גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך נשבר השנה גל ההנפקות הראשוניות בבורסה בתל אביב

בסוף השבוע הודיעה קרן אייפקס כי החליטה לבטל את הנפקת חברת זאפ שבשליטתה, אבל זאפ לא לבדה ● פדיונות גבוהים בשוק קרנות הנאמנות, תמחור מופרז בהנפקות וביצועים עסקיים מאכזבים לאחריהן, הביאו לביצועים דלים לחברות שהנפיקו בתל אביב מתחילת 2017 ● האם הגל השלילי הזה ישתנה בקרוב?

זהבית כהן / צילום: שלומי יוסף
זהבית כהן / צילום: שלומי יוסף

סימני השאלה שריחפו בימים האחרונים מעל הנפקת המניות הראשונית (IPO) של חברת האינטרנט זאפ בבורסה בת"א התממשו בסוף השבוע האחרון לאחר שקרן אייפקס, בעלת השליטה בחברה, החליטה לבטל את ההנפקה - כפי שנחשף באתר "גלובס" - וזאת "לנוכח תנאי השוק" לדברי מקורבים להנפקה.

ביטול ההנפקה ריחף באוויר מאז פרסום טיוטת התשקיף הראשונה של זאפ לפני כחודש, עם פרסום תג השווי לפיו ביקשה אייפקס להנפיק את החברה, שעמד על 650-700 מיליון שקל ונתפס כמנופח בעיני הגופים המוסדיים. הללו העריכו כי תמחור שווי ריאלי שבו תוכל הנפקת זאפ לעבור נמוך בכ-40% מהשווי המבוקש, באזור ה-400 מיליון שקל.

לרוע מזלה של הנפקת זאפ המתוכננת, היא גם נפלה על עיתוי שבו נקלע השוק הראשוני בת"א לחולשה ניכרת, אשר הובילה בחודשים האחרונים לביטולן של לא מעט הנפקות של חברות שהיו בשלבים מתקדמים יחסית של המהלך, לאחר פרסום טיוטות תשקיף, מצגות וסבב רוד שואו אצל הגופים המוסדיים. היו אלה רשת המזון פרשמרקט, רשת ה"עשה זאת בעצמך" אייס אוטו דיפו, חברת הטכנולוגיה סלטיק ומסיעי שאשא. 

עבור אותן חברות, שרובן נחשבות לבינוניות וקטנות, השוק בת"א נראה סגור מזה מספר חודשים, למעט מקרים בהם החברה המנפיקה מסכימה לקיצוץ חד מאוד בשווי, כפי שהיה עם החברה היפנית "המכון לחקר האינטרנט". זו השלימה בימים האחרונים גיוס של כ-20 מיליון שקל לפי שווי חברה של 80 מיליון שקל "אחרי הכסף" וזאת בניסיון ההנפקה השני שלה, לאחר שבפברואר ביקשה לגייס יותר מכפול ממה שגייסה כעת לפי שווי חברה של 220 מיליון שקל.

תנאי השוק הנוכחיים, בעיקר הפידיונות הגבוהים הנרשמים בשוק קרנות הנאמנות, שהצטברו מתחילת השנה (ללא אוגוסט) ל-1.6 מיליארד שקל, ובניטרולו של חודש ינואר שהיה חיובי, מתקרבים לסכום עתק של כ-6 מיליארד שקל, מקשים על אותן חברות להשלים את ההנפקות, ובפועל חוסמות את גישתן לשוק.

הפדיונות בקרנות השפיעו לרעה על התשואה שמציג מדד SME60 (מדד היתר לשעבר), אליו צפויות היו להצטרף רוב החברות שהנפקתן עמדה על הפרק, ואף היא תורמת לחוסר ההצלחה המאפיין גיוסים רבים. מתחילת השנה איבד מדד זה כ-13% משוויו, ונחלש ב-25% מרמת השיא בה שהה לפני קצת יותר משנה (מאי 2017).

ההנפקות הגרועות של 2017-2018

תשואה שלילית לרוב המנפיקות

בצד הפדיונות בקרנות הפוגעים ביכולת להנפיק ובביצועי המניות, תמחור מופרז בהנפקה וביצועים עסקיים מאכזבים לאחר מכן, גרמו לכך שמשקיעים שלקחו חלק בגל ההנפקות הראשוניות בת"א ספגו הפסדים כבדים מהשקעתם ואינם מתלהבים לשוב ולהשקיע בהנפקות חדשות. נזכיר כי גל ההנפקות הראשוניות, שהחל בראשית שנת 2017, נטע תקוות להתאוששות שוק זה לאחר מספר שנים שחונות, אולם נראה שהשמחה היתה מוקדמת. 

במספרים, יותר משליש מסך ההנפקות הראשוניות שנעשו בבורסה המקומית מתחילת השנה שעברה, רשמו ירידות דו-ספרתיות מאז החלו להיסחר (10 חברות). בסך הכול, יותר ממחצית מתוך קרוב ל-30 חברות חדשות שהצטרפו לבורסה, הסבו למשקיעים בהם תשואה שלילית מאז ההנפקה.

בולטת לרעה מעל (או מתחת) לכולן היא מניית חברת המל"טים אירונאוטיקס, שעלתה לכותרות בסוף השבוע האחרון בעקבות הצעתן של חברת רפאל ואביחי סטולרו לרכוש את מלוא מניותיה לפי שווי חברה של 430 מיליון שקל.

הצעה זו, שהקפיצה את מניית אירונאוטיקס ב-12% ביום חמישי האחרון, קיזזה בצורה חלקית ביותר צלילה של יותר מ-50% שרשמה אירונאוטיקס מאז הונפקה בחודש יוני 2017, צלילה המקנה לאירונאוטיקס את התואר הלא מחמיא של ההנפקה הגרועה ביותר של 2017-2018. צעד קטן אחריה ניצבת מפתחת ויצרנית ציוד התקשורת טלרד שהונפקה כשבועיים לפני אירונאוטיקס, וקיזזה מאז כמחצית מערכה.

בשתי החברות, נציין, מי שבכל זאת נהנו ממהלך ההנפקה היו קרנות ההשקעה השולטות בהן, שניצלו את המהלך להצעת מכר ענקית. מדובר בעיקר בקרנות KCPS, ויולה ובראשית, שביצעו את הנפקת אירונאוטיקס בעיקר באמצעות הצעת מכר, במסגרתה מכרו יחד עם מנהלי החברה ממניותיה תמורת כ-400 מיליון שקל. בהנפקתה של טלרד, ששילבה הנפקת מניות חדשות לציבור והצעת מכר, מכרה פורטיסימו ממניותיה בהיקף של כמה עשרות מיליוני שקלים.

עוד בקצה השלילי של דירוג ההנפקות הגרועות סבלו המשקיעים מירידה חדה של יותר מ-40% במניות חברת הבנייה והתשתיות קבוצת יעקובי של האחים פיני ואמיר יעקובי, שהונפקה בסוף 2017, ושל חברת גלובל כנפיים, חברה אחות של אל על, הנמצאת בשליטת משפחת בורוביץ'-מוזס ועוסקת ברכישה, החכרה ומכירת מטוסים.

ב"מחזור 2018", חברות שהספיקו להיכנס לבורסה בשנה הנוכחית, טרם גל ביטולי ההנפקות הנוכחי, מי שבולטת לשלילה היא חברת האופנה המקוונת עדיקה של חברת האופנה גולף, שמאז הונפקה בחודש מארס קיזזה מערכה קרוב ל-30%.

ביצועי מניותיהן של החברות החדשות שהצטרפו לבורסה מאז 2017

תשואות מדד SME 60

נחת למשקיעים מחברות הנפט ופתאל

בצד החיובי בולטת בדידותן של 4 מניות חדשות שסיפקו למשקיעים בהן תשואות דו-ספרתיות חיוביות נאות בגל ההנפקות הנוכחי. בראשן בולטות שתי שותפויות חיפושי נפט וגז בחו"ל - נאוויטס פטרוליום שבשליטת גדעון תדמור, שזינקה בקרוב ל-90% תוך פחות משנה ורציו פטרוליום שבשליטת משפחות לנדאו ורוטלוי, שפתחה את גל ההנפקות הנוכחי ומינואר 2017 קפצה ביותר מ-40%.

עוד בולטת לחיוב מניית חברת תחנת הכוח או.פי.סי של עידן עופר שקפצה ב-50% תוך שנה וצעד אחריה ניצבת פתאל החזקות - החברה הגדולה ביותר מבין המנפיקות בגל הנוכחי, שתוך כחצי שנה התחזקה בכ-20% ובשל שוויה (5.7 מיליארד שקל) היא היחידה מבין המניות החדשות הנסחרת היום במדד הדגל של הבורסה (ת"א 35).

במבט קדימה, שינוי כיוון לא צפוי לפחות עד חודש אוקטובר - לאחר סיום חודש אוגוסט, בו פעילים רבים נמצאים בחופשת הקיץ ותקופת חגי תשרי בספטמבר. במקביל, הביצועים הדלים כאמור של מניות החברות שהצטרפו בשנה וחצי האחרונות לשוק התל אביבי, כחלק מגל ההנפקות הראשוני שנרשם בתל-אביב מתחילת 2017, מאתגרים גם הם את החברות המבקשות להצטרף לזירת המסחר המקומית.

מרבית ההנפקות העומדות על הפרק, וכעת "מחכות על הגדר", ממתינות, לפי פעילים בשוק, "למספרים טובים יותר" שיוכלו לקבל כדי לבצע את ההנפקה, כי כמובן אף אחד לא רוצה להנפיק במחירים נמוכים. לכן נראה שהשוק עבר למצב של הקפאה, לפחות עד חודש אוקטובר.

אז אולי, לפי פעילים בשוק, כיוון השוק עשוי להתהפך. זאת במידה והאווירה השוררת בו תשתנה, כי במצב הנוכחי, על רקע הפידיונות בקרנות והביצועים של החברות החדשות, "לאף אחד אין מצב רוח להשקיע בחברות חדשות". 

 

עוד כתבות

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר