גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הממונה על ההגבלים מתנגדת להיטל על יבוא מלט: "ינציח המונופול של נשר"

מנכ"ל מלט הר טוב, רונן יונה, הגיב על חוות-הדעת בחריפות: "בורות מכוונת וזדונית; הממונה תביא במו-ידיה כליה על המפעל ועל 120 עובדיו בפריפריה"

מפעל המלט נשר / צילום: יונתן בלום
מפעל המלט נשר / צילום: יונתן בלום

בחוות-דעת שהגישה היום (ד') לוועדה להיטלי סחר ואמצעי הגנה שדנה בסוגיית ההיטל - הממונה על ההגבלים, עו"ד מיכל הלפרין, כתבה כי לפי בדיקת רשות ההגבלים "הגברת התחרות בענף המלט, שנובעת מהגידול שחל ביבוא, נושאת פירות בדמות הורדת מחירי המלט והבטון והגדלת הכמות המסופקת. הגדלת היטל היצף עלולה לגדוע את התחרות ולשלול מהציבור את פירותיה והכל שעה שבהטלת ההיטל אין כל תועלת שבכוחה לשמש משקל נגד לנזק הגדול שייגרם בוודאות לתחרות בענף ולציבור".

את הבקשה להטיל היטל היצף הגישה חברת מלט הר טוב בעקבות יבוא מלט מטורקיה ומייוון בידי סימנט איי.אס שבבעלות מספנות ישראל. מלט הר טוב טענה כי היבוא נעשה תוך היצף- כלומר המלט המיובא נמכר בארץ במחיר נמוך מזה שבו הוא נמכר בשוקי המוצא שלו. שם התלוננו כי יבוא זה מהווה סחר לא הוגן- וביקשו את הגנת המדינה באמצעות היטל שיגביל אותו. שם הזהירו עוד כי המשך היבוא הזול יוביל לסגירת המפעל, תוך פיטורי 120 עובדיו. בתלונה של מלט הר טוב תמכה חברת נשר, שהיא מונופול בענף. בסימנט איי.אס טענו מנגד כי בזכות היבוא - מחירי המלט בשוק ירדו בשיעורים ניכרים.

בתום חקירה ממושכת המליץ הממונה על היטלי הסחר על הטלת ההיטל המבוקש, לאחר שהתרשם כי אכן מלט שמיובא לארץ נמכר במחירי היצף. הוועדה המייעצת להיטלי סחר בראשות עו"ד דוד וינצקי אמורה להכריע בסוגיה ולהמליץ לשר התעשייה והכלכלה, אלי כהן ושר האוצר, משה כחלון אם להטיל היטל או לאו.

בעמדת הממונה על ההגבלים נכתב כי "חלק ממצאי בדיקתנו אינם מתיישבים עם חלק ממצאיו של הממונה על היטלי הסחר ועל כל הכבוד, אנו חולקים על חלק מההנחות שהוא בחר לאמץ".

לפי חוות-הדעת, היבוא הוביל לירידה של כמעט 20% במחירי המלט; לירידה במחירי הבטון - תוך הרחבת פעילות היצור של בטון במשק; עלות ההיטל המבוקש על המשק תהיה כ 350 מיליון שקל בשנה באופן שיתבטא ביוקר המחיה, והעלאת מחירי הדיור ומחירי התשתיות הציבוריות.

ב 2002 הוטל היטל דומה, וכעת הלפרין מזהירה כי "מסר מצנן מממשלת ישראל ליבואנים קיימים או פוטנציאליים של מלט עלול להדהד גם בטווח הארוך, ולהשפיע לרעה על מבנה השוק לעתיד לבוא. תהא זו הפעם השנייה שנשלח מסר מרתיע שכזה ליבואנים- שהעזו להתחרות במונופול המקומי (נשר י.א) וללקוחות שהעזו לרכוש מהמתחרים".

הממונה מציינת עוד בחוות-הדעת כי הטלת היטל לא תעלה בקנה אחד עם מדיניות הממשלה למען הגברת התחרות במשק במטרה להוריד את יוקר המחייה.

יצוין כי מלט הר טוב הפכה להיות חברה עצמאית בזכות מהלך שהוביל הממונה הקודם על ההגבלים העסקיים, דיויד גילה: הוא כפה על נשר למכור את פעילותה בהר טוב, כדי להקים לה תחרות. הפעילות בהר טוב נרכשה בידי משפחת וייל בסכום של 180 מיליון שקל. בכירים בתעשייה טענו בעבר כי המדינה מתנהלת בנושא בדו פרצופיות, שכן לא העמידה לחברה "הגנת ינוקא", ולמרות שהיא שחקנית חדשה יחסית בענף- היא מקשה את התבססותה בו וזאת, בין השאר תוך השתהות ממושכת בקבלת החלטה על יבוא של מלט זול.

יצוין כי עובדי מלט הר טוב, שחוששים שהמשך היבוא יוביל לסגירת המפעל ולפגיעה במטה לחמם מרבים להפגין במהלך הימים האחרונים מול משרדי הממשלה שמעורבים בהליך. הם מזהירים כי דחיית הבקשה להטיל את ההיטל המדובר- תוביל לכך שנשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן ישלוט למעשה בשוק המלט הישראלי- ויחשוף את המדינה לאמברגו על אחד המשאבים הקריטיים למשק.

בנוסף, הם מזהירים כי עם "חיסול הפעילות" של מלט הר טוב, יזנקו מחירי המלט המיובא- באופן שיותיר את המשק לפני שוקת שבורה.

גורמים אחרים בענף טענו כי מלט הר טוב מתאמת את מהלכיה עם המונופול נשר, והיא למעשה שלוחתו במסגרת ניסיונותיו לעצור את היבוא הזול.

אלא שלדעת הממונה על ההגבלים, לתעשייה לא נגרם נזק: "שאלת קיומו של נזק לנשר היא השאלה המכרעת, ובדיקתנו מעלה כי לנשר לא נגרם כל נזק, ובוודאי שלא נגרם לה נזק שראוי למנוע באמצעות צעד דרסטי של הטלת היצף".

בהתייחס לשחיקה שחלה בנתח השוק של נשר, סבורה הלפרין כי אכן כך הדבר- הוא עדיין לא משקף איום ממשי על קיומה.

הממונה סבורה כי הדרך להגן על מלט הר טוב אינה עוברת דרך הטלת מס צריכה על כל הציבור- ומגן תוך כדי עם נשר המונופוליסטית. היא מציינת כי מלט הר טוב סובל מנחיתות טכנולוגית משמעותית - שמייקרות את עלות הייצור שלו והוא סובל מבעיית יעילות. לדעת הממונה, אם הממשלה חפצה במתן סעד שיבטיח את המשך הפעילות של מלט הר טוב- עליה לעשות זאת באמצעות תמריצים ישירים שיקלו על מהלכי ההתייעלות ושדרוג תשתות הייצור שלה- מה שיאפשר לה להיות תחרותית בטווח הארוך.

"בורות מכוונת וזדונית, רך כך ניתן להתייחס לדוח האומלל, חסר עמוד השדרה ויושר אינטלקטואלי של הממונה על ההגבלים בנושא המלט", הגיב הערב רונן יונה, מנכ"ל הר טוב ניהול, ששלטת בפעילות מלט הר טוב, על חוות-הדעת של הממונה: "הממונה מתעלמת, או בידיעה או בכוונת מכוון מהמציאות לגבינו: לא יעלה על הדעת שהממונה שקדם לה כפה על נשר למכור לנו את המפעל כדי ליצור תחרות- אך מהצד השני הממונה הנוכחית קושרת לנו את הידיים ואת הרגליים ככל שאנחנו רוצים להתחרות בהגינות, קושרת לנו את הידיים והרגליים ככל שאנחנו רוצים להתחרות בהגינות, גורמת לנו הפסדים כבדים ומונעת מאיתנו ביטחון רגולטורי. הממונה במו-ידיה תביא כליה על המפעל ועל 120 עובדיו ביישוב בפריפריה, ותיטיב על טייקונים שנהנים מקרבה לשלטון בישראל".

התאחדות התעשיינים הגיבה הערב כי "היטלי סחר נקבעים בשל קיומו של יבוא בהיצף שמנוגד לכללי הסחר הבינלאומיים ויש לו השפעה שלילית על המשק. מאחר והנושא נידון במסגרת חוק היטלי סחר ולא במסגרת דיני ההגבלים העסקיים, הרגולטור הרלוונטי שהוא הממונה על היטלי הסחר קיים חקירה מעמיקה בת למעלה משנה וקבע כי יצרני מלט זרים מטורקיה ומיוון מציפים את השוק הישראלי במלט במחירי הפסד, תוך הפרת כללי הסחר הבינלאומיים. תמוהה העובדה שהממונה על ההגבלים העסקיים לא התייחסה למשמעות של סגירת מפעל מלט הר טוב ולהשפעותיה ארוכות הטווח על המחיר, התחרות ועובדי המפעל ועל שמירת ייצור מקומי למלט - שהוא מוצר אסטרטגי".

מסימנט איי. אס וממספנות ישראל טרם נמסרה התייחסות- חרף פניית "גלובס".

עוד כתבות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35