גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"יוצא דופן בנוף הישראלי": מי הם הפרויקטים הטובים בישראל?

גשר 10 של קו הרכבת ירושלים–תל אביב; מגדל הכשרת הישוב בבני ברק; אסותא אשדוד; ופרויקט בת ים UPTOWN נבחרו כפרויקטים הטובים ביותר בכנס של איגוד המהנדסים • אלה הדברים שהופכים פרויקט למוביל

גשר 10 בכניסה לירושלים / צילום: Shutterstock
גשר 10 בכניסה לירושלים / צילום: Shutterstock

הרכבת המהירה לירושלים סובלת מיחסי ציבור גרועים עוד הרבה לפני שנפתחה בגלל עיכובים תקציביים, בעיות בטיחות ואינספור תקלות מאז נפתח הקו באופן חלקי לפני כחודשיים, במה שפגע בשירות בקווים האחרים של רכבת ישראל.

התשתית הפיזית של הקו - ובעיקר המנהרות והגשרים - זוכות להרבה פחות תשומת לב, אף שמדובר בפרויקטים ענקיים ומורכבים. אחד מהם, גשר 10 בכניסה לירושלים, נבחר השבוע לאחד הפרויקטים הטובים בארץ בתחום התשתיות, בכנס מנהלי הפרויקטים ה-9 של איגוד המהנדסים לבנייה ותשתיות.

 

"גשר 10 הוא חלק מפרויקט הקו המהיר לירושלים שהוא מאוד מאתגר, עם עשרות מנהרות וגשרים", מספר מנכ"ל חברת א. אפשטיין - שניהלה את הפרויקט - וחבר איגוד המהנדסים אדי קורן, "באחריותנו היה גשר 10, שמחבר בין שתי מנהרות, ונמצא ממש בכניסה לירושלים.

"הייחודיות של הגשר היא שהוא הכי גבוה במזרח התיכון - במרכזו, הגובה שלו מגיע ל-100 מטר מעל הקרקע, ומבחינת הביצוע היה צריך להשתמש באמצעים טכנולוגיים ובשיטות בנייה ייחודיות כדי לבצע אותו.

"שני אתגרים ייחודיים היו לטפל באופן קפדני בנושא הבטיחות בזמן הבנייה, והבטיחות היא לא רק עבור העובדים על הגשר אלא גם עבור העוברים מתחת לכביש 9 בכניסה לירושלים. ננקטו אמצעי זהירות מאוד מתקדמים בעניין הזה.

"אתגר נוסף היה השמירה על איכות הסביבה. כידוע הגשר נמצא מעל ואדי מתויר ואחד התנאים היה לשמור על בטיחות המטיילים וגם להחזיר את המצב לקדמותו מבחינת איכות הסביבה. היינו צריכים להסדיר את השיפועים ולשחזר את הטופוגרפיה ולשתול צמחייה, וגם הבנייה עצמה הייתה צריכה לפגוע בסביבה כמה שפחות.

"נוסף לכך היה עניין שיתוף פעולה עם החברות האחרות: באזורי החיבור בין הגשר למנהרות - הפורטלים - היה צריך לשתף פעולה מבחינת ההתחברות. זה די מורכב.
"זה גשר באורך של קילומטר, בעצם שניים מקבילים. ברגע שמדברים על אלמנט קונסטרוקטיבי מבטון בסדר גודל כזה אז יש בעיות ביסוס מאוד מורכבות: בעיות יציקה - לצקת מסות כאלה של בטון; מבחינת העומסים יש פה התפשטות תרמית מאוד משמעותית, עמידה ברעידות אדמה, ברוחות וכמובן המשאות של הרכבת עצמה. יש אמצעי חילוץ, בגלל בעיה ביטחונית או טכנית, שתוכננו בתוך העמודים - העמודים עצמם חלולים, ויש בהם סולמות. בכל הפרמטרים האלה עמדנו בהצלחה, ובזכות כל אלה הפרויקט זכה במקום הראשון".

כבר נסעת עליו?

"עשיתי הרבה מאוד נסיעות ניסיון אבל נסיעה מסחרית עוד לא עשיתי. הנוף נפלא ומבחינה ארכיטקטונית הגשר מרשים וממש משתלב עם הנוף. העמודים מאוד פרופורציונליים ומשתלבים בסביבה. זה גשר יוצא דופן בנוף הישראלי".

העגורן שמכניס ציוד לעומק הקומה

נוסף לגשר 10 נבחרו בכנס עוד שלושה פרויקטים בקטגוריות אחרות: בנייה חדשנית, בנייה לגובה ובנייה מיוחדת/ציבורית.

יוסי שלו, מנכ"ל חברת וקסמן גוברין גבע, ויו"ר הכנס, מספר כי "זו הפעם הראשונה שעושים תחרות כזו. שאלנו את הרעיון מה-CTBUH, הארגון העולמי לבנייה לגובה, שעשו משהו דומה בשיקגו בשנה שעברה. בנינו קריטריונים: עמידה בלוחות זמנים, עמידה בתקציב, איכות הביצוע וכן התרשמות כללית מהפרויקט".

את הפרויקטים בכל קטגוריה דירגו צוותי שיפוט המומחים בתחום (אשר משקל הצבעתם 50%) וכן כ-1,500 אנשי נדל"ן באי הכנס, ביניהם מהנדסים, אדריכלים, מנכ"לי חברות, יזמים, קבלנים ועוד. בסך הכל, הוגשו לתחרות 30 פרויקטים.

"הקפדנו מאוד על נושא תאונות העבודה", מספר שלו. "לא נכנסו פרויקטים שהיו בהם תאונות, וקריטריון הבטיחות הוריד לפחות 6-7 פרויקטים גדולים מהפרק".
פרויקט נוסף שזכה הוא מגדל הכשרת הישוב בבני ברק, בתחום של חדשנות וטכנולוגיות פורצות דרך - על טכנולוגיית העגורנים האוטונומית שבה השתמשו בבנייה. בפרויקט השתמשו בעגורנים מטפסים במערכת הגבהה שפיתחה חברת סקייליין ומאפשרת להגביה את העגורן במהירות רבה יחסית - בין חצי יום ליום בלבד. לדברי החברה, השיטה מאפשרת גם להתחיל את עבודות הגמר בקומות התחתונות מיד לאחר ההגבהה. בבנייה השתמשו גם בזרוע שמכניסה את המטענים לעומק הקומה, דבר שמאפשר את פריקת המטען בקלות רבה יותר, וכן השתמשו במערכת בקרה אוטומטית למניעת התנגשות של עגורנים.

פיגומים תלויים מקומה 24 ומטה

חברת דניה סיבוס היא האחראית לשני הפרויקטים הזוכים האחרים: בית החולים החדש אסותא באשדוד בקטגוריית בנייה ציבורית, ופרויקט בת ים UPTOWN שהחברה בונה לקבוצת אהרוני, בקטגוריית בנייה לגובה.

בית חולים אסותא אשדוד הוא מבנה ממוגן ברובו, הכולל מבנה עילי בשטח של כ-30 אלף מ"ר ומרתפים בשטח של כ-20 אלף מ"ר. לדברי רונן גינזבורג, מנכ"ל דניה סיבוס, "בשונה מכל בתי החולים האחרים בישראל, אשר ב-40 השנים האחרונות בוצעו בהם רק עבודות שיפוץ ו/או תוספות למבנים קיימים, אסותא אשדוד הינו בית החולים הציבורי החדש הראשון שנבנה בישראל מהמסד ועד הטפחות. מדובר באחד מהפרויקטים המאתגרים, פורצי הדרך ומשני המציאות אותם בנתה החברה בשנים האחרונות. זהו בית החולים הציבורי היחיד בארץ הממוגן בהיקף נרחב כך שיוכל לפעול גם בשעת חירום, והוא נבנה בתוך חמש שנים בלבד".

מגדל UPTOWN בבת ים הוא מגדל מגורים הבנוי שבו 184 דירות והוא מתנוסס לגובה של 163.5 מטר מעל פני האדמה (ועוד 6 קומות חניון תת קרקעי). בבניין מותקנות 5 מעליות הנעות במהירות של 3.5 מטר לשנייה.

לדברי מנכ"ל דניה סיבוס רונן גינזבורג: "נדרשנו למצוא פתרונות לצמצם את משך זמן הביצוע. בעקבות כך הוחלט לחלק את הבניין לשניים - חצי עליון וחצי תחתון. בנוסף, שיטת הביצוע כללה פריסה היקפית של רשת הגנה מסביב לכל מגדל והתקנת פיגומים תלויים מקומה 24 ומטה. כאשר, העבודות דרשו מצוות האתר לבצע תיאום קפדני על מנת לאפשר רצף עבודה. באמצעות ניהול עבודה שניתן לדמות אותו ל'סרט נע' העבודות בוצעו לאורך כל הפרויקט במספר שלבים".

הפרויקטים הטובים

בי"ח אסותא אשדוד של דניה סיבוס
קטגוריה: בנייה ייחודית

עוד עלו לגמר: היכל הזיכרון בהר הרצל, המכללה הלאומית לשוטרים, עיר הבה"דים

מגדל הכשרת היישוב בבני ברק 
קטגוריה: בנייה חדשנית 

עוד עלה לגמר: הגל הירוק אשדוד בת ים

UPTOWN בת ים של דניה סיבוס
קטגוריה: בנייה לגובה

עוד עלו לגמר: מגדל השחר, בית מנורה, עזריאלי שרונה

גשר 10 בקו הרכבת לירושלים של קבוצת א. אפשטיין
קטגוריה: תשתיות

עוד עלו לגמר: כביש 31, מערכת הולכת שפכים לשפדן

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

אחרי קריירה בת עשורים בתעשיית השבבים מוריס צ'אנג יכול היה לפרוש ● אבל אז הוא בחר להקים את חברת TSMC – והפך לאדם שתרם יותר מכול לפיתוח הטכנולוגיה החיונית בעולם ● ההצלחה שזכה לה לא הייתה למרות גילו, אלא בזכות גילו ● האם הוא חריג? מחקר מגלה: הסיכוי שמייסדים בני 50 יצליחו גבוה פי שניים מזה של בני 30

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הקבלן שבטוח: החרם הטורקי יתהפך על ארדואן

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35