"נולד גוף פיננסי עצמאי חדש": קרן ורבורג פינקוס קיבלה מבנק ישראל היתר שליטה בלאומי קארד

ההסכם בין בנק לאומי והקרן נחתם ביולי 2018, כחלק מיישום החוק להגברת התחרות בבנקאות • הנגיד אמיר ירון: "אני מצפה שהחברה החדשה תשתמש ביכולות ובמידע הנמצא ברשותה לרווחת הצרכנים, תוך הגדלת התחרות והחדשנות, בדגש על האשראי לעסקים קטנים" • יו"ר לאומי קארד: "נפעל להשלמת העסקה כבר בימים הקרובים"

ירון בלוך, יו"ר לאומי קארד / צילום:עמרי מירון
ירון בלוך, יו"ר לאומי קארד / צילום:עמרי מירון

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, העניק היום (ד') לקרן ורבורג פינקוס (Warburg Pincus) היתר שליטה בחברת כרטיסי האשראי לאומי קארד. בהודעת בנק ישראל נמסר כי ההיתר ניתן "לאחר תהליך מעמיק שביצע בנק ישראל לבחינת נאותות הקרן בהיבטי אמינות, חוסן פיננסי, מימון עסקת הרכישה, והמודל העסקי המתוכנן של החברה".

עוד נמסר בהודעה כי "ההסכם בין בנק לאומי וקרן ורבורג פינקוס נחתם ביולי 2018, כחלק מיישום החוק להגברת התחרות בבנקאות, שבו נקבע ששתי חברות כרטיסי האשראי שבבעלות הבנקים הגדולים - לאומי קארד וישראכרט - יופרדו מהם. מטרת החוק היא ליצור שני גופים פיננסיים עצמאיים, שיגבירו את התחרות בתחומים הפיננסיים. ההפרדה מלאומי יוצאת לדרך כשנה לפני המועד האחרון שנקבע בחוק".

נזכיר כי הצדדים צופים כי ישלימו את העסקה ב-26 לפברואר, בעוד שישה ימים.

הנגיד ירון מסר: "לאחר שבחנתי באופן מעמיק את מכלול ההיבטים הנוגעים להפרדת חברת לאומי קארד מבנק לאומי והפיכתה לגוף פיננסי עצמאי, החלטתי להעניק את היתר השליטה לקרן ורבורג פינקוס לרכישת לאומי קארד. מתן ההיתר מאפשר את הפרדת החברה והפיכתה לגוף פיננסי עצמאי, מתוך מטרה לקדם את הרפורמה בשוק האשראי והתשלומים ולהכניס תחרותיות וחדשנות פיננסית בתחום חשוב זה. כניסה של גופים פיננסיים בינלאומיים לשוק הישראלי, כדוגמת הקרן שרוכשת את החברה, צפויה להביא ידע, ניסיון, וכלים חדשים בתחומי המימון והתשלומים, ומשקפת אמון בפוטנציאל לפיתוח המערכת הפיננסית הישראלית. אני מצפה שהחברה החדשה תשתמש ביכולות ובמידע הנמצא ברשותה לרווחת הצרכנים, תוך הגדלת התחרות והחדשנות, בדגש על תחום האשראי לעסקים קטנים וזעירים".

המפקחת על הבנקים, ד"ר חדוה בר, מסרה: "היום 'נולד' גוף פיננסי עצמאי חדש בישראל, ואנו גאים על כך. הפיקוח על הבנקים רואה בהפרדת חברות כרטיסי האשראי מנוף לקידום התחרות בתחום התשלומים ותחומי האשראי הקמעונאי, ופעל במרץ בשנתיים האחרונות כדי לקדם ולאפשר את הרפורמה. מאז אישור החוק לקידום התחרות חלה ירידה משמעותית בעמלות הסליקה שמשלמים העסקים הקטנים, מה שמעיד על הלחץ התחרותי שכבר נוצר בשוק. למשל, התחרות הצפויה על הלקוחות הקמעונאיים כבר הובילה את הבנקים לפתח אפליקציות תשלומים נוחות וזולות ללקוחות. אנו פועלים כדי שהציבור הרחב ימשיך ליהנות מהתחרות שתתפתח באמצעות הפרדת חברות כרטיסי האשראי, וצעדים מבניים נוספים שבנק ישראל מקדם".

נציג קרן ההשקעות, Warburg Pincus ויו"ר לאומי קארד, ירון בלוך, אמר היום: "אנחנו נרגשים וגאים מאוד על קבלת ההיתר מידי נגיד בנק ישראל. ההיתר הוא פרי שיתוף פעולה פורה של כל הנוגעים בדבר. בשם הקרן, אני רוצה להודות לנגיד, למפקחת על הבנקים וצוותה, ליועצת המשפטית של בנק ישראל, לשר האוצר ואנשי צוותו ומשרדו. עם קבלת ההיתר נפעל להשלמת העסקה כבר בימים הקרובים".

עסקה של 2.5 מיליארד שקל

עסקת לאומי קארד נחתמה לפני כשבעה חודשים, והוסכם כי ורבורג פינקוס תרכוש את מלוא מניות חברת כרטיסי האשראי, שבנק לאומי  חויב למכור על פי חוק שטרום. היקף העסקה עומד על 2.5 מיליארד שקל, שישולמו לבנק לאומי (80%) וקבוצת עזריאלי (20%), על פי חלקם. עם זאת, בכוונת בעלי המניות הנוכחיים בלאומי קארד לחלק דיבידנד של כ-600 מיליון שקל ערב העסקה, ובכך להפחית באותו סכום את התשלום שיתקבל בפועל בגין המניות.

בכוונת ורבורג פינקוס לרכוש את לאומי קארד באמצעות הון עצמי בהיקף של כמיליארד שקל והיתרה, בסך 900 מיליון שקל, באמצעות הלוואה שתיקח מהגופים המוסדיים המקומיים - הראל, מנורה מבטחים והפניקס.

מבנק לאומי נמסר הערב כי "אנחנו גאים להיות הגוף הראשון שמיישם את רפורמת שטרום ומוכר את לאומי קארד לאחד מהגופים הפיננסיים הבולטים בעולם. מדובר בעסקה מוצלחת עבור כל הצדדים, כשהיה חשוב לנו להבטיח בכל ההתקשרויות, הן במכירה והן בהסכמי התפעול מול שלושת חברות כרטיסי האשראי, שירות איכותי ומגוון ללקוחותינו. במקביל אנו משיקים עבור הלקוחות תכנית נאמנות חדשנית ופורצת דרך - גודיז. אנו מודים לכל העוסקים במלאכה על שיתוף הפעולה".