה בנוגע לביטקוין ולמכשירי ההשקעה הקשורים אליו. לדבריו, "אחד החסרונות שיש לביטקוין כיום הוא העובדה שהוא קשה מאוד להשגה. אפשר לומר שההצלחה של הביטקוין, שבאה לידי ביטוי בעליית המחיר שלו, גורמת לכך שהוא בעצם מפספס את המטרה העיקרית שלו, שהיא להפוך למטבע שיחליף את המטבעות הרגילים".

בהתייחס לקרן GBTC אמר גרינפלד: "אם מישהו רוצה לקנות ביטקוין כדי לעשות ספקולציה על ערכו, זה כנראה זה לא המכשיר הנכון, כי הוא בכלל לא מצליח לעקוב אחרי הנכס. אם נבחן את התשואות של הקרן הזאת, נראה שהיא לא מצליחה להיות צמודה למחיר הביטקוין. אגב, קשה לקרוא לביטקוין נכס - זאת ספקולציה נטו".

- באחרונה דיווחה חברת משאבי טבע, הנסחרת בבורסת תל אביב, שהיא בוחנת מעבר מהשקעה במכרות זהב לכריית מטבעות דיגיטליים. איך זה נראה לך כתחום השקעה?

"התחום של מטבעות דיגיטליים הוא לא השקעה, זאת ספקולציה. הביטקוין במקור נוצר כתחליף למטבע, שהוא מבוזר ולא מונפק על ידי בנק מרכזי, ושאנשים יוכלו לעשות טרנזקציות בלי לעבור דרך גורם מתווך. אבל כיום, זה לא באמת מטבע, כי כמעט לא סוחרים כדי לקנות דברים. רוב הביטקוינים מוחזקים על ידי קבוצה מצומצמת של אנשים, ולכן זה הפך להיות מוצר ספקולטיבי, שאנשים קונים אותו, כי הם חושבים שהוא ימשיך לעלות במאות אחוזים.

"לביטקוין אין כל שימוש ריאלי, ההיצע שלו ידוע מראש לכולם. אין שינויים בביקוש, כי אף אחד לא משתמש בו, ולכן זה יותר קרוב לזהב מאשר לנכס להשקעה. אבל זה רחוק גם מזהב, כי אין לביטקוין כל משמעות בעולם הריאלי. אני לא קורא לזה 'בועה', אבל זאת פשוט ספקולציה נטו והימור מוחלט".

- ובכל זאת, הביטקוין קיים כבר מ-2009, ולא נראה שהוא עומד להיעלם בטווח הקרוב.

"נכון, הוא לא נעלם, להפך, יש כיום יותר מ-1,000 מטבעות וירטואליים בעולם. כל יומיים צץ מטבע וירטואלי חדש. אני חושב שבטווח הרחוק, הטכנולוגיה של הביטקוין, הבלוקצ'יין, תישאר אתנו. ייתכן שבעתיד, באמצעות הטכנולוגיה הזאת, בנקים מרכזיים יוכלו להנפיק מטבעות דיגיטליים - כלומר, יהיה שקל וירטואלי או דולר וירטואלי בטכנולוגיית הבלוקצ'יין - ואז אם תרצה לעשות טרנזקציה, תוכל לעשות אותה באופן יעיל, קל וזול יותר".

עוד כתבות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

אנבידיה יצאה למסע רכישות של מיליארד דולר בישראל. מה בכל זאת צריך להדאיג?

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים