גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

להעשיר את הקופה או להרחיק תיירים תפרנים: מה עומד מאחורי מס התייר?

ניו-זילנד, ונציה, יפן ויוון כבר גובות מס כניסה מתיירים ● בבהוטן גובים 200-250 דולר ליום כדי להרחיק מהנסיכות הקטנה תרמילאים או תיירים תפרנים ● האם ההוצאה הנוספת היא גורם מרתיע לתיירים שרוצים לבקר בערים היפות בעולם?

תייר בבהוטן / צילום: רויטרס
תייר בבהוטן / צילום: רויטרס

התיירות העולמית גדלה מדי שנה, ולכן אין זה מפתיע שהמדינות מחפשות דרך להרוויח מכך. לאחרונה הודיעה ונציה - אחת הערים המתוירות בעולם עם כ-20 מיליון תיירים מדי שנה - כי תחל לגבות 10 אירו מכל תייר שמבקר בה ליום אחד. אחריה גם ניו-זילנד הצטרפה לחגיגה והודיעה כי החל מאמצע השנה תגבה 24.4 דולר (35 דולר ניו-זילנדי) מכל תייר שיגיע אליה. הממשלה מעריכה כי המס יכניס לקופתה 40-56 מיליון דולר, שיועברו לטובת שימור ותשתיות לטובת התייר. 

גם ממשלת יפן הכריזה לאחרונה על "מס סיונרה" - 9 דולר שישלם כל תייר שעוזב את המדינה, והסבירה כי ההכנסות מהמס החדש יושקעו בשירותים לתייר כמו עלוני מידע במגוון שפות, בנמלי התעופה, ב-Wi-Fi בתחבורה ציבורית ועוד. הממשלה מעריכה כי עד סוף השנה יכניס המס לקופתה 461 מיליון דולר (50 מיליארד ין). התזמון, אגב, לא מקרי: ב-2020 תארח טוקיו את משחקי האולימפיאדה, מה שצפוי להוביל לעלייה במספר המבקרים ביפן ל-40 מיליון תיירים, לעומת 30 המיליון שביקרו בה ב-2018. ובמילים אחרות: הכנסה נוספת של 30% לקופתה. 

מבחינת ממשלת יוון, שהצטרפה גם היא למדינות שגובות מס תייר במהלך 2018, הטריגר היה אחר: המדינה לא הסתירה כי גביית המס החדש ממיליוני התיירים שפוקדים את המדינה מדי שנה יועבר לקופתה לאור מצבה הכלכלי המדאיג. עד כמה זה משמעותי? מספר התיירים במדינה נמצא בנסיקה: בשנה שחלפה ביקרו בה 32 מיליון תיירים, לעומת 27.4 מיליון ב-2017 ו-24.8 מיליון ב-2016. בתחשיב צנוע לפיו תייר השאיר ביוון 8 אירו מס עבור 4 לילות, הרי שיוון הכניסה לקופתה סכום של 256 מיליון אירו. לא רע.

להילחם בתופעת ה"אובר טוריזם" 

2018 הייתה כאמור שנת מפנה בכל הנוגע למס התייר, וברוב המדינות משלמים התיירים דרך בתי המלון או הדירות שבהם הם לנים. בחלק מהמדינות אף החליטו להעלות את המס, ובאחרות - בעיקר באירופה - החליטו לגבות כפל מס בערים המתוירות יותר. כך לדוגמה, במאי האחרון אפשרה ממשלת ספרד לאיים הבלאריים (מיורקה, איביזה) להכפיל את מס התייר שנגבה מהמבקרים עד לסכום של 4 דולר ליום. גם כאן מנחמים את התיירים בכך שכל הסכום חוזר אליהם כשהוא משמש לשימור ולפיתוח משאבי האיים.

הרצון להגדיל את ההכנסות שמשאירים תיירים במדינה הוא מובן, אלא שחלק מהמדינות מצהירות שהן גובות מס כניסה כדי לערוך סינון מקדמי ולהילחם בתופעת ה"אובר טוריזם". אם נחזור לונציה, למשל, רק תייר אחד מתוך חמישה נשאר ללון בה לפחות ללילה אחד. בשנים האחרונות חווה העיר גידול במספר התיירים, מה שהוביל לחשש כי היא תשקע מהר יותר לאור העומס בשטחה (כעת ההערכות הן כי היא שוקעת בכ-2 ס"מ מדי שנה).

בעקבות ונציה, גם ראש עיריית פירנצה ביקש לאפשר לו לגבות מס תייר ממבקרי היום, זאת בנוסף למס התייר שמשלמים הלנים בבתי המלון. מבחינתו, מבקרי היום המכונים "Hit and run", הם לא מועילים כלכלית ובעיקר מפריעים לתושבי העיר. לכן, אין זה מפתיע ששתי הערים הללו מאסו בתיירים למרות שהם מזרימים להן חמצן כלכלי.

אבל האם הוצאה נוספת של 10 אירו היא גורם מרתיע לתיירים שרוצים לבקר באחת הערים היפות בעולם? כנראה שלא. את המסקנה הזו אפשר ללמוד מהנסיכות בהוטן, שם לקחו את עניין מס התייר 10 צעדים קדימה, והם גובים בין 200 ל-250 דולר ליום (בהתאם לעונה), במטרה להרחיק מהנסיכות הקטנה תרמילאים או תיירים תפרנים.

אגב, מי שביקר בבהוטן מעיד כי למרות המס היקר (שמסתכם ב-1,000 דולר לפחות לביקור של 5 ימים), מדובר בביקור ששווה את ההשקעה. עד כמה המס הזה מונע מתיירים להגיע למדינה? את שנת 2017 סיימה בהוטן עם 256 אלף מבקרים - גידול של 21% לעומת שנה קודמת.

ומה קורה בישראל?  

אין ספק כי גביית מס מתיירים היא צעד שיש בו היגיון מבחינת הממשלות. ברוב המקרים, עבור התייר מדובר בעלות של כוס קפה נוספת במהלך החופשה, אבל כשמכפילים את הסכום במיליונים, מתקבלת הכנסה לא מבוטלת.

גם כאן, הכול שאלה של איזון: תייר שמבקר במדינה משאיר בה כסף - על לינה, מזון, קניות, בילויים ועוד - כך שמס תייר של כמה דולרים בודדים נבלע בהר ההוצאות הללו. וכל עוד שזה מסתכם בעלות של כמה דולרים - הממשלות יכולות להמשיך במדיניות הזו ולהצהיר שהכסף מושקע למעשה לטובת התייר או לטובת הטבע והסביבה.

מאמר שפרסם לאחרונה ה"טלגרף" הבריטי מצא כי במדינות שבהן חל גידול שנתי במספר התיירים, ההשפעה השלילית של גביית מס הייתה מינורית, אם בכלל. "זו האחריות של אותן מדינות לוודא שמספר התיירים שמבקרים בהן נשאר יציב, שתשתיות המדינות מסוגלות להכיל את התיירים, במובן של השפעה סביבתית ואיכות חיי התושבים. אם המשוואה הזו אינה מאוזנת - לגיטימי שהן יינקטו מהלכים. האם דרך הכיס? לא בהכרח. אחת הדרכים היא לעודד את התיירים לגלות יעדים חדשים ופחות מוכרים באותה מדינה, מה שעדיף על פני הברחת התיירים דרך סנקציות כספיות", נכתב. 

בישראל, אגב, אין מס תייר, ומשרד התיירות, לפחות בקדנציה הנוכחית, לא שקל את הנושא, ואולי טוב שכך. עם 4.1 מיליון תיירים שביקרו כאן בשנה שחלפה ושחווים כמונו את יוקר המחיה - עדיף שלא להעמיס עליהם עלויות נוספות. לפחות בינתיים. 

עוד כתבות

מה צפוי לשקל? / אילוסטרציה: Shutterstock

הדולר יגיע ל-3.5 שקלים? מה קורה בשוק המט"ח

לראשונה מאז תחילת אפריל, השקל מתחזק בחדות מול המטבעות הזרים ויורד מתחת לרף ה-3.7 שקלים לדולר ● מדובר בשינוי מגמה חד לעומת התקופה האחרונה בהמשך להתפתחויות הבטיחוניות ● מה עומד מאחורי שינוי המגמה?

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן, ולמה יש מי שחושב ש"זו קטסטרופה"

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

כוחות צה''ל על הגבול עם רצועת עזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

צה״ל ושב״כ חיסלו את מפקד הכוח הימי של חמאס בעיר עזה

בכיר ישראלי לתקשורת הזרה: ממשלת ישראל מתוסכלת מעיכוב משלוחי הנשק • חיזבאללה דחה את המתווה של צרפת להסדרה בצפון • צה"ל תקף בלבנון: יותר מ-20 מטרות הותקפו מהאוויר ומהקרקע, כטב"ם התפוצץ באזור יערה • הותר לפרסום: מת מפצעיו פקד ייטב לב הלוי, פקד ולוחם בימ"מ, שנפצע באורח אנוש בפעילות מבצעית בטולכרם • עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה מעורבת בוול סטריט; טבע זינקה ב-13%, שופיפיי התרסקה ב-18%, אובר ב-6%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.6% ורשם את רצף העליות הארוך ביותר השנה, שישה ימים ● שיא של שש שנים ברכישות העצמיות של מניות ● ניו יורק טיימס: הרווח זינק ב-81%, נוספו 210 אלף מנויים ● מלחמת השבבים: הממשל האמריקאי חוסם את יצוא השבבים של אינטל וקוואלקום ● חקירה בארה"ב: האם טסלה הטעתה את המשקיעים? ● רדיט וליפט עלו לאחר שעקפו את ציפיות האנליסטים

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

יבואנית טויוטה בישראל: צפויים חוסרים בדגמי הרכב הפופולריים

יוניון מוטורס מודיעה על "השפעה מיידית" בשיווק קורולה ו־CH-R, ומוסרת שתעביר את המלאי הקיים לחברות הליסינג כמתוכנן, אך "לא תוכל להיענות לכל הביקוש"

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל / אילוסטרציה: Shutterstock

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל: 12 מיליארד שקל בשנה

הטיפול בנזקי מתקפת סייבר ועלויות ההפסד הכספי הישיר מהמתקפה בישראל עומדות על כ-12 מיליארד שקל בשנה - כך לפי דוח של מערך הסייבר הלאומי ● עוד נכתב בדוח כי צעדים בסיסיים להגנת סייבר בארגון יכולים להפחית משמעותית את ההסתברות למתקפות

''זו כנראה ההשקה הכי חזקה שנעשתה למוצר מציאות מדומה לטיפול נפשי אי פעם'' / אילוסטרציה: Shutterstock

טייס הקרב שהקים חברת מציאות מדומה וגייס אותה לטיפול בנפגעי המלחמה

ערן אור הקים את XRHealth ב-2016 בעקבות פריצת דיסק שחווה. מאז החברה פועלת בעיקר בארה"ב ומציעה טיפולים בתחום הפיזיותרפיה, הכאב והטראומה באמצעות מציאות מדומה ● כשפרצה המלחמה, הוא החליט להשיק במהירות את המוצר גם בישראל, מוקדם מכפי שתכנן

רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב - יפו / צילום: איל יצהר

חניונים יתייקרו, אירועים יבוטלו: עיריית ת״א נקלעה לבור תקציבי ומתכננת קיצוץ ענק

החניונים העירוניים יתייקרו, סבסוד הצהרונים יצומצם ואירועי תרבות יבוטלו ● עיריית תל אביב נערכת לקיצוץ התקציבי הגדול ביותר שלה בשנים האחרונות ● הסיבות: ההתייקרויות במשק, הוצאות המלחמה ופסיקות בית המשפט בשנה שעברה באשר להיטלי השבחה ● האם רשויות אחרות ילכו בעקבותיה? ● עיריית ת"א: "הצמצום הוא בגדר נקיטת צעדי־מנע אחראיים"

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

במצרים מעריכים: נתניהו יכול להכריז על ניצחון בימים הקרובים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הערכות המצריות להמשך המלחמה, איך ניצחון של טראמפ ישפיע על התמודדות מול איראן ומה הפך את איראן וישראל לאויבות ● כותרות העיתונים בעולם 

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

מטוס של יונייטד איירליינס / צילום: Shutterstock

פעם נוספת: יונייטד איירליינס מבטלת את הטיסות עד יוני

חברת התעופה האמריקאית חזרה לפעילות בישראל במרץ האחרון והפעילה טיסה יומית לניו יורק ● בסמוך למתקפה האיראנית היא השהתה את הפעילות בארץ עד תחילת מאי, ולאחר מכן האריכה את תוקף ההשהיה למספר ימים נוספים ● כעת עולה מלוח הטיסות של יונייטד איירליינס כי היא מבטלת את הטיסות עד תחילת יוני

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

ההפסד הנקי של אופקו גדל וקמהדע בטוחה שתשבור שיא ב-2024

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● אנלייט הציגה דוחות מעורבים, אך בחברה אופטימיים לגבי התוצאות בהמשך השנה ● ההפסד של אופקו הלת' גדל בהשוואה לתקופה המקבילה, והמניה צוללת ● קמהדע מגדילה את תחזית ההכנסות ל-2024 ● מדור חדש

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

עו''ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה, מעידה במשפטו של נתניהו, היום

יועמ"שית משרד רה"מ: נתניהו לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר

עו"ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה מזה 23 שנים, מעידה במשפט נתניהו בנוגע לתיק המתנות ● ברנע-פרגו: "מעולם ראש הממשלה לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר כלשהו עד 2018" ● סנגורו של נתניהו התעמת עם ברנע-פרגו: "כולנו מרגישים שאת מוטה נגד ראש הממשלה"

ערן ברוך / צילום: תמונה פרטית

המיזם שקורא לבני 50 ומעלה להתנדב לשנת שירות ביישובי העוטף

המהלך של איש החינוך ומנכ"ל בינה לשעבר, ערן ברוך, מחליף בין צעירים בני 18־19 לבעלי מקצועות עם ניסיון שיוכלו לסייע בשיקום העוטף ● עד כה נרשמו כ־500 מתנדבים ● ישראל מתגייסת

ד''ר נאוה מיכאלי-צברי / צילום: כדיה לוי

מונו כונסי נכסים לביתה של נכדת מייסדי שטראוס בסביון; המימוש יעוכב בחצי שנה

ביהמ"ש מינה השבוע כונסי נכסים לביתה בסביון של ד"ר נאוה מיכאל-צברי, בתה של רעיה שטראוס ואלמנתו של יזם הנדל"ן רוני צברי ז"ל שנפטר באוקטובר האחרון ● המינוי יעוכב למשך חצי שנה על-מנת לאפשר למיכאל-צברי להשיג חוב של 15 מיליון שקל

פרויקט פינוי בינוי / צילום: Mark Tso

מה מגיע לבני 70 ומעלה במיזמי פינוי־בינוי? הנחיות חדשות מנסות לעשות סדר

החוק המעניק לבני 70 ויותר הטבות מיוחדות במיזמי התחדשות עירונית, לא כלל התייחסות לפרויקטים שקידומם החל טרם כניסתו לתוקף ● חוות דעת של המשנה ליועצת המשפטית קובעת: גילו של הדייר בעת החתימה הראשונה הוא הקובע ● איך תשפיע ההנחיה על היזמים?