גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דירוג "גלובס DUN'S 100" של משרדי עו"ד לפי תחומי עיסוק

שרשרת פרשות השחיתות שפרצו בשנה האחרונה סיפקו עבודה רבה לעורכי הדין בתחום הצווארון הלבן ● דירוג "גלובס DUN'S 100", המדרג את משרדי עוה"ד לפי נישות ההתמחות, משקף את הבולטות של עורכי הדין המייצגים חשודים ונאשמים בפרשות השחיתות המככבות בעיתונים

עו"ד נתי שמחוני / צילומים: איל יצהר, יונתן בלום, שלומי יוסף ותמר מצפי
עו"ד נתי שמחוני / צילומים: איל יצהר, יונתן בלום, שלומי יוסף ותמר מצפי

חקירותיהם באזהרה של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, רעייתו שרה ובנם יאיר במסגרת תיק 4000 - פרשת בזק-וואלה - הייתה הכותרת המרעישה של השבוע. לפי החשד, בני משפחת נתניהו תיאמו עם יועץ התקשורת של המשפחה לשעבר, ניר חפץ - שהפך לאחרונה לעד מדינה - השמדה של התכתבויות ושיחות ביניהם ובינם לבין שאול אלוביץ, בעל השליטה בבזק, שעוסקות בתיק 4000. החשד העיקרי בתיק הוא כי נתניהו קיבל שוחד מאלוביץ, בדמות סיקור אוהד באתר וואלה מקבוצת בזק, בתמורה לקידום ענייני בזק בממשל ולהטבות רגולטריות לחברת התקשורת בהיקף של כמיליארד שקל.

נתניהו מכחיש את החשדות, אך בינתיים כל הפרשיות שבהן מוזכר שמו - פרשיות 1000 (פרשת המתנות) 2000 (פרשת נתניהו-מוזס) 3000 (פרשת הצוללת, שבה נתניהו אינה חשוד אלא רק מסר עדות) ו-4000 - הפכו לשיחת היום בכל בית בישראל כמעט.

טל אייל בוגר/צילומים: איל יצהר, יונתן בלום, שלומי יוסף ותמר מצפי

לצד פרשות אלה ובצלן, מתנהלות בחודשים האחרונים כמה חקירות שחיתות חמורות נוספות, ובהן חקירת חשדות השוחד נגד יו"ר הקואליציה לשעבר, ח"כ דוד ביטן, ובכירים בעיריית ראשון-לציון; חקירת השוחד לכאורה באפריקה של חברת שיכון ובינוי; חקירותיו של איש העסקים בני שטיינמץ ועוד ועוד.

ברקע מתנהלים ביתר שאת דיוני ההוכחות בפרשת השחיתות במפלגת ישראל ביתנו, שבמסגרתה מואשמת סגנית השר לשעבר פאינה קירשנבאום ונאשמים נוספים בקבלת שוחד בתמורה לחלוקת כספים קואליציוניים של מפלגת ישראל ביתנו. בפרשה נחתמו שורה של הסדרי טיעון, בהם עם נאשם מס' 2, דוד גודובסקי, לשעבר ראש אגף הארגון במפלגה.

עדי המדינה השונים - שהמירוץ לחתימת הסכמים איתם הצטייר השנה כנמרץ יותר מבעבר - הפכו גם הם את השנה החולפת לרוויית יצרים: איש העסקים מיקי גנור בפרשת הצוללות; ארי הרו, לשעבר ראש הסגל של רה"מ, בפרשת נתניהו-מוזס (2000); שלמה פילבר, לשעבר מנכ"ל משרד התקשורת, וניר חפץ, לשעבר יועץ התקשורת ואיש סודם של בני משפחת נתניהו, בפרשת בזק-וואלה; משה יוסף בפרשת ביטן; ועדי מדינה רבים (הבולט בהם גרשון מסיקה) בפרשת ישראל ביתנו - חתמו כולם על הסכמים כאלה.

בלב כל הפרשות הללו עומדים חשדות לביצוע עבירות שוחד ושחיתות שלטונית, שכותרת העל שמרחפת מעל כולן היא: "עבירות צווארון לבן". מעבר לתעסוקה הרבה שמספקות הפרשיות הללו לגורמי האכיפה - משטרה, פרקליטות ועוד - ועוגמת הנפש הטבועה בהן לכלל הנחקרים, החשודים והנאשמים, מי ששוחה בזירה הזאת לצד כל אלה ו"זוכה" לעבודה מרובה בעקבות עלייתן המובהקת של החקירות והפרשיות בתחום, הם עורכי הדין המתמחים בו.

על הרקע הזה הפך דירוג הנישות השנתי של "DUN'S 100" המתפרסם כעת - וסוקר את עורכי הדין המובילים בכל תחום משפט - לכזה שמסכם הלכה למעשה את התהפוכות המשפטיות הסוערות שחוותה המדינה בשנה החולפת. עורכי הדין המדורגים בו במיקום גבוה, הם למעשה אלה שמככבים בכל הפרשות הללו כמייצגים, ובאופן לא מפתיע במיוחד, במרבית החקירות הגדולות מככבים אותם עורכי דין מובילים כמי שמייצגים את החשודים ואת הנאשמים הבכירים.

שנת 2018 היא השנה ה-14 שבה מתפרסם הדירוג. השנה מדורגים המשרדים ב-37 תחומי פעילות, מהם נוספו השנה התחומים הבאים: סייבר, דיני ספורט, דיני תעבורה וכן גבייה והוצאה-לפועל שלא דורגו בעבר.

שאר התחומים הם: אגודות שיתופיות; איכות הסביבה; ביטוח; בנקאות; מיסוי; משפחה וירושה; נזיקין; עבודה; דיני תחרות והגבלים; היי-טק; השכלה גבוהה; התחדשות עירונית; חדלות פירעון; ליטיגציה מסחרית; לקוחות פרטיים; לשון הרע; מיזוגים ורכישות; מימון פרויקטים; מיסוי מוניציפאלי; מלונאות; מסחרי בינלאומי; משפט ימי; משפט מינהלי; משפט פלילי; נדל"ן; צווארון לבן; קניין רוחני; קרנות השקעה; רשויות מקומיות; שוק ההון; תובענות ייצוגיות; תכנון ובנייה; ותקשורת.

נוית נגב /צילומים: איל יצהר, יונתן בלום, שלומי יוסף ותמר מצפי

צווארון לבן: ריבוי פרשות שחיתות

אחד מעוה"ד המובילים בדירוג בתחום עבירות הצווארון הלבן בשנה האחרונה היה עו"ד ז'ק חן שמייצג בתיק 3000 (פרשת הצוללות) את תא"ל בדימוס, אבריאל בר-יוסף, לשעבר המשנה לראש המטה לביטחון לאומי (המל"ל). בין עורכי הדין הנוספים המככבים בנישה ומייצגים חשודים באותו תיק: עמית חדד, אושר רובינגר ונועה מילשטיין ממשרדו של ד"ר יעקב וינרוט מייצגים את עו"ד דוד שמרון, עורך דינו ובן-דודו של נתניהו; ואלי זהר ואילן סופר, ממשרד גולפרב-זליגמן (ממנו פרש סופר לאחרונה לטובת הקמת משרד עצמאי), מייצגים את גנור, עד המדינה בפרשת הצוללות.

תיק 3000 העוסק בשחיתות לכאורה בצמרת הממסד הביטחוני והפוליטי בארץ, בקשר לעסקת הרכישה של שלוש צוללות וארבע ספינות מהתאגיד הגרמני "תיסנקרופ", שגנור היה נציגו בישראל, הוא יוצג בידי עו"ד שמרון. לפי החשד, החלטות הרכש התקבלו משיקולים זרים תוך ניגוד עניינים והעברת כספי שוחד לגנור; למפקד חיל הים לשעבר, אליעזר (צ'ייני) מרום; לבר-יוסף ולחשודים נוספים.

במקביל לתיק 3000, שימש עו"ד חן חלק מצוות ההגנה של נתניהו בתיק 1000, שבו החשד העיקרי הוא שאילי הון, בהם ארנון מילצ'ן - המיוצג בידי עו"ד בועז בן-צור המופיע בדירוג - רכשו עבור הזוג נתניהו מוצרי יוקרה בסך מצטבר של מאות אלפי שקלים. זאת, עד שעו"ד חן הודיע על פרישה נוכח ההתפתחויות בתיק 4000, שבה מייצג עו"ד חן את שאול אלוביץ.

במוקד תיק 4000 נחקר החשד כי נתניהו סייע לקבוצת בזק של אלוביץ' לקבל הטבות רגולטוריות ואחרות בעת שכיהן גם כשר התקשורת, בתמורה לסיקור אוהד למשפחת נתניהו באתר וואלה שמקבוצת בזק. רה"מ מכחיש את המיוחס לו וממשיך לטעון כי "לא יהיה כלום כי אין כלום". גם אלוביץ ויתר החשודים בפרשה מכחישים את החשדות, ועורכי הדין שלהם עסוקים בניסיונות להדוף את החשדות כבר בחקירה, בטרם יגיע התיק לשולחנה של הפרקליטות לדיון בשאלה אם יש מקום להעמידם לדין.

בנוסף לעו"ד חן, עורכי הדין המככבים בפרשה זו הם עו"ד נתי שמחוני ממשרד הרצוג-פוקס-נאמן המייצג את סטלה הנדלר, שהודיעה בימים אלה על פרישתה מתפקיד מנכ"לית בזק; עו"ד מיכל רוזן-עוזר המייצגת את איריס אלוביץ' ועו"ד דרור מתתיהו המייצג את הבן, אור אלוביץ'; עו"ד ארז הראל ממשרד גורניצקי ושות' המייצג את מיקי ניימן, סמנכ"ל הכספים של yes; עו"ד נוית נגב ממשרד שינמן-נגב-ניב, שאף היא מובילה בתחום בשנים האחרונות, מייצגת את רון איילון, מנכ"ל חברת yes; עוה"ד נוית נגב ואיריס ניב-סבאג מייצגות גם בתיק 2000, את מו"ל עיתון "ידיעות אחרונות" ובעל השליטה בו, ארנון (נוני) מוזס, הנחקר בחשד לקיום יחסים שוחדיים עם נתניהו, שבמסגרתם חשוד רה"מ כי הבטיח למוזס לצמצם את תפוצת העיתון המתחרה "ישראל היום", בתמורה לסיקור אוהד יותר למשפחת נתניהו ב"ידיעות"; באותו תיק מייצד את עד המדינה, ארי הרו, עו"ד רועי בלכר, שאף הוא בין המובילים בנישת הצווארון הלבן.

פנחס רובין / צילום: יונתן בלום

עו"ד סופר, שהוזכר כמייצג בתיק 4000, מייצג גם את עד המדינה הנוסף בפרשות נתניהו, ניר חפץ. זאת, לאחר שעו"ד ירון קוסטליץ, המככב אף הוא בדירוג נישה זו, סירב להמשיך ולייצגו משהחליט להפוך עד מדינה. בכך הצטרף קוסטליץ לעו"ד שמחוני שסירב אף הוא להוביל לחתימת הסכם כזה במקרה של גנור בתיק 3000.דווקא את עד המדינה הנוסף בתיק 4000, פילבר, מייצגים עורכי דין שאינם מופיעים השנה בדירוג נישת הצווארון הלבן - דרור ארד-אילון ויובל נחמני.

משרדים נוספים המופיעים בקבוצה הראשונה בדירוג נישת צווארון לבן הם: גיורא אדרת (משרדו מייצג את קירשנבאום בפרשת ישראל ביתנו); יעל גרוסמן; כספי ושות'; מיתר-ליקוורניק-גבע-לשם-טל ושות'; ופישר-בכר-חן-וול-אוריון ושות'.

דיני משפחה: מהפכת המזונות

תחום משפטי נוסף שעלה לא מעט לכותרות השנה בעקבות פסיקות מהפכניות בתחום הוא דיני המשפחה. בראש השינויים עומדת ההלכה המהפכנית מיולי האחרון, שבמסגרתה קבע בית המשפט העליון כי יוחל שוויון מלא בין ההורים בנטל מזונות הילדים בגילאי 6-15, בהנחה שיכולותיהם הכלכליות דומות, והמשמורת משותפת.

ההלכה החדשה ניתצה את דפוסי פסיקת המזונות המסורתיים (שכללו מזונות הכרחיים, מדור/מגורים וחלוקת הוצאות מיוחדות) והובילה לשלל פסיקות פרשניות, לעיתים סותרות, בערכאות הנמוכות יותר של בתי המשפט לענייני משפחה והמחוזיים.

המשרדים המובילים המלווים את ההורים ש"רבים" על הילדים והכסף (ועוד כמה דברים בתחום המשפחה, כמו צוואות, ירושות ועוד), היו - כך על-פי הדירוג: א. זינגר ושות'; א. טירר; אפי פרי; בעז קראוס; דיבון ושות'; יוסף מנדלסון ושות'; פיני אביב; סידי; סמוכה; קניר; רות דיין; שמואל מורן; אירית רייכמן; דליהו רונן; זאב ולנר; יהודית מייזלס; ירקוני-שנהב; ליכט פטרן; נסים שלם ושות'; עמאיר בר-מוחא; וקופלמן פרדו.

מיסוי: העלמות המס בראש

תחום נוסף שלא ירד מהכותרות השנה היה תחום המיסוי. מדובר בתחום שמשפיע על כל אדם בישראל, אבל נמצא ברקע גם של לא מעט פרשיות פליליות ואזרחיות שנידונו בבתי המשפט. כך למשל, משה יוסף חתם על הסכם עד מדינה בפרשת דוד ביטן, בין השאר נוכח החשש כי יעמוד לדין בגין עבירות מס.

הדוגמנית הישראלית והבינלאומית, בר רפאלי, מצויה בעיצומה של סאגה פלילית בחשד שהיא ואמה לא דיווחו לרשויות על מלוא הכנסותיהן, והציגו מצג כוזב לפקיד השומה לעניין התושבות של רפאלי, מה שבעצם מונע את מיסוי הכנסותיה מחו"ל הנאמדות בעשרות מיליוני שקלים. מזה תקופה בוחנת פרקליטות מיסוי וכלכלה אם להגיש כתב אישום נגד הדוגמנית, כאשר ברקע הגיעה השנה לשלב הסיכומים בביהמ"ש המחלוקת האזרחית שמנהלת רפאלי מול רשות המסים בגין אותן עובדות. את רפאלי מייצגים עוה"ד אודי ברזילי, משה מזרחי ורותי ליטבק, המופיעים בדירוג נישה זו.

משרדים נוספים שדורגו בקבוצת האיכות הגבוהה ביותר בנישת דיני המיסוי הם: אלתר עורכי דין; גולדפרב זליגמן ושות'; גורניצקי ושות'; הרצוג-פוקס-נאמן; זיו שרון ושות'; ירון אלדר-פלר-שורץ ושות'; ירון שידלו-יצחקי; מאיר מזרחי ושות'; מיתר-ליקוורניק-גבע-לשם-טל ושות'; פישר-בכר-חן- ול-אוריון ושות'; פרופ' ביין ושות'; ש. הורוביץ ושות'; ושקל ושות'. משרדים נוספים שבלטו בתחום הם: משרדם של אורי וקובי גולדמן ומשרד עוה"ד ברכה ושות'.

סייבר: גם בגדולים וגם בוטיק

השנה דורגו משרדים בארבעה תחומי פעילות שלא דורגו בעבר:

1. גבייה משפטית והוצל"פ - הכולל את הגשת התביעה, ניהול ההליכים בביהמ"ש, פתיחת תיק ההוצל"פ וניהול הליכי הגבייה בהתאם.

2. דיני ספורט - מתייחס לייצוג ספורטאים, מועדונים, איגודים וסוכני ספורטאים: יחסי עבודה קיבוציים, הליכי ליטיגציה וייצוג בכל הערכאות.

3. דיני תעבורה - שבהם עוסקים משרדים המייצגים בבית משפט לתעבורה

4. תחום הסייבר - המאופיין כתחום דינמי בענף הטכנולוגיה המצריך ליווי חברות וארגונים בכל הנוגע להיבטים הרגולטוריים והאסטרטגיים והגנתם מפני איומי סייבר. התחום צפוי לספק עבודה רבה לעורכי הדין בתחום, הודות לשתי התפתחויות מרכזיות צפויות:

במאי 2018 יכנסו לתקפן תקנות הגנת הפרטיות (אבטחת מידע) הישראליות, הכוללות דרישות חדשות מחברות בישראל. במקביל, תיכנס לתקפה גם רגולציית ה-GDPR האירופאית, שתחול על חברות ישראליות הפעילות באיחוד האירופי ושאוספות/מנהלות מידע אישי על תושבי האיחוד. גוף שירצה להתאים עצמו גם לתקנות האירופיות, יידרש למאמץ נוסף. מכאן הצורך בהיערכות ובבחינת היקף התחולה של התקנות האירופיות, בנפרד מההיערכות הנדרשת ממילא על בסיס תקנות האבטחה הישראליות.

על רקע צמיחתו של התחום והפיכתו ליותר ויותר משמעותי עם השנים, פתחו חלק מהמשרדים מחלקות סייבר בשנים האחרונות, ובהם משרד הרצוג-פוקס-נאמן ופישר-בכר-חן-וול-אוריון ושות'. מרבית המשרדים הגדולים וכן כמה משרדי בוטיק, עוסקים היום בליווי חברות בתחום אבטחת הסייבר, יישום והטמעה של הדרישות הרגולטוריות, מתן מענה לתקיפות סייבר ובנוסף ליווי חברות העוסקות בתחום הסייבר ההתקפי. המשרדים שדורגו בקבוצת האיכות הגבוהה ביותר בנישת הסייבר הם: אור-חוף טכנולוגיות וקניין רוחני; הרצוג-פוקס-נאמן; יגאל ארנון ושות' עורכי דין; ופישר-בכר-חן-וול-אוריון ושות'.

לשון הרע: סרנה והזוג נתניהו

גם לעורכי הדין בתחום לשון הרע לא חסרה עבודה השנה. הרשתות החברתיות וזמינות הכתיבה הפכו כל מקלדת לכלי נשק בידי הכותב, ופרשות רבות של תביעות לשון הרע כיכבו השנה בתקשורת.

המקרה של העיתונאי יגאל סרנה שכתב על ריב לכאורה שהתקיים בין בני-הזוג נתניהו בעת נסיעה לילית בשיירת רה"מ, הוא אולי המסוקר שבהם: ערעורו של העיתונאי במחוזי נדחה, ונקבע כי הוא הוציא את דיבתם של בני-הזוג נתניהו רעה; השופטת חייבה אותו בהוצאות משפט של 20 אלף שקל וקבעה כי לא מדובר ב"תביעת השתקה", כטענתו. בהקשר של חקירות ראש הממשלה, בלטה תביעת דיבה נוספת: עיתונאי ערוץ 10 רביב דרוקר קישר בין התבטאותו של מפכ"ל המשטרה רוני אלשיך - שגורמים פרטיים עוקבים אחר חוקריו של נתניהו - לוולטר סוריאנו, והאחרון תבע, באמצעות עו"ד אילן בומבך המופיע בדירוג, את דרוקר (שדווקא הבהיר באותו שידור כי אינו מאמין שוולטר אכן נשלח ע"י נתניהו לעקוב אחר חוקריו).

המשרדים שדורגו השנה בקבוצת האיכות הגבוהה ביותר בנישת דיני לשון הרע הם: אמיר טיטונוביץ (כותב טורים ב"גלובס"); ליבליך-מוזר; שלומי וינברג; הרצוג-פוקס-נאמן; זאב ליאונד ושות'; י. מושקט ושות' (המשמש יועצו המשפטי של "גלובס"); ופישר-בכר-חן-וול-אוריון ושות'.

הסקר - מתודולוגיה

3 קבוצות איכות של משרדים: המובילים, הבולטים והידועים

בכל שנה מדרג מדד "DUN'S 100" את המשרדים המובילים בכל נישה, בשלוש קבוצות איכות (סדר המשרדים בתוך כל קבוצת איכות הוא לפי א"ב): המשרדים המובילים (בטבלאות הדירוג - "טיר 1") המשרדים הבולטים ("טיר 2") והמשרדים הידועים ("טיר 3"). הדירוג הוא יחסי, והוא נעשה אל מול פעילות שאר המשרדים בתחום, כאשר פעילותם נבחנת בכל שנה מחדש, בהתאם להיקפה ולאיכותה.

הדירוג נערך על-ידי חברת דן אנד ברדסטריט על-סמך חומרים שמתקבלים מהמשרדים, לרבות רשימת הלקוחות, עורכי הדין העוסקים בכל תחום, ותק השותפים המובילים, מידע על פסקי דין תקדימיים, פגישות עם בכירים במשרדים, ראיונות עם לקוחות בולטים ועוד. במהלך בחינת החומרים ניתן דגש רב לאופי לקוחות המשרד, למהות התיקים המטופלים ולהיקפם, ולאיזה אופן המשרד היה מעורב בנושאי הליבה הרלבנטיים לאותה נישה. בנוסף, נערכות פגישות עם השותפים הבכירים במשרדים, והמוניטין של כל פירמה נבדק על-ידי ראיונות עם גורמים מובילים בענף והמלצות מלקוחות בולטים.

לדירוג המלא

עוד כתבות

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, העיר הדרומית בארץ פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם