גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי הולך להרוויח אם במשרד האוצר יוחלט על הורדת מס חברות

שר האוצר צפוי להודיע על הפחתת מסים קרובה, אך טרם ידוע אילו מסים יושפעו ● כחלון נתון ללחצים להורדת מס על רווחים מניירות ערך, בעוד בסביבתו של ראש הממשלה לוחצים להורדה נוספת של מס החברות, כתגובה להורדת מס החברות בארה"ב

שר האוצר, משה כחלון / צילום: משה מילנר, לע"מ
שר האוצר, משה כחלון / צילום: משה מילנר, לע"מ

מתן נקודות זיכוי נוספות והגדלת מענקי מס הכנסה שלילי - זו ההמלצה המתגבשת ברשות המסים בראשותו של ערן יעקב, אם יוחלט על הורדת מס נוספת.

הדרג המקצועי באוצר וברשות המסים טרם הציג לשר האוצר משה כחלון את עמדתו בנושא הפחתת מסים נוספת, אך בדיונים פנימיים ובשיחות בלתי פורמליות בנושא הביעו בכירים באוצר וברשות הסתייגות מהפחתה במסים עקיפים דוגמת מע"מ ומסי קנייה, וציינו כי הפחתת מסים ישירים כמו מס חברות ומס הכנסה תסייע בעיקר לאלפיון העליון של בעלי ההכנסות.

גם האפשרות להורדת המס על רווחים מניירות ערך אינה נראית כרגע מעשית, למרות הלחצים הרבים המופעלים בנושא על שר האוצר. על רקע זאת נוטים ברשות המסים לתמוך במתווה דומה לזה שהופעל במסגרת תכנית נטו משפחה, זו של הגדלת הטבות המס למשפחות עובדות וזוגות צעירים - אלא שכאמור כלל לא ברור האם אכן יוחלט על הפחתת מסים.

בסביבתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו לוחצים להורדה נוספת של מס החברות, כתגובה להורדת מס החברות בארה"ב במסגרת רפורמת המס של הנשיא דונלד טראמפ. מבדיקת "גלובס" עולה כי מי שיהנה מהפחתה נוספת במס החברות יהיה חברי האלפיון העליון של השכירים בישראל, גם אם הם כלל לא משלמים אותו. זאת כיוון שהפחתה נוספת במס החברות תיאלץ את המדינה כמעט בוודאות להפחית במקביל גם את מס ההכנסה השולי, המוטל על בעלי הכנסות הגבוהות ביותר.

כמה מס משלם מי שהכנסתו השנתית

העשירים ירוויחו יותר?

בדיקת "גלובס" מגלה כי חברי האלפיון העליון של השכירים בישראל צפויים ליהנות מהפחתה נוספת במס החברות - גם אם הם משלמים מס הכנסה כשכירים ואין בבעלותם חברת ארנק. הסיבה לכך היא שהפחתה נוספת במס החברות תיאלץ את המדינה להפחית במקביל גם את מדרגת מס ההכנסה הגבוהה ביותר המוטלת על בעלי הכנסות גבוהות.

מדיניות המס של ישראל גורסת שצריך לשמור על שוויון בגובה המס הכולל בין המסלול של מס הכנסה ליחידים למסלול של מס חברות ודיבידנדים. ההגיון הפשוט שעומד מאחורי הכלל הזה הוא הרצון למנוע הקמת חברות ארנק כאמצעי לתכנון מס של שכירים בעלי שכר גבוה.

מבדיקת "גלובס" עולה כי כבר היום, לאחר ההורדה האחרונה במס החברות ל-23% שנכנסה לתוקף ב-1 לינואר, קיימת עדיפות למסלול של מס חברות ודיבידנד על פני המסלול של מס הכנסה ליחידים. כפי שמתואר בתרשים, שכיר שהכנסתו השנתית עולה על 640 אלף שקל לחודש, ישלם מס נמוך יותר אם יקים חברת ארנק שתקבל במקומו את שכרו החודשי ותחלק את אותו כדיבידנד בסוף השנה.

נכון להיום, שכיר שיבחר במסלול של הקמת חברה יצליח להשאיר בכיסו אחרי תשלום המס 51 שקלים ו-59 אגורות מכל 100 שקל שיקבל מעבר להכנסה השנתית המינימלית (כאמור 640 אלף שקלים). לעומת זאת, אם יבחר אותו שכיר להמשיך ולשלם מס הכנסה כיחיד, יישארו בכיסו רק 50 שקלים. לדעת בכירים ברשות המסים, מדובר בפער לא גדול אך משמעותי - ואם יוחלט על הורדה נוספת במס החברות, לא יהיה מנוס מהורדת המדרגה הגבוהה ביותר של מס ההכנסה או מס היסף, על מנת לשמר את הרלבנטיות של המסלול הזה עבור שכירים.

הדרג המקצועי צפוי להתנגד

בדיון המקצועי על הורדות המס צפויים להשתתף הכלכלן הראשי, ראשי אגף תקציבים ורשות המסים. כחלון הצהיר בעבר כי יקבל את ההחלטה האם להוריד מסים רק לאחר שיראה את נתוני גביית המסים של הרבעון הראשון. משום כך, בהנחה שיש עודף בהכנסות לעומת התחזית, תעלה השאלה האם מדובר בעודף פרמננטי ומשמעותי, שצפוי להישמר במהלך השנה כולה ומצדיק עדכון התחזית של הכלכלן הראשי להכנסות המדינה ממסים ב-2018 (התחזית ל-2017 עודכנה 3 פעמים על-רקע עסקאות חד-פעמיות גדולות כמו מכירת מובילאיי לאינטל).

העודף הצפוי בקופת האוצר מתחילת השנה עומד על-פי הערכות על כחצי מיליארד עד 600 מיליון שקלים בלבד. מאחר ומדובר בסכום כמעט זניח, אפשר להעריך בזהירות כי הדרג המקצועי ימליץ שלא לעדכן את תחזית ההכנסות ממיסים ולא להוריד מיסים.

כחלון דוגל בהפחתה

כחלון הוריד מתחילת כהונתו מסים בהיקף המוערך בכ-10 מיליארד שקלים לשנה. אם כחלון יחליט בכל זאת על הורדת נוספת, רשות המסים תציג לשר האוצר את האפשרויות השונות. הפחתת נטל המסים הישירים, כלומר המסים המוטלים על הכנסה, תסייע כאמור בעיקר לעשירים. כבר היום משלמים שני העשירונים בעלי ההכנסה הגבוהה ביותר כ-90 אחוז מסך הכנסות המדינה ממס הכנסה, וכל שאר העשירונים משלמים מס הכנסה נמוך מאד, אם לא אפסי.

מעבר לכך, צריך לזכור שהמיסים הישירים כבר הופחתו על-ידי כחלון, ויותר מפעם אחת. מס החברות הופחת בהדרגה מ-26.5% עם כניסתו של כחלון לתפקיד ל-23% כיום. מדובר בהפחתה המנוגדת להמלצות וועדת טרכטנברג שהמליצה להעלות את מס החברות ל-25%. הוועדה הסבירה שהורדת מס החברות היא אחד האשמים העיקריים בבעיית יוקר המחייה בישראל, וכתוצאה מהורדת מס החברות נאלץ האוצר לכסות את הפער בהכנסות שנוצר בדרך של העלאת המסים העקיפים (המוטלים על צריכת שירותים ומוצרים).

בנוסף להפחתת מס החברות הכללי, הפחית כחלון את מס החברות לחברות המייצאות מישראל הפועלות בפריפריה מ-9% ל-7.5% ולחברות הייטק ל-12% או 6% (לחברות שמחזורן השנתי עולה על 10 מיליארד שקל). גם את מס ההכנסה כחלון הפחית באמצעות "ריווח" של מדרגות המס, הורדת המס השולי המירבי והקלות לבעלי שכר של עד 20 אלף שקל.

יופחת המס על הבורסה?

מס ישיר אחר שאפשרות הפחתתו מעוררת תקוות רבות בשוק ההון, הוא המס על רווחים מניירות ערך. מדובר במקור הכנסה קטן יחסית: בשנת 2017 הגיעו הכנסות המדינה ממיסוי ניירות ערך ל-4.2 מיליארד שקל בלבד, ומדובר היה בעלייה של 42% לעומת ההכנסות ב-2016 שהגיעו בקושי ל-3 מיליארד שקלים.

גופים כמו איגוד החברות הציבוריות פועלים במרץ להורדת המיסוי על ניירות ערך והנימוק העיקרי שלהם הוא שהמשקיעים בשוק ההון מופלים לרעה בנטל המס המוטל עליהם לעומת המשקיעים בנדל"ן. מנכ"ל האוצר שי באב"ד אמר בעבר כי הוא סבור שיש מקום להוריד את המס על ניירות ערך וגם סגן שר האוצר ח"כ יצחק כהן (ש"ס) צפוי לתמוך במהלך כזה. אלא שכחלון עצמו אינו מתלהב מהורדת המס על הבורסה. בפעמים הרבות שנשאל על כך בעבר השיב בתשובה מתחמקת לפיה "כל האופציות על השולחן ויישקלו".

הגדלת נקודות זיכוי ומענקי עבודה

בתחום המיסוי העקיף שני המסים העיקריים הם המע"מ ומסי הקנייה והמכסים. את המע"מ לא משתלם להוריד משום שכל הורדה של אחוז במע"מ גורעת מהכנסות המדינה סכום עתק של כ-5 מיליארד שקלים. בנוסף, הורדת המע"מ לרוב נשארת אצל הקבלנים וספקי השירותים שאינם מגלגלים אותה לכיסו של הצרכן.

מקור משמעותי נוסף של הכנסות ממסים עקיפים הוא המיסוי על רכב - מיסי קנייה, בלו ומע"מ על הרכב, שמכניסים לקופת המדינה, לפי הערכות, סכום עתק המוערך בכ-40 מיליארד שקל לשנה. אלא שהורדת המיסים בענף הרכב תתמרץ רכישת רכבים פרטיים, ונראית בעייתית על רקע בעיית הפקקים ומאמצי הממשלה לעודד את השימוש בתחבורה הציבורית.

הנטייה ברשות המסים היא להמליץ על צעדים של הגדלת נקודות זיכוי והרחבת מענקי עבודה (מס הכנסה שלילי). לצעדים האלה יש מספר יתרונות משמעותיים: הם מעודדים יציאה לעבודה, הם פרוגרסיביים ומגדילים באופן יחסי יותר את הכנסת השכבות החלשות. בנוסף, הם אינם יוצרים עיוותים בתכנון התקציבי. גם כחלון נוטה לתמוך בהטבות כאלה משום שהן מגדילות את הנטו החודשי של רבים מבוחריו, בניגוד למשל להורדת מע"מ.

עוד כתבות

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"