גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דרושים 90 מהנדסים בתל-אביב: Vonage מתרחבת

חברת התקשורת האמריקאית Vonage שרדה את עליית הסמארטפונים ועברה להתמקד במוצרי תוכנה לעסקים כמו אפל, אובר וגט ● כעת אומר המנכ"ל אלן מסריק ל"גלובס" כי היא תגדיל את מספר העובדים בארץ מ-60 ל-150, לצד מינוי CTO ישראלי ● ואל תופתעו אם היא תחל לקנות סטארט-אפים מקומיים

אלן מסריק צילום איל יצהר
אלן מסריק צילום איל יצהר

בקיץ הקרוב יעבור מרכז הפיתוח הישראלי של Vonage מרעננה למגדלי אלון בתל-אביב, כחלק ממהלך להגדלתו מ-60 ל-150 עובדים - כך אומרת החברה ל"גלובס". באמצע השנה שעברה מספר העובדים עוד עמד על 35, וההכרזה הנוכחית מגיעה אחרי מינויו של שגיא דודאי ל-CTO הגלובלי של החברה, מהלכים המעידים על המקום המרכזי שישראל תופסת במפת ההתרחבות של חברת התקשורת האמריקאית.

וונאג', המפתחת פתרונות תקשורת מבוססי רשת, מציגה צמיחה מרשימה בשנים האחרונות, שהביאה אותה לשווי שוק של 2.52 מיליארד דולר נכון לכתיבת שורות אלה. ואולם, זו אינה נקודת השיא של החברה: כאשר היא הונפקה בבורסת ניו יורק במאי 2006, עמד שוויה על 2.65 מיליארד דולר, כ-12 דולר למניה בודדת. השנים הבאות היו רעות מאוד: וונאג' אמנם הגיעה ב-2008 ל-2.5 מיליון לקוחות ביתיים, אך נפגעה מעליית הסמארטפונים ומהמשבר הכלכלי. ביולי 2009 מנייתה כבר הייתה שווה 34 סנט בלבד, ועד 2013 היא רשמה ירידה מתמשכת בהכנסותיה.

המצב הזה הביא את החברה לככב בכותרות כמו "חמש ההנפקות הגרועות בכל הזמנים" ו-"8 אסונות בלתי נשכחים בהנפקות". התיאורים הדרמטיים היו מעט מוגזמים: מאז 2013 המניה התייצבה, ההכנסות גדלו משמעותית והחברה הצליחה להציג רווחים שנתיים צנועים, אם כי ב-2017 השורה התחתונה היתה שלילית. הרווח התפעולי לפני הפחתות עמד ב-2013 על 110 מיליון דולר ועלה בהתמדה עד 180 מיליון דולר בשנה שעברה.

"וונאג' היא סיפור של טרנספורמציה", אומר ל"גלובס" מנכ"ל החברה אלן מסריק. הוא עבר אליה ב-2014 מגוגל, שלה מכר את Quickoffice, חברת יישומים משרדיים למובייל שהקים. "מה שמשך אותי היה האתגר של לקחת מותג שנהנה מרמת מודעות גבוהה, בעיקר בצפון אמריקה, את הנכסים של החברה - אנחנו משרתים שיחות טלפון בהיקף 50 מיליארד דקות בשנה - ואת תזרים המזומנים הגדול שהפעילות הזאת מייצרת, ולהשתמש בכל אלה כדי לייצר שינוי. ב-2013, אחרי שש שנים של ירידה בהכנסות, עדיין קופת המזומנים שלנו הייתה עמוקה מספיק כדי לחולל שינוי באמצעות רכישות".

עשינו שינוי, היה לנו מזל

מסע הרכישות המדובר החל עוד טרם כניסת מסריק לתפקיד, ומטרתו היתה הטיית המיקוד של וונאג' מהשוק הצרכני למגזר העסקי. בין 2013 ל-2015 היא רכשה בסכום כולל של 360 מיליון דולר ארבע חברות שאפשרו לה לעשות זאת: הן התמחו במערכות טלפוניה לעסקים קטנים, VoIP (העברת קול דרך הרשת) בטלפונים נייחים וניידים ושירותי תקשורת בענן. ואז, במאי 2016, היא קנתה ברבע מיליארד דולר את Nexmo מסן פרנסיסקו, שפיתחה APIs (יישומים הניתנים להטמעה) בתחומי התקשורת, בתחומים כמו משלוח הודעות טקסט, אימות זהות לפי מספרי טלפון, ניתוח דרכי התקשרות מועדפות לפי מספרי טלפון, יישום צ'ט ושיחות קול.

"היינו מאוד בני מזל. המניה יותר משילשה את עצמה בשנים האחרונות, עד כ-11 דולר היום", אומר מסריק. "זה קרה למרות שרוב סיפורי הטרנספורמציה נכשלים. חברות שחוות שש שנים של ירידה בהכנסות, כפי שאנחנו חווינו, לא נשארות בדרך כלל עם משאבים לבצע שינוי. אין להן יותר כדורים בקנה. אבל אנחנו, עד לפני 3.5 שנים, השקענו 200 מיליון דולר בפרסום בשנה, בעיקר בטלוויזיה. ההוצאה הגדולה הזאת הייתה המקום שבו יכולנו לקצץ משמעותית ולהשקיע ברכישות ובפיתוח העסקי".

אתם מתכננים לבצע עוד רכישות? אולי גם מעבר לים?

"העבר מלמד על העתיד. היינו מאוד פעילים בתחום הרכישות, וסביר מאוד שנהיה פעילים בתחום גם בעתיד. אנחנו מחפשים בכל מקום, כולל בישראל, תחומים שירחיבו את הטכנולוגיה שלנו, ויסייעו להאיץ את הצמיחה".

כיום וונאג' מספקת שירותים ל-105 אלף לקוחות עסקיים. "אנחנו האמזון של שוק התקשורת", אומר שגיא דודאי, שעוד טרם מינויו הרשמי לסמנכ"ל הטכנולוגיה ניהל את מרכזי הפיתוח של החברה ברעננה, לונדון וניו ג'רזי. "אם לפני 10 שנים כולם בנו דאטה סנטרים, היום כולם משתמשים ב-AWS או עננים אחרים כמו Azure של מיקרוסופט. באותו אופן אנחנו הפלטפורמה שמניעה תקשורת באינטרנט. הפלטפורמה שלנו משרתת 465 אלף מפתחים, כך שבדומה לאמזון השירות שלנו הוא B2D, כלומר 'מעסקים למפתחים'".

כיום אתם חברה של פחות מאלפיים איש. זה לא מעט מכדי לתמוך בפעילות כה נרחבת?

"קצב צירוף הלקוחות אכן מחייב עוד אנשים. אתמול מינינו את שגיא רשמית, ומכיוון שכאן הבסיס שלו, וישראל היא מרכז חשוב בשבילנו, יש כאן 90 משרות חדשות פתוחות. המהנדסים בישראל מעולים, זה משרד יוצא דופן בשבילנו, שהוביל התקדמות מאוד משמעותית בכל המוצרים שלנו".

המשקיעים לא ממהרים להשתכנע

לצד מוצר הטלפוניה הביתית, שעדיין משרת 1.4 מיליון לקוחות, בעיקר בארה"ב, מספקת החברה שני סוגי שירותים לעסקים. הראשון שבהם הוא חבילות API - יישומים שניתן לשלב בתוכנות, כדי לספק להן יכולות נוספות. על לקוחות המוצרים הללו נמנות לא מעט חברות בולטות, ובהן אפל (שחיברה בין סירי לוונאג'), אובר, ליפט, Airbnb, חברת התעופה KLM וגם Gett הישראלית. "אם אתה משתמש בגט, אובר, או ליפט, ואתה והנהג מקבלים מספרי טלפון אחד של השני, אלה לא המספרים האמיתיים. אלה מספרים 'מוסווים' (פרוקסי) שיצרנו דרך המערכת שלנו כדי להגן על הפרטיות של שני הצדדים", מסביר מסריק.

בנוסף לשירותי השיחות וההודעות מספקת וונאג' גם APIs בתחומים כמו בינה מלאכותית ולמידת מכונה, שמאפשרים למשל לנתח שיחות של נותני שירות כדי לבדוק את איכותן. בימים אלה נמצאת החברה במהלך של שיתוף פעולה עם IBM, שבמסגרתו נעשה שימוש במחשב העל ווטסון ובמוצרים של וונאג' כדי לנתח את התחושות בשיחות. מסריק מייחס ערך עצום לגודלה של קהילת המפתחים העושה שימוש במוצרי החברה.

"אם אתה חושב על קהילת המפתחים הגלובלית, הכוללת כ-25 מיליון איש, חלקם משתמשים ב-APIs למערכות ניהול לקוחות כמו Salesforce, אחרים למערכות ניהול משאבי אנוש וכן הלאה. אנחנו רוצים ללמוד מתחום מערכות ההפעלה למובייל, שבו המפתחים בחרו ב-iOS ואנדרואיד, ויצרו מעגל קסמים שהפך את המערכות הללו ליותר ויותר נפוצות. באותו אופן אנחנו חושבים שקהילת המפתחים בתחום יישומי התקשורת תתמוך בעתיד בשתיים או שלוש חברות בלבד. מכיוון שקהילת המפתחים העושים שימוש בכלים שלנו ומתרגלים אליהם כל כך גדולה, אנחנו בעמדת זינוק טובה מאוד להיות אחת משתי החברות שיובילו את התחום".

המוצר השני של וונאג' לעסקים הוא מרכזיית טלפוניה מבוססת ענן, הכוללת גם כלים לקידום יעילות עסקית (Business Productivity) כמו אלה של סלאק ו-Twilio. הכלים הללו כוללים ממשקי עבודה משותפים, הודעות, קבצים, שיחות וידאו ואודיו מכל נקודה בעולם, ניהול משימות ועוד. מיקרוסופט כבר נכנסה לתחום הזה עם פלטפורמת Teams, שבה שולבה בין השאר הטכנולוגיה של סקייפ.

מה תקרת הזכוכית שלכם מבחינת מספר לקוחות?

"כל חברה על כדור הארץ עושה שימוש בטלפוניה, בעוד שהמעבר לענן הגיע עד עכשיו רק ל-10% מהחברות. פוטנציאל הצמיחה עצום, הרבה מעבר לחצי מיליון לקוחות עסקיים. המעבר הטכנולוגי מטלפוניה מבוססת ציוד מקומי לענן הוא בלתי נמנע, ואנחנו רוצים לנצל את הפער בין השוק לבין שיעור החדירה הנוכחי. נכון לעכשיו אנחנו מצרפים בערך 10,000 לקוחות עסקיים חדשים בכל רבעון, ואנחנו חושבים שאפשר להאיץ עוד את קצב הצמיחה.

למרות עליית השווי של וונאג', המשקיעים לא ממהרים לתת אמון. "מכיוון שמרבית שינויי הכיוון של חברות נכשלים, המשקיעים נוטים להסתכל על אירועים כאלה בספקנות גדולה. יש אנשים שאומרים לי 'מחיר המניה שלכם שולש, אבל הימים הטובים כבר מאחוריכם'. זה ממש לא המצב".

אלן מסריק
גיל: 56
תפקיד: מנכ"ל Vonage
תפקידים קודמים: מייסד Quickoffice, אחראי פיתוח אפליקציות לדרייב בגוגל
השכלה: תואר שני במנהל עסקים מהרווארד
עוד משהו: השתתף חמש פעמים בתחרות "איש הברזל"

Vonage
תחום: טלפוניה ותקשורת בענן
מטה: ניו ג'רזי
עובדים: 1,850, מתוכם 60 ברעננה
שווי שוק: 2.52 מיליארד דולר
הכנסות ב-2017: מיליארד דולר
הפסד נקי ב-2017: 34 מיליון דולר

עוד כתבות

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"