גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ישראל מובילת ה-OECD במספר מקרי סרטן חדשים לנפש

הבשורה הטובה היא שבישראל מתים פחות חולי סרטן בכל שנה לעומת כל מדינות ה-OECD האחרות ■ ב-20 שנה האחרונות לא עלה מספר גידולי המוח, ולכן כנראה שהקרינה הסלולרית לא גורמת לסרטן מסוג זה

אבחון / צילום: שאטרסטוק
אבחון / צילום: שאטרסטוק

ישראל מובילה מבין מדינות ה-OECD, במספר חולי הסרטן החדשים בכל שנה ביחס לאוכלוסייה - כך עולה מנתונים שפרסמה היום (ב') האגודה למלחמה בסרטן. זוהי הבשורה הקשה העולה מן הנתונים, ואילו הבשורה הטובה היא כי בישראל מתים פחות חולי סרטן בכל שנה לעומת כל מדינות ה-OECD האחרות. לכן ייתכן והחדשה הרעה היא בעצם חדשה טובה בתחפושת, ונובעת חלקית מן האבחון המקיף והמוקדם הנהוג בארץ.

לדברי מירי זיו, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן: "החולים בישראל מאובחנים בשלב מוקדם במחלות הסרטן השכיחות, בזכות תוכניות סריקה לאומיות שיזמה האגודה למלחמה בסרטן. במקביל הם זוכים לטיפול מיטבי ברמה גבוהה, כך ששיעורי ההישרדות והריפוי גבוהים וכתוצאה מכך שיעורי התמותה נמוכים יחסית".

בישראל אובחנו בשנת 2015 קרוב ל-30,000 אנשים עם גידול ברמה המחייבת דיווח לרישום הסרטן הלאומי (גידולים המחייבים דיווח הם: גידולים חודרניים - כלומר כאלה שכבר התפשטו מעבר לנקודת המוצר שלהם; גידולים בעלי התנהגות לא ברורה וכן גידולים שפירים במידה והם מופיעים במוח או במערכת העצבים המרכזית). מתוך החולים המדווחים, כ-26,000 אובחנו בסרטן חודרני. התפלגות זו דומה להתפלגות בארה"ב בשנת 2015.

מבין החולים בסרטן חדש, 12,006 הם גברים ו-14,158 נשים. סוגי הסרטן העיקריים בגברים, האחראים ליותר מ-50% מכלל מקרי התחלואה בגברים בישראל, כללו את סרטן הערמונית, סרטן המעי הגס והחלחולת, סרטן הריאה, לימפומה שאינה הודג'קין וסרטן כיס השתן. שיעורי סרטן הערמונית היו גבוהים יותר בקרב גברים יהודים לעומת ערבים (18% לעומת 10%) וההיפך היה נכון לגבי גידולי ריאה (20% לעומת 12%)

אצל נשים, גידולי השד היוו כשליש מכלל הגידולים וגידולי המעי הגס והחלחולת היוו כ-11% מכלל הגידולים. סרטן הריאה, סרטן בלוטת המגן (תירואיד), לימפומה שאינה הודג'קין וסרטן הרחם היו גם הם בין הגידולים השכיחים בנשים..אצל נשים יהודיות שיעורי סרטן הריאה היו גבוהים מאשר אצל נשים ערביות.

ההתפלגות בין סוגי הסרטן באוכלוסיה היהודית בישראל דומה לזו שבארה"ב.

בקרב גברים יהודים, חלה בעשור הקודם עליה בשיעורי הסרטן ולאחר מכן ירידה כך שהמגמה הכוללת היא של ירידה. אצל נשים יהודיות שיעורי הסרטן הם יציבים בתקופה זו. אצל גברים ערבים חלה גם כן עליה וירידה, כמו אצל הגברים היהודים, אולם בסופו של דבר המגמה היא של עליה. אצל הנשים הערביות המגמה היא של עליה. יצויין, כאמור, כי עליה בשיעורי הסרטן מצביעה לפעמים דווקא על אבחון מוקדם.

בתום שנת 2015 חיו בישראל 89,669 חולים (39,213 גברים ו-49,456 נשים) שאובחנו עם סרטן בין השנים 2011-2015, ובתום שנת 2015 החלימו מהמחלה או שהם עדיין מתמודדים עמה. בשנת 2015 נפטרו מסרטן 11,117 תושבים בישראל, 5,719 גברים ו-5,398 נשים.

סוגי הסרטן העיקריים האחראים לעיקר התמותה מהמחלה בישראל היו אצל גברים - סרטן הריאה, סרטן המעי הגס והחלחולת, סרטן הלבלב וסרטן הערמונית. בקרב נשים מוביל מצעד התמותה היו סרטן השד, סרטן המעי הגס והחלחולת, סרטן הריאה, סרטן הלבלב וסרטן השחלה. בגברים יהודים וגם בנשים יהודיות חלה ירידה בתמותה מסרטן בשני העשורים האחרונים (לאחר עשור של עליה), וכך גם אצל נשים ערביות). אצל גברים ערבים לא חלה ירידה בשיעורי התמותה מסרטן בעשורים אלה (הם נשארו יציבים).

בדומה למגזר היהודי בישראל, גם בארה"ב התמותה מסרטן נמצאת במגמת ירידה בשני המינים בין 2006-2015.

הנתונים אינם תומכים בכך שהסלולרי מסרטן

האגודה למלחמה בסרטן מציינת כי לא חלה ב-20 השנה האחרונות עליה בשיעור סרטן המוח באוכלוסיה הישראלית, מה שמוריד משמעותית את הסבירות כי שיחות בטלפון סלולרי מגדילות במידה משמעותית את הסיכון לגידולים ממאירים.. גם לגבי גידולים ממאירים חלה עליה מסוימת על שנת 2000, אך לאחר מכן דווקא חלה ירידה, ולכן שוב קשה מאוד לשייך את המגמות לשימוש בטלפון הסלולרי.

מנתוני אירגון הסרטן הבינלאומי ה-UICC המעודכנים עולה כי כיום ישנם כ-8.8 מיליון מקרי מוות מסרטן בעולם בכל שנה. 70% ממקרי התמותה, מתרחשים בארצות בעלות ההכנסות הנמוכות עד בינוניות.

התחום הברור המדגים את אי השוויון מתייחס לסרטן בקרב ילדים. שיעורי הישרדות של מחלות הסרטן בילדים הינם למעלה מ-80% במדינות המפותחות כלכלית, לעומת שיעורים נמוכים של 20%, בלבד במדינות המתפתחות בעלות ממוצע הכנסה נמוך. אי השוויון מורגש בצורה משמעותית גם בארצות אשר ממוצע ההכנסה שלהן הוא בינוני עד גבוה, באוכלוסיות מסוימות, כגון מהגרים, פליטים, אוכלוסיות מפריפריות חברתיות וגיאורפיות ואוכלוסיות בעלות מעמד סוציו-אקונומית נמוך.

במדינת ישראל עומד היום שיעור ההחלמה מלוקימיה בקרב ילדים, על כ-85%, והאגודה מייחסת זאת להשקעה שלה בטיפול מיוחד בסרטן זה. לדבריה, לפני ההשקעה עמד שיעור ההחלמה על כ-60% בלבד. מדובר בטיפול המיושם במרכזים הרפואיים המטפלים בילדים חולי סרטן באמצעות פרוטוקול ארצי ייעודי, ללא תלות במוצא או מקום מגורים.

סקר שנערך בארצות הברית על ידי הריס פול עבור ASCO האיגוד האונקולוגי האמריקאי ביולי 2017, סקר את היחס של האוכלוסיה האמריקאית לסרטן. מסתבר כי79% מהאמריקאים מאמינים כי ב-50 השנה הקרובות תימצא תרופה לסרטן (או לפחות לכמה מסוגי הסרטן המובילים). האופטימיות אף גבוהה יותר בקרב מי שהתמודדו עם המחלה בעצמם. לעומת זאת לגבי העשור הקרוב, רק 39% מאמינים כי רוב סוגי הסרטן יהיו ברי ריפוי בתקופה זו.

האמריקאים פוחדים מ"סרטן" באופן כללי, כאשר סרטן הלבלב נתפס כמפחיד ביותר וסרטן השד נתפס כפחות מפחיד. המטופלים פוחדים יותר מהכאב והסבל הכרוכים במחלה (58% פוחדים מכך) מאשר מהמוות (56%) אך גם חוששים להיות לנטל (52%) ולאבד שליטה בחיים (50%). 63% מהאמריקאים חוששים מסרטן, וזו המחלה המפלחידה ביותר, אם כי מחלות לב, שבץ ואלצהיימר נמצאות לא הרחק מאחור.

91% מהאמריקאים מאמינים כי העלויות גבוהות מידי ומתוך אלה כ-8%-9% מוותרים על תרופות וטיפול בגלל העלות.

76% מהאוכלוסיה מאמינים כי בדיקות הסקר הן אפקטיביות, אולם רובם לא מתכננים לבצע בדיקה גנטית (כגון בדיקה לאיתור מוטציה בגן BRCA, המעלה משמעותית את הסיכון ללקות בסרטן השד).

ישנה מודעות רבה להפסקת עישון ומניעת חשיפה לשמש וכן צריכה של ירקות ופירות כהתנהגויות שיכולות למנוע סרטן, אולם המודעות להשפעה של הפחתה בצריכת אלכוהול (בעיקר למניעת סרטן הכבד), שמירה על משקל תקין וכן לפעילות גופנית (כל סוגי הסרטן) נמוכה יותר.

יום הסרטן הבינלאומי, שנערך ב-4.2, ייערך השנה תחת הכותרת "אנחנו יכולים. אני יכול" (We can. I can), כלומר באפשרותנו להפחית את התחלואה בסרטן ואת נטל הסרטן על העולם. על ההערכות, גורמים שניתן למנוע אחראים ל-25% מהתחלואה בסרטן.

תוספת הסיכון היחסית לחולות בסרטן

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

אלטרנטיבה לטיסות הקונקשן? חברת התעופה שרוצה להיכנס לוואקום בשמיים

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?