גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מולי שגב: "אנחנו לא חושבים על איך נעשה היפוכי שלטון"

כך אמר מולי שגב, יוצר "ארץ נהדרת", בוועידת MAD של "גלובס" בפאנל בנושא "סאטירה בועטת: הפילטר שדרכו אנו צורכים אקטואליה" ● תם אהרון: "הסאטירה מרגישה הכי נח במקום שהיא מצביעה על העמדת פנים, כמו למשל בתנועת ה-MeToo# שמצביעה על שקר מאוד גדול ועל העמדת פנים שהייתה פה שנים"

מימין לשמאל: רועי ברק, מולי שגב, תם אהרון, ענת ריבלין וטל שניידר בוועידת MAD / צילום: איל יצהר
מימין לשמאל: רועי ברק, מולי שגב, תם אהרון, ענת ריבלין וטל שניידר בוועידת MAD / צילום: איל יצהר

מי משפיע יותר על האופן שבו אנחנו רואים את המציאות - הסאטירה והבידור? הפוליטיקאים והספינים שלהם או העיתונאים? על השאלה הזו ניסו להשיב יוצר "ארץ נהדרת", מולי שגב; יוצרת "טלוויזיה מהעתיד", ענת ריבלין; עורך ומגיש "פעם בשבוע", תם אהרון; והפרשנית הפוליטית של "גלובס", טל שניידר; בפאנל המסכם של ועידת MAD - "סאטירה בועטת: הפילטר שדרכו אנו צורכים אקטואליה".

"מאוד קשה למדוד מי משפיע ואיך הוא משפיע, ואני לא עסוק בשאלה הזו כשאני יוצר. אני לא מחפש למדוד את ההשפעה שלי ולא משם אני יוצא לדרך. אני רוצה להביע את דעתי ולהצביע על כך שהכול בסוף הוא שכונה", אמר תם אהרון, והוסיף כי "הסאטירה משפיעה במובן שבו הפוליטיקאים כן מתייחסים לאיך שמציירים אותם, אבל אני לא יודע אם הסאטירה או החדשות משפיעים יותר. זו שאלה טובה".

ענת ריבלין הציעה נקודת מבט שונה למה זה בכלל אקטואליה ומציאות. "אנחנו בתקופה שבה הצעירים בוחרים מהי האקטואליה עבורם, כל אחד והפלטפורמה שלו, וכך הם מייצרים את הכותרות ואת המציאות. זו יכולה להיות אישה שצורחת הרצל בכותל או מי שרואה תם אהרון, ונוצר דיבור במרחב מאוד גדול של מה אקטואלי. הקהל אומר מה עדכני מבחינתו. אקטואלי זה מה שהם בוחרים לשתף".

מולי שגב הוסיף כי "כולנו גדלנו על פרינט, ואני בתור נער הייתי פותח את העיתון קודם כל בקריקטורה. מבחינתי זה היה השער. אם הייתי מבין מה רצו להגיד טוב, ואם לא קראתי אח"כ את הכותרות. במובן הזה, ארץ נהדרת והתכנית של תם אהרון, הם השער. הילדים רואים את החבובות שמצחיקות אותם, אבל זה גם מסקרן אותם והם שואלים את ההורים שאלות ונוצר איזשהו פתח למעורבות במה שקורה במציאות הרבה יותר מאם הם יראו פרק של האח הגדול או מאסטר שף או תכניות אסקפיסטיות כאלה".

יושבי הבמה יוצרים מדי יום דימויים ויוצקים תוכן לדמויות מוכרות וקיימות, בין בדמויות ב"ארץ נהדרת" ובין בתכניות האחרות שהם יוצרים. לשאלה האם הדמויות שלהם נתפסות כיותר אמיתיות בעיני הציבור מאשר הדמות הציבורית האמיתית שעומדת מאחוריהן, השיב מולי שגב כי "הדימוי שאנחנו יוצרים מושפע מהאופי של האדם. אנחנו מנתחים משהו שאנחנו רואים לפי השיפוט שלנו, כמו עיתונאי שמביע את דעתו על דמות, אבל אנחנו פשוט מקצינים את זה. אצלנו האף יותר גדול. אנחנו מנסים לקלף את המסכות שהפוליטיקאים עוטים על עצמם".

עוד הוסיף, כי "בסופו של דבר המוטיבציה שלנו היא לעשות טלוויזיה, מוצר שהצופה יכנס לתוכו ושיהיה גם קומי. מה שיהיה מצחיק יותר יהיה יותר משפיע. כשאתה בא לפרק דמות אתה חושב מה יהיה מהנה. אנחנו לא חושבים איך אני אעשה היפוכי שלטון או איך אני אשנה את המולדת. לא נדרשת מורכבות בהבנה של דמות ולא צריך להעביר מסרים מורכבים. מדובר במוצר פובליציסטי, פשוט הכלים אחרים מעיתון. בסופו של דבר השלב הראשון שלנו, גם כשאנחנו כותבים מערכון וגם כשאנחנו בונים דמות, הוא לחלוטין מה אנחנו חושבים על האדם והתופעה. המוצר הראשון הוא כמעט מאמר מערכת".

תם אהרון הוסיף על הדברים, כי "ההומור הוא כלי שעוזר לנו להתייחס לדמות באופן שאם זה היה מאמר מערכת זה היה מטרחן, משמים לחלוטין. גם לנו - כשאנחנו כותבים ביום שני ומצלמים ביום רביעי - יש יומיים של כתיבה כדי להפוך את המוצר לכיף, וזו המשימה הקשה באמת".

עוד התייחס אהרון לעצמאות של הסטיריקנים בארץ בתקופה האחרונה. "בעולם עתיר הרייטינג של השידור הציבורי אפשר לשמור על העצמאות שלך אבל באופן שונה מבעבר. העולם הזה מאפשר לנו לומר דברים חריפים יותר מבעבר. הסאטירה מרגישה הכי נח במקום שהיא מצביעה על העמדת פנים. למשל, תנועת ה-MeToo# מצביעה על שקר מאוד גדול ועל העמדת פנים שהייתה פה שנים, ולכן שם אני לא מרגיש את האתגר בלשמור על העצמאות. במקומות אחרים שיש אתגר הקומדיה תמצא דרך להתמודד גם עם זה".

לדבריו, "זה קצת כמו שיש צפירה בבית הספר וכולם עומדים ויש את הילד הזה שלא יכול לא להיקרע מצחוק כי כולנו עכשיו מעמידים פנים. השנים האחרונות מרגישות כמו צפירת בית ספר מאוד ארוכה שבה אנחנו צריכים להיזהר במה שאנחנו אומרים, אבל אנחנו מתמודדים עם זה".

מולי שגב התייחס גם לכך שבעוד מרבית קהל הצופים של "ארץ נהדרת" הוא לכאורה ימני, אך בתכנית הימין מותקף פעם אחר פעם. "הציבור מוכן לראות גם דברים שמצחיקים אותו גם אם זה בניגוד לדעתו", אמר והוסיף: "אני לא מנסה לשכנע את המשוכנעים. זה לא מעניין. אבל האלטרנטיבה היא אסקפיזם".

לשאלת מנחה הפאנל, רועי ברק, עורך החדשות ב"גלובס", עד כמה הם, כסאטיריקנים, מרגישים שהם משנים את המציאות, השיב שגב: "אני לא חושב שיש יוצר סאטירי שחושב שהוא משנה את המציאות, במיוחד בעולם שאנחנו מזמן לא מונופול. אין את האיש מהטלוויזיה שאומר לאנשים איך לחשוב. יש אלטרנטיבות ורשתות חברתיות. יום הבחירות בארצות הברית היה יום הדין של כל הפרשנים והסטיריקנים למיניהם. אנשים יחליטו לבד. אני לא אומר להם איך לחשוב ומה להצביע. חס וחלילה. אנחנו מתחילים דיון, והם אח"כ יקראו עיתונים, יגלשו, ידברו עם ההורים ויחליטו לבד".

לדבריו, "האחריות קיימת. אנחנו לא נעשה תעמולה או פייק ניוז", אבל ההחלטה מה לקחת מהתכניות היא של הצופה.

עוד הוסיף שגב, כי "הצפייה בתכנית מהסוג הזה גם עוזרת להתמודד עם המציאות. קורים פה דברים מפחידים או מעצבנים ואנשים מקבלים פילטר אחר לראות את המציאות ולהתמודד איתה. ולכן התכניות האלה, הבידור והסאטירה, היו תמיד מאוד פופולריות בישראל, שבה המציאות כל כך קשה".

אהרון סיכם באמירה, כי "התכניות האלה נדרשות במיוחד כיוון שכל דבר בחדשות נפתח באותו טון היסטרי ובאותה רמת חשיבות, אם זה הילדים שתקועים במערה בתאילנד, שזה הכי רחוק מאתנו שיכול להיות או ידיעה על חשדות לשחיתות של ראש הממשלה. לכן הסטירה כל כך נחוצה כאן".

עוד כתבות

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

עפרי ביבס, אחותו של החטוף ירדן ביבס, בהפגנה למען שחרור החטופים בהאג, בשבוע שעבר / צילום: ap, Martin Meissner

גנץ ל"גורם המדיני": לא להיכנס להיסטריה משיקולים פוליטיים

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל