גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בגיל 31, עשיר אבל מתוסכל, מנכ"ל טאמבלר מתפטר

ילד הפלא דיוויד קארפ, שעזב את התיכון, הקים את פלטפורמת הבלוגים טאמבלר ומכר אותה ליאהו, סיים את תפקידו: "ההחלטה באה אחרי חודשים של מחשבה על השאיפות שלי"

דיוויד קארפ עם ברק אובמה / צילום: רויטרס Adrees Latif
דיוויד קארפ עם ברק אובמה / צילום: רויטרס Adrees Latif

מנכ"ל טאמבלר (Tumblr) דיוויד קארפ הודיע כי יעזוב את רשת הבלוגים שייסד ב-2007 בסוף השנה הנוכחית. "החלטתי כי 2017 תהיה השנה האחרונה שלי בטאמבלר", כתב קארפ, הדמות המזוהה ביותר עם טאמבלר, בתזכיר ששלח לעובדי החברה, והוסיף כי "ההחלטה שלי באה אחרי חודשים של מחשבה על השאיפות האישיות שלי". עוד ציין קארפ כי הוא מותיר את הפלטפורמה עם 375 מיליון בלוגים ו-155 מיליארד פוסטים שונים "בידיים טובות משלי", מתייחס לנשיא ג'ף ד'אונופריו (D'Onofrio) שהוכרז כממלא את מקומו.

לכל הדעות 10 שנים על כיסא המנכ"ל אינה קדנציה קצרה, אך קארפ (Karp) משלים את התקופה הזו בגיל 31. ילד הפלא מניו-יורק, הוונדרקינד שלימד את עצמו קוד לפני הבר מצווה התחיל את הקריירה שלו כבר בגיל 14 כשהחל לעבוד עבור פרד שיברט (Seibert), מפיק טלוויזיה, יוצר סדרת האנימציה הפאור פאף ונשיא האנה ברברה לשעבר. תוך זמן קצר הוא צבר לעצמו שם כמתכנת צעיר ומוכשר והחל לעבוד עבור סטארט-אפים במשרה חלקית, בגיל 15 עזב את התיכון כדי לשמש מנהל מוצר במשרה מלאה ב-urbanbaby, לוח מודעות אינטרנטי להורים. הוא היה חלק מהאקזיט הנאה של החברה כשהיא נמכרה ל-CNET בשנת 2006.

"זו הפעם הראשונה שהיה לי קצת כסף", אמר קארפ בראיון ל"ניו-יורק טיימס". קארפ פנה לדרך עצמאית עם הון קטן בכיס בתקופה שבה רשתות חברתיות היו הדבר החם ביותר. הוא רצה לייצר ממשק פשוט לכתיבת בלוגים וייסד את טאמבלר שצברה 75 אלף משתמשים בתוך שבועיים. את כל העבודה הזו קארפ עשה מחוץ לבועה היזמית של עמק הסיליקון, בשנים הראשונות אף מדירת אמו באפר ווסט סייד. את ניו-יורק הוא כינה "ההשראה" שלו ולקהילת הסטארט-אפים בעיר "צנועה ותומכת".

הפלטפורמה הנקייה והפשוטה שהקים משכה אליה הכל מהכל ובעיקר סופרים, אמנים ויוצרים חובבים. במשך השנים היא צברה לעצמה שם של אחת מלאת רוח פוליטית אקטיבית (עוד נחזור לזה) ואחד האתרים העיקריים שבהם התפתחה "תרבות האינטרנט" בניהם פאנדומים וה-GIFים. טאמבלר היתה המקום להיות בו, אפילו ביונסה וג'י זי בחרו בה כדי לשים תמונות ראשונות של הילד הראשון שלהם. גם קארפ, אף שנחשב אדם פרטי יחסית, הוא בלוגר פעיל וחשוף, עמוס בתמונות של חברים, משפחה, מכוניות עתיקות, שייט ביאכטה או נוף ניו-יורקי רומנטי. במשך תקופה הוא אף קידם את טאמבלר במודעה משותפת עם רשת הבגדים יוניקלו כ"פלטפורמה מושלמת לביטוי עצמי".

אם ההתייחסות של קארפ לפלטפורמה שלו נשמעת לכם מוכרת, זה בגלל שבאותה העת ממש צמח יזם צעיר אחר, בחוף המערבי עם חזון דומה. כמו קארפ, גם מארק צוקרברג הוכתר כילד פלא עם הרשת החברתית פייסבוק, אך קארפ דאג להרחיק עצמו ככל הניתן מהשוואות.

בראיון שערך עם "הניו-יורק טיימס" אף טען כי פייסבוק היא "ממש דוחה" ושהאפשרות לחפש ולהוסיף חברים יכולה להיות פעולה "רעילה לחברה". אכן לא היה שונה יותר בין שתי הרשתות החברתיות. טאמבלר התגאתה בפשוטת הגמורה שלה. ההפך מפייסבוק עמוסת הפיצ'רים. הפריסה הנקייה שלה עם מספר לחצנים מוגבל היתה גם הסיבה לנהירה העצומה של בלוגרים אליה שמצאו בה כלי ללא חיכוכים, עם שיתוף מיידי. הגישה הספרטנית הייתה טובה לתרבות הרשת, אבל היא עלתה לטאמבלר הרבה והקשתה עליה לפתח מנגנון רווחים.

רשת חברתית מודעת לעצמה

הבאזז שנוצר סביב טאמבלר היה של מעין רשת חברתית מודעת לעצמה, רוצה להיות מגניבה ומעודכנת. הרוח הצעירה היזמית הזו היא שתפסה את עינה של מריסה מאייר, אז מנכ"לית יאהו. ב-2013 מאיר השלימה את רכישת טאמבלר תמורת 1.1 מיליארד דולר, מה שהיה לרכישה הגדולה ביותר של ענקית האינטרנט באותה השנה ושל מאייר בכלל. כ-750 מיליון דולר מהשווי יוחס למוניטין, לצד נכסים ממשיים בשווי של 350 מיליון דולר בלבד והתחייבויות בגובה 114 מיליון דולר. שיא ההכנסות שהניבה טאמבלר אגב, עמד ב-2012 על 13 מיליון דולר וקצב שריפת המזומנים על 25 מיליון דולר. למרות זו מאייר, שחיפשה כל דרך להציל את המותג הגווע שלה, האמינה כי מדובר בעסקה טובה של רשת חברתית בשלה עם משתמשים נאמנים שתצליח למשוך קצת משתמשים. מי שללא ספק הרוויח מהמכירה היה קארפ, אז רק בן 26, שהונו העצמי הוערך ב-275 מיליון דולר. לא רע לבחור צעיר בלי השכלה תיכונית.

המכירה לא התנהלה על מי מנוחות. אף שקארפ מכר את טאמבלר בהבטחה קולנית שפלטפורמת הבלוגים שלו תישאר עצמאית, לא תיפגע ממודעות פולשניות והוא ימשיך להוביל אותה, משתמשי הפלטפורמה זעמו, המתחרה הגדולה של טאמבלר וורדפרס, טענה בזמנו כי ביומיים שאחרי ההודעה על המכירה היתה נהירת משתמשים חדשים אליהם. מאייר אכן קיוותה להפוך את הפופולריות של טאמבלר לפרה חולבת מודעות. מהלך טבעי לרשת חברתית, אך פחות עבור קארפ שכמעט ולא השקיע מאמץ להפוך את העסק לבר קיימא.

גם היום טאמבלר מתקשה להרוויח כסף. אפשרויות כמו פתיחת חשבונות פרימיום או לאפשר למשתמשים להכניס מודעות לציר הזמן שלהם שולבו בפלטפורמה אך לא הצליחו למשוך מפרסמים רבים בגלל האופי הלא מתוחכם של הכלים שפיתחו. זאת בשונה משילוב מודעות בווידאו בפייסבוק או פילטרים מיוחדים בסנאפצ'ט ובכלל יכולת מיקוד גבוהות כמו יתר השחקנים בזירת הפרסום הדיגיטלי. החלום של מאייר שבשנה הראשונה לאחר הרכישה תרשום טאמבלר הכנסות של 100 מיליון דולר התבדה. במקום זאת יאהו מחקה 230 מיליון דולר משווי טאמבלר בספריה, בשנה השנייה 480 מיליון דולר נוספים.

מה שכן הוליד החיבור הם קיצורי דרך לפיתוחים טכנולוגיים אחרים לטאמבלר. כך באפריל השנה השיקו בטאמבלר אפליקציית וידיאו צ'ט נפרדת עם חמישה אנשים שונים בזמן אמת. מדובר על אפליקציה נפרדת ראשונה לטאמבלר וגם כזו שחותרת תחת קו יסוד של הפלטפורמה - שיתוף תכנים בקהילה המורכבת בעיקרה מזרים.

ואז ורייזון נכנסה לתמונה

לא לגמרי ברור מדוע קארפ בחר לעזוב כעת. במסגרת ההסכם עם יאהו נקבע כי הוא יוכל להמשיך בפעילותו בחברה בארבע השנים הבאות, תקופה שמגיעה לקיצה, אך לא היתה מחייבת לכאן או לכאן. סיבה אפשרית היא הרכישה על ידי ורייזון. שנת 2014 היתה שנה חשובה עבור קארפ. באותה שנה הוא היה לוחם קולני בקרב על ניטרליות הרשת, על אינטרנט חופשי ופתוח. הוא היה חלק מקבוצת מנכ"לים של חברות טכנולוגיות שנפגש עם ה-FCC כדי לדון בנושא. באותה שנה הוא גם הוזמן לייעץ לנשיא ארה"ב דאז ברק אובמה בנושא רשתות חברתיות וחינוך ציבורי ונחשב כאחד מהגורמים שהשפיעו על אובמה לקדם תקנות של ניטרליות הרשת. אם כי מאז התחמם המאבק הזה שנית, מאז נבחר דונלד טראמפ לנשיאות, קארפ הקולני בחר לשמור על שתיקה גמורה, רק ציון אחד תקשורתי למגזין וראיטי על כך ש"ליבו נשבר לראות את השינוי".

במקביל למאבק המתחדש רכשה ענקית התקשורת האמריקאית ורייזון את יאהו שבבעלותה טאמבלר, רכישה שהושלמה רק ביוני האחרון. ורייזון היא מתנגדת ידועה לניטרליות הרשת ואף עתרה ל-FCC כדי שזו תבחן מחדש או תקל על התקנות בנושא. כעת של קארפ היה לתת את הדין לוורייזון ובזמן המאבק הסוער המחודש על ניטרליות הרשת, בחר קארפ פשוט לעזוב.

אגב מאבקים פוליטיים. באותו הזמן שקארפ שמר על שתיקתו הוא גייס 74 מייסדים ומנכ"לים של חברות טכנולוגיה מרחבי ארה"ב שחתמו על מכתב פתוח שיוצא להגנתה של "הורות מתוכננת", רשת שירותי בריאות המעניקה ייעוץ לנשים בתכנון משפחה, אמצעי מניעה והפסקת היריון. זאת במטרה לעצור את הקונגרס מלהמשיך בחקיקה "שתמנע מנשים טיפול מונע". מה שמחזק את ההנחה שהיה לוורייזון חלק בשיקולי קארפ.

קארפ עוזב את טאמבלר כשהיא כבר לא בשיאה וללא מודל הכנסות ראוי. יכולותיה של הפלטפורמה לשרוד תלויות במאמץ ובהון שוורייזון תהיה מוכנה להשקיע.

מה זה טאמבלר?

פלטפורמה המאפשרת ליצור בלוגים, לעצב אותם ולשלב בהם תמונות, וידאו, גיפים ומוזיקה. נחשבת לנציגת הדור החדש של עולם הבלוגים: נוחה לתפעול ולניווט ומשלבת אלמנטים של רשת חברתית

המספרים של טאמבלר

עוד כתבות

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

מבנים צבאיים ותשתיות טרור של חיזבאללה הותקפו בידי חיל האוויר

חייל צה"ל נפצע קל במטח הרקטות הלילי לאזור מירון ● דיווח: גורמים במשרד החוץ במזכר פנימי לבלינקן - "ישראל מפרה את החוק הבין-לאומי" • המטח של חיזבאללה למירון: ככל הנראה בתגובה לחיסול 2 מחבלי הארגון מוקדם יותר בדרום לבנון, 14 אזרחים לבנונים נפצעו בתקיפות • משפחות חטופים הדליקו כתובות אש על איילון צפון • עדכונים בולטים 

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים את יצרנית השבבים טאיוואן סמיקונדקטור, עסק שהוא חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי