גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ראש עיריית אום אל-פאחם: "גרים פה 10,000 איש יותר ממה שרשומים"

ראש עיריית אום אל-פאחם, ד"ר סמיר מחמיד, עזב את בית הספר שניהל בהצלחה כדי לנהל עיר ענייה, מוכת אלימות ומסובכת: "החלום שלי זה להקים כאן פארק הייטק"

סמיר מחמיד, ראש עירית אום אל-פאחם / צילום: גיל ארבל
סמיר מחמיד, ראש עירית אום אל-פאחם / צילום: גיל ארבל

כשסמיר מחמיד, ד"ר להנדסה גנטית, ועד לפני כמה חודשים מנהל בית ספר באום אל-פאחם, החליט להתמודד על ראשות העירייה, בבחירות האחרונות, הוא ידע בדיוק למה הוא נכנס: אום אל-פאחם, בוואדי ערה, היא העיר הערבית הגדולה ביותר וכנראה גם אחת הערים הנפיצות ביותר: היא מעוז הפלג הצפוני של התנועה האיסלאמית; כשהפלסטינים הפגינו על הגדר, תושבי אום אל-פאחם הזדהו והפגינו גם הם; ולפני כשנה הואשמו שלושה מתושבי העיר בכך שניסו הוציא לפועל פיגוע בהר הבית. נוסף לכך, רמת הפשיעה בעיר גבוהה, ורק בשנה שעברה נרצחו ארבעה אנשים ו-15 נפגעו מירי.

לאור כל זאת, מחמיד לא חשב שילקק דבש בעיר. ועד לפני שנה וחצי, בכלל לא חשב שירוץ.

אז מה מה גרם לך להתמודד?

"זה היה עניין ערכי. חשבתי שאני לא יכול 'למכור סחורה' של מנהיגות בלי לתת דוגמה אישית. רציתי לתת דוגמה אישית ולהוביל את היישוב למקומות אחרים. אנשים רצו שינוי, רוח חדשה. התלמידים שלי החזירו לי בהרבה אהבה, היה ממש סחף. כל מי שלימדתי לדורותיהם באו לתמוך. כשראיתי את זה אמרתי שגם אם אפסיד, אני הרווחתי".

ומה הייתה עמדת המשפחה שלך?

"המשפחה לא רצתה שאתמודד אבל היום לשמחתי יש לי תמיכה מרחיקת לכת, בעיקר מאשתי".
אף שלא "דגדג" לו להתמודד, מחמיד החליט להתמודד ובסיבוב שני זכה ב-54% מהקולות.

"יש אצלנו הרבה אימהות חד-הוריות"

אום אל-פאחם, אומר מחמיד, "היא עיר ענייה. ממש בתחתית הסולם. זו עיר של פועלים. הנשים לא עובדות, ואם עובדות, זה ביישוב. יש אצלנו גם לא מעט נשים חד-הוריות, שנישאו לבני זוג מהגדה, ובני הזוג חזרו לשם, כך שהן נותרו חד-הוריות".

מלבד מצבם הכלכלי של תושביה, גם מצבה הכלכלי של העיר בכי רע: היא סובלת מגירעון של 80 מיליון שקל, וזאת בנוסף להלוואות שהיא סוחבת על גבה ועליה לפרוע. מחמיד: "אנו לא מרימים ידיים. נפגשתי עם חמישה שרים ועם מנכ"לי משרדים ממשלתיים. התושבים ראויים ליותר".

מרבית תושבי העיר יוצאים לעבוד בתל-אביב, בחיפה וביישובים הסמוכים. כתוצאה מכך נוצר עומס תנועה גדול. "אם תגיעי בשעת בוקר ליישוב, תראי מסה של אנשים שיוצאים לעבודה ומשתרכים בפקקים", מספר מחמיד.

וכאן הגענו לנקודה הכואבת הנוספת: בעיית התשתית של העיר. "התשתיות התחבורתיות גרועות מאוד ולא מתאימות ליישוב בסדר גודל כזה", אומר מחמיד, "יש כניסה ראשית אחת ליישוב ומובטח לנו מחלף כבר 20 שנה. אנחנו על כביש ואדי ערה העמוס. בתוך היישוב, רק חלק קטן מהכבישים מתאים לנסיעה ברכב. בחלקם הגדול יש בורות. גם הטופוגרפיה אצלנו היא מורכבת: אום אל-פאחם בנויה מגבעות, כך שכל מהלך של שיפור התשתית, הוא מורכב יותר".

מה היעדים המרכזיים שלך?

"יש לי שלושה יעדים מרכזיים: שיפור המצב התחבורתי, שיפור החינוך ומיגור האלימות. בתחום התחבורה אני מתכוון לקדם כניסות נוספות לעיר ולהקטין חלק מהכיכרות בעיר כדי שיהיה יותר מרחב לכביש. לגבי תחבורה ציבורית - זו הקיימת מכסה כיום רק 20% מהיישוב והשאיפה שלנו כמובן שהיא תכסה את כל היישוב. כמו כן, נפעל להסדיר את עניין החניה ביישוב".

"כשישתפרו התחבורה ודרכי הגישה לעיר, נוכל לפתח כאן גם אזור תעשייה, שאני מאוד רוצה לקדם. החלום שלי זה להקים כאן פארק הייטק".

אחד הדברים שיכולים היו לפתור לפחות חלק מסוגיות התחבורה ביישוב הוא תחנת רכבת קרובה, שהייתה מתוכננת במסילת עירון - אולם תוכנית זו בוטלה. סמיר: "בביטול המסילה יש מסר מאוד שלילי לכ-180 אלף אזרחים. הביטול רק יכביד העומסים בכביש 65, ימנע פיתוח של אזורי תעשייה ויקשה על התושבים שלנו להתנייד בקלות לצפון ולדרום. בעצם אומרים לנו, אתם לא חלק אינטגרלי מהחשיבה ומהעשייה שלנו. אנחנו לא חלק מהישיבות הללו, וזה אבסורד שקובעים את גורלי בהיעדרי. האם זה סביר במנהל תקין?"

עניין משמעותי לא פחות הוא נושא הצפיפות. כיום, אומר מחמיד, צעירים רבים מתגוררים עם הוריהם, בשל מצוקת דיור. לכן, הוא מקדם הקמת שכונה בפאתי העיר, בת 4,000 יחידות דיור. גם הוא לא חולם שזה יקרום עור וגידים מחר בבוקר, אך הוא מנסה לקצר תהליכים. מחמיד: "כיום רשומים בעיר 56.4 אלף תושבים ואני טוען שיש בפועל 65 אלף תושבים".

ממה נובע הפער?

"יש כאן המון אנשים שמגיעים מחוץ ליישוב, מכפר מנדא, נצרת, שוכרים כאן בתים ונשארים, כי אנחנו קרובים למרכז. ואותם אנשים נשארים לגור כאן, אך רשומים במקום אחר".

בתחום החינוך, העירייה משקיעה משאבים בכל הנוגע לשעות הפנאי של התלמידים ומעודדת לימודים ו-65% מתקציב העירייה לשנת 2019 מוקדש לחינוך.

מחמיד ער מאוד לנושא הדו קיום ולשיתוף הפעולה עם האוכלוסייה היהודית. לכן הוא יצר, בין היתר, פורום של ראשי רשויות מהסביבה, יחד עם אילן שדה, ראש מועצת מנשה. במסגרת הפורום, יש ניסיונות לקרב בין התושבים משני העמים, ובצד זה הפורום משמש גם לצרכים אופרטיביים, כמו איסוף פסולת במשותף, בכדי לחסוך עלויות.

אנו ערב בחירות. מה ההתפלגות הפוליטית ביישוב?

"יש לנו מכל המפלגות. יש תע"ל, יש רע"מ, יש מר"צ, ויש גם אחרים. אפשר למצוא כאן את כל הספקטרום. יהיו גם כאלה שיצביעו לליכוד".

לאום אל־פאחם יש תדמית בעייתית, בין היתר בגלל השייח ראאד סלאח.

"זה לא קשור לאיש זה או אחר. זה קשור לאיך מסתכלים עלינו בכלל, כמיעוט. תראי איך מסתכלים על חברי הכנסת שלנו: כערבים, הם חשודים בעיני הציבור. אום אל-פאחם זה יישוב שיש בו מודעות פוליטית גבוהה במיוחד, וזה בעוכרנו. אני רואה את זה בברכה, ואני חושב שהממסד צריך לברך על זה. זה מדלל את החמולתיות".

עוד כתבות

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות