גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הזדמנות הקנייה של חובבי רכבי האספנות הגיעה

אחרי רצף של עליות מחירים, עד כדי בועה, נראה ששוק רכבי האספנות מתחיל לחזור לגבולות ההיגיון ■ תמונת מצב

פורד THUNDERBIRD
פורד THUNDERBIRD

כל כלכלן ומשקיע ידעו לספר לכם, שהשווקים בעולם מתנהגים בצורה מחזורית. אחרי כל תקופה של עליות וגריפת רווחים, מגיעות בדרך כלל נפילות ותקופה ממושכת של שפל ושחיקת ערך. כלכלת ארצות הברית, למשל, נמצאת כרגע באחד המחזורים החיוביים הארוכים בתולדותיה. לאחרונה הורגשו כמה זעזועים, אבל האווירה הכללית בעידוד ממשל טראמפ נשמרת חיובית.

גם שוק רכבי האספנות האמריקאי נהנה ממחזור ממושך מאוד של ביקוש ועליות מחירים, עד כדי בועה, אם שואלים מומחים. תוכניות ריאליטי פופולריות על שיפוץ רכבים ליבו בשנים האחרונות את האווירה וגרמו לרבים לחשוב, שמדובר באפיק השקעה מדהים. כתוצאה מכך, עברו מכוניות שרירים אמריקאיות מיד ליד במחירים אסטרונומיים.

לא ברור אם שוק רכבי האספנות הוא אינדיקציה לכלל הכיוון שאליו צועד השוק, אבל נראה שהאוויר מתחיל לצאת מהבועה הזו. במכירה הפומבית הגדולה של בארט-ג'קסון בסקוטסדייל, אריזונה, שפתחה את השנה בינואר, הרוכשים לא מיהרו להכניס את היד לכיס, והמחירים של מכוניות רבות היו הגיוניים ונגישים הרבה יותר מאשר בשנים עברו. רק כלי רכב נדירים יחודיים באמת השיגו מחירי פרימיום, וזו תמיד בשורה טובה למי שרוצה להיכנס לשוק.

ספורט אמריקני קלאסי: המחירים חוזרים לשפיות

אחרי תקופה ארוכה שבה נסקו מחירי מכוניות ה"אמריקנה" האייקוניות לשמיים, נראה שהשוק מתחיל לחזור ולספק תמורה הגיונית לכסף. דוגמה אחת היא פורד THUNDERBIRD. לפני שנה-שנתיים, אקזמפלרים מוקדמים במצב טוב השיגו 60 עד 80 אלף דולר במכירות פומביות.

השנה, בסקוטסדייל הוצעה גרסה פתוחה מודל 1955 עם מרכב מקורי, מנוע V8 מקורי מפס הייצור, תיבה אוטומטית מקורית, לוח מחוונים מקורי ואפילו מושב קדמי חשמלי מבית החרושת. כל הטוב הזה עם 39 אלף מייל מקוריים בלבד על השעון, ולאחר שיפוץ מקיף למצב נסיעה מלא השיג במכירה השנה כ-33 אלף דולר בלבד. ת'אנדרבירד אחרת ממודל 1955, מגרסת ה-SS, לאחר שיפוץ מקיף מאוד, השיגה כ-40 אלף דולר. בערך המחיר של מאזדה 6 חדשה בישראל.

התקררות דומה מורגשת גם בזירת השברולט קמארו, שנהנתה עד לאחרונה מביקוש-על. כך, למשל, אקזמפלר במצב מקורי ושמור מגרסת ה-Z28 הקרבית, מודל 1977, שבילה את חייו באריזונה ומוצע ללא שום חלודה, החליף ידיים תמורת כ-14,300 דולר בלבד. דגמי קמארו משופצים ומושקעים משלהי שנות ה-60 החליפו ידיים סביב ה-40 אלף דולר, כאשר רק לפני שנה-שנתיים היה קשה למצוא כאלה בפחות מ-70 אלף. אפילו קורבט פתוחה מתחילת שנות ה-60, לשעבר "הגביע הקדוש" של האספנים, נמכרה סביב ה-50 אלף דולר.

מותגי הפאר: המחירים צונחים

מי שמתלונן על שחיקת הערך המואצת בשוק מכוניות היוקרה הישראלי, צריך לברך על כך שהוא לא חי בארצות הברית. ירידת המחירים של מכוניות יוקרה בעשר השנים הראשונות לחייהן היא אדירה, ואפילו מותגי סופר-פרימיום ודגמים בייצור מוגבל מתקשים לקבל סטטוס של "פריטים לאספנים".

קחו, למשל, יצירה קלאסית ועל-זמנית כמו בנטלי קונטיננטל GT. במכירה השנה הוצעה מכונית כזו מודל 2006, שמורה בקנאות, ללא תאונות, עם מנוע 12 צילינדרים טווין-טורבו ותיבה אוטומטית. המכונית הוזמנה במקור עם חבילת "מולינר" סופר-יוקרתית, שכוללת צביעה מיוחדת, חישוקי 22 אינץ' מיוצרים לפי הזמנה, מערכת קול מטורפת ועוד. כחדשות נמכרו מכוניות כאלה תמורת כ-300 אלף דולר אחרי התוספות. במכירה החליפה הבנטלי ידיים תמורת כ-60 אלף, מחיר של אודי Q3 בישראל.

יקר מדי? אז למה לא להשקיע במזראטי קוואטרופורטה V8 מודל 2005, עם תוספות אישיות בשפע, כולל דיפון עמדת פיקוד מסיבי פחמן, מפלט בהזמנה מיוחדת ופסי ספורט. בבארט-ג'קסון היא נמכרה בפחות מ-21 אלף דולר. סוזוקי משומשת בשבילכם. קוואטרופורטה דומה וחדישה יותר, מודל 2011, עם מנוע 4.7 ליטר, כ-60 אלף מייל על השעון והרבה מאוד תוספות, נמכרה ב-33 אלף דולר, כולל סטיקר המחיר המקורי על השמשה, שעומד על 136 אלף דולר במקור.

בנטלי קונטיננטל GT

פרארי: גם במודנה נפלה שלהבת?

אם תשאלו אספנים, הם יגידו לכם שפרארי היא תמיד ההשקעה הטובה ביותר בעולם הרכב המשומש. כמויות הייצור היו ונותרו מוגבלות, המותג מהלך קסמים על לקוחות בכל העולם, ובשנים האחרונות, מאז הנפקת פרארי, פקד את השוק "טירוף אדום" עם נסיקת מחירים חדה בכל הדגמים.

אבל אפילו האדום הלוהט מתחיל להתקרר כיום, לפחות יחסית. במכירה הפומבית החליפה ידיים 358TS טארגה קלאסית מודל 1990, עם מנוע 3.4 ליטר ותיבה ידנית. הצבע הוא "רוסו קורסה" המבוקש, מקורי מבית החרושת, ולדברי בעליה, המכונית נשמרה במוסך מוגן כשהיא מכוסה בכיסוי המקורי של פרארי. למכונית יש היסטוריה נקייה מתאונות, ספר טיפולים מלא ו-35 אלף מייל מקוריים בלבד. כל זה לא עזר הרבה, והיא נמכרה ב-55 אלף דולר בלבד.

פרארי F355 ספיידר אדומה, אוטומטית, מודל 1999 במצב כמעט חדש עם 18,400 קילומטרים על השעון, נמכרה ב-77 אלף דולר, ואילו קלאסיקה כמו 308GTS טארגה מודל 1984, שנחשבת בעיני רבים לאחת המכוניות היפות ביותר בעולם בשנות ה-80, נמכרה בכ-62 אלף דולר. מחיר צנוע בהחלט עבור כרטיס כניסה ל"ליגה של הגדולים".

פרארי

קאסטום והוט-רוד: כבר לא מכרה זהב?

מכוניות "קאסטום" מודרניות יחסית, שעברו טיפולים ושיפורים ייחודיים ויקרים מאוד בסדנאות נודעות, היו עד לאחרונה פריט מבוקש על-ידי פנסיונרים ובעלי ממון אמריקאים. כעת, השוק שלהן צונח. דוגמה אחת היא דודג' מאגנום RT מודל 2005, שעברה טיפול "הוט-רוד" מקיף בסדנת "בץ". הדגם הנדיר קיבל צביעה חד-פעמית, חרטום חדש, חישוקי 24 אינץ' בסגנון עדות הראפרים עם התאמות נלוות של המתלים, מנוע משודרג ותא נוסעים מרשים כולל מערכת קול אימתנית וריפוד עור דו-גווני בעבודת יד.

ברקורד של הרכב יש גם זכייה בתצוגה בקליפורניה, וכל זה עם כ-2,500 מייל מקוריים בלבד על השעון. במכירה הפומבית של בארט-ג'קסון הוא מצא בעלים חדש ששילם עבורו, נא לשבת, 7,700 דולר. בערך כמו קורולה חבוטה בת עשר אצלנו.

עוד דוגמה? פונטיאק קטלינה קופה, מודל 1968. המכונית עברה טיפול קאסטום שכולל צביעה ייחודית ומושקעת, דלתות "למבורגיני" מתרוממות אל-על, ריפוד עור מושקע ומנוע ששודרג ל-390 כ"ס. אבל היא כנראה לא הייתה לטעמו של כל אחד, ובמכירה היא קטפה 9,900 דולר בלבד.

דודג' מאגנום RT מודל 2005

אבות-טיפוס ייחודיים: עדיין מחירי פרימיום

סקוטסדייל, אריזונה, היא אולי המקום האחרון בעולם שבו הייתם מצפים למצוא פיז'ו 205 במכירה פומבית. במיוחד לאור העובדה, שלמותג אין בארצות הברית נוכחות זה עידן ועידנים. אבל מתברר שכאשר הדגם הוא נדיר מספיק וההיסטוריה שלו ייחודית מספיק, הלקוחות עומדים בתור. במקרה דנן, מדובר בדגם ה-T16 טורבו שיוצר באמצע שנות ה-80 ב-200 יחידות בלבד עבור הומולוגציה של דגם מירוצי הראלי המקצועי של פיז'ו מקבוצה B.

הרכב הזה חולק עם מכונית המירוץ זוכת הפרסים את ההנדסה הייחודית שלו, כולל מנוע מרכזי, מתלי מירוצים והנעה כפולה מתוצרת פרגוסון בעלת שלושה דיפרנציאלים. מנוע הטורבו של גרסת ההומולוגציה מסתפק ב-197 כו"ס, כמחצית מההספק של דגם המירוצים המקצועי דאז, אבל עדיין היה בכך די כדי להעניק למכונית הקטנה ביצועים מרשימים מאוד בזמנה.

המבנה ההנדסי הייחודי עורר את סקרנותה של ג'נרל מוטורס, שב-1985 בחנה את האפשרות להיכנס בעצמה לעולם הראלי. לפיכך, הזמין הקונצרן שתיים מבין ה-200 שיוצרו, ואלה נחתו במחלקת ההנדסה של החברה בארצות הברית לצורך "לימוד".

אחת המכוניות נותרה במצב המקורי והיא השיגה במכירה הפומבית - לא פחות מ-186 אלף דולר, אולי מכונית האספנות היקרה ביותר בהיסטוריה המודרנית של היצרן הצרפתי. אחותה, שעברה שינויים והתאמות בג'נרל מוטורס - כולל התקנת מתלים אקטיביים - מוגדרת בתור אב-טיפוס חד-פעמי, והיא השיגה במכירה כ-146 אלף דולר.

פיז'ו 205

עוד כתבות

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים