גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שר ספורט מקצועי? כל מה שצריך זה קשרים טובים באוצר וכישורים פוליטיים

מי שייכנס אחרי הבחירות לנעליה של מירי רגב במשרד התרבות והספורט, ימצא שהתקציב צמח פי שישה וגם הסמכויות הורחבו בצורה משמעותית • גורמים שונים בספורט הישראלי קוראים למנות לתפקיד מישהו משלהם, אבל לפוליטיקה כללים משלה והסיכויים לכך אפסיים

מירי רגב / רויטרס
מירי רגב / רויטרס

הספורט הישראלי ממתין, פחות או יותר כמו כל המדינה, לימים של אחרי ה-9 באפריל. זה כמעט מוזר להגיד את זה, אבל המינוי של שר התרבות והספורט - פונקציה שבעבר לא נספרה בספורט הישראלי - הופך לעניין שמשפיע על כל המנגנון הספורטיבי ועל איך שייראה התחום הזה בשנים הקרובות.

הסיבה פשוטה: החל מ-2018 עבר כל תקציב הספורט לידי המשרד והשר הממונה, בעקבות הרפורמה של שר האוצר משה כחלון, שהוציא את האחריות לתקציב הספורט מכספי ההימורים של הטוטו. בפועל, אם שרת הספורט מירי רגב ישבה בתחילת הקדנציה במשרד זניח עם תקציב של כ-130 מיליון שקל לספורט בלבד (הנמוך מבין כל משרדי הממשלה), שר הספורט הבא כבר יחזיק במנגנון עם תקציב גבוה פי שישה - כ-850 מיליון שקל.

השר הבא - ולא הטוטו - הוא זה שיחזיק בעמדת הכוח וינהל ממשקים מול מאות רשויות, מול עשרות איגודים ומול אלפי אגודות. יהיו לו באופן עקיף למעלה מ-105 אלף ספורטאים תחרותיים לתקצב - כ-1.5% מאזרחי המדינה. הוא זה שיהיה אחראי מעכשיו על תשתיות הספורט, על המתקנים, על מה ייבנה, איפה וכמה.

כמי שמחזיק בכסף ושולח זרועות תמנון באמצעות דירקטורים לשלל מוקדי כוח בספורט, הוא זה שיירד לרזולוציות שיכולות לקבוע אפילו מי יאמן את נבחרת הכדורגל, כמה זרים ישחקו, איזה ענף יקבל יותר כסף (בג'ודו כבר נערכים בצער ליום שאחרי רגב?) ומה יהיה עם הקלות המס לספורטאים זרים שמיטיבות מאוד עם בעלי הקבוצות.

שר הספורט הבא, כאמור, כבר מקבל לידיו את כל תקציב הספורט. בקדנציה האחרונה הצליחה מירי רגב לנהל באופן מעשי את כל הספורט, ומעכשיו המעורבות של המשרד רק תלך ותעמיק. העברת קרן המתקנים של הטוטו לשליטת המשרד, תאפשר לשר הבא לשלוט במתקני הספורט שייבנו. מדובר במכרזי בנייה והקמה בהיקף שמתקרב לחצי מיליארד שקל מדי שנה. אם למשל ירצה השר לבנות אצטדיון כדורגל לאומי, יש לו את הכסף.

העברת כספי התמיכות לאיגודים הושלמה, ומאפשרת כבר היום לשר לשלוט גם באיגודי הספורט. העברת הכספים לאלפי האגודות מהטוטו למשרד תושלם במהלך הקדנציה הבאה (כרגע הטוטו עדיין עושה את זה) - מה שיבטיח כי משרד הספורט הבא יהיה אחראי באופן מעשי לכל מה שקורה. תוסיפו לזה את העברת מכון וינגייט לידי המדינה לפני פחות משנה, והנה שר הספורט גם מקבל לידיו מכון לאומי לספורט שינוהל באופן מעשי על ידיו ועל ידי הפקידים במשרד.

גורם בספורט הישראלי אומר כי "נכון, זה לא משרד התחבורה, הביטחון, הבריאות או החינוך. אבל כמות הממשקים שיש למשרד, עם אלפי גופים נתמכים ורשויות מקומיות, מביאה המון כוח והשפעה לשר שעומד בראשו - גם אם התקציב הכולל של המשרד הוא לא עצום".

סיכוי אפסי לשינוי פרדיגמה

מי צריך להיות שר ספורט כשההשפעה על הספורט הישראלי כה גורפת? לאחרונה מתרבות אמירות ומובאות דוגמאות למדינות שבהן מינו ספורטאי עבר לתפקיד. למשל, במונטנגרו מונה שחקן מנבחרת הכדורמים לשר הספורט, בקרואטיה מינו גולשת סקי לעוזרת לשר החינוך, המדע והספורט, והפקידו בידיה למעשה את האחריות על הספורט במשרד. הם אלו שמבינים את הצרכים של הספורטאים, זה בנפשם, וכך הסיכוי שיובילו את הספורט במדינה להצלחות גדולות יותר.

הטיעון הזה מתבסס בין היתר על העובדה ששתי הדמויות האחרונות שישבו כאן במשרד הספורט - לימור לבנת ומירי רגב - לא היו ממש קשורות לעולם הספורט לפני כן. לבנת קיבלה את המשרד הזה לשתי קדנציות, מתוך הכרה והבנה כי היא נמצאת בשלהי הקריירה הפוליטית שלה, ולא יכולה לקבל משהו טוב יותר במעמדה.

מירי רגב מצאה את עצמה במשרד בעל כורחה כתפקיד ראשון, בלעה את הגלולה, והוציאה בארבע השנים הללו כמה שיותר כותרות והון פוליטי שאפשר להשיג ממשרד כה זניח מבחינה תקציבית. מנאום הפרידה שלה, ניתן ללמוד שמשרד התרבות והספורט לא היה בדיוק המקום שאליו חלמה להגיע. אבל גם לאחר שהכריזה רשמית על פרידתה מהמשרד, הדיווחים על התקררות היחסים בינה לבין רה"מ נתניהו והדרישות מרחיקות הלכת הצפויות של יתר המפלגות במו"מ הקואליציוני, עלולות בסוף לגרום לכך שרגב תמצא את עצמה שוב במשרד.

לכל החולמים על דמויות ספורטיביות מבפנים או כאלו שקרובות ומזוהות עם הספורט (עופר שלח? יואל רזבוזוב?) שייכנסו פתאום למשרד בתור שרים - זה פשוט לא יקרה. יש מחויבויות פוליטיות קודמות ברשימות. ולהצניח מישהו מבחוץ זה כמובן לא ריאלי. גם החיבור בין הספורט לתרבות באותו משרד מקטין לאפס את הסיכויים להבאת איש עם אוריינטציה ספורטיבית.

המרכיב המשמעותי יותר במשרד מבחינה תקציבית, וגם מבחינת המשמעות כלפי המדינה, הוא התרבות - עם תקציב של יותר ממיליארד שקל. "לדבר על ספורטאי שיישב במשרד הספורט זו אמירה פופוליסטית", אומר בכיר לשעבר במשרד. "אם כבר, אז לאור התקציבים נכון יותר לשאול למה שלא יביאו למשרד אושיית תרבות, זמר לשעבר או אמן למשל, ולא איש ספורט". בכל מקרה, קיימת הסכמה גורפת שבמדינה שלא תשים ולא שמה מעולם את יהבה על הספורט או על חשיבות הספורט - הרי שאם כבר להעדיף מישהו עם זיקה מסוימת לאחד משני התחומים הללו, העדיפות היא לתחום התרבות.

מירי רגב רק שיכללה את השיטה

גם לימור לבנת וגם מירי רגב מצאו את עצמן באופן טבעי עוסקות יותר בתרבות. על לבנת מעידים אנשים הקרובים אליה כי חילקה את זמנה 80%-20% בין העיסוק בתרבות בין ספורט - 80% לתרבות כמובן. "רגב ידעה שמבחינה ציבורית התרבות תביא לה יותר כותרות", מעידים גורמים בספורט הישראלי, וכך היא קפצה על כל הזדמנות לפרובוקציה מול האמנים, גופי התרבות השונים ומול מי לא.

רגב לא המציאה את השיטה - לבנת הייתה מעורבת הרבה מאוד בסערות ובכותרות סביב ענייני התרבות, הרבה מעבר לאלו של הספורט. למשל, העיסוק שלה סביב פתיחת היכל התרבות באריאל, שהחזיק ימים שלמים של מלחמות בעיתונים ובאתרי האינטרנט.

אז מה נותן המשרד הזה? הוא נותן יותר דיבידנדים לשר מאשר לספורט. תפקיד שר הספורט מביא המון יחסי ציבור וכותרות ביחס לכסף שיש במשרד הזה, כך טוענים גורמים במערכת הפוליטית. יש מדורי ספורט יומיים בעיתונות ותוכניות ספורט ברדיו - מה שאין בתרבות למשל - "וכל פיפס שאומר ספורטאי או תוצאה של נבחרת, מיד מקבלים סיקור תקשורתי בעשרות פלטפורמות שהשר יכול ליהנות מהם", אומר בכיר בספורט הישראלי. רגב, אומר גורם פוליטי, פשוט שיכללה את היכולת לייצר PR בתקופתה במשרד לרמה של אומנות.

"אבל", אומר אותו בכיר בספורט, "אני לא חושב שצריך לחבר בין הבנה בספורט או קשר כלשהו בספורט לבין תפקיד השר. בסופו של דבר זה כמו בכל משרד - צריך מישהו שיבין את הצרכים הבסיסיים של המשרד ובעיקר שיהיו לו קשרים באוצר". במלים אחרות, שר נמדד ויימדד בעתיד ביכולת שלו להביא תקציבים לספורט. אם הוא מחובר לעשייה הספורטיבית, אבל אין לו כוח פוליטי ואין לו יכולת להביא כסף - אז אין לו מה לחפש במשרד הזה. 

עוד כתבות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות