גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תסמונת ההתעלמות מהסיכון המשפטי תעלה לנתניהו ביוקר

מאז פורסמו המלצות המשטרה, נראה כאילו רה"מ בנימין נתניהו ועורכי דינו אינם מודעים לסיכון המשפטי הגדול שבו הוא מצוי ■ נתניהו לא לבד: גם קצב, אולמרט ודרעי התעלמו מכך בזמנו ■ פרשנות

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: שאטרסטוק
ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: שאטרסטוק

 כאשר מסתכלים על התנהלות ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ועורכי דינו מאז שפורסמו המלצות המשטרה, נראה כאילו הם אינם מודעים לסיכון המשפטי הגדול שבו נתניהו מצוי, או מתעלמים ממנו. כפי שכתבנו ב"גלובס" (14.2.18), אחרי פרסום המלצות המשטרה בתיקים 1000 ו-2000, קשה מאוד לדמיין מצב שבו נתניהו יצא נקי לחלוטין מהסיפור הזה. אם הוא לא יואשם בשוחד בשני התיקים, אז הוא יואשם באחד מהם, ואם הוא ייחלץ מאישומי השוחד בכלל, אז סביר שראש הממשלה יואשם במרמה והפרת אמונים.

לו נתניהו ועורכי דינו היו מעריכים באופן מפוכח את הסיכון המשפטי שהוא ניצב בפניו, ואת התרחיש הפסימי מבחינת נתניהו, שלפיו הוא עלול למצוא את עצמו בסופו של דבר בכלא לתקופה משמעותית, הם היו רצים כבר שלשום בערב אל היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, מסתגרים עימו בחדר, ומנסים להגיע להסדר שיסיים את הסאגה הזאת.

אם נתניהו היה מפוכח באמת, הוא היה מוותר על ראשות הממשלה, בתמורה להסדר כזה. אבל נראה כי נתניהו פשוט לא בנוי ככה, וכנראה גם סביבתו גורמת לו להיות באשליה שהוא ייצא בשלום מהסיפור הזה. ואולי, נתניהו עצמו מאמין באמת כי הוא ייצא מהעניין נקי וללא רבב.

התסמונת שבה לקה נתניהו, של להתעלם מהסיכון המשפטי, ובמקום לחתור לסיום, לתקוף את הפרקליטות והמשטרה, לא מאפיינת רק אותו. היא אפיינה גם מנהיגים קודמים שהסתבכו בפלילים. היא זו שגרמה, להבדיל אלף אלפי הבדלות, לנשיא לשעבר, משה קצב, לסגת מהסדר הטיעון המקל שהפרקליטות הסכימה לחתום עימו רגע לפני שנחתם. החלטה שעלתה לקצב בשנים ארוכות בכלא.

נראה כי התסמונות הזאת היא זו שגרמה גם לראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט, לנהל מתקפה ארוכת שנים על הפרקליטות ועל משה לדור שעמד בראשה, במקום לשתוק ולנסות לחתור להסדר שיחסוך לו עונש מאסר. התסמונת הזאת היא גם זו שגרמה לשר הפנים אריה דרעי ולחסידיו בזמנם, לצאת למאבק תקשורתי בפרקליטות בסיבוב הקודם, שבו הסתבך דרעי בפלילים.

איך זה נגמר בסוף כולם יודעים. דרך אגב, נראה כי דרעי אולי לא הסיק את כל המסקנות הנכונות מהרשעתו בשוחד לפני כעשור, אבל לפחות ההתנהלות הציבורית-תקשורתית שלו בחקירה הנוכחית, היא אחרת לחלוטין.

במקום שוחד - מרמה והפרת אמונים

כמעט כולם מדברים על "שוחד"! אך הגיע הזמן לדבר על הפרת אמונים. המשטרה ממליצה לפרקליטות להעמיד את ראש הממשלה, בנימין נתניהו, לדין פלילי בגין לקיחת שוחד, בשני התיקים, 1000 ו-2000. אבל קיים סיכוי סביר שנתניהו לא יואשם בסופו של דבר בשוחד, אלא "רק" בעבירות חמורות פחות, אך עדיין חמורות, של מרמה והפרת אמונים.

יתר על כן, רק בהסתמך על מה שנתניהו ועורכי דינו אומרים בעצמם בכלי התקשורת מאז פרסום המלצות המשטרה, אפשר להגיע למסקנה כי נתניהו ביצע עבירה של הפרת אמונים. ניקח למשל את הפרשייה שבה מעורב ח"כ יאיר לפיד. לדברי המשטרה, במקרה זה, ראש הממשלה פעל לקדם את הארכת הפטור ממס לתושב חוזר, מעל 10 שנים, הטבה שיש לה ערך כלכלי רב עבור ארנון מילצ'ן. על-פי החשד, נתניהו פנה בעניין זה לבכירים במשרד האוצר, ובהם שר האוצר דאז, יאיר לפיד, אולם אנשי האוצר בלמו את קידום הנושא. עורך דינו של נתניהו, עמית חדד, אישר אתמול בראיון לערוץ 10, כי נתניהו פנה ללפיד בעניין חוק מילצ'ן, כשלפיד היה שר אוצר. לצד זאת, נתניהו חוזר ומצהיר על עצמו כחבר קרוב מאוד של מילצ'ן.

נזכיר, כי בפסק הדין המנחה של בית המשפט העליון, בנוגע לעבירה של הפרת אמונים שניתן בעניינו של שמעון שבס, תואר מקרה דומה שבו איש-ציבור ביצע פנייה כדי לקדם אינטרסים של חבריו. שבס הורשע על-ידי הרכב מורחב של העליון באחד מאישומי הפרת אמונים, בכך שבהיותו מנכ"ל משרד ראש הממשלה יצחק רבין ז"ל, הוא בסך-הכול "הרים טלפון" לרשויות התכנון כדי להחיש את הטיפול בשני מיזמי נדל"ן של חבריו, האחים שולדנפריי.

שופטי העליון פסקו, כי "העובדה ששבס הקדיש לעניין 'זמן מינורי' אינה מעלה ואינה מורידה. שיחה טלפונית של אדם במעמדו, גם אם היא קצרה, יכולה להיות משמעותית ורבת השפעה".

עוד נקבע בפס"ד שבס כי "אף כי לפי הממצאים שנקבעו לא פעל שבס לטובת אינטרס כלכלי אישי שלו, הרי שחבריו שנהנו מפעולותיו, היו בעלי אינטרס כלכלי מובהק לעצמם בפעילויות אלה". השופטים גם הדגישו, כי "אין בעובדה ששבס קידם בפעילותו גם אינטרס ציבורי, כדי להפחית מטיבו ומעוצמתו של ניגוד-העניינים שהוא היה נתון בו".

ובחזרה להיום - נתניהו מנסה לגלגל את האשמה גם אל לפיד, שמסר עדות נגד ראש הממשלה, ועורכי דינו טוענים כי לפיד הוא זה שישב עם מילצ'ן, חברו ומעסיקו לשעבר. אבל ככל הידוע, לפיד דווקא פעל נכון כאשר הוא נמנע - להבדיל מנתניהו - מלעסוק ב"חוק מילצ'ן".

בתגובה להמלצת המשטרה בעניין "חוק מילצ'ן מסר נתניהו, כי "החוק הזה הועבר על-ידי ממשלת אולמרט. כך הוא נקרא על ידם. הוא קודם על-ידי משרד הקליטה, טופל על-ידי משרד האוצר, בראשות שר האוצר יאיר לפיד, אגב, חברו הטוב של מילצ'ן שעבד אצלו קודם לכן, נתמך על-ידי שר המשפטים יעקב נאמן ושרים רבים אחרים, כדי לעודד השקעות בישראל.

"עצם העובדה שאני נשאלתי על כך רק שאלות ספורות, זה אומר הרבה. אבל השבתי שמעולם לא פעלתי לטובת ארנון מילצ'ן בעניין הזה, בשום עניין אחר, זולת עניין אחד, הוויזה. עכשיו, איך אפשר לבוא בטענות שבשביל סיגרים פעלתי אצל האמריקאים כדי שתוחזר למילצ'ן הוויזה שנשללה ממנו? ולמה היא נשללה ממנו? כי פרסמו בתקשורת דברים חשובים ביותר שעשה בעבר למען מדינת ישראל".

נציין, כי לא חסרות דוגמאות למקרים שבהם המשטרה המליצה על העמדה לדין של נבחר ציבור בגין שוחד, אך בסופו של דבר החליטה הפרקליטות להעמיד אותו לדין "רק" בגין מרמה והפרת אמונים. גם לא חסרות דוגמאות למקרים שבהם נבחר ציבור כן הואשם בשוחד, אך בסופו של דבר הורשע "רק" במרמה והפרת אמונים. כך למשל, קרה לאחרונה במקרה של סטס מיסז'ניקוב, שר התיירות לשעבר.

הוויתור של הפרקליטות על האישום בשוחד נגד מיסז'ניקוב נבע מכך שהפרקליטות הגיעה למסקנה כי יש אפשרות להסתכל על ההתנהגות שלו בפרשיית פסטיבל הסטודנטים באילת, ככזו שלא מגיעה לכדי שוחד, אלא "רק" להפרת אמונים. זאת, לאחר שבשימוע שנערך לו הוכיח מיסז'ניקוב כי תמיכת משרד התיירות בפסטיבל עלתה בקנה אחד עם מטרת המשרד לקידום העיר הדרומית, והייתה כנראה ניתנת בכל מקרה.

דוגמה נוספת. ראש עיריית בת-ים לשעבר, שלומי לחיאני, הועמד לדין פלילי בגין שוחד לאחר שהתברר לרשויות כי לחיאני קיבל מאות-אלפי שקלים מבעלי עסקים בבת-ים, תוך שהיה מודע לאינטרסים שלהם ביחסיהם עם העירייה. הפרקליטות התייחסה אל המעשים של לחיאני כשוחד. זאת, בין היתר בהתחשב בכך שעבירת השוחד היא התנהגותית ולא תוצאתית.

כלומר, לצורך הרשעה בשוחד, מספיק שעובד הציבור ידע שהוא מקבל את ה"מתת" (מאות-אלפי שקלים במקרה של לחיאני; סיגרים אלכוהול וטובות הנאה אחרות בשווי מיליון שקל במקרה של נתניהו) - בשל היותו עובד ציבור.

אבל במאי 2014 הורשע לחיאני לפי הודאתו, בביצוע שלוש עבירות של הפרת אמונים בעת שכיהן כראש עיר. זאת, לאחר שהפרקליטות הסכימה למחוק את סעיפי השוחד מכתב האישום המתוקן שהוגש נגדו. בגזר הדין של לחיאני, שנשלח לשמונה חודשי מאסר, ציינה נשיאת ביהמ"ש המחוזי בתל-אביב, דאז, דבורה ברלינר, כי לעבירה של הפרת אמונים פנים רבות. "במקרה הנוכחי, לצערנו, אנחנו נאלצים להסכים עם התביעה כי מדובר בהפרת אמונים הגובלת בשוחד", כתבו שופטי לחיאני. "אמון הציבור מבוסס על ההערכה שמשרתיו עושים את מלאכתם בניקיון-כפיים, והוא ספג מכה קשה מהתנהלותו של לחיאני.

ניגוד-העניינים שבו פעל לחיאני הוא צורם ובוטה. כאשר הציבור מאבד את אמונו ברשויות השלטון, הוא מאבד את אמונו באמנה החברתית", ציינו שופטיו.

ועוד דוגמה לסיכום. בינואר 2011, ארבע שנים לאחר שנעצר ונחקר בחשד לשוחד, הורשע מנהל רשות המסים לשעבר, ג'קי מצא, במסגרת הסדר טיעון, בחמש עבירות של מרמה והפרת אמונים, ובעבירה אחת של סיוע לשוחד. מצא הורשע בכך שאיפשר לאנשי-עסקים פרטיים, ובראשם יורם קארשי, אחיה של שולה זקן, להשתלט על מערך המינויים ברשות המסים, ולמנות מקורבים. אך במסגרת ההסדר עימו, נסוגה התביעה מאישום קבלת השוחד, שהיה האישום המרכזי שעמד בלב "פרשת המינויים" ברשות המסים.

עוד כתבות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

בורסת שנחאי, סין. / צילום: Shutterstock

עליות באסיה; ביפן ובקוריאה אין היום מסחר

שנגחאי עולה ב-1% ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר צפוי להיפתח בירידות שערים ● הדולר מזנק מול השקל בעקבות ההתחממות בדרום ● מיטב: הצריכה הפרטית עלתה והקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בחסר עמוק" ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר הנוגע לאיחור במסירה חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

קובי מרנקו, מנכ''ל Arbe / צילום: דיוויד גראב

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"