גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל פריון: "לא רואה הרבה היגיון להישאר בת"א"

דורון גרסטל, שמנהל את חברת האינטרנט פריון בשנה האחרונה, הגיע לעשות 'טרנאראונד' בחברה שמתקשה להתרומם ■ היעד בשלב ראשון לשמור על EBITDA של 30 מיליון דולר ■ ראיון "גלובס"

דורון גרסטל / צילום: איל יצהר
דורון גרסטל / צילום: איל יצהר

לאחרונה פרסמה פריון נטוורק  את הדוחות שלה ל-2017. המשקיעים האופטימיים יכולים להתמקד בייצור המזומנים מפעילות שוטפת (36 מיליון דולר) שסייע, יחד עם הקיצוץ בהוצאות התפעוליות, להפחית את החוב ב-22% לכ-61 מיליון דולר. המשקיעים הפחות אופטימיים יתמקדו בהמשך הירידה בהכנסות בשתי הפעילויות של פריון: גם תחום החיפוש באינטרנט וגם תחום הפרסום הדיגיטלי, שאליו היא נכנסה במטרה לפצות על הירידה בתחום החיפוש; וכן בירידה ברווח הנקי (Non-GAAP) והמעבר להפסד נקי (GAAP). במקביל, פריון מחקה ב-2017 כ-86 מיליון דולר מהשקעתה בחברת הפרסום הדיגיטלי אנדרטון שנרכשה ב-2015 ב-180 מיליון דולר.

בינתיים, נראה שהפסימיות שולטת; פריון נסחרת בשווי של כ-61 מיליון דולר בלבד, לאחר שמניית החברה צנחה בקרוב ל-60% בשנה החולפת, והשלימה נפילה של יותר מ-90% בחמש השנים האחרונות, כשמחירה כיום נמוך מדולר אחד. לפיכך צפויה החברה לקבל אזהרה מהנהלת הנאסד"ק על אי-עמידה בתנאי הסף למסחר.

את החברה מנהל בשנה האחרונה דורון גרסטל, לשעבר מנכ"ל Panaya וסינרון. "פריון זה הטרנאראונד הרביעי שאני מוביל", אומר גרסטל בראיון ל"גלובס", בהתייחסות לתוכנית ההתייעלות שהחל ליישם בחברה. "עצם המילה 'טרנאראונד' מצביעה על כך שהנסיבות לא טובות, ויש צורך בהעלאת ערך. ההסתכלות שלי על העניין הזה היא אופרטיבית, לא פיננסית. אני מאמין שהעלאת הערך ללקוחות באמצעות טכנולוגיה תבוא לידי ביטוי בהגדלת המכירות והרווח, ובמקביל יש לייצר אופטימיזציה של העלויות, באמצעות הסרת שומנים ואוטומציה".

גרסטל מוסיף כי "הבעייתיות הכי גדולה בתהליך של טרנאראונד זה שבכירים שהיו בחברה קודם מסנגרים על החלטות שהיו בעבר. אם ההחלטות האלה היו טובות, אני לא הייתי פה. מעטים אלה שבאמת פתוחים ליצור שינוי. אחרים שלא - פשוט לא מוצאים את עצמם. טרנאראונד דורש הרבה פתיחות מחשבתית ואנרגיה. אומרים עליי, 'כל פעם שהוא בא לחברה, הוא מחליף את כולם', זאת לא האג'נדה. העניין הוא ליצור סביבה וצוות ניהולי שמבין ששינוי חייב להיעשות". בהקשר זה נציין שלאחרונה הודיע יו"ר החברה, אלן גלמן, על כוונתו לפרוש.

מניית פריון

איך התקדם הטרנאראונד של פריון בשנה האחרונה?

"החברה נבנתה כחברת החזקות. אני חשבתי שזה לא נכון, ביטלתי את זה, וכך הורדנו 7 מיליון דולר מהעלויות, רובם ככולם בהפחתת מצבת כוח האדם, בכ-40 איש. בהקשר של יצירת הערך ללקוח, היה לנו ברור שחייבים להאריך את ההסכם עם בינג (מנוע החיפוש של מיקרוסופט) משום שזה חשוב ללקוחות שלנו, ונותן להם אופק. בצד הטכנולוגי, אנחנו משקיעים הרבה כסף בתחום הבינה המלאכותית (AI) באנדרטון, בפרט CI - קמפיין אינטליג'נס. כל זה בשוק לא יציב - שוק האד-טק עובר שינויים מאוד גדולים".

שינוי מרכזי עליו מצביע גרסטל הוא תקנות GDPR שייכנסו לתוקף באירופה במאי ומחמירות בנושא שמירת הפרטיות. "כשהשווקים בסערה כזאת, אני מרגיש הרבה יותר נוח בזכות היכולת שלנו לשלוט על התקציב", הוא אומר. "הפרסום לא השתנה הרבה מימי 'מד מן'"

מחקתם בדוחות כמחצית מהשווי שלפיו אנדרטון נרכשה.

"זה נבע משינוי גדול מאוד בהרגלי הפרסום, שהיינו צריכים להתמודד איתו. הפרסום הפרוגרמטי הוריד את מחירי הפרסום ויצר שולי רווח יותר קטנים. בפרסום פרוגרמטי, המפרסם אומר 'זה התקציב שלי, אני מחפש כמות מסוימת של חשיפות', ומבצע מכרז. הוא פותח את זה לכולם ויש זירה שמקשרת בין הביקוש להיצע. האיכות פחות חשובה. איך אנחנו יכולים לשחק בשוק הזה? אני לא יכול לשבור את הכללים, אבל אני בא עם פורמטים ייחודיים שאני מכניס לעולם הפרוגרמטי באמצעות הטכנולוגיה. כמו שאל על הגיבה לתחרות מצד הלואו-קוסט במותג 'אפ'".

לדבריו, לאנדרטון יש ייחודיות בכך שהיא מתמקדת באיכות, ועובדת עם חברות ענק שהמיקוד המרכזי שלהן הוא המותג. אנדרטון עוסקת בפרסום לצורך יצירת מודעות למותג ולא בפרסום שנועד להביא למכירה. "השוק נירמל את כולם. 'מפציצים' בחשיפות בלי להתחשב בקהל היעד - spray and pray - וזה משרת אותנו, כי כשמחפשים איכות, אנחנו יכולים להבטיח שלא תמצא את המודעה שרצית לפרסם במקום לא נכון. אנחנו גם נותנים שירות לאורך הקמפיין כולו ועושים לו אופטימיזציה תוך כדי, ומספקים פתרונות של social", אומר גרסטל. "בפשט, הפרסום לא השתנה הרבה מהימים שמתוארים בסדרה 'מד מן', אבל הטכנולוגיה היא מפתח להמון יכולות שמאפשרות להביא את העולם הזה למקום אחר".

הסינרגיה בין הפרסום לתחום החיפוש של פריון, היא לדברי גרסטל במודעות הפרסומת שעולות בעקבות חיפוש באינטרנט. תחום החיפוש היה התחום המרכזי של פריון, שנוסדה בשם אינקרדימייל והחלה את דרכה בתחום האפליקציות החינמיות לדואר אלקטרוני. עיקר ההכנסות שלה הגיעו משיתופי פעולה עם ענקיות החיפוש גוגל ובינג, שאליהן היא הייתה מפנה משתמשים בתוכנות שלה. הבעיה הייתה התלות הגדולה שנוצרה לה באותן ענקיות, ובעקבות שינויים בשוק שהובילו לירידה חדה בתוצאות, היא פנתה לגוון את פעילותה לשוק הפרסום. שוק החיפוש, שנראה היה זנוח במקצת בשנים האחרונות, דווקא צמח ברבעון הרביעי אחרי חמישה רבעונים של ירידה, בזכות ההסכם המחודש עם בינג (כיום גוגל אינה לקוחה).

החיפוש חזר להיות מנוע צמיחה?

"לפני שהגעתי, הסתכלו על התחום כמשהו שצריך 'לסחוט את הלימון ולטחון את הגרעינים'. שינינו שם הנהלה, ניקינו חיפושים שלא עלו בקנה אחד עם מה שבינג רוצה, בנינו אמון וחידשנו את ההסכם. אנחנו במקום טוב מאוד לבחון מה עושים הלאה. במקביל, אנחנו עוברים בחיפוש מדאטה-סנטר שלנו לענן של אמזון, וזה יהיה חיסכון גדול בכסף".

"לא רואה הרבה היגיון להישאר בת"א"

גרסטל הגיע לפריון אחרי שהמנכ"ל הקודם, ג'וזף מנדלבאום, פרש בעקבות מאבק בעלי מניות מיעוט, שהעלו טענות בנוגע לביצועים החלשים של המניה ולאסטרטגיה העסקית שהוביל. את המאבק הוביל רונן שילה, שהפך לבעל מניות כשפריון רכשה ב-2013 את חטיבת סרגלי הכלים של קונדואיט, שאותה הקים.

איך היחסים היום עם בעלי המניות?

"השתפרו מאוד, פתחנו דף חדש. זה קשור מאוד לאופיי, שהוא מאוד פתוח ושקוף. למה שרק אני לא אשן בלילה? נשתף, את חלקם נרתום לעזרה; לחלקם יש ידע מאוד עמוק בתעשייה, ואנחנו רק יכולים להרוויח מזה, זאת הגישה שלי. אנחנו עובדים בשיתוף פעולה מלא".

אי אפשר להכחיש את העובדה שהמניה במצב לא טוב.

"אני אאמץ דעת גדולים: גיל שויד אמר פעם שהוא לא מנהל מניה, אלא חברה. בעלי המניות לא אהבו את מה שעשה המנכ"ל הקודם, רצו ליצור ערך, והשאלה היא כמה סבלנות תהיה להם והבנה שהדברים לא קורים בן-לילה. אם זה לא יבוא לידי ביטוי במחיר המניה, לא הצלחתי, נקודה. אני לא מסתכל על המניה כל יום, אבל יש משקיעים שאומרים לי 'האמנתי במה שאמרת, נכנסתי למניה במחיר X ואני מתחת למים', אז אי אפשר להתעלם מזה. אם לא נביא ערך לבעלי המניות - לא נהיה פה. אנחנו משתדלים לבנות אמון, ופועלים לפי תוכנית אופרטיבית מאוד ברורה".

יש חברות שנמחקו ממסחר בת"א, אתם נשארתם דואליים.

"אנחנו נסחרים בת"א רק בגלל שיש לנו אג"ח. כשנסיים להחזיר את החוב, אני לא רואה הרבה היגיון להישאר".

איפה פריון תהיה עוד שנה?

"אני אהיה מאוד מרוצה אם עוד שנה יקרו שני הדברים הבאים: נציג EBITDA של כ-30 מיליון דולר כמו שהבטחנו, ונגביר את הערך שאנחנו נותנים ללקוחות שלנו דרך טכנולוגיה ואינטליגנציה".

פיריון נטוורק / תעודת זהות

עיסוק: מספקת פרסומות לתחום הפרסום הדיגיטלי והמוניטיזציה למפתחי אפליקציות

מיקוםמטה החברה בחולון

עובדים: כ-400. מתוכם כ-150 בישראל

שווי שוק61 מיליון דולר

הכנסות ב-2017: 274 מיליון דולר

רווח נקי ב-2017, Non-GAAP: 17.4 מיליון דולר

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

המכירות של אפל צנחו בשיעור היסטורי, אז למה המשקיעים מרוצים

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?