גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעקבות חשיפת חקירת רשות ני"ע: בקשה מבעל מניות מיעוט באל על לגילוי מסמכים לפני תביעה

"פנחס (פיני) גינזבורג הציב את עצמו במצב של ניגוד עניינים חריף בין טובתו האישית לטובת החברה", נכתב בבקשה ● החקירה הפלילית שנפתחה נגד גינזבורג עברה לשלב הגלוי שלה בסוף השבוע (יום ה'), לאחר שרשות ני"ע עיכבה את גינזבורג ונושאי משרה נוספים בחברה לחקירה ● לגינזבורג מיוחסות עבירות של שימוש במידע פנים ותרמית בקשר לניירות ערך

אל על נחיתה  787 / צילום: סיון פרג'
אל על נחיתה 787 / צילום: סיון פרג'

4 ימים בלבד לאחר שפרצה לתודעה הציבורית חקירת פרשת השימוש במידע פנים לכאורה של בעל השליטה באל על, פנחס (פיני) גינזבורג, ומכירת מניות בשווי כ-33.6 מיליון שקל על-ידו תוך שימוש במידע הזה - וכבר נפתחים ההליכים המשפטיים: בעל מניות מיעוט בחברת אל על הגיש הבוקר (א') לביהמ"ש המחוזי מרכז בקשה לגילוי מסמכים לפני הגשת תביעה נגזרת נגד גינזבורג בשם החברה (זאת, במקרה שהחברה תבחר שלא להגיש תביעה בעצמה על נזקים שנגרמו לה לכאורה מפעולותיו של גינזבורג).

"גינזבורג הציב את עצמו במצב של ניגוד עניינים חריף בין טובתו האישית לטובת החברה, מימש לטובת עצמו ניגוד עניינים זה, ואף ניצל הזדמנות עסקית של החברה, כאשר השתמש במידע פנים של החברה", נכתב בבקשה, שפרושה על פני 180 עמודים, וכוללת חוות דעת מומחה ונספחים רבים.

לטענת בעל מניות המיעוט, המחזיק 247 מניות רגילות של אל על , "בעצם כריתת העסקה הפסולה, תוך שימוש לטובתו האישית במידע פנים שהנו רכוש החברה, הפר גינזבורג את חובת האמונים באופן קשה ובוטה".

בעל מניות מיעוט מבקש מביהמ"ש יחייב את אל על להעביר לידיו את כל הפרוטוקולים של ישיבות הדירקטוריון וועדות הדירקטוריון שבהן השתתף גינזבורג, וכן כל דוח כספי וכל מסמך וחומר רקע שהועבר על-ידי החברה או מי מטעמה לגינזבורג.

לבקשה לגילוי מסמכים צורפה חוות דעת מומחה שממנה עולה, כי הרווח שנבע לגינזבורג בעקבות עסקת מימוש מניות החברה, תוך שימוש במידע פנים אשר לכאורה היה ברשותו ביחס לדוחותיה הכספיים של החברה לרבעון השני של שנת 2017, מגיע לכ-9 מיליון שקל.

החזיק במשך שנים מידע פנים מהותי 

החקירה הפלילית שנפתחה נגד פיני גינזבורג, בעל השליטה באל על, דירקטור וחבר וועדות המאזן, הכספים, ניהול סיכוני שוק וועדות נוספות בחברה, מתנהלת ברשות ני"ע מזה מספר חודשים, ועברה לשלב הגלוי שלה בסוף השבוע. זאת, לאחר שרשות ני"ע עיכבה את גינזבורג ונושאי משרה נוספים בחברה לחקירה וכן פשטה על משרדי חברת אל על ותפסה מסמכים וחומרי מחשב.

החקירה עוסקת בחשד לביצוען של עבירות שימוש במידע פנים בקשר לניירות-הערך של אל על בסמוך לפרסום דוח כספי שלילי של הרבעון השני לשנת 2017, וכן בחשד לביצוע של עבירת הנעה בדרכי תרמית.

בבקשה לגילוי מסמכים לפני הגשת תביעה נגזרת, נטען כי "מתוקף תפקידו ומעמדו הבכיר בחברה, ובשל השתתפותו הפעילה והמלאה של גינזבורג בוועדת המאזן, בוועדת הכספים והתקציב ובוועדת האקזקוטיבה, גינזבורג החזיק, במשך שנים רבות, במידע פנים מהותי הנוגע למצבה הפיננסי, החשבונאי והכלכלי של החברה, ובכלל זה גם עובר לפרסום הדוחות הכספיים ליום 30.6.17".

כחודש ימים לפני פרסום הדוחות הכספיים של החברה, נכתב בבקשה לגילוי מסמכים, ביצע גינזבורג מספר עסקאות (מחוז לבורסה) למכירת חלק ממניותיו בחברה, שבמסגרתן נמכרו בסך הכל 10 מיליון מניות של החברה, בתמורה לסך כולל של 33.6 מיליון שקל. כתוצאה מכך, צוין, ירד שער המניות של החברה. גינזבורג, נטען, "אצר בידיו מידע פנים רב אודות מצבה הפיננסי ותוצאות עסקיה של החברה, מידע שטרם פורסם לציבור המשקיעים, ובו עשה שימוש פסול בעת מכירת מניותיו".

ירידה משמעותית ומובהקת בשער המניה

לטענת בעלי מניות המיעוט, המציאות חיזקה את המובן מאליו - שלפיו המידע שהיה אצור בידיו של גינזבורג הנוגע לתוצאותיה העסקיות של החברה, ושגולה בדוחות הכספיים שפורסמו מאוחר יותר, הוא בגדר מידע מהותי מאין כמוהו, שהיה בו כדי לגרום לשינוי משמעותי במחיר המניה של החברה אילו נודע לציבור. זאת, כאשר שער המניה נפל בשיעור מצטבר של כ-20% בשני ימי המסחר שלאחר פרסום דוחותיה הכספיים של החברה ליום 30 ביוני 2017, שהיא ירידה משמעותית ומובהקת.

בעל מניות המיעוט עותר לקבלת מסמכים המעידים לטענתו על מידע הפנים הספציפי שהיה בידיו של גינזבורג בעת שעשה שימוש במידע הפנים, ובכלל כך פרוטוקולים של ישיבות ועדות הדירקטוריון שבהן השתתף, וכל המסמכים והמידע שהועבר לידיו מתוקף תפקידו ומעמדו בחברה והנוגעים למידע הפנים. "המדובר במסמכים רלוונטיים ביותר מאחר שיש בהם לבחון את התשתית הראייתית (המוצקה) הנוגעת למידע הפנים שהיה מצוי בידיו של גרינזבורג, והנדרשת לשם הגשת תביעה נגזרת", נכתב בבקשה.

רקע: גינזבורג - החשוד המרכזי בחקירה נגד נושאי שמרה בחברה

פרשת השימוש במידע-פנים לכאורה של פיני גינזבורג, פרצה לתודעה הציבורית בשבוע שעבר, ביום רביעי, בשעה 19:27 בערב, אז פרסמה חברת אל-על דיווח מיידי, שלפיו באותו היום ביצעו חוקרי רשות ניירות-ערך חיפוש במשרדי החברה. זאת, במסגרת חקירה שהרשות מנהלת נגד נושאי משרה בחברה.

יום למחרת נודע, כי גינזבורג הוא החשוד המרכזי בפרשה. גינזבורג משמש כדירקטור, והוא בעל מניות עיקרי בחברה. הוא החזיק בתקופה הרלבנטית לחקירה במניות החברה בשיעור 9.98%. בנוסף, מכהן גינזבורג בוועדות דירקטוריון שונות בחברה. בנסיבות אלה , רואה רשות ניירות-ערך בגינזבורג "איש פנים" באל-על.
כפי שדיווחה רשות ניירות-ערך לביהמ"ש בבקשה להטיל על גינזבורג מגבלות כל עוד מתנהלת נגדו החקירה. על-פי החשד, השתמש גינזבורג במידע-פנים וביצע אשתקד, ביום 18.7.17 שלוש עסקאות שבמסגרתן מכר חלק מהחזקותיו בחברה, בהיקף של 10 מיליון ממניות החברה. זאת, בתמורה לסך של כ-33.6 מיליון שקל; ובכך הקטין את היקף החזקותיו מ-9.98% ל-7.98%.

עוד נטען על-ידי רשות ניירות-ערך, כי במעשיו אלה מנע גינזבורג לכאורה הפסד בהיקף של כ-7 מיליון שקל. לטענתה, גינזבורג השתמש במידע-פנים שהיה מצוי ברשותו מתוקף מעמדו ותפקידיו, ביחס לפרטים מהותיים הקשורים למצבה הפיננסי של החברה. זאת, טרם פרסום הדוח הכספי של החברה לרבעון השני של 2017. על-פי הנטען, עם פרסום הדוח ירדה מניית החברה, אך גינזבורג כבר מכר חלק מהחזקותיו, ובכך מנע את ההפסד.

רשות ניירות-ערך טוענים עוד, כי במסגרת מכירת המניות האמורה ע"י גינזבורג, אשר נעשתה בעסקה מחוץ לבורסה, הניע גינזבורג את הצד הרוכש לרכוש את מניות החברה, תוך העלמת עובדות מהותיות שהיו בידיו בנוגע למידע-הפנים.

בשורה התחתונה, לגינזבורג מיוחסות עבירות של שימוש במידע-פנים ותרמית בקשר לניירות-ערך.

*** חזקת החפות: המעורבים בפרשה לא הורשעו בכל עבירה, ועל כן הם זכאים ליהנות מחזקת החפות. החקירה בעניינם נמצאת בשלבים מקדמיים, כאשר לא ברור מי בגדר חשוד ומי בגדר עד, וכמו כן לא ברור מהם החשדות. בשלב זה לא ידוע כיצד תסתיים החקירה. יש לזכור כי החשודים הם בחזקת חפים מפשע, כל עוד לא הורשעו בדין.

עוד כתבות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק