גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מהם פצעים קשיי ריפוי, וכיצד ניתן להחלים מהם?

פצעים כרוניים מוגדרים ככאלה, אם אינם מחלימים בתוך חודש ■ השיטה האופטימלית לרפא אותם היא באמצעות טיפול הוליסטי, בו מעורבים דיאטנית קלינית, רופא מומחה לסוכרת, כירורג כלי דם ועוד

פצעים קשי ריפוי. נוטים להחמיר במקרים מסויימים/  צילום:Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
פצעים קשי ריפוי. נוטים להחמיר במקרים מסויימים/ צילום:Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

*** הכתבה בשיתוף ד"ר אבי וינברג

הטיפול בפצעים קשי ריפוי נחשב גם היום למשימה מאתגרת במיוחד. מדובר בנושא לא מוכר, באופן יחסי, לציבור הרחב, וזאת למרות שהוא שכיח למדי: בארה"ב, לדוגמה, כ-4.5 מיליון אנשים סובלים מהבעיה הזו; עלויות הטיפול הכוללות באנשים הסובלים מפצעים אלה מגיע ל-2-3% מתקציב הבריאות במדינות המפותחות. אז איך זה שרובנו כלל לא מכירים את התחום? נדמה כי הסיבה לכך פשוטה: לא מדברים על הנושא הזה מספיק.

"פצע כרוני מוגדר ככזה אם אינו מחלים בתוך ארבעה שבועות, בטיפול סטנדרטי", מסביר ד"ר אבי וינברג, מנתח פלסטי ומומחה לטיפול בפצעים קשי ריפוי. "הפצעים הללו יכולים להיות כיבים בגפיים בחולים סוכרתיים; כיבים בחולים עם בעיות ורידיות קשות; פצעים כתוצאה מבעיות עורקיות; פצעים הנגרמים בשל לחץ; ופצעים שנגרמו מטראומה בחולים שמצבם הכללי ירוד".

אין ספק שמדובר במצב מתסכל למדי: כאשר אנחנו פונים לגורם רפואי כלשהו במטרה שיטפל בנו, אנו מצפים שהבעיה תחלוף בהקדם, או שלכל הפחות נראה שינוי ושיפור במצב. פצעים כרוניים כאלו לא רק שממשיכים לגרום לחולה כאבים רבים, הם אינם חולפים במהרה ובמקרים רבים אף מחמירים. "הפצעים האלה קשים מאוד לטיפול, ומהווים עבורנו אתגר עצום", ממשיך ד"ר וינברג. "לעיתים הטיפול בהם נמשך חודשים רבים, וגם אם הצלחנו לרפא אותם, אחוזי החזרה של הפצעים הללו עומדים על 60%-70. נוסף על כך, מדובר בטיפולים יקרים הדורשים מומחיות ושליטה בכל הגישות החדשניות שקיימות היום".

ד"ר אבי וינברג/ צילום: דרור סיתהכל

המפתח להצלחה ולקיצור תהליך ההחלמה: אבחון מדויק

"הבנת הקושי והאתגר שבטיפול בפצעים אלה יוביל להצלחות טיפוליות טובות יותר, משמע לקיצור משך הטיפול ולהארכת התקופה ללא כיבים ופצעים", מסביר ד"ר וינברג על הדרך להבטיח טיפול יעיל ואפקטיבי יותר. "גישה כזו תשפר את איכות חיי החולים ותפחית בעלויות הטיפול".

אם כן, הטיפול בחולה צריך להתחיל באבחון מדויק, שיהיה השלב הראשון בתהליך הארוך והמורכב. אבחון הסיבה לפצעים יוביל לטיפול היעיל ביותר, מה שכמובן יקל על סבלו של המטופל ואף יעלים את הפצעים או ייטב משמעותית במצבם.

"הסיבות להיווצרות הפצעים רבות: סוכרת, בעיות בכלי דם, מחלה בשם 'פיודרמה גנגרנוזום' אשר יכולה לגרום להתפתחות פצעים כרוניים על העור ועוד", מסביר ד"ר וינברג. "לכן יש צורך לבצע בדיקות שונות, כמו בדיקות המטולוגיה וביוכימיה (באמצעות בדיקת דם - י.נ.), צילומי רנטגן, ביופסיה לשלילת גידולים ועוד. חשוב גם לבדוק באיזו סביבה חי המטופל, מה הם הרגלי האכילה שלו וכדומה. כל הנתונים הללו יכולים לעזור לנו בבחירת הטיפול המתאים".

לאחר הערכת המצב עוברים לבדיקת החולה: כבר מהסתכלות כללית אפשר לדעת רבות על מצבו התזונתי של המטופל, על סוג הפצע ועל הגורמים האפשריים לו. כך לדוגמה, פצע נמקי או גנגרנוטי (מוות של תאים באזור שבו התפתח נמק - י.נ.) יכול להעיד על בעיה חמורה ומורכבת; אודם סביב הפצע יכול להעיד על זיהום המצריך לעיתים אשפוז מיידי; פצע כרוני יכול להעיד גם על איסכמיה (בעיה באספקת הדם - י.נ.) ועוד. "בשלב זה יש לבדוק את עומק הפצע, את גודלו ואת מקומו, לבחון אם הוא מפריש נוזלים ואם הוא מדיף ריח לא טוב", ממשיך ד"ר וינברג. "יש לבדוק את קרבתו לעצם, כדי לדעת אם ישנו זיהום בה (אוסטאומיאליטיס - י.נ.) ולבצע בדיקה נוירולוגית שתאפשר לדעת אם ישנה פגיעה עצבית (נוירופטיה - י.נ.).

נוסף על כך, יש לבצע בדיקת כלי דם בכל פצע כרוני. בחולי סכרת ובחולים הסובלים מבעיות בכלי הדם, גם חשוב לבדוק את כפות רגליים, מאחר שדפרמציות באצבעות כף הרגל (שינוי בצורתן - י.נ.), או בליטות גרמיות נוטות לפתח פצעי לחץ".

הטיפול: כולל, הוליסטי, רב-תחומי

אחרי שאובחן המקרה בצורה מעמיקה, ולאחר שהחולה נבדק באופן מקיף, יחל השלב החשוב - ולעיתים רבות הארוך ביותר: שלב הטיפול. עצם מורכבותם של פצעים קשי ריפוי והרצון לשפר את מצבו של החולה בתוך זמן קצר ככל האפשר, מובילים כולם למסקנה אחת: טיפול בפצע קשה ריפוי מחייב מאמץ כולל, רבˉתחומי. ד"ר וינברג מגדיר זאת שוב ושוב כטיפול הוליסטי לכל דבר "שבו יהיו מעורבים דיאטנית קלינית, רופא מומחה לסוכרת, כירורג כלי דם ועוד".

סוגי הטיפולים הם רבים: ניתוח וסקולרי ישמש לטיפול בכלי דם בעייתיים; במקרים שבהם לא ניתן לבצע ניתוח כזה, יש לשקול טיפול היפרברי - טיפול בחמצן בלחץ גבוה; בעיות ורידיות יטופלו בדרך כלל בעזרת גרביים לוחצות, לעיתים בשילוב מערכת פנאומטית (הפועלת על לחץ אוויר - י.נ.) המשפרת את ההחזר הוורידי; זיהומים בפצעים כרוניים יטופלו על ידי ניקוז אבצסים, הטריית רקמות (ניקוי הרקמה מחומרים זרים - י.נ.) וטיפול אנטיביוטי.

"המטרה הראשונה בטיפול בפצע הכרוני היא להגיע למצב שבו הפצע נקי, מה שיאפשר למנגנוני ריפוי הפצעים של הגוף לפעול, ובפצעים נרחבים - לאפשר קליטת שתלי עור", מסביר ד"ר וינברג. "לצורך כך יש להגיע לאופטימיזציה של הטיפול הרפואי והתזונתי, לשפר את זרימת הדם אל הפצע וממנו ולדאוג לרמה תקינה של המוגלובין, חלבון וויטמינים בעזרת טיפול תרופתי".

למרות האתגר הגדול שמציב התחום בפני הרופאים, התקדמות הרפואה בעשורים האחרונים הביאה עימה שדרוגים גם בטיפול בפצעים קשי ריפוי. כך, הופיעו בשנים האחרונות טיפולים עם חבישות מתקדמות מסוגים שונים ואמצעים טכנולוגיים כמו מכונות או חבישות המפעילות לחץ שלילי (ואקום - י.נ.) על הפצע ומנקים אותו. "מדובר באחד הטיפולים הפלאיים בפצעים הכרוניים", קובע ד"ר וינברג, ומוסיף: "טיפול נוסף, חשוב מאין כמוהו לדעתי, הוא פיזיותרפיה אינטנסיבית להולכת הדם ולהפעלת האיברים באזור המטופל במקרים של בצקות לימפטיות (בבלוטות הלימפה - י.נ.), והדבר המדהים ביותר בעת האחרונה הוא טיפול בפצעים על ידי השתלה של שומן עצמוני, שנלקח מגוף המטופל עצמו: כמה פציינטים שבהם טיפלתי תקופה ארוכה בכל האמצעים לא זכו לשיפור כלשהו במצבם, ובעזרת הטיפול בשומן עצמוני הושג בתוך זמן קצר ריפוי מלא של הפצע".

בשורה התחתונה, אין ספק שהטיפול ההוליסטי, הרב-תחומי, הוא שמשיג היום את התוצאות הטובות ביותר ואת המענה היעיל ביותר לבעיית הפצעים הכרוניים. "יש לדאוג שהמטופל לא יצטרך להתנייד מטיפול לטיפול אלא יקבל אותו במקום אחד, כדי לחסוך לו ולמשפחתו שעות המתנה רבות ולהבטיח את המשכיות הטיפול והמעקב הרפואי ואת ביצוע הפעולות הכירורגיות בזמן האידאלי", מסכם ד"ר וינברג.

ד"ר אבי וינברג, מומחה לכירורגיה פלסטית.

לכניסה לאתר הקליקו כאן

עוד כתבות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דיווח: מגעים לשיחה בין ביידן לנתניהו - ככל הנראה עוד היום

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"