גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איש ללא פנים: מי הוא ממציא הביטקוין, סטושי נקמוטו?

איש אינו יודע מי עומד מאחורי המצאת הביטקוין - המטבע הדיגיטלי הראשון ■ ההמצאה של סטושי נקמוטו תשנה ללא היכר את העולם הפיננסי, ולא רק אותו ■ אנשי השנה של "גלובס"

ביטקוין / צילום: שאטרסטוק, א.ס.א.פ קריאייטיב
ביטקוין / צילום: שאטרסטוק, א.ס.א.פ קריאייטיב

באופן מוזר ומפתיע, אבל גם מכוון, איש השנה שלי הוא אדם שאנחנו לא יודעים עליו דבר וחצי דבר. ובכל זאת, אותו איש או אשה השפיע על שנת 2017 באופן דרמטי, שלא היה ניתן אפילו לדמיין לפני כמה שנים. לאיש קוראים "סטושי נקמוטו" (Satoshi Nakamoto). זהו השם הבדוי, שבו השתמש מפתח תוכנה ומומחה לקריפטוגרפיה, שבנובמבר 2008 פרסם מסמך טכני (White Paper), שכותרתו היתה "ביטקוין: מערכת עמית-לעמית של מזומן אלקטרוני" (Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System).

המסמך פורסם לחברים באתר אינטרנט נידח העוסק בקריפטוגרפיה. כחודשיים לאחר מכן, בינואר 2009, פרסם נקמוטו את הגרסה הראשונה של תוכנת הביטקוין, השיק את רשת הביטקוין וכרה את המטבע הדיגיטלי הראשון. נקמוטו גם הקים אתר בשם Bitcoin.org והמשיך לתקשר עם מפתחים אחרים, שהוקסמו מהרעיון והצטרפו אליו. במחצית 2010 נקמוטו העביר את השרביט, וגם את כל קוד המקור של התוכנה, למפתח גאווין אנדירסן. הוא גם העביר כמה מכתובות האינטרנט השייכות ל"ארגון הביטקוין" לחברים בקהילת הביטקוין הקטנה, ונעלם.

מי אתה סטושי נקמוטו / איור: שאטרסטוק, א.ס.א.פ קריאייטיב

מעט מאוד ידוע על ממציא הביטקוין האלמוני, וניסיונות מרובים לזהותו עלו עד היום בתוהו. נקומוטו השאיר מעט רמזים אודותיו ואודות המוטיבציה שמאחורי המצאת הביטקוין. בבלוק הראשון שנכרה על הבלוקצ'יין של הביטקוין, הוא כתב: "שר האוצר על סף חילוץ שני לבנקים". זהו ציטוט הכותרת של עיתון "טיימס" הבריטי מיום 3 בינואר 2009. כמה ציטוטים נוספים מהתקשורת באינטרנט עם נקמוטו, כללו את האמירות הבאות: "אכן, לא נמצא פתרונות לבעיותינו הפוליטיות באמצעות קריפטוגרפיה, אבל בכל זאת, נוכל לזכות בקרב אחד ובקצת טריטוריה של חירות לכמה שנים"; ו"הממשלות טובות מאוד בעריפת ראשים של רשתות הנשלטות ממקום אחד, כמו נאפסטר (אחת מחלוצות התוכנה בתחום של שיתוף קובצי מוזיקה באינטרנט; ח"ש), אבל רשתות עמית-לעמית (Peer to Peer) כמו Gnutella ו-Tor מצליחות להחזיק מעמד".

הפחד מפני הממשל האמריקאי

ייתכן כי כאן מונח אחד ההסברים למעטה החשאיות שנקמוטו בחר לעטות על עצמו. הוא הבין היטב כמה חשיבות מייחסות הממשלות, ובראשן הממשל האמריקאי, למונופול שיש להן על ייצור וניהול הכסף בעולם, ועד כמה הן יהיו מוכנות להשתמש בכוח כדי לשמר את המונופול הזה.

היעלמותו של נקמוטו שמרה לא רק עליו אישית, אלא גם על הרעיון של הביטקוין. ללא מנהיג ועם תוכנת קוד פתוח (Open source), עברה הבעלות ברשת הביטקוין לקהל המשתמשים, המפתחים והכורים, והביטקוין הפך למבוזר ובינלאומי.

הפחד של נקמוטו מפני הממשל האמריקאי כנראה לא היה פרנויה, והמקרה של E-gold בוודאי היה ידוע לו היטב. חברת אי-גולד נוסדה ב-1996 בפלורידה. הרעיון שלה היה לייצר סוג של כסף דיגיטלי, המגובה בזהב שנשמר בכספות החברה. אי-גולד היה הניסיון הראשון בעולם ליצור מטבע דיגיטלי שאינו הדולר, אשר זכה לפופולריות של ממש. עד 2009 היו לאי-גולד 5 מיליון משתמשים, וטרנזקציות בהיקף של יותר מ-2 מיליארד דולר בשנה.

אף שבשנת 2005 משרד האוצר האמריקאי קבע כי אי-גולד אינה נחשבת כעוסקת במטבע, הרי שמעמדה כיצרנית של מטבע אלטרנטיבי לדולר הפך אותה למטרה. בשנת 2007 נפתחו הליכים פליליים נגד מנהלי החברה, באשמה שעסקו בחלפנות כספים בניגוד לחוק הפטריוט האמריקאי. תחת האיום של 20 שנות מאסר וקנס של חצי מיליון דולר, הנתבעים חתמו על עסקת טיעון, שבמסגרתה פסק להם בית המשפט קנס של 200 דולר בלבד ו-300 שעות של עבודה קהילתית. ואולם, תחת הלחץ המתמשך של הממשל הפדרלי, החברה נסגרה בסופו של דבר, ובעליה התרוששו.

פרשת אי-גולד ומקרים דומים נוספים הבהירו כנראה לנקמוטו את הסיכון האישי העצום, לצד הסיכון להצלחת הרעיון עצמו, הטמונים בזיהוי בינו לבין הביטקוין בעת שהמטבע הדיגיטלי עושה את צעדיו הראשונים.

הביטקוין החזיר לכסף כמה מתכונותיו משכבר הימים, בתוספת העוצמה של הטכנולוגיה העכשווית. כמו הכסף לאורך אלפי שנות היסטוריה, הביטקוין נועד להיות מטבע שהוא יצירה של בני האדם, תוצאה של מוסכמה חברתית, בינלאומי בטבעו, עם מעורבות מוגבלת של הממשלות, והוא גם תוכנן כך שיהיה מוגבל בכמותו, אנונימי, פרטי, שמיש ללא מתווך, מהיר וזול להחלפה ולהעברה. כמטבע כזה, עצם קיומו מאיים על הבנקים המרכזיים והמסחריים בעולם, מתווכי ו"סרסורי" השיטה המוניטרית מאז 1971.

קסם הבלוקצ'יין

המצאת הביטקוין, וטכנולוגיית הבלוקצ'יין שעליה הוא מבוסס, היא לא פחות מפריצת דרך היסטורית. את החדשנות של הביטקוין ניתן לסכם כך: הוא פתר בעיית יסוד בעולם הדיגיטלי, המכונה העברה כפולה (Double spending).

מכיוון שכל קובץ דיגיטלי ניתן לשכפול אינספור פעמים, הרי שלא ניתן להשתמש בקובץ דיגיטלי ככסף או מייצג ערך. הפתרון שהציע נקמוטו איפשר לראשונה לייצר עותק יחיד של קובץ דיגיטלי מסוים.

הקונספט שלו איפשר גם ביצוע טרנזקציות אמינות בין צדדים זרים לחלוטין זה לזה, באופן ישיר בין אדם לאדם, ללא צורך ב"מתווך אמון" במרכז - מתווך שמטבעו ישתלט על הטרנזקציות, יסרבל אותן ויהפוך אותן ליקרות יותר. פרוטוקול הביטקוין גם איפשר לראשונה להעביר באמצעות האינטרנט ערך (למשל, בעלות על נכס) בין שחקנים זרים זה לזה, ולרשום את ההעברה והבעלות ברשת מחשבים אמינה ביותר, שקיומה אינו תלוי במוסד או בחברה כזו או אחרת. הביטקוין הביא לעולם גם קונספט של כסף בינלאומי ודיגיטלי שקיומו אינו תלוי בממשלות, שמאז ימיו של הקיסר הרומי נירון, נמנו עם גדולי זייפני הכסף בהיסטוריה.

כל הקסם הזה קרה באמצעות הקונספט המכונה בלוקצ'יין. במקום רישום מרכזי של כל הטרנזקציות במסד הנתונים של סוכן האמון או המתווך, הרישום מבוצע ברשת של מחשבים מבוזרים ונפרדים.

כדי שהקונספט הזה יעבוד, נקמוטו צריך היה לפתור שתי בעיות מרכזיות: אחת היא השאלה למי יש זכות לעדכן את מסד הנתונים, שכן ברור כי אם כל שחקן (כל מחשב ברשת) ינהל גרסה משלו של יומן הטרנזקציות, הרישומים יאבדו את אמינותם במהירות. והקושי השני הוא איך מבטאים את הזכות הדיגיטלית הזאת באופו חד-ערכי, הניתן להעברה מאדם לאדם. האתגר השני נפתר בדרך של קידוד קריפטוגרפי, המאפשר רישום של סדרת תווים (ספרות ואותיות) לזכותו של משתמש מסוים, המזוהה גם הוא בקוד, וכך להעביר את הזכות המקודדת הלאה.

הבטחת קיומה של גרסה אחת ואחידה של מסד הנתונים בכל המחשבים ברשת הביטקוין נעשית באמצעות מנגנון של הסכמה בין כל אותם מחשבים, המכונה קונצנזוס, והוא עובד כך: קבוצת בקשות לעדכון של יומן הטרנזקציות נרשמת ברשת הביטקוין. לאחד המחשבים ברשת, המכונים "כורים", מוגרלת באופן רנדומלי הזכות לבצע עדכון ליומן. כל המחשבים האחרים ברשת בודקים אם באמת מגיע לאותו כורה לעדכן את היומן ואם העדכונים שלו נכונים. אם רוב המחשבים ברשת מסכימים לעדכון, נוצר קונצנזוס והיומן מעודכן.

עדכון מסד הנתונים נעשה בדרך של הוספת "בלוק" חדש של מידע ליומן הטרנזקציות - בלוק שמתווסף לכל הבלוקים שנוצרו בעבר, ומכאן השם "בלוקצ'יין" (שרשרת בלוקים). הכורה שזכה "בהגרלה" ועדכן את הבלוקצ'יין, מקבל כפיצוי ביטקוינים חדשים. הכורים הם אלה שמתחזקים את רשת הביטקוין ומכסים את עלותה. ההגרלה הקובעת מי יעדכן את מסד הנתונים המבוזר, מבוססת על פתרון של חידה מתמטית - תהליך שדורש הרבה כוחות מחשוב. בגלל העבודה הרבה הזו, תהליך יצירת קונצנזוס של רשת הביטקוין מכונה "הוכחת עבודה" (Proof of work).

בשנת 2013, חוקר בתחום בשם סרג'יו לנדר פרסם סדרת בלוגים, שבהם ניסה להוכיח כי חשבון אנונימי, שבו 980 אלף ביטקוינים, שייך לנקמוטו. ואולם אף ביטקוין אחד מהאוצר הזה, השווה כיום כ-14 מיליארד דולר (פחות או יותר, בהתאם למחירו התנודתי של הביטקוין), לא נמכר או הוחלף עד עצם היום הזה - עוד נדבך בחידת נקמוטו.

ללא קשר למחירו, הביטקוין והבלוקצ'יין שבבסיסו שינו את העולם. הבלוקצ'יין שהמציא נקמוטו, יכול לעשות למערכת הפיננסית העולמית את מה שהאינטרנט עשה לתחום המדיה או את מה שהמסחר המקוון עשה למסחר הקמעונאי לסוגיו. ממקום מושבו, כאן או בעולמות אחרים (יש הסבורים כי נקמוטו כבר אינו בין החיים), יכול סטושי נקמוטו לחייך בגאווה. זוהי, ללא ספק, ההמצאה המשמעותית ביותר בעולם, שאיננו יודעים, וכנראה גם לא נדע, מי עומד מאחוריה.

הכותב הוא עורך דין, מנהל קרן השקעות במטבעות קריפטוגרפיים ומחבר הספר "A brief history of money"

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר