"גאווה לאומית" גם באירוח כנסים: ישראל מארחת את הארגון המוערך FATF

מדינת ישראל נבחרה לארח לראשונה את כנס המומחים השנתי של ארגון ה-FATF, הארגון הבינ"ל הנחשב ביותר בתחום המאבק בהלבנת הון ובמימון טרור • שרת המשפטים שקד שהשתתפה בכנס אמרה: "ידוע כי ארגוני טרור עושים שימוש בטכנולוגיות כמו הביטקוין"

ישראל מארחת את הכנס הבינלאומי הכלכלי FATF / צילום: שאולי לנדנר
ישראל מארחת את הכנס הבינלאומי הכלכלי FATF / צילום: שאולי לנדנר

ישראל מארחת השבוע את הכנס הבינלאומי הכלכלי בתחום המאבק בהלבנת הון ומימון טרור: מפגש המומחים השנתי של ארגון Financial Action Task Force, כוח המשימה העולמי המוביל את המאבק במימון כספי טרור.

הכנס מתקיים בהשתתפותם של בכירים מהארץ ומהעולם, ומשתתפים בו כ-300 מומחים עולמיים בתחום הלבנת הון ומימון טרור מלמעלה מ-55 מדינות שונות. הכנס מוקדש לדיונים באתגרים אופרטיביים גלובליים עדכניים בנושאי: סיכוני מימון טרור, נכסים וירטואליים, וחילוט נכסי פשיעה חוצה-גבולות. בנוסף, הכנס כולל גם סדנה מיוחדת בנושא "חדשנות טכנולוגית בתחום החקירות הפיננסיות של הלבנת הון ומימון טרור" שכולל מפגש עם הסקטור הפרטי והצגת פיתוחים טכנולוגיים בתחום לרבות פיתוחים של חברות סטארט-אפ ישראליות, דגש על תעשיית הפינטק הישראלית וכן בחינת אפשרויות השימוש בכלים של ביג דאטה, למידת מכונה ובינה מלאכותית לביצוע חקירות כלכליות מתקדמות.

הכנס כולל מפגש עם הסקטור הפרטי וכולל הצגת פיתוחים טכנולוגיים בתחום לרבות פיתוחים של חברות סטארט-אפ ישראליות, דגש על תעשיית הפינטק הישראלית וכן בחינת אפשרויות השימוש בבינה מלאכותית לחקירות כלכליות מתקדמות. במקביל, מתארחת השבוע בישראל גם סדנה עולמית מיוחדת של שופטים ופרקליטים מרחבי העולם בנושא העמדה לדין והרשעה בתיקי מימון טרור, בהובלת ארה"ב.

ישראל נבחרה לארח את הכנס זמן קצר לאחר שהתקבלה כחברה בארגון. בחודש דצמבר האחרון הכריז ארגון ה-FATF, על צירופה של מדינת ישראל לארגון. מדובר בארגון בינלאומי יוקרתי המונה 35 מדינות חברות בלבד, מרביתן מדינות ה-G20, אשר מתווה את הכללים המחייבים את כל מדינות העולם. חברותה של ישראל בארגון מאפשרת לישראל לקחת חלק פעיל בעיצוב המדיניות העולמית בתחום. ההישג מקבל משנה תוקף בהתחשב בעובדה שעד לפני 16 שנה דורגה ישראל ב"רשימה השחורה" של הארגון כמדינה בסיכון גבוה בתחום.

מדינת ישראל השקיעה משאבים רבים בשנתיים האחרונות בהיערכות מקיפה לביקורת הבינלאומית לקראת ההצטרפות לארגון. וזאת, מתוך הכרה בחשיבות ההליך ובתוצאותיו ובהשפעתו על הכלכלה הישראלית. הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור במשרד המשפטים הובילה עבודת המטה הממשלתית של תהליך ההצטרפות המורכב, במהלכו שרת המשפטים איילת שקד ומנכ"לית משרד המשפטים אמי פלמור קידמו את ההליך ברמה האסטרטגית וליוו ההכנות מקרוב. גם היועץ המשפטי לממשלה ד"ר אביחי מנדלבליט קידם את ההליך, בין השאר, בהכוונת ומיקוד פעילות כל גופי האכיפה בהתאם לסיכוני המדינה. בתהליך היו שותפים עשרות רשויות וגופי ממשל ישראלים, לרבות משטרת ישראל, רשות המסים, פרקליטות המדינה, הפיקוח על הבנקים, רשות ניירות ערך, רשות שוק ההון, גופי בטחון ועוד.

שרת המשפטים איילת שקד אמרה בכנס: "לא ניתן שלא להתייחס לאירועי השעה. ידוע כי ארגוני טרור היום עושים שימוש בכלים טכנולוגים מפותחים כולל מימון באמצעות מטבע ביטקוין. חמאס לאחרונה החל לגייס כספים באמצעות ביטקוין. הדבר ממחיש פעם נוספת את החשיבות המדינית-כלכלית שבצירופה של ישראל לארגון הFATF היוקרתי כשחקנית מרכזית בעיצוב המדיניות העולמית בתחום זה והצורך של הארגון להיאבק בתופעות אלו. בפתיחת הכנס ציינתי בפני המומחים את הצורך לראות הקשר בין תחומי הטרור והפינטק והצורך בהתמודדות אפקטיבית משותפת עם שניהם, שכן ארגוני טרור החלו כבר לנצל את תחום הנכסים הוירטואלים כאפיק למימון פעילותם".

מנכ"לית משרד המשפטים, עו"ד אמי פלמור: אחרי שחגגנו את ההצטרפות ההיסטורית ל-FATF, מגיע שלב העשייה. משרד המשפטים גאה לארח בישראל מאות משתתפים מרחבי העולם באחד האירועים הכלכליים והמשפטיים המשמעותיים ביותר שנערכו בישראל".

ראש הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור במשרד המשפטים, ד"ר שלומית ווגמן-רטנר: "מפגש המומחים מתמקד בסוגיות המקצועיות האופרטיביות הבוערות של קהילות האכיפה והביטחון ברחבי העולם: מימון הטרור, נכסים וירטואליים, ותפיסת נכסי עבריינים בזירה הגלובלית. הרשות רואה חשיבות רבה בחדשנות טכנולוגית ופעילות משותפת עם הסקטור הפרטי".