גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המלכוד של חבילות הגלישה: הלקוח מרוצה, החברה מפסידה

התחרות הגוברת בענף הסלולר עקב כניסת אקספון לתחום הביאה את המפעילות להציע חבילות זולות במיוחד עם נפחי גלישה של עד 100 ג'יגה לחודש במחיר של 20-30 שקל ● ההערכה: הצרכנים יפסיקו לגלוש ב-WIFI, והחברות יספגו את עלויות זמן הגלישה שנחסכו מהן עד היום

מנכ"ל פרטנר, איציק בנבנישתי / צילום: יונתן בלום
מנכ"ל פרטנר, איציק בנבנישתי / צילום: יונתן בלום

כניסת אקספון לענף הסלולר זעזעה אותו, הובילה לירידת מחירים ולנסיגה בשערי המניות. עם זאת, נראה כי האפקט על שוק התקשורת כולו נמצא רק בראשיתו, וצפויים לנו גלי הדף נוספים בהמשך השנה.

למה שקורה בסלולר תהיה השפעה גם על בזק קווי והוט - כך אומר ל"גלובס" בכיר בענף הסלולר. לדבריו, ברגע שאנשים מקבלים חבילה של 100 ג'יגה בסלולר, הם יפסיקו להתחבר ל-WIFI בבית, בעבודה וכו'. הם פשוט יישארו מחוברים לרשת הסלולרית כל הזמן ו"יזללו" את חבילת הגלישה הלא נגמרת.

משמעות הדבר היא שהגידול בתעבורת הנתונים בסלולר יהיה השנה הרבה יותר גבוה, דבר שיכריח את החברות להשקיע יותר כדי להגדיל את רוחבי הפס, אך ספק אם בכלל יוכלו לעשות זאת בגלל הרווחיות הנמוכה שלהן, שממילא הולכת ונשחקת.

גורמים בשוק הסלולר מעריכים כי מה שיקרה הוא שחלק מהלקוחות יוותרו לגמרי על WIFI, שהוא אפיק רווח נוסף עבור חברות התקשורת. כדי שזה יקרה, צריכים להיווצר שני תנאים: א. הרשת הסלולרית מספקת קצב טוב ואיכותי; ב. אין מגבלה על היקף הצריכה. 

לדברי הבכיר בענף, כאשר שני התנאים האלה מתמלאים, ללקוחות הרבה יותר קל לוותר על השימוש ב-WIFI בבית. "תמיד יש לך את עניין הכיסוי של -WIFI, שלא תמיד עובר בין החדרים ולא תמיד מתחבר בכל הפינות. בסלולר אין לך את זה, אתה פשוט נשאר מחובר כל הזמן לרשת, וכשיש לך קצב גלישה טוב וחבילת גלישה שאתה לא חושש שתיגמר, אז אפשר לוותר על הקו הביתי".

עוד ציין כי הוא סבור שאצל חלק מהמפעילים נראה ירידה משמעותית בהשקעות השנה, והדבר יבוא לידי ביטוי באיכות הרשתות. כבר עכשיו רואים שיש יותר ניתוקים ברשתות, כי ב-20 שקל לחודש למנוי אי-אפשר לספק רשת איכותית.

פרטנר מורידה את הכפפות

לדברי בכירים בענף, מה שקורה בשוק הסלולר היום הוא היסטריה שמי שהוביל אותה היא פרטנר ולאחר מכן גולן טלקום שנאלצה להגיב. לדברי אותם גורמים, בשבועיים הראשונים לכניסת אקספון היה ברור שהם ייקחו כמה אלפי מנויים, אבל השוק התאפק ולא הגיב.

זה לא החזיק הרבה זמן. פרטנר, שספגה נטישות רבות לאקספון, החליטה להגיב בכל הכוח ויצאה עם המבצעים הכי אגרסיביים בשוק, שצמצמו את הנטישה לאקספון ועזרו לה להקטין את הנזק.

במקביל, גולן טלקום, שגם איבדה לא מעט מנויים לאקספון, כבר לא יכלה לשבת על הגדר, ובעקבות זאת הגיבה במבצע גלישה ללא הגבלה, וכך פרץ שטף מטורף של מבצעים, שבכולם הגדילו המפעילים את הג'יגות בחבילה בהיקף לא מידתי והורידו מחירים, כאשר 20 שקל בחודש נקבעו כרף החדש לחבילה.

סלקום החליטה לא להתפרע ולהצטרף למירוץ - ושילמה על כך מחיר כשאיבדה יותר מנויים. פלאפון הגיבה והורידה מחירים דרך מותגי המשנה שלה. את התוצאות אפשר לראות במניות של כל חברות התקשורת בבורסה, והן פשוט השמידו ערך במאות מיליוני שקלים.

בתוך כך, ל"גלובס" נודע כי במשרד התקשורת התקבלו פניות של חברות סלולר שסבורות כי יש מקום לדחות את מכרז התדרים שאמור להתפרסם השנה. המכרז אמור לאפשר לחברות להיערך לדור החמישי ולהצטייד בתדרים שהם הכרחיים להרחבת הרשתות.

סלקום טוענת כי היא לא צריכה תדרים בשלב הזה ושאפשר לדחות את המכרז, ואילו פלאפון, פרטנר והוט מובייל סבורות כי אפשר להוציא את המכרז השנה, אך רק בתנאי שפותרים את בעיית אגרות התדרים, ושהחברות לא יצטרכו לשלם על השימוש בתדרים החדשים.

שוק הסלולר דוהר ב-100 קמ"ש לתוך קיר | פרשנות

אי-אפשר להחזיק ברמת מחירים של 20 שקל למנוי חודשי. אם המדינה לא מאשרת מיזוגים בין החברות, הדרך לשמור על כל המפעילים בחיים היא להקל ברגולציה ובאגרות. ספק אם זה יעזור, אבל בלי זה בטוח מישהו יקרוס.

כל מי שעיניו בראשו מבין שב - 2018 חלק מהשחקנים בשוק הסלולרי מתקרבים לקצה המצוק. עוד קצת ידחקו בהם - ומישהו יקרוס. זה פשוט עניין של פיזיקה. אי-אפשר להכיל את כמות המתחרים בשוק ברמת מחירים של 20 שקל למנוי. זה פשוט לא עובד. זה יכול לקחת עוד קצת, אבל בסוף או שהמתחרים יחפשו מיזוגים או שמישהו יקרוס. ולכן, השאלה היא האם נערכים לכך מבעוד מועד או שפשוט נותנים לקריסה להתרחש.

סביר להניח כי רשות ההגבלים העסקיים לא תכריז בריש-גלי שהיא תתיר מיזוגים בשוק. אחרי שהתנגדה למיזוג של סלקום וגולן טלקום, המצב בשוק הסלולר השתנה, והתחרות החריפה. ועדיין קשה לראות את הרשות מזמינה מיזוגים, שאיך שלא מסתכלים על זה, המשמעות שלהם היא אחת - עליית מחירים.

האופציה השנייה היא שהחזק ינצח. שוק חופשי. איש-איש לנפשו ובצוואר חברו, ומי שנופל - שיסגור ויתפרק, ושבית משפט יחלק את מנוייו. זו, אגב, הייתה עמדת האוצר כשסיכל את המיזוג בין גולן טלקום לסלקום.

אבל קיימת אופציה שלישית: אם הרגולטור אינו מעוניין לאפשר צמצום של מספר המפעילים בשוק בדרך של מיזוגים, הוא יכול להקל עליהם בצד ההוצאות. זה אומר קודם כל צמצום במספר הרשתות, התשתית הפיזית, מ-3 רשתות ל-2 בלבד. נניח לרגע איך זה אמור להיראות מבחינת ההרכבים של הבעלות על הרשתות והאם הן יהיו בבעלות של החברות או דרך תאגידים חיצוניים וכו'. היום, מלבד הרשת של פלאפון, כל הרשתות משותפות בין מפעילים, סלקום עם גולן טלקום ואקספון, ופרטנר והוט מובייל. זה אומר שצריך לאפשר הרכב חדש של בעלויות עם פלאפון.

היתרון בהצעה הזו הוא שהמדינה שומרת על זכותה לא להגביל תחרות ולאפשר לכל מי שרוצה להיות שחקן בשוק, ומאידך היא מאפשרת להם תנאי משחק שווים והזדמנות לשרוד. אפשר אפילו לחשוב על רשת אחת כפי שיש בסינגפור. מספר רב של רשתות מעניק מראית עין של תחרות ושוק, אבל בפועל רק מטיל עלויות כבדות יותר על המפעילות.

כרגע המציאות היא שהמחירים ירדו לרמות שאיש לא תיאר לעצמו כאשר החליטו על 3 רשתות. במחירים כה נמוכים, המפעילים פשוט מורידים את ההשקעות למינימום, ויש לכך השפעות גדולות מאד על המשק הישראלי, שכן ללא שוק תקשורת משוכלל, אי-אפשר לייצר כלכלה מודרנית.

סיבות נוספות: הסלולר נהיה סחורה (קומודיטי) מזמן. אין הבדל מבחינת המשתמשים באיזה רשת הם גולשים למעט קומץ שאולי זה חשוב להם. לכן, קשה מאד לייצר בידול בין הרשתות. זה שאם יישארו שלוש רשתות אז אחת מהן תקפוץ מחר ותשקיע בדור החמישי, ותצליח בזכות איכות הרשת החדשה שלה לייצר מנועי צמיחה. זה לא עובד ככה.

במקביל, ואם רוצים לאפשר למפעילים לשרוד, חייבת המדינה לבטל לחלוטין את אגרות התדרים. זהו מס מיותר שמשלמות החברות ואשר מהווה תמריץ שלילי להרחבת ההשקעות, כי החברות לא לוקחות תדרים כדי לא לשלם אגרות. אבסורד. לכן, מוטב לצפות קדימה מבעוד מועד ולבחון מהלך שכולנו יכולים רק להרוויח ממנו.

עוד כתבות

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו