גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"מחיר למשתכן מרחיבה את הפערים ויוצרת ביקוש לא אמיתי"

דרור נגל, מנכ"ל אזורים, מודה שיש ירידה חדה במכירות, אבל מתעקש שהוא לא נותן הנחות ומשוכנע שמחיר למשתכן לא טובה למדינה ולא טובה לזכאים: "אנשים שלא חלמו לרכוש הולכים להגרלות בגלל ההנחה, אבל אחר-כך הם מבטלים כי הבנק לא נותן להם משכנתא"

דרור נגל / צילום: שלומי יוסף
דרור נגל / צילום: שלומי יוסף

"מחיר למשתכן יצר ביקוש לא אמיתי. אנשים שלא חלמו לרכוש דירה הולכים להגרלות בגלל ההנחה, אבל אחר-כך הם מבטלים כי הבנק לא נותן להם משכנתא", קובע דרור נגל, מנכ"ל חברת אזורים. "יש לנו פרויקט שהוא עוד מתקופת מחיר מטרה. יש שם חיסכון של סביב מיליון שקל במחיר, ועדיין, בפרויקט שלנו 42 זכאים שזכו בדירות החליטו לוותר. למה לוותר על כזה חיסכון? כי פשוט לא היה להם את הכסף. זו ההוכחה שאנשים לא יכולים לקנות, והביקוש הזה שמחיר למשתכן יותר הוא לא ממש אמיתי".

לנגל, שהחברה שהוא מוביל בונה לא מעט פרויקטים במסגרת מחיר למשתכן, יש בטן מלאה על התוכנית. 

"מה קרה מאז החלה מחיר למשתכן?", פותח נגל, "מוכרים פחות דירות ויש ירידה בהתחלות הבנייה. כל מלאי הדירות למכירה מצטמצם, אצל החברות הגדולות וגם אצל החברות הקטנות יותר. קצב המכירות אמנם הואט, אבל עדיין מוכרים דירות. אין מלאי חדש לקבלנים והרבה פחות סחורה למכור בפועל, וזה יחד עם הירידה בהתחלות הבנייה מעיד על ההיצע העתידי.

"בממשלה הצליחו לעשות דבר אחד משמעותי וזה לכבוש את הביקוש. לא מאפשרים היום עסקאות בשוק החופשי, וכמעט ואין. התוצאה היא שיזמים שלא משתתפים במחיר למשתכן כמעט שאין להם סחורה.

"אבל באותו הזמן, מחיר למשתכן גם עושה עוד משהו - היא גורמת גם לאנשים שלא חלמו לקנות דירה ללכת ולהשתתף בהגרלות בגלל ההנחה. רואים את זה בבירור. אנחנו רואים את זה בפרויקטים שלנו של מחיר למשתכן. אנשים זוכים בהגרלה ואפילו חותמים חוזה, אבל אז מגיעים ומבטלים כי הבנק לא אישר להם משכנתא. מסתבר שלא כולם בודקים את זה מראש, ובגלל זה התחלנו להביא יועצי משכנתאות לכנסים שאנחנו עושים לזוכים במחיר למשתכן".

כמה מהם מתכוונים להשכיר את הדירות?

"הרבה מהזוכים במחיר למשתכן הם משקיעים חדשים. הם לא בטוחים שהם רוצים לגור במקום שבו הם זכו, אבל בגלל שיש הנחה הם הולכים על זה. קשה לדעת בדיוק מה ההיקף אבל אני יודע את זה גם מפניות שאני מקבל מאנשים שזכו במחיר למשתכן ומתלבטים. יש מישהו מגוף מוסדי גדול שזכה בפרויקט בירוחם, והתייעץ איתי מה לעשות עם הזכייה. עצם העובדה שהוא חושב לרכוש אותה ולהשכיר אותה, כי אין לו שום רצון ללכת לגור בירוחם, מראה את העיוות הגדול בתוכנית הזו.

"את אותו עיוות אפשר לראות לכיוון השני. יש פרויקטים במרכז הארץ, כמו גליל ים בהרצליה, עם הנחה מאוד משמעותית על הדירות. אבל מי יכול לקנות שם? מי שגם ככה לא צריך עזרה. הוא יכול לקנות גם לבד, במקום אחר וגם בשוק החופשי. והם מקבלים הנחה משמעותית, לעומת הפריפריה שם מקבלים הנחה קטנה הרבה יותר, יחד עם המענק.

"בשורה התחתונה זה רק מרחיב הפערים בין מי שיש לו למי שאין לו.

"במקביל, רוב השיווקים הם בפריפריה ועל הרשויות מעמיסים את הסכמי-הגג מבלי שאף אחד יודע אם הן בכלל יצליחו לעמוד בזה. בשורה התחתונה הפסיכולוגיה עבדה לשר האוצר, אבל בהיצע אין שינוי, המשקיעים יצאו מהתמונה והציבור קונה פחות דירות. אבל ירידות מחיר בינתיים אין, אולי רק במקומות שמוצפים בפרויקטים של מחיר למשתכן".

אז עם כל המגרעות, למה אתם משתתפים בתוכנית?

"אנחנו בתוך מחיר למשתכן כי אנחנו רואים בזה סוג של הורדת סיכון, אבל זה מגיע גם יחד עם ירידה ברווחיות. כמו כל דבר בכלכלה, פחות סיכון משמעותו פחות רווח. בכל מקרה זו גם החלטה שנכונה לתקופה הנוכחית".

נגל מתייחס גם להיקף התקציבי של מחיר למשתכן וסבור כי מדובר בסכומים גדולים מידיי שלא מגיעים למקום הנכון: "אנחנו מדברים על מיליארדים במחיר למשתכן. זה אומנם לא תקציב ישיר אלא אובדן הכנסות מהקרקע, ולכן קל להם יותר לעשות את זה, אבל בראש מי שעומד בראש חברה ובראייה כלכלית אני יכול להגיד שהניצול של הכסף הזה הוא ממש לא אופטימלי".

אז מה היה צריך לעשות עם הכסף הזה?

"חשוב לתת עזרה למי שצריך אותה. ויש לא מעט דוגמאות מהעולם למהלכים שנעשו בתחום הזה. יש הטבות במס, יש דיור בר-השגה בכל מיני דרכים, אבל כדי לעשות את זה, מישהו צריך לעשות או לבנות, ואם ליזמים לא יהיה כדאי, אז הם לא יעשו".

לאחרונה אפשר לראות יותר ויותר כישלונות של מכרזי מחיר למשתכן. מה המדינה צריכה לעשות כדי להפוך אותם לרלוונטיים יותר ליזמים?

"המדינה צריכה לעזור בקידום מהיר של הפרויקט ואני לא רואה את זה קורה. רק לקבל את הקרקע לוקח בין שנה וחצי לשנתיים, והעבודה מול הרשות המקומית לקבלת היתר - מהירה היא לא. יותר מזה, לא פעם הרשויות המקומיות מתנות את ההיתרים בכל מיני דברים. בראשון לציון למשל, התחילו לדרוש כל מיני דברים נוספים בהנחיות מרחביות, אחרי שהמכרז נסגר. זו בעיה. קובעים למשל כללים חדשים כמו למשל שיכולות להיות רק ארבע דירות בקומה טיפוסית, או שצריכות להיות יותר מעליות ממה שהתקן מחייב. למה? יש תקנים ויש הוראות, למה לשנות את זה ועוד אחרי המכרז?"

למה באמת? הם לא רוצים פרויקטים?

"בגלל שנוצרה רגישות מאוד גדולה לזכאים. הם באים בתלונות לרשות המקומית אז הרשות המקומית מרחיבה את הכללים. אגב, חלק מהטענות של הזכאים מגיעות בלי שום סיבה אמיתית. יש הרבה טענות על חדרי שירותים ללא חלון למשל. אני בעצמי גרתי שנים בגבעתיים בדירה כזו, ושילמתי עליה מחיר מלא. אז מאיפה הטענות האלו עכשיו? יש אפליה מתקנת לזוכי מחיר למשתכן?"

חלק מזה מגיע מהחשש שהדירות המוזלות ייבנו בסטנדרט נמוך ושהקבלנים או היזמים לא משקיעים בדירות מחיר למשתכן.

"ליזמים אין שום אינטרס שהפרויקט לא יהיה טוב או ראוי. אנשים שוכחים שבפרויקטים יש גם דירות למכירה בשוק החופשי. הרי צריך למכור גם אותן".

אזורים - פרויקטים להשכרה

לא מורידים מחירים ולא לחוצים למכור

בשנה וחצי האחרונות, היקף מכירת הדירות החדשות נמצא במגמת ירידה. הנתונים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ושל הכלכלן הראשי באוצר מעידים על היקפי מכירות נמוכים וחברות כמו אזורים צריכה להתמודד עם המציאות הזו.

על-פי הדוחות הכספיים של החברה בסוף 2017, היא מכרה בשנה זו 570 דירות סך-הכול לעומת 743 דירות בשנה הקודמת.

זה הפרש משמעותי. איך מתמודדים עם המציאות הזו?

נגל: "יש פחות מכירות, חד משמעית. משפרי הדיור חוששים שלא יצליחו למכור את הדירות ואנחנו רואים את זה גם במשרדי המכירות. הם מפחדים להגיע למצב שיצטרכו לשים את התשלום האחרון בלי שמכרו את הדירה.

"אחת הדרכים שלנו להתמודד עם ההאטה במכירות היא להיכנס למחיר מטרה ואחר-כך למחיר למשתכן. זה עובד, ולכן החלטנו להיכנס בהיקף משמעותי. אם הממשלה נלחמת במשקיעים, ובמשבר הדיור, גם אם בדרך עקומה, זה משנה את השוק. חשוב לי להגיד שזה לא מאין ברירה, זה מראייה עסקית והתמודדות עם המצב בשוק".

מחירי מחירון הורדתם בפרויקטים?

"לא. יש מקומות שאין בכלל מה לדבר על הנחה ושומרים על אותה רמת מחיר. גם אין לנו לחץ למכור. צריך להסתכל על המלאי שלנו. ב-2018 אנחנו ב-95% מלאי מכור, 2019 אנחנו עם 75% מלאי מכור. ויש לי גם דירות ל-2020 עם מלאי מכור בסדר גודל של 50%. אז אנחנו לא נמצאים בלחץ למכור. קצב מכירות יורד, אבל זה לא מוביל לירידות מחיר".

חברות גדולות שלא נכנסות למחיר למשתכן עושות טעות? ומה עם חברות שנולדו עכשיו רק ממחיר למשתכן? ישרדו?

"באשר לחברות גדולות שלא משתפות פעולה עם מחיר למשתכן, אני מניח שיש להן מלאי שמחזיק אותן. לכל חברה יש האסטרטגיה שלה. קשה לי לשפוט את ההחלטות. לגבי חברות שנולדו וצמחו עכשיו ממחיר למשתכן, צריך בעיקר לראות מה יהיה בהמשך. הרי אחרי שהפרויקטים יסתיימו הסיפור לא נגמר, יש שנות בדק ועוד נושאים לטיפול. נראה איך יתמודדו אז".

ומה יהיה ב-2018? המשך ירידה במכירות?

"אני חושב שימשיך להיות אותו הדבר. רק בחירות יעשו שינוי. המדינה לא יכולה להתנהל רק עם מחיר למשתכן עד אין סוף. אני מסכים שמדינה אולי לא צריכה למקסם את המחיר על הקרקע, אבל היא צריכה לפעול ביעילות כלכלית. ההאטה במכירות לדעתי תימשך, זו תקופה, ומתי שהוא זה ישתחרר".

פרויקטים להשכרה: "שטות מוחלטת לטעון שהקמנו קרן ריט כי לא מוכרים דירות"

לאחרונה הודיעה אזורים על הקמת קרן ריט שתפעל במסגרת מיזם דיור להשכרה שנמצא בבעלות החברה (אזורים LIVING). הקרן מאגדת את מאות הדירות שתקים או כבר הקימה החברה בפרויקטים שונים בערים אשדוד, בת ים, ראשון לציון ואור יהודה. בעוד החברה רואה במהלך מנוע צמיחה יש מי שטוען שמדובר באפשרות זמינה להמיר דירות שהחברה מתקשה למכור להשכרה כדי להתגבר על ההאטה בשוק.

"אנחנו רואים מה קורה בעולם בתחום השכירות, אבל בארץ מדובר בשוק מבוזר ומפוזר", אומר נגל, "עשרות אלפי משכירים ושוכרים וחוזי שכירות לטווח קצר שהשוכרים נמצאים תמיד במצב נחות ובתחושה פחות נוחה.

"בקרן ריט אפשר ליישם את מה שקורה בעולם בתחום הזה. הטיפול בדייר וגם בנכס נמצא אצלי, החוזה ארוך טווח והכל שקוף וגלוי. יש לנו שורה של פרויקטים להשכרה, גם כאלו שזכינו בהם במכרזים של דירה להשכיר וגם יוזמות אחרות. 909 יחידות דיור סך-הכול להשכרה וזה עכשיו הכל נכנס לקרן שהקמנו. החלטנו להקים את הקרן גם בגלל ההיצע שנוצר לנו להשכרה וגם בגלל שהתיקון לחוק הריט הביא איתו הטבות מיסוי, וחיכינו שיהיה לנו מספר משמעותי של דירות להשכרה. אנחנו רואים בזה אחד ממנועי הצמיחה של החברה".

ומה לגבי הטענה שזו פשוט דרך להיפטר מהדירות שלא מצליחים למכור?

"זו שטות מוחלטת. זה כבר נמצא בחברה כדירות להשכרה. מי שטוען את הטענות הללו לא מכיר את המבנה של כל העסק הזה. לעולם אני לא אעביר דירה שיכולה להימכר בשוק החופשי לדירה להשכרה. זה לא נכון לעשות ואין לזה שום היגיון כלכלי. פער המחיר בין דירה מוכנה להשכרה לבין דירה מוכנה למכירה בשוק החופשי יכול להגיע לסביב 60%, ואין שום הצדקה לעשות את זה".

"בחוזים שלנו מול קבלנים יש סעיפים ספציפיים שעוסקים בתחום הבטיחות"

מתחילת השנה נהרגו באתרי הבנייה 19 עובדים ונפצעו עשרות. בדיקה באתר של מינהל הבטיחות במשרד העבודה והרווחה העלתה כי גם לפרויקט של אזורים הוצאו צווי בטיחות. מדובר באתר בחדרה ומועד הוצאת הצו היה בפברואר שנה שעברה. "אנחנו יזמים ולא בונים בעצמנו", אומר נגל כשהוא נשאל על סוגיית הבטיחות באתרי הבנייה, "אבל אנחנו נותנים משקל משמעותי לנושא הזה במסגרת החוזה מול הקבלנים. דואגים לכל הנושא בצורה הטובה ביותר.

"יש מהנדסים בשטח שרואים אם יש משהו לא תקין ופונים לקבלן המבצע בו במקום. דואגים לתיקון הליקויים במקרה שיש וגם לסקרי בטיחות. בחוזים שלנו מול קבלנים יש סעיפים ספציפיים שעוסקים בתחום הבטיחות באתרי הבנייה ואנחנו כל הזמן מנסים לראות מה עוד אפשר לעשות כדי למנוע תאונות".

פינוי-בינוי: יש פרויקט שמקדמים 10 שנים ; הדיירים כבר מיואשים

לאזורים יש כמה פרויקטים בהתחדשות עירונית, גם פינוי-בינוי בשלבים שונים וגם פרויקטים במסגרת תמ"א 38 בעבודה ראשונית על אש קטנה. נגל סבור שתחום זה חשוב, במיוחד לאור האפשרות לבנייה במרכז הארץ, אבל מסביר שהזמן הארוך לקידום הפרויקטים לא מאפשר שינוי מציאות: "אחת הדרכים להגדיל ההיצע במרכז זה פינוי-בינוי, אבל רואים את הקצב האיטי של הפרויקטים, כמה שנים לוקח לקדם אחד. יש לנו פרויקט ביהוד, אנחנו עכשיו בונים את הבניין השני, עד שהתחלנו לבנות את הבניין הראשון לקח לנו 8 שנים. וזה עוד נחשב לתקופה קצרה. בנתניה יש לנו פרויקט שכבר 10 שנים מקדמים. הדיירים שם כבר מיואשים לגמרי. ומאשימים אותנו, אבל אנחנו לא אלו שנותנים את ההיתר".

נגל סבור כי פינוי-בינוי הוא פתרון טוב, תמ"א 38 היא תוכנית בעייתית: "לדעתי מדובר במשהו לא טוב. אם בפינוי-בינוי באמת מגדילים היצע, תמ"א 38 זה מעט מאוד דירות ומה שיותר חשוב זה שלא נוגעים במרקם הקיים. אין תכנון כולל לשכונה, מה שכן יש בפינוי-בינוי".

עוד כתבות

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים