גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ראיית מכונה, סייבר סקיוריטי או הווייז הבאה: מה תהיה הפריצה הבאה באוטו-טק הישראלי

אחרי ווייז ומובילאיי, מתייצבות בקדמת הבמה חברות מזן חדש המבטיחות לשנות את הפרדיגמות הקיימות בענף ● שלוש מהחברות האלה ייצאו מבין הצלללים לראשונה בכנס הבינ"ל לתחבורה של משרד ראש הממשלה שנפתח מחר ● כתבה ראשונה בסדרה

הפריצה הבאה באוטו–טק הישראלי / צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
הפריצה הבאה באוטו–טק הישראלי / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

כמו הרבה פרקים בהיסטוריה הישראלית המודרנית גם פרק "האוטו-טק" המקומי נכתב בדרך של ניסוי וטעייה. חברת "בטר פלייס" נטעה לפני עשור זרעים ראשונים כשהביאה לכאן משקיעים גלובאליים והוכיחה לתעשיית הרכב, שיש בישראל כוח אדם מיומן ומאגר רב ערך של ידע וחדשנות. אבל הקריסה של בטר-פלייס ציננה את כל התחום וגרמה גם לחברות מקומיות, שהחזיקו כבר בתחילת העשור את המפתחות הטכנולוגיים לרכב החכם של ימינו, לקחת צעד לאחור.

מובילאיי, ומרכז הפיתוח המקומי של ג'נרל מוטורס, פועלות בישראל שנים ארוכות ומנצלות היטב את המשאבים הללו אבל עד אמצע העשור הן נשארו במידה רבה "מתחת לרדאר" התקשורתי. מה ששם אותנו רשמית על המפה הנוכחי היו כמובן עסקת הענק של WAZE, ההנפקה של מובילאיי ומכירת מובילאיי לאינטל ובעקבותיהם התחיל הייפ אדיר של יצירת חברות ושל גיוסים.

"חברות הדור הראשון" שהספיקו לנצל את המומנטום של הנפקת מובילאיי יושבות כיום על מאגרי מזומנים מכובדים ועוסקות במרץ בניסיונות למסחר את הטכנולוגיה שלהן. על הדרך הן מגלות, שהטמעה בפועל של טכנולוגיות חדשות בתעשיית הדרך הגלובאלית היא מסלול מכשולים ארוך, מפרך ורווי תסכולים. במקביל, לרוב המשקיעים הגדולים ובראשם יצרני הרכב וספקי הטיר1 של התעשייה הגלובאלית, כבר כאן יש נציגות מקומית או ישירה, שמאפשרת להם לבור את המוץ מהתבן ולסנן היטב את ההשקעות.

לפיכך, החברות הצעירות והחדשות שיעלו על מסכי הרדאר בשנה-שנתיים הקרוב לא יהיו "חברות קונספט" אלא בעיקר חברות "משבשות", כאלה שהטכנולוגיה שלהם מקדימה את זמנה, משנה את הפרדיגמות המוכרות בתעשיית הרכב וה- IT יוצרת שווקים חדשים ו/ומביאה תועלות מידיות. לא מעט חברות כאלה יגיחו מבין הצללים בכנס "תחבורה חכמה" של משרד רה"מ, שנערך השבוע, ומתוכן בחרנו הפעם שלוש דוגמאות, שהטכנולוגיות שלהם - אם אכן יבשילו וימוסחרו - עשויות לגזור קופונים ענקיים ולקחת את תעשיית הרכב לכיוונים חדשים ובלתי צפויים.

Brodmann17: בלי מעבדי על

ישראל הופכת במהירות למוקד מומחיות גלובלי בתחום הבינה המלאכותית ולמידת מכונה, ורק בחודש האחרון הכריזו אינטל ואנבידיה על הקמת מרכזי פיתוח מקומיים בתחום ה-AI. גם תעשיית הרכב מחפשת כאן יישומים מתקדמים ו"משבשים" של טכנולוגיית ה-AI, שנחשבת כיום למפתח לייצור "מוח" של רכב אוטונומי, שיכול לעבד בזמן אמת את כמות המידע האדירה שמפיקים חיישני הרכב החכם תוך כדי נסיעה.

הפיתרון המקובל כיום בתעשייה הוא טקטיקה של פטיש 5 קילו, כלומר להתקין ברכב את מעבדי הנתונים החזקים ביותר שניתן לארוז באריזה קומפקטית וניידת, ולנסות לצמצם בהדרגה את שלוש הבעיות העיקריות הכרוכות בכך - רעב לכוח, התחממות ועלות גבוהה.

אבל בשנים האחרונות החלו להופיע בישראל כמה חברות שמבטיחות לנתק את הקשר בין ה-AI לבין הדרישה לכוח עיבוד קיצוני. חלקן, דוגמת קורטיקה ו-Ionterra, בועטות לגמרי בלמידת המכונה הקלאסית. אחרות, דוגמת Hailo, מפתחות מבראשית מעבדים שמתוככנים לייעל, להאיץ ולשכלל את ביצועי למידת המכונה ברכב, אבל ללא המכשולים המוכרים הנ"ל של מעבדי העל הקלאסיים.

הפתרון של Brodmann17 (שם קצת לא קליט שמנציח את שמו של חוקר מוח) הוא שימוש בתוכנה בלבד לצורך ייעול דרמטי של יכולות למידת המכונה ברכב, ולא על חשבון צריכת החשמל או התחממות. החברה, שיצאה ממצב חשאי בשנה שעברה, יצרה לטענה ארכיטקטורה חדשה לחלוטין של למידת מכונה שמבטלת את היתירות הרבה שקיימת בטכנולוגיה הזו כיום.

את האלגוריתם שלה יהיה ניתן להתקין באמצעות עדכוני תוכנה ולהריץ, לטענתה, גם על מעבדים מקובלים, כמו מעבדי סמארטפונים, לצורך ביצוע משימות כבדות כמו ראיית מכונה והיתוך מידע מחיישנים. החברה כבר משכה בין השאר השקעות מסוני, סמסונג ומקרן ההשקעות הישראלית LOOL VENTURES, ואין ספק שאם היא תבשיל היא עלולה להדאיג מאוד כמה ענקיות IT עתירות מזומנים.

CipherSiP: אבטחה לרכב קיים

תעשיית הסייבר-סקיוריטי לרכב הגיחה באמצע העשור כמעט יש מאין והפכה בתוך שנים בודדות מתחום תיאורטי ואזוטרי לצורך בוער בתעשיית הרכב ולשוק של מיליארדי דולרים בשנה. הפתרונות המקובלים כוללים הטמעה של מעבדי נתונים ייעודיים עם תוכנת הגנה בתוך הרכב, אבל זו עדיין בעיה עבור מאות מיליוני כלי רכב קיימים, ואולי גם עבור כלי רכב שאמנם ייצאו בשנים הקרובות אך תוכננו כבר לפני מספר שנים. אלה עדיין נשענים על פרוטוקולים מיושנים (Legacy) של תקשורת בין הרכיבים בתוך הרכב והחוצה. טכנולוגיות כאלה סובלות מרוחב פס מצומצם ויש להן בעיה לטפל באבטחת נתונים.

הפתרון שמציע הסטארט-אפ CipherSiP הוא יצירת ערוץ תקשורת "סמוי" בתוך פרוטוקולי תקשורת הקיימים ברכב. אנחנו לא יודעים איך הטכנולוגיה הזו עובדת, אבל לטענת החברה היא מרחיבה את רוחב הפס פי שלושה מהקיים ומגדילה משמעותית את יכולת העברת הנתונים בין הרכיבים השונים ברכב. התקשורת בין הרכיבים הללו מתבצעת בצורה מאובטחת באמצעות מה שהחברה מכנה "Watermarking", שאחראית לאמת את מסרי המידע ולהפיץ מפתחות הצפנה בין הרכיבים השונים ברכב.

ה"שוס" הוא שאת כל זה ניתן, לטענת החברה, להטמיע גם ברכב עם פרוטוקולים קיימים, ללא העמסת יתר על החיבור הקיים וללא צורך בהתקנת חומרה ייעודית נוספת. החברה טוענת שהפתרון שלה תואם ו"שקוף" לכל תת מערכת קיימת ברכב.

לטכנולוגיה הזו יש פוטנציאל מרחיק לכת גם מחוץ לעולם הרכב, כולל בציוד תעשייתי, אנרגיה, מכשירים רפואיים ועוד. אולם אין ספק שאם היא אכן מספקת את הסחורה, היא עשויה לחסוך ליצרני הרכב הון בהתאמת כלי רכב קיימים ועתידיים לדרישות סייבר סקיוריטי מחמירות.

Spatial Logic: ווייז הבאה?

רבים עדיין נוטים להתייחס למפות ולהנחיות הניווט הדו-ממדיות של תוכנות WAZE ושות' בתור המצאת המאה. אבל לשיטת הניווט הזו יש חסרונות, במיוחד כאשר נדרשת התמצאות במקומות מורכבים וממוקדים כמו רחובות בעיר צפופה ועוד, וכאשר משתמשים במפות הללו תוך כדי תנועה ברכב למשל.

כדי לפתור את הבעיה מפתחים כיום בעולם את מה שמכונה "מערכת מיקום חזותית" - כזו שמשלבת על המפות בזמן אמת, באמצעות מציאות רבודה (AR), תמונות אמיתיות של סביבה - בניינים, עצמים וכדומה.

המערכת משיגה דיוק רב מאןד וזהו שוק עם פוטנציאל ענק, הן בתחום השירותים לרכב והן בתחום הערים החכמות. עד כמה גדול הפוטנציאל יכולה ללמד העובדה שגוגל כבר מיהרה לקפוץ השנה על העגלה והציגה את השירות.

חברת Spatial Logic הישראלית שמרה עד כה על פרופיל נמוך, אולם היא טוענת כי פיתחה קטגוריה חדשה של מערכת מיקום חזותית, שנשענת על בינה מלאכותית ומשיגה רמת דיוק גבוהה משמעותית משל GPS. החברה הוקמה בשנה שעברה על ידי ניר ששון, אחד המייסדים והיו"ר של "אוטוטוקס", חברת סטארט-אפ שמפתחת טכנולוגיות תקשורת בין כלי רכב והתשתית, וזה לכשעצמו מבשר על עוד שלב באבולוציה של האקוסיסטם האוטומוטיבי: פורשי חברות הסטארט-אפ של "הדור הראשון" מתחילות להצמיח חברות חדשות .

עוד כתבות

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● על פי ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו-פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים, והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

צ'אט AI מסתורי מטריף את הרשת, והעקבות מובילות לסם אלטמן

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

סקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות חברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים