גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרפורמה בחברת החשמל: ההסתדרות מסכימה להתפשר

ההסתדרות מסכימה להתפשר אם העתירה נגד זכות השביתה תבוטל - נתניהו מתנגד

אבי ניסנקורן / צלם: איל יצהר
אבי ניסנקורן / צלם: איל יצהר

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר משה כחלון ייפגשו בימים הקרובים לפגישה מכרעת על עתידה של הרפורמה במשק החשמל, זאת לאור התנגדותו של נתניהו להסרת העתירה לבג"ץ נגד פסק הדין המאפשר למונופולים לשבות נגד השינויים המבניים במשק. "שר האוצר וראש הממשלה יצטרכו לשבת בשבוע הבא ולהחליט איך להתקדם ברפורמה ואיך לטפל בנושא הבג"ץ", אמר אתמול (ג') גורם בכיר בניהול המו"מ בין הצדדים.

בתוך כך, מתברר כי ההסתדרות הסכימה לביטול פסק הדין התקדימי של בית הדין הארצי לעבודה, בתמורה לכך שהמדינה תמשוך את העתירה לבג"ץ. אולם נתניהו מתנגד לכך, בנימוק שלמדינה עדיף שפסק הדין, המאפשר למונופולים לשבות נגד השינויים המבניים במשק, יבוטל על ידי בג"ץ ולא בהסכמה הדדית של שני הצדדים, כדי שבית הדין הארצי לא יחזור על אותה פסיקה בעתיד.

גורמים בצוות המו"מ אמרו אתמול כי עם כל ההבנה לרצונו של ראש הממשלה, המשך הדיון בעתירה עד לקבלת פסק דין יהיה "תקיעת אצבע בעין" להסתדרות. יו"ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן, הבהיר בוועידת ישראל לעסקים כי ההסתדרות תיסוג מכל ההבנות בנוגע לרפורמה בחברת החשמל אם המדינה לא תמשוך את העתירה לבג"ץ. "או שעושים את הרפורמה בדרך של שלום או בדרך של מלחמה. אם הרפורמה מוסכמת - העתירה לבג"ץ שקיימת בנושא מיותרת. הסכמות זה רפורמה מוסכמת ובלי עתירה בנושא" , התחייב ניסנקורן לפני שבועיים בוועידת "גלובס". 

נזכיר כי ההסתבכות הנוכחית נוצרה לאחר שבית הדין הארצי לעבודה פסק בהחלטה תקדימית כי עובדי חברת החשמל רשאים לנקוט בעיצומים במקרה שזכויותיהם ייפגעו כתוצאה משינוי מבני שיקטין את כוח השוק של החברה.

המדינה מיהרה להגיש עתירה לבג"ץ נגד פסק הדין ובדיון שנערך בבג"ץ השמיעו השופטים אמירות ברורות בזכות עמדת המדינה. בסיום הדיון הוחלט כי העיצומים יופסקו והצדדים ימשיכו לנהל מו"מ. המו"מ הניב הבנות על מתווה לרפורמה.

אף שנכון להיום, לא ברור מתי וכיצד תקודם הרפורמה במשק החשמל, כאשר עמדת ראש הממשלה הפוכה מזו של ההסתדרות, ארבעה צוותי מו"מ משותפים למדינה, להסתדרות ולארגון העובדים עמלים בימים אלה על השלמת ההסכם עד אמצע החודש הבא. צוותי מו"מ המתכנסים פעמיים בשבוע מחולקים לפי ארבעה תחומי אחריות: האיתנות הפיננסית, מכירת תחנות הכוח, ניהול המערכת וההסכמים הקיבוציים ותנאי הפרישה של העובדים.

בינתיים, נמשכת המחלוקת החריפה בממשלה בין נתניהו ואנשיו לבין חברי צוות המו"מ בראשות שר האוצר משה כחלון ושר האנרגיה יובל שטייניץ. במסגרת דיון שנערך בנושא ב-8 בינואר, הוחלט כי יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה, פרופסור אבי שמחון, יכין אומדן של עלויות הסכם הרפורמה. במקביל מכין צוות המו"מ נייר המנתח את תועלות הרפורמה למשק.

לדברי גורם בכיר המנהל את המו"מ, "עמדת כל הגורמים המקצועיים שהיו שותפים לניהול מו"מ וגיבוש היא שלרפורמה הנוכחית יש תועלות משקיות אדירות למשק. אנחנו נראה לראש הממשלה את כל התועלות המשקיות. גם הביקורת שהושמעה מצד יצרני החשמל הפרטיים היא סוג של צביעות. במכתב שהם שלחו לפני חודש לגורמים בממשלה נכתב כי הם מסכימים לרפורמה, בתנאי שיתנו להם לחבר 2500 מגוואט באופן מיידי, מעבר לזה אין להם שום טענות כלפי הרפורמה".

לטענתו, "גם ראש הממשלה עצמו לא מתנגד לרפורמה והוא טען שהמתווה נוכחי שלה עדיף על פני כל המתווים הקודמים שהיו בעבר והוא ראה כמה מתווים בחייו גם כשר האוצר וגם כראש הממשלה".

לאור כל אלה, לדברי הגורם, אין היגיון בהתנגדות ראש הממשלה למשיכת העתירה, דבר שידחה את הרפורמה למועד לא ברור. "החרב של בג"ץ מאוד עזרה לקדם את הרפורמה, שהייתה גם תקדימית במובן של התניית התשלומים לעובדים בביצוע אבני דרך שהוגדרו על ידי המדינה. אבל לא צריכים יותר את הבג"ץ, לשם תמיד אפשר לחזור אליו. הבג"ץ לא בורח לשום מקום", טען.

"פסק הדין בית הדין הארצי לעבודה היה שערורייתי. אם מבטלים אותו בהסכמת שני הצדדים, כי כבר לא צריכים אותו ומבצעים את הרפורמה, אני לא רואה את הבג"ץ אפקטיבי - לא יהיה בו צורך. זו התשובה שלנו לראש הממשלה".

על פי הגורם, התועלת היחידה שיכולה להיות מבג"ץ הוא התנהלות מול העובדים ברפורמות עתידיות שהמדינה תרצה לעשות בענפים אחרים - למשל במשק המים, אבל למדינה אין כוונה לעשות כאלה בעתיד הקרוב, לכן אין בו צורך. וגם אם הצורך הזה יתעורר בעתיד, "אנחנו כבר מכירים את המסלול", טוען הגורם.

"לכן במסגרת כלל השיקולים, יש יותר הפסד מתועלת אם הולכים עד הסוף - לבג"ץ. אנחנו מוכנים לקחת כאן את הסיכון ואם בהמשך אחד הצדדים יחזור 'לשחק' אנחנו נחזור למסלול המשפטי המוכר - בית הדין המחוזי לעבודה, בית הדין הארצי ולבג"ץ, ואנחנו כבר יודעים מה לשופטיו להגיד ", סיכם הגורם.

נזכיר עוד, כי למרות האופטימיות השוררת בקרב הגורמים שניהולו את המו"מ לגבי מימוש הרפורמה, הדרך עוד רחוקה. הרפורמה, כידוע, לא נכנסה לחוק ההסדרים, דבר שמחייב את מעברה בדרך של החקיקה הרגילה, תהליך שיכול להתעכב בשל התנגדויות של כמה גורמים, בהם יצרני חשמל פרטיים. עם זאת, לדברי הגורם הבכיר, אם ראש הממשלה ייתן את ברכתו לרפורמה, ולאחר סיום המו"מ בין הצדדים, הליך האישור בממשלה יהיה זריז יותר ואף יכול להסתיים עד סוף המושב הנוכחי בכנסת - 18 במארס.

יצרני החשמל הפרטיים התייחסו לדברים ואמר כי "לצערנו, הדיון בנוגע לאופן שבו ייראה משק החשמל התנהל בין האוצר לבין ועד העובדים בלי לשמוע את מי שבפועל אמור לייצר תחרות בחברת חשמל ומייצר כבר היום 30% מהחשמל בישראל. מאחר שלא היינו צד לדיונים גם לא יכולנו להשפיע על תוכן הרפורמה, להתנגד או לתמוך. אכן ניסינו להעביר את עמדתנו הנוגעת ליצור והולכת החשמל שהם ליבת הרפורמה, והם הנושאים שיקבעו את עתיד משק האנרגיה הישראלי, אך מעבר להדלפת תכתובת מקצועית, לא נענינו. לגופו של עניין יובהר כי על מנת לפתוח תחרות שתשרת את הציבור בישראל יש להוציא את חברת החשמל ממקטע הייצור ולשדרג האופן מיידי את רשת ההולכה".

גורם ממשלתי בכיר בצוות ניהול המו"מ אמר אתמול בשיחה עם "גלובס" כי "הביקורת של יצרני החשמל הפרטיים על הרפורמה במשק החשמל היא צביעות. במכתב שהם שלחו לפני חודש לממשלה נכתב כי הם מסכימים לרפורמה, בתנאי שיתנו להם לחבר 2,500 מגוואט באופן מיידי ושזה יתחלק באופן שווה בין שלושתם, כמובן שאנחנו לא ניתן לזה לקרות. מעבר לזה אין להם שום טענות כלפי הרפורמה".

עוד כתבות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"