גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מבחן נאמנות: התשובות לשאלות הקשות מבחינות רשות ני"ע

הפעם בחרנו כמה שאלות מבחינות רשות ני"ע האחרונות שעוסקות בקרנות נאמנות: מה הפיזור המומלץ בניהול קרנות המתמחות באג"ח קונצרניות בסיכון בינוני וגבוה? מה נכון לומר על קרנות הסל שהתחילו להיסחר בישראל בסוף השנה שעברה? והאם קרנות אג"חיות מתאימות להשקעה לטווח ארוך?

קרנות השקעה / צילום: Shutterstock
קרנות השקעה / צילום: Shutterstock

לפני כחודש נערכו שתי בחינות מטעם רשות ני"ע - מקצועית א', המיועדת למבקשים להשיג רישיון יועץ השקעות, והיא, יחד עם מבחן מקצועית ב' (ותנאים נוספים), מקנה גם רישיון של מנהל השקעות.

בחרנו מתוך שני המבחנים שאלות שהמכנה המשותף שלהן הוא הנושא של קרנות נאמנות, וענינו עליהן בפירוט רב, תוך ציון מהי התשובה הנכונה, ומדוע שאר התשובות אינן נכונות.

שאלה 1:

איזו מהטענות הבאות היא הנכונה ביותר בהתייחס לקרנות הסל שהחלו להיסחר בסוף שנת 2018 בישראל?

א) קרן סל מתחייבת לתשואת המדד עליו הונפקה.

ב) לקרן סל סיכון אשראי של המנפיק.

ג) קרן סל נסחרת אחת ליום בעת סיום המסחר.

ד) ניתן לרכוש קרן סל רק באמצעות עושה שוק.

ה) מנהל קרן הסל רשאי לקבוע מנגנון של דמי ניהול משתנים בקרן.

התשובה הנכונה היא ה'. הרפורמה של תעודות הסל שמסתיימת בימים אלה, הפכה את תעודת הסל ממוצר שיש בו התחייבות (סוג של אג"ח) לתת למשקיע בדיוק את המדד שאותו מבקשים לחקות (הבנצ'מרק) לקרן סל שהיא מוצר שאיננו התחייבותי. עם זאת, מנהל הקרן יכול לקבוע שאם הוא לא ייתן תשואה זהה למדד, אלא פחות 0.1%, 0.2% או 0.3% (תלוי בקטגוריית ההשקעה), הוא יפצה את הלקוחות בגובה הזה, אבל לא מעבר לכך. במקביל, ובאופן סימטרי, אם הוא ישיג יותר מן המדד, הרווח (עד 0.3%) יהיה שלו, ושוב, אם הרווח יהיה גבוה מעבר לכך, זה יהיה הרווח העודף של הלקוח.

קרן סל לא מתחייבת לתשואת המדד (תשובה א'). זה היה נכון לגבי תעודת סל. אין לה סיכון אשראי (תשובה ב'), ושוב - סיכון אשראי היה בעולם הישן של תעודת סל. היא נסחרת במהלך כל יום המסחר (ולא אחת ליום בעת סיום המסחר - תשובה ג') וניתן לרכוש אותה במהלך המסחר ישירות (ולא רק באמצעות עושה שוק (תשובה ד').

שאלה 2:

נתונה קרן אקסלנס (2 סי) 25/75 - אגד קרנות ישראלי.

איזו מהטענות הבאות היא הנכונה ביותר בהתייחס לקרן זו?

א) זוהי קרן המשקיעה לפחות 75% מהחזקותיה בקרנות נאמנות ישראליות.

ב) משקיע בקרן משלם דמי ניהול כפולים - בקרן ובקרנות המוחזקות באגד.

ג) למנהל הקרן יש זכות לגבות שיעור הוספה.

ד) שיעור ההחזקה בקרן יחידה לא יעלה על 50%.

ה) ניתן להשקיע עד 10% באג"ח ובמניות באופן ישיר.

התשובה הנכונה היא א'. זו קרן שמשקיעה לפחות 75% מהחזקותיה בקרנות נאמנות ישראליות. היא יכולה להחזיק כמובן גם 100%, והיא יכולה להחזיק עד 25% במזומן, אבל לא באג"ח או במניות באופן ישיר. כל הקרנות שבהן האגד מחזיק הן "תוצרת בית", כלומר קרנות של אותו מנהל קרנות שמנהל את האגד, והוא מקבל את שכרו מהקרנות המוחזקות. לכן אסור לאגד עצמו לגבות דמי ניהול. לפיכך, תשובה ב' אינה נכונה. גם תשובה ג' (גביית שיעור הוספה) אינה נכונה. שיעור ההחזקה המירבי בקרן מסוימת אסור שיעלה על 25% ולכן תשובה ד' אינה נכונה, וגם תשובה ה' (החזקה ישירה באג"ח/מניות) אינה נכונה.

אגב, גביית דמי ניהול כפולים, גם של האגד עצמו וגם של קרנות הנאמנות שהוא מחזיק בהן, היא אפשרית כאשר מדובר באגד חו"ל - כלומר, כאשר האגד מתחייב להשקיע את נכסיו בקרנות נאמנות זרות. אבל בשאלה זו מדובר באגד ישראלי, שם זה אסור.

שאלה 3:

להלן חמש טענות העוסקות בקרנות נאמנות המתמחות באג"ח קונצרניות בסיכון בינוני וגבוה. איזו מהטענות היא הנכונה ביותר?

א) יצירות ופידיונות תכופים פוגעים בהכרח בתשואה של המשקיע ארוך הטווח בקרן.

ב) כאשר יש פידיונות משמעותיים, על מנהל הקרן למכור את כל החזקותיו פארי פאסו.

ג) כאשר יש יצירות משמעותיות, מנהל הקרן חייב להשקיע את כל הסכום אבל לפי שיקול
דעתו וללא קשר להרכב הקרן.

ד) על מנת למקסם את תשואת הקרן, על מנהל הקרן להתמקד במספר קטן של רעיונות
השקעה טובים ולא להחזיק יותר מדי ניירות.

ה) על מנהל הקרן להחזיק פיזור גבוה של ניירות על מנת לנהל את הקרן בצורה אפקטיבית
וברמת סיכון סבירה.

התשובה הנכונה היא ה'. מכיוון שמדובר בקרן שמתמחה באג"ח קונצרניות בסיכון בינוני וגבוה, ניהול נכון מחייב פיזור גבוה של ניירות ערך, שאם לא כן מנהל הקרן חושף את המשקיעים גם לסיכון הגבוה של עצם הגדרת הקרן ומדיניותה, וגם לסיכון שנפילה אחת גדולה של אג"ח שמוחזק בשיעור גבוה ינחית מכה קשה על המשקיעים בה. בנוסף, איגרות חוב מסוג זה מתאפיינות בסחירות נמוכה ופידיון גדול בקרן עלול לאלץ את המנהל למכור את איגרות החוב בתנאי לחץ קשים.

לכן תשובה ד' - החזקת מעט איגרות חוב - אינה נכונה. תשובה ג' ש"מחייבת" את מנהל הקרן להשקיע את היצירות בכל הסכום שלהן בלי קשר להרכב - כמובן, אינה נכונה וגם תשובה ב' ש"מחייבת" אותו, במקרה של פידיונות, למכור החזקות בשיעור אחיד (פארי פאסו) כמובן אינה נכונה, שכן יש למנהל גמישות להחליט מה למכור וכמה. הכל, כמובן, כפוף לתשקיף הקרן. תשובה א' גם היא אינה נכונה, שכן כניסה ויציאת כספים תכופה, עלולה אמנם לפגוע בתשואה של המשקיע לטווח ארוך, אם מנהל הקרן לא נערך לכך באופן הנכון, אבל זה אינו פוגע "בהכרח", כלשון התשובה.

שאלה 4:

מנהלי קרנות מניות מצליחים רבים בוחרים להתרכז רק במספר מצומצם יחסית של רעיונות ההשקעה הטובים ביותר שלהם, על מנת למקסם את התשואה למשקיעים. אין סיבה לנהוג בדרך אחרת כאשר מנהלים קרן אג"ח.

תשובה: לא ניתן לדעת.

מיקוד במספר מצומצם של רעיונות השקעה יכול להביא להצלחה רבתי, אך גם לכישלון כואב בהיעדר פיזור מספק. די באבחנה מוטעית אחת, או בהתפתחות עסקית או חיצונית לחברה שמרעה את מצבה כדי לפגום בתשואה. ומעבר לכך, התשואה אינה חזות הכל, ומאמץ לייצר תשואה ב"כוח" ללא התחשבות בסיכון אינו ראוי. ניהול סיכונים הוא חלק אינטגרלי מעבודת מנהל ההשקעות ואין שוני מבחינה זו בין מנהל קרן מניות לבין מנהל קרן אג"ח שיבחר לקרן מספר מצומצם של איגרות חוב קונצרניות.

שאלה 5:

קרנות נאמנות אג"חיות אינן כלי השקעה מתאים למשקיע ארוך הטווח, משום שהן מכוונות בעיקר למערכות הדירוג של הבנקים, המשקללות בדרך כלל שיקולי תשואה ותנודתיות קצרי טווח.

תשובה: לא נכון.

מערכות הדירוג של הבנקים משקללות אכן תשואה וסיכון-תנודתיות, אבל אלה לא רק "קצרי טווח" אלא בדרך כלל של שנה ויותר - 3-5 שנים. ובכל מקרה, יש מנהלי קרנות אג"ח בעולם ובישראל שרכשו מוניטין כמנהלי קרנות מוצלחים לטווח ארוך יותר מאשר אחרים. 

עוד כתבות

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור שעיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד