גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"גדלתי. אני בת 50. יש בי את החלקים המחוספסים יותר, העמוקים והנמוכים"

אפרת בן צור רגילה לשלוט בכל הניואנסים של הדמויות שלה כאשר היא משחקת כמעט מדי ערב על הבמה המוערכת של תיאטרון גשר. כשהיא שרה על הבמה, זה כבר סיפור אחר, ואז הכאוס משתולל. עכשיו היא חובקת את אלבומה הרביעי. ראיון

אפרת בן צור / צילום: כפיר זיו
אפרת בן צור / צילום: כפיר זיו

עם קילומטראז' של 24 שנים על הבמות, השתתפות באינספור הצגות מול אולמות מלאים, זכייה בפרסים וצילומים לסדרות טלוויזיה, אפשר היה לצפות שאפרת בן צור תתייחס לעלייה על במה - כל במה - כמו לסוג של רוטינה, מכאנית קצת, מלווה בהתרגשות קלה המתמוססת לתוך המשפט הראשון של הטקסט שהיא אומרת. אז זהו, שלא בדיוק. כשמדובר בהצגות, בן צור עולה על הבמה בביטחון, מגייסת את הניסיון ואת הידע לשלוט בניואנסים של הקול, במניירות העדינות של הגוף ובתקשור עם הקהל דרך הדמות שהיא לובשת. אבל בכל הנוגע לשירה, היא רועדת מפחד. אפילו שכבר הוציאה שלושה אלבומים ואת הרביעי "עיר מרוחקת", תשיק בחודש הקרוב בהופעה חגיגית ב"צוותא".

הפער הרגשי הזה בין השקט (הנפשי) כשהיא אומרת טקסטים, לכמעט כאוס כשהיא שרה, בולט גם כשהיא מדברת על ההצגה החדשה שלה בגשר, "האם" מאת פלוריאן זלר, שכמה ממחזותיו, לרבות "האבא" המצוין, עלו בשנים האחרונות בהצלחה בתיאטרון בית ליסין. כשהיא מספרת על דמות האישה בת ה-50 שהיא מגלמת, היא משייטת בדיוק מרבי עם יד אחת על ההגה והשנייה באוויר בהתלהבות - אישה שילדיה עזבו את הבית ובעלה ממציא כנסים בעבודה, כדי להיפגש עם המאהבת, והיא מאבדת את עצמה בתוך הגעגועים למה שהיה והבדידות הגדולה שבה היא נמצאת.

גם לבן צור מלאו 50. יש בה עדיין משהו רוחני, פחות מתפנק מהפעם הקודמת שנפגשנו לפני כמעט עשור, הרבה יותר בטוח בעצמו, מהודק ונשי בקמטים הזעירים המקיפים את פיה ואת עיניה ופסי שיבה דקיקים, ששזורים בשיערה המתולתל. "כשהתחלתי את העבודה בתיאטרון זה היה דבר אחד, ועכשיו זה דבר אחר", היא אומרת. "הרבה שנים ספגתי ולמדתי והיום יש לי מה לתת ולא רק צורך לספוג. רצון להביא את עצמי יותר לכל תפקיד".

ספרי על "האם".

"אני משחקת אישה דיכאונית, ששמה את כל התשוקות שלה באימהות ובהורות ולא טיפחה חלקים אחרים בעצמה. זה בעצם מסע בתוך ראש של אישה שנמצאת לבד בבית, דחויה, חסרת ערך, התשוקות שלה מתבלבלות, הגיל הזה מבלבל. היא הופכת את הבן שלה לגבר שלה. הסצנות חוזרות על עצמן, כל פעם מנקודת מבט אחרת, מה שגורם לקהל לאבד אוריינטציה ולתהות האם זה קורה באמת או בראש שלה. מתברר שבעלה נותן לה כדורי שינה, ובכל דבר שהיא רוצה - נגיד, לקנות שמלה אדומה - הוא מפקפק ומערער אותה. יש במחזה המון הומור וכאב, הזיה, פסיכדליות ותשוקות".

ואיך את מתחברת לדמות האישה הקטנה?

"פשוט מתחברת. בלי הסברים פסיכולוגיסטיים של איפה אני פוגשת בדמות את עצמי. לפעמים אין צורך בהסברים, זה שם".

משבר "הקן המתרוקן" הוא אוניברסלי.

"זה אפילו לא שם. כשאני מקשיבה למוזיקה שאני אוהבת, היא מפעילה אותי ומוציאה ממני דברים כי זה קורה. החומר עצמו, המוזיקה של החיים, מעיפים אותך לגמרי. באופן מדהים, במהלך העבודה הייתה סצנה שלא היה לנו מושג איך לפרק, ואיכשהו, בעזרת המוזיקה שהוספנו לה, היא נפתרה".

בין דיקנסון לרביקוביץ'

המוזיקה לא רק פותרת לה דברים, כרגע היא מאתגרת אותה מאוד. את האלבום הראשון, "צוללת", הוציאה כשהייתה בת 33, הרבה אחרי הדואט הבלתי נשכח "שמתי לי פודרה" עם אביתר בנאי, שגילה לעולם שהיא בעצם גם זמרת. היא לקחה את הזמן, לכתוב ולהקליט, והמשיכה להוציא אלבומים בקצב של אחד בחמש שנים פחות או יותר, "אפרת בן צור", אחר כך "ROBIN" שבו ביצעה שירים של המשוררת האמריקאית אמילי דיקנסון.

המרווחים הגדולים בין אלבום לאלבום תלויים באינטנסיביות של העבודה בתיאטרון, אבל בעיקר בקושי לגייס כסף כדי להוציא אותם. אין לה אולפן פרטי בבית, אין חברת תקליטים שעומדת מאחוריה, וקמפיין גיוס המונים בסגנון הדסטארט לא בשבילה, כהגדרתה. אין לה את הזמן ואת הפנאי הרגשי להיכנס לפרויקט כזה, עם התיאטרון, האימהות לאנה, פרי מערכת היחסים שלה עם השחקן אורי הוכמן, ובכלל, היא לא הטיפוס לבקש כסף. מה שכן, יש לה חברים טובים שנותנים כתף וחסכונות.

עוד חודש היא תשיק את האלבום החדש שהפיקה במשותף עם עומר הרשמן ויצא ב"נענע דיסק", וכבר עכשיו היא מגייסת את הכוחות כדי לעמוד בערב הזה בכבוד. "אני שרה בהופעה בערך פעם בשנה וברור שזה אחרת", היא מספרת. "אני תמיד מתרגשת ומעדיפה את חדר החזרות על הבמה. בתיאטרון אני מכירה את הקאסט, כל קרש על הבמה, זה אחרת. מופע שירה הוא משהו חד-פעמי".

אספת לא מעט חומר וקהל לאורך השנים. למה את לא מופיעה יותר?

"כי זה דורש ממני הרבה כוחות. אני מאוד-מאוד מתרגשת לפני כל הופעה כזאת".

אבל את לא לבד על הבמה.

"אני מופיעה עם חבורה של מוזיקאים מעולים ומוכשרים שעובדים איתי הרבה זמן, ובכל זאת, אל תשכחי שיש חודשים שאני מופיעה כמעט כל ערב בתיאטרון".

חשוב לך שאנשים ישמעו את המוזיקה שלך?

"פעם היה מאוד חשוב לי, היום אני לא יודעת. אני צריכה לתת לעצמי את הזמן כדי להבין מה אני רוצה באמת".

מה שבטוח, בעיניי לפחות, הוא שאת רוצה להשמיע קול נשי. אמילי דיקנסון, דליה רביקוביץ' באלבום החדש.

"הקול הנשי מאוד חזק ואני מתחברת אליו הרבה יותר".

כשהאזנתי ל"על דרך הטבע", גם הקול שלך השתנה. פחות ילדותי, יותר נמוך ומלא.

"גדלתי. אני בת 50. יש בי את החלקים המחוספסים יותר, העמוקים והנמוכים. את החלק הזה של הקול הכרתי דרך ההלחנה של אמילי דיקנסון. השפה האחרת, הטקסט שבא ממקום אחר, שחררו אצלי משהו. יש לי הרבה ספרי שירה בבית, הרבה לפני שהפכתי למוזיקאית, ובאלבום החדש יש שירים של עוד משוררות, טקסטים שהם מחוץ לבגד הפרטי שלי. מצאתי שכדי להעביר את הקול האישי שלי, מסקרן אותי להיכנס דרך שבילים, מילים ורוח שמעוצבת אחרת לגמרי ממני. יכול להיות שזה כמו שאני מביאה את עצמי לדמות מבחוץ במחזה, יש לי הרבה יותר חופש ככה".

ולמה דליה רביקוביץ'?

"אחרי שאמא שלי נפטרה והייתי קשורה אליה בעבותות, פתחתי את הספר של רביקוביץ' ו'דרך הטבע' הלם את מה שהרגשתי אז. זמן לא רב אחר כך פרץ מבצע צוק איתן, והיתמות הפרטית שלי התערבבה עם היתמות הקולקטיבית והרגשתי שזה מציף את הכול".

איבדת את אבא שלך בגיל 14, אחרי שנים של התמודדות עם מחלה קשה. זה פוצע את הנפש.
"גם באלבום 'צוללת' התעסקתי בפרידה ובנטישה, ועכשיו הצטרפה לו המשמעות של לגדול בעיר כמו נהריה, בצל המבצעים הצבאיים של אז והיום, החיים בצל הפחד. אז הייתה גם ההנאה מהמשפחה והחברים, הלימודים יחד והריקוד, ולזה התחבר המוות של אמא והפחד מהנטישה שחוזר אצלי על עצמו. מצאתי שאני חוזרת שוב ושוב אל הטקסטים של רביקוביץ' הצעירה".

את לא מנגנת ולא קוראת תווים.

"את האלבום הראשון כתבתי על שני מיתרים של גיטרה, ואת השני על נבל אוטומטי. אני נהנית ליצור את הדברים שלי, הבעיה היא לגייס את הכסף להקלטות, יח"צ, שיווק. אני מאוד אוהבת להיות שחקנית".

תמיד את בוחרת בפרויקטים כבדים, בעלי משמעות. לא בא לך להתפרע עם הצגה קומית וקלילה, שירי נונסנס?

"בתיאטרון מציעים לי פרויקטים נהדרים - 'אישה בורחת מבשורה' (תפקיד שעליו זכתה בפרס התיאטרון לשחקנית השנה), 'תמונות מחיי נישואין', או התפקיד ב'אריסטאה', שיש בה גם צדדים הומוריסטיים. לא מתאים לי לעשות קומדיה קלילה, לא ארגיש שם נוח. יש לי עכשיו מחשבות לעבור למושב, לחיות בטבע, אבל נדמה לי שאני מספרת לעצמי סיפורים".

אפרת בן צור | אישי: 50, אם לבת, מתגוררת בתל אביב | אקטואלי: ב־20 במארס תשיק בהופעה חגיגית בצוותא התל אביבי את אלבומה החדש והרביעי במספר "עיר מרוחקת"

עוד כתבות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח

חשד לפיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על נצח יהודה • בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה  ● כל העדכונים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית בוול סטריט: הנאסד"ק קופץ ביותר מ-2%

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי