גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אמריקאים שמחזיקים במנצ'סטר יונייטד? פתאום זה נראה הגיוני

הניצחון בפריז הזכיר מדוע משפחת גלייזר ראתה הזדמנות עסקית ברכישת "השדים האדומים" • אבל זה לא רק הם - גם הסינים גילו את אירופה: כשליש מ–100 הקבוצות הגדולות מוחזקות ע"י בעלים משתי המדינות האלה

ארסנל מול מנצ'סטר סיטי, פרמיירליג / צלם: רויטרס
ארסנל מול מנצ'סטר סיטי, פרמיירליג / צלם: רויטרס

דפיקות לב מואצות. טירוף ברשתות החברתיות. אושר או עצב של ילדות (תלוי בצד של מי אתם). מי שראה השבוע את ליגת האלופות לא יכול היה להישאר אדיש למשחק הזה. הכדורגל הבהיר בפעם המי יודע כמה שיש היגיון כלכלי בסכומים המופרכים שעפים בו על רכישת שחקנים, משכורות, מחירים עבור רכישת קבוצות. הוא מבהיר שאפשר להבין את הריצה של בעלים מארה"ב, רוסיה, קטאר, סעודיה, סין לכיוון אירופה לטובת רכישת קבוצת כדורגל.

ביום רביעי בערב התמודדו על הדשא בפריז שתי קבוצות אירופיות שמוחזקות על-ידי בעלים מחוץ לאירופה. מנצ'סטר יונייטד שמוחזקת על-ידי משפחת גלייזר האמריקאית מאז 2005; פריז סן ז'רמן פריז סן ז'רמן שמוחזקת בידי QSI, זרוע ההשקעות של ממשלת קטאר (שווי 268 מיליארד אירו).

ההון העצום נדרש להחזקת קבוצת כדורגל. באיטליה זו יובנטוס של משפחת אניילי (שווי 7.2 מיליארד אירו) שאפשר להכתיר אותה לאלופה כבר מאמצע העונה. בסוף השבוע הצליחה מנצ'סטר סיטי שמוחזקת על-ידי משפחת המלוכה מאבו דאבי (שווי 24.7 מיליארד אירו) לתפוס את המקום הראשון בטבלת הפרמיירליג האנגלית. 

בעלות על קבוצת כדורגל הפכה לסיפור של מיליארדרים כבדים. כמה כבדים? דוח מקיף שמפרסם לאחרונה SOCCEREX, שמתמחה בניתוח כלכלי של הכדורגל העולמי, מציין כי השווי הכולל של הבעלים שמחזיקים ב-100 המועדונים החזקים ביותר מבחינה כלכלית נאמד ב-950 מיליארד אירו. במלים אחרות, קבוצת כדורגל ב"מועדון ה-100" מוחזקת על-ידי בעלים עם הון ממוצע של 9.5 מיליארד אירו. בסבירות גבוהה מאוד חלק ניכר מבעלי ההון הכבדים בעולם מחזיקים להם איזה מועדון ספורט מקצועני.

וזה כבר לא עניין של תחביב לשעות הפנאי. חלק מהמועדונים הם רווחיים ושווים לבעלים לעתים 50-100 מיליון אירו בעונה, חלק אפילו יותר, במקביל לעלייה הקבועה בשווי המועדון.

דוח מקיף של ענקיות הבנקאות וראיית החשבון UBS ו PwC- שניסה לפענח את התופעה של החזקות בעלי הון בספורט מצא כי נכון לנתוני 2016 יש בעולם 1,542 מיליארדרים (בדולרים). כמעט 10% מהם מחזיקים באחוזי שליטה (מעל 50% בעלות) בקבוצות ספורט. "מיליארדרים הפכו לפטרונים העיקריים של מועדוני כדורגל, הוקי, בייסבול וכדורסל", נכתב בדוח. "בעלות על קבוצת ספורט היא גם לא עסק בשביל ילדים חסרי ניסיון - הבעלים הממוצע של קבוצת עילית בספורט הוא בן 68 ועם הון מוערך של 5 מיליארד דולר". 

המיליארדים ששולטים בכדורגל העולמי

מי ירכוש את מנצ'סטר יונייטד?

בעלות על קבוצת כדורגל דורשת כאמור הון קצת יותר גדול. גם בגלל שעלויות הרכישה של מועדונים הולכים ועולים. בחודש עבר דווח במספר כלי תקשורת באנגליה כי נסיך הכתר הסעודי הגיש הצעה של כ-6.8 מיליארד דולר כדי לרכוש את מנצ'סטר יונייטד מידי משפחת גלייזר. הגלייזרים לא מראים סימנים שהם רוצים לשחרר. למה להם? מאז רכשו את המועדון לפני עשור וחצי עבור כ-800 מיליון ליש"ט הקבוצה רווחית כמעט בכל שנה והערך שלה הוכפל פי ארבעה.

שני הגורמים המרכזיים שנמצאים עמוק בכדורגל דווקא לא מגיעים ממדינות של כדורגל. לפי הדוח של SOCCEREX כ-31% מהקבוצות ב"מועדון ה-100" הן כאלה שמוחזקות בידי בעלים מארה"ב או מסין. בעוד שהאמריקאים זיהו את הכדורגל האירופי כמקור פוטנציאלי לרווח והם מתרכזים בעיקר במקומות ובקבוצות האירופיות הרווחיות (מנצ'סטר יונייטד, ארסנל, ליברפול), הסינים נכנסו לכדורגל כחלק מגל מתעשרים במדינה שהוביל בין היתר לרצון לקבל ליגיטימציה לעסקים מעבר לים בזכות בעלות על קבוצות ספורט. הם מזכירים בכניסה לכדורגל את הקטארים, הסעודים, את בעלי ההון מהמזרח התיכון. כניסה חזקה מאוד עם כסף גדול. בין 2014 ל-2017 השקיעו הסינים 2.1 מיליארד בנכסי כדורגל בחו"ל (קבוצות ספורט וכו') - יותר מכל מדינה אחרת בעולם. הם יצטרכו להראות שיש להם לא רק סבלנות כמו הקטארים שנמצאים בכדורגל כבר עשור, אלא בעיקר יכולת לעמוד מול הגזרות הרגולטוריות האחרונות של הנשיא שי ג'ינפינג - הקשחת ההשקעות על נכסי "בידור" כמו קבוצת כדורגל מחוץ לסין; מיסוי גבוה על שחקנים זרים בליגה המקומית (100% מס על שחקנים שדמי ההעברה שלהם מעל 7 מיליון אירו).

אם מצמצמים את "מועדון ה-100" ל-30 הקבוצות עם הכלכלה החזקה ביותר, הרי ש-10 מהן מוחזקות על-ידי בעלים אמריקאים וסינים (7 אמריקאים, 3 סינים).

מה עוד אפשר ללמוד על הכניסה של בעלי הון לכדורגל? שבעלים של קבוצות כדורגל גדולות לא מגיעים לעשות סיבוב אלא רואים בהשקעה פוטנציאל ארוך טווח - הזמן הממוצע של בעלות בקבוצות ב"מועדון ה-100" הוא 15 שנים בממוצע. בישראל, לידיעת משה חוגג שעושה סימנים של חוסר סבלנות אחרי חצי שנה, נכון להיום יש בעלים אחד בלבד שעומד בקטגוריה של שרידות ארוכת טווח - יעקב שחר (35 שנים).

האוהדים עדיין מחזיקים בקבוצות כדורגל

בחלק מהמקרים המועדונים מוחזקים על-ידי תאגידים פיננסיים אדירים. למשל, תאגיד המשקאות רד בול, בעל שווי של 21.3 מיליארד אירו, מחזיק בבעלות על רד בול לייפציג מהבונדסליגה הגרמנית; תאגיד התרופות באייר AG, שווי של 87.8 מיליארד אירו, מחזיק בבעלות על באייר לברקוזן. גוואנגז'ו אברגראנדה הסינית מוחזקת בבעלות משותפת של תאגיד הנדל"ן Evergrande Group ושל עליבאבא, שני תאגידים בשווי כולל של 178 מיליארד אירו.

ומה עם קצת רומנטיקה? מי שמחפש אותה בעידן של בעלי הון יכול בכל זאת למצוא קצת נחת בעובדה ש-21 מועדונים מתוך "מועדון ה-100" מוחזקים באופן מוחלט בידי האוהדים - קבוצות כמו ברצלונה, ריאל מדריד, אתלטיק בילבאו, אייאקס, שאלקה, בנפיקה, פורטו, בורדו, בוקה ג'וניורס, ריבר פלייט. האם זה מודל מוצלח מבחינה הישגית? אייאקס ופורטו הראו השבוע שזה עדיין אפשרי. 

הניסיון של טראמפ לרכוש קבוצת פוטבול כמעט ושינה את ההיסטוריה

בשבוע שעבר נרשם ציון דרך של 30 שנה לבעלות של ג'רי ג'ונס בקבוצת הפוטבול דאלאס קאובויז. הבעלות על הקאובויז משמעותית בעיקר בגלל ההצלחה של ג'ונס לרכוש קבוצה ב-205 מיליון דולר ולראות אותה 30 שנה אחר כך מחזיקה בתואר הקבוצה בעלת השווי הגבוה ביותר בעולם - 6.8 מיליארד דולר לפי "פורבס".

אבל הסיפור מעניין גם בגלל הדמות שהחמיצה את הרכישה. ב-1984 ניהל איש העסקים דונלד טראמפ מו"מ לרכישת הקאובויז, כשתג המחיר שלה לרכישה עמד על 70 מיליון דולר. בסופו של דבר החליט טראמפ שאין לקבוצה אופק כלכלי והוא הימר על קבוצת ניו-ג'רזי ג'נרלז בליגה המתחרה שהוקמה אז, USFL, והשקיע ברכישתה 14 מיליון דולר. כשג'ונס רכש חמש שנים מאוחר יותר את הקאובויז טראמפ אמר, לפי כתבה ב"ניו-יורק טיימס": "אני מרגיש צער על הבנאדם האומלל שיקנה את דאלאס קאובויז...מי שייכנס לקבוצה הזאת ייזכר בעולם כלוזר. יכולתי לקנות קבוצת NFL ב-40-50 מיליון דולר...אבל אין בליגה הזאת יותר מדי מה ליצור". בכל מקרה, טראמפ לא נטש את החלום להיות בעלים של קבוצת NFL. ב-1988 הוא הביע התעניינות ברכישת ניו-אינגלנד פטריוטס - ששווה היום 3.8 מיליארד דולר - הקבוצה בעלת השווי השני בליגה לפי "פורבס".

אבל העניין המשמעותי יותר הוא ההחמצה שלו לרכוש קבוצת פוטבול לא מזמן, שייתכן והייתה משנה עבורו ועבור אמריקה את ההיסטוריה כולה. ב-2014 כשחלום הנשיאות עוד לא לגמרי מבושל אצלו, טראמפ ניהל מו"מ לרכישת באפלו בילס והציע תמורתה סכום של 1.27 מיליארד דולר. ה-NFL כבר הייתה אז ליגה מבוססת והחזקה של קבוצת פוטבול נהייתה נכס שמשאיר רווח שנתי קבוע לצד זינוק שנתי דו-ספרתי בשווי. ההצעה של טראמפ לא זכתה למענה והוא "איבד" את הקבוצה לטרי וקים פגולה, שראו את הנכס שלהם מזנק מתוך שנים לשווי של 2 מיליארד דולר (53%) במקביל לרווחים תפעוליים מצטברים של 228 מיליון דולר בחמש השנים האחרונות.

מה הקשר להיסטוריה? בתחילת 2016 הודה טראמפ בראיון לסוכנות אי.פי שאם היה מצליח לרכוש את הבילס בתום אותו מכרז ארוך - הוא לא היה רץ לנשיאות. 

עוד כתבות

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

אחרי קריירה בת עשורים בתעשיית השבבים מוריס צ'אנג יכול היה לפרוש ● אבל אז הוא בחר להקים את חברת TSMC – והפך לאדם שתרם יותר מכול לפיתוח הטכנולוגיה החיונית בעולם ● ההצלחה שזכה לה לא הייתה למרות גילו, אלא בזכות גילו ● האם הוא חריג? מחקר מגלה: הסיכוי שמייסדים בני 50 יצליחו גבוה פי שניים מזה של בני 30

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי