גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יחסים מתוחים וחילוקי דעות על ההשקעה בתחום החלב: למה באמת עזב נשיא קוקה-קולה?

לאחר גל שמועות שהוכחשו הודיע השבוע רוני קוברובסקי, נשיא החברה המרכזית למשקאות, זכיינית קוקה-קולה בישראל, על עזיבת החברה אחרי 40 שנה ● ברקע – חילוקי דעות עם הבעלים דודי ורטהיים, שירש את העסק לפני שנתיים והחליט להגדיל את מעורבותו בחברה ● על רקע השינויים מונה גם דירקטור חדש: ארז גזית, אחיינו של דודי ורטהיים

רוני קוברובסקי / צילום: איל יצהר
רוני קוברובסקי / צילום: איל יצהר

אחת החברות המסתוריות במשק היא החברה המרכזית למשקאות. מעטים מכירים אותה בשמה, אבל כולם, גם אם הם לא מודעים לכך, מכירים את מוצריה וצורכים אותם באופן קבוע. קוראים לה קוקה-קולה ישראל, והיא חברה פרטית, חזקה, רווחית, דומיננטית, מקצועית ומוכוונת מטרה בצורה מרשימה וקנאית למעמדה.

מדובר בחברת ענק שנוסדה על-ידי מוזי ורטהיים וכיום נמצאת בשליטת בנו, דודי ורטהיים, אשר שלשום (ב') גילתה על התפתחות מרעישה בצמרתה - התפתחות שמעידה יותר מכל על סוף עידן מוזי והמעבר לעידן דודי. לאחר גל שמועות והכחשות, הודיעה שלשום החברה כי הנשיא רוני קוברובסקי עוזב אותה לאחר 40 שנה.

זו אינה עזיבה שגרתית, גם אם על הנייר הוא הגיע לגיל פרישה. רוני קוברובסקי היה מי שניהל את האימפריה של מוזי ורטהיים והיה איש אמונו, וגם אם עזיבתו הייתה צפויה ובאה לאחר שנים של היערכות ותזוזות במאזני הכוחות בתוך הקבוצה, היא עדיין מהווה נקודת מפתח עבור הקבוצה שנדרשת להתמודד עם אתגרים משמעותיים שעשויים להשפיע עליה בעתיד.

בהודעה שהוציאה שלשום החברה על סיום תפקידו של קוברובסקי היו יותר שאלות מאשר תשובות. אחרי 4 עשורים בחברה המרכזית לא צוין שקוברובסקי ביקש לפרוש, אלא רק שהגיע לגיל 67 ושיסיים את תפקידו בסוף השנה. עוד צוין כי מי שימלא את מקומו הוא יורם שגיא, המשמש כיום כמנכ"ל קבוצת קוקה-קולה ישראל.

קוברובסקי היה נשיא של כל הפעילות של החברה, כלומר גם הפעילות שלה בחו"ל. מה שלא צוין הוא האם ימונה מנכ"ל במקומו של שגיא, האם הוא יחזיק בשני התפקידים במקביל, או האם הוא ימלא את מקומו מבחינת הסמכויות, והחברה תוותר על משרת הנשיא, שהרי אין הכרח בתפקיד כזה.

לדעת גורמים בשוק, העזיבה הזו מתרחשת על רקע שינוי מאזן היחסים בין ורטהיים לקוברובסקי, כשעבור דודי ורטהיים הגיע הרגע לקחת את המושכות לידיים ולמנות מנהל דומיננטי מטעמו. מוזי ורטהיים הלך לעולמו כבר לפני כשנתיים, באוגוסט 2016, ומאז העמיק דודי את המעורבות שלו בחברה, כשאותם גורמים מתארים לא מעט חילוקי דעות בין ורטהיים הבן לבין קוברובסקי.

לפי אותם גורמים, חילוקי הדעות עסקו במינויים, תפיסות וההשקעה במחלבות טרה. לעומת זאת, גורמים בסביבת החברה מתעקשים כי מערכת היחסים הייתה ונותרה חמה, כשגורם אחר, המכיר את החברה ונחשב מקורב לקוברובסקי, הוסיף כי "רוני הרגיש שהגיע הזמן להעביר את המושכות לצעירים". אין בהכרח סתירה בין הדברים. 

החברה המרכזית למשקאות

הילה של חשאיות 

בכל אופן, בכדי לדבר על העתיד ועל האתגרים שעומדים בפניה, כדאי גם לבחון את ההווה והעבר. החברה המרכזית היא אחת החברות הגדולות הוותיקות במשק, ובאופן מסורתי יש סביבה הילה מסוימת של חשאיות. המותגים שלה, עם זאת, מוכרים בכל בית. בשמה המלא - החברה המרכזית לייצור משקאות קלים - היא הגורם הדומיננטי בתחום המשקאות הקלים ומחזיקה בבעלות מלאה, בנוסף לזיכיון קוקה-קולה בישראל, גם בטרה, פריגת, נביעות ומבשלות בירה בישראל המשווקת קרלסברג, טובורג, סטלה, גינס ועוד. בנוסף, יש לה פעילות מהותית בחו"ל. היא פועלת בכ-20 אלף נקודות קמעונאיות, ומעסיקה 5,000 עובדים.

ורטהיים האב אמנם הלך לעולמו כאמור לפני כשנתיים, אולם את מניותיו באימפריה שלו העביר לילדיו לפני כ-7 שנים. בחברה המרכזית למשקאות, בעל השליטה (63%) והיו"ר הוא כאמור דודי ורטהיים. אחותו דרורית מחזיקה ב-37% הנותרים. עד 27 במאי השנה שימשה דרורית כדירקטורית בקבוצה. אלא שבתאריך הזה היא הפסיקה את תפקידה, ובמקומה מונה לדירקטור ארז גזית, בנה מנישואיה לעו"ד רון גזית שממנו התגרשה בהמשך, אך הוא עצמו המשיך לעבוד בצמוד למשפחה ולעסקיה והיה נחשב למקורב למוזי. זו למעשה תזוזה ראשונה בדירקטוריון החברה מאז הלך מוזי לעולמו, כשהמינויים של יתר הדירקטורים התרחשו אי-שם באביב 2010. בנוסף לגזית הבן ולדודי, נמנים על דירקטוריון החברה יהונתן קפלן ויוסף בהט.

קוברובסקי נמצא בחברה למעלה מ-4 עשורים, כשבתפקידו הוא כיהן מאז 2002. השנה מלאו לו 67, ולא רק שכיהן כמנהל שכיר האחראי על כל פעילות החברה המרכזית, הן זו שבארץ והן זו שבחו"ל, אלא הוא גם שותף: קוברובסקי מחזיק במניות, בשיעור שאיננו עולה על 10%, בנביעות וכן במבשלת בירה ישראלית. האחרונה מחזיקה במבשלות הבירה של החברה בטורקיה וברומניה, וכך בעקיפין יש לקוברובסקי החזקות גם בהן.

משפחת ורטהיים מחזיקה גם במחצית מבנק מזרחי טפחות, לצידה של משפחת עופר, ובשליטה על חברת שידורי הטלוויזיה קשת. ורטהיים עצמו גם מחזיק בשליטה בחברת הנדל"ן המניב אלוני חץ.

"סיום של תהליך שהבשיל" 

כך או כך, נראה כי קוברובסקי לא זכה לאותו מעמד מרכזי שהיה לו בעבר. ורטהיים מסר שלשום כי "לרוני תרומה משמעותית בקידומה ובהתפתחותה של החברה המרכזית בישראל ובחו"ל ושל תעשיית המזון בישראל. אני מודה לרוני בשם החברה ועובדיה על עשרות שנים של עשייה פוריה".

ורטהיים, שעל אף החזקותיו המשמעותיות בקשת ובבנק מזרחי טפחות ממעט להיראות בציבור או באירועים, קימץ גם הפעם במילים. ואולם נראה כי מבחינת החברה לא מדובר ברעידת אדמה אלא "בסיום של תהליך שהבשיל", כפי שהגדירו זאת בשוק, שבא לידי ביטוי בהעברת המושכות לשגיא. 

עד כמה דומיננטי המותג קוקה-קולה עבור שגיא, ניתן ללמוד מהערת אגב סימלית בנוגע לשנה שבה נולד בראיון שנתן לאחרונה ל"גלובס": "נולדתי בשנה שבה קוקה-קולה הגיעה לארץ", לפני 50 שנה בדיוק. קרוב לשני עשורים שהוא חלק מהחברה. התחיל מלמטה, מאז שלח ב-1999 את קורות חייו והתקבל לעבודה כאיש מכירות והיה אחראי על הסחר עם רשת שכבר איננה קיימת, רבוע כחול. בהמשך ניהול את חברת המידע הקמעונאי סטורנקסט, שקוקה-קולה נכנסה בה כשותפה. אחרי 4.5 שנים בתפקיד זה מונה לתפקיד מנכ"ל חברת המכירות וההפצה, ולפני 3 שנים, במסגרת סדרה של חילופי מנהלים שהוביל דודי ורטהיים, הוצע לשגיא לתפוס את מקומו של איציק תמיר הוותיק כמנכ"ל. "דודי, יחד עם רוני (קוברובסקי - ש.מ), קראו לי והציעו לי את התפקיד. הסכמתי ומינו אותי", סיפר שגיא בתמציתיות, תוך שהוא מוסיף: "הם אמרו שהם ממנים אותי לתפקיד, ו-30 שניות אחרי זה חזרנו לעבוד". 

שמו של קוברובסקי הוזכר בעבר בהקשר של התמודדות על תפקיד נשיא התאחדות התעשיינים

רוני קוברובסקי נחשב לאחד התעשיינים הדומיננטיים במשק, דמות רצויה וגם מצויה בהתכנסויות של בעלי תפקידים בכירים בתעשייה - במיוחד בענף תעשיות המזון.

פעמים רבות הוא הגיע לאירועים כאלה כשהוא נושא בידו שקית ובה משקאות של החברה המרכזית לייצור משקאות. "היה כינוס של התעשיינים במלון גדול באילת שלא נמנה עם הלקוחות שלו ועובד דווקא עם טמפו, המתחרה. רוני הגיע לארוחת הערב מהודר, מחויך ולא שכח להביא איתו בקבוקים של דיאט קולה שהוא שותה - ורק כדי לא ללגום מהמשקה שמייצרת ומשווקת החברה המתחרה", סיפר אחד התעשיינים שהיה במקום.

כיום מכהן קוברובסקי בתפקיד יו"ר מועצת התעשיינים וכחבר בנשיאות של התאחדות התעשיינים ונחשב לדומיננטי במוסדות אלה. בסוף יוני השנה הוזכר שמו, ולא בפעם הראשונה, בהקשר של התמודדות על תפקיד נשיא התאחדות התעשיינים. באותם הימים נעצר הנשיא המכהן, שרגא ברוש, לחקירה בחשד להעלמת מס של מיליון וחצי שקל, וברקע הועלו תרחישים שונים שמדברים על סיום כהונתו. מהלך בנושא מצד קוברובסקי לא ננקט, וממילא מליאת מועצת התעשיינים גיבתה את ברוש - שממשיך לכהן בתפקיד.

גם בעבר הועלה שמו של קוברובסקי כמועמד אפשרי לתפקיד זה, לצד מנכ"ל תנובה לשעבר, אריק שור. אלא שמועמדויות הם לא הגישו, אך לדברי גורמים בתעשייה אפשר שזה עוד יקרה: "ייתכן מאוד שקוברובסקי נמנה עד כה מצעד כזה בשל תפקידו בקוקה-קולה, ולכן אפשר שירצה להרחיב בעתיד הקרוב את פעילותו הציבורית", העריך גורם בתעשייה. 

עוד כתבות

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים