מה יקרה לאינטרנט בלי אמזון? רמז: דברים פחות טובים

נתח השוק של אמזון בתחום הענן קטן מבעבר, אבל מנוע הצמיחה הזה רק מתחזק ומושך את החברה כולה למעלה • תוסף דפדפן חדש מדגים עד כמה האינטרנט הופך לבלתי שימושי בלעדיה

מנכ"ל אמזון, ג'ף בזוס / רויטרס
מנכ"ל אמזון, ג'ף בזוס / רויטרס

במרכז דוחות ענקית המסחר המקוון אמזון לרבעון השני, שפורסמו בחמישי האחרון, עמדה שורת הרווח המרשימה שלה: אחרי שנים שבהן הייתה רווחית הרבה פחות מענקיות טכנולוגיה אחרות, אם בכלל, נראה שאמזון מתחילה ליישר קו - והיא הגיעה לרווח תפעולי של 3 מיליארד דולר ולרווח נקי של 2.5 מיליארד, או 5.07 דולר למניה .

אחד הגורמים המרכזיים לכך נמצא מאחורי הקלעים, ולא זוכה לתשומת לב צרכנית כמו אתר הקניות שלה: AWS, חטיבת הענן ושירותי הרשת. ברבעון האחרון היא הניבה הכנסות של 6.1 מיליארד דולר, עלייה של 49% מהתקופה המקבילה ב-2017, קצב צמיחה מהיר ביחס לכלל ההכנסות (39%). חשוב לא פחות: הרווח התפעולי שלה זינק ב-79%, ועומד כעת על 1.6 מיליארד דולר.

לא רק שירותי אחסון

הצמיחה הזאת מגיעה דווקא בתקופה שבה הדומיננטיות של אמזון בשוק הענן כבר אינה מוחלטת. לפי פירמת קנאליס, היא מחזיקה כיום ב-31% מהשוק, כשמיקרוסופט ופלטפורמת Azure מזנבים בה עם 18%, ואילו שירותי הענן של גוגל מחזיקים ב-8%. קצב הצמיחה של שתי המתחרות גבוה יותר משל אמזון: 89% בענן של מיקרוסופט, ו-108% מרשימים בזה של גוגל.

העניין הוא ששוק הענן גדל בקצב אקספוננציאלי, ולא מראה סימני האטה. כמות הדאטה שיש לאחסן רק גדלה, ולא נראה שתיעצר בשנים הקרובות. לכן, כפי שהדגישה בשיחת המשקיעים שלה אלפבית, החברה-האם של גוגל, לכל אחת מהחברות עדיין יש מרחב צמיחה משמעותי - לא בהכרח האחת על חשבון השנייה.

בשיחת המשקיעים ציינה אמזון כי הצמיחה בענן נובעת גם לא רק מהצורך באחסון, אלא גם מהיכולת להרחיב את האקוסיסטם סביבו. לדבריה, היא הוסיפה 800 שירותים ופיצ'רים ללקוחות AWS במהלך השנה, והיא מתכוונת להמשיך ולעשות זאת בתחומים כמו ניהול מאגרי מידע, אנליטיקה, מחשוב מבוזר, וכמובן בינה מלאכותית, למידת מכונה והאינטרנט של הדברים - מילות הבאזז הבולטות של ימינו. אמזון ציינה כי הרווח התפעולי של החטיבה לא צפוי להיות יציב ברבעונים הקרובים, אך עובדיה למדו להפעיל את הדאטה סנטרים ביעילות רבה יותר, מה שמשפר את הביצועים.

בלי AWS אתם מנותקים

גם בתקופה שבה שוק הענן נעשה ריכוזי פחות, האינטרנט כמו שאנחנו מכירים אותו תלוי באופן מוחלט באמזון, ו-AWS אחראי לכך הרבה יותר מאשר אתר הקניות שלה. כאשר השירות סבל מתקלות, במרץ וביוני השנה, התחושה הייתה שהרשת כולה משובשת - וזאת כיוון שכמה מהשירותים המקוונים הגדולים והמשפיעים ביותר, שכלל אינם קשורים לאמזון, מבוססים עליה.

משתמשים בעלי ידע טכני מסוים, שרוצים לבחון בעצמם עד כמה השפעתה של אמזון על הרשת גדולה, יכולים להיעזר בתוסף דפדפן חדש, שהשיק לאחרונה ב-Github מפתח בשם דרוב מהרוטרה וזכה לשם המעודן Fuck off AWS. אחרי הפעלת התוסף ושינוי של כמה הגדרות במחשב, הגולש מקבל גרסה נטולת AWS של האינטרנט.

כפי שאפשר לנחש, זו גרסה דלה במיוחד. רוצים לשמוע מוזיקה בספוטיפיי? להזמין דירה ב-Airbnb או טיסה דרך אקספדיה? תשכחו מזה. גם באתרים שעובדים יהיו חסרים לא מעט מרכיבים - תמונות או אפליקציות המוטמעות בהם, לדוגמה. מי שרוצים להחרים את אמזון, מכל סיבה שהיא, פשוט ימצאו את עצמם מנותקים.

בימים אלה עולה לדיון השאלה אם אמזון תהיה החברה הראשונה אי פעם שתגיע לשווי המדהים של טריליון דולר. נכון לעכשיו היא קרובה לכך יותר מכל מתחרותיה, כולל אפל שסומנה בשנים האחרונות כמועמדת לכתר. אם היא תצליח לעשות זאת, לעוצמה השקטה אך הכובלת של AWS יהיה בכך חלק משמעותי.