גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יצרניות המזון והטואלטיקה מקוות להתאוששות בחג הפסח

הירידות החדות ביותר בחודש מרץ נרשמו אצל ספקיות של מוצרי ניקיון וטואלטיקה, על רקע הדחייה בחגיגת הניקיון של פסח

חומרי ניקוי בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי
חומרי ניקוי בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

ענף המזון סוגר רבעון ראשון חלש, אחרי שנה וחצי של צמיחה. הנתונים מושפעים מכך שחג הפסח יצוין השנה ברבעון השני, ורק בחודש מאי נוכל לדעת האם מדובר בירידה לצורך עלייה או בהאטה עקבית.

ברבעון הראשון בשנת 2019 קטנו מכירות מוצרי הצריכה בכ-1%, לסך של כמעט 11.2 מיליארד שקל, ירידה של כ-90 מיליון שקל ביחס למכירות של יצרניות ויבואניות המזון והמשקאות ומוצרי הטיפוח והטואלטיקה בישראל, בתקופה המקבילה אשתקד. רוב הירידה נזקפת לצניחה של 7.7% במכירות הכספיות בשווקים אלה בחודש מרץ בלבד. המכירות במרץ צנחו בכ-320 מיליון שקל וקיזזו לגמרי גידול במכירות בחודשיים הראשונים של השנה.

לכאורה מרץ השנה מהווה שינוי כיוון דרמטי במכירות ואמור להדליק נורה אדומה. אך רק לכאורה. למעשה, הירידה החדה במכירות מוצרי הצריכה במרץ אמנם סגרה רבעון ראשון פושר ליצרניות וליבואניות - לפחות במונחי מכירות, אבל היא נבעה במידה ממש לא זניחה מכך שהשנה החגים זזו.

במה מדובר? השנה העברית הנוכחית היא שנה מעוברת, וזה אומר שהחגים זזים קצת "קדימה" ביחס ללוח השנה הלועזי. ב-2018 פורים חל בפברואר, ואילו פסח, ובעיקר הרכישות לקראתו (של מוצרי המזון והמשקאות וגם של חומרי הניקוי ושל המתנות, למשל), התרחשו במהלך חודש מרץ. לעומת זאת, בשנה הנוכחית פורים זז לחודש מרץ, ופסח נדחק לרבעון השני ולחודש אפריל, דבר שבהכרח גרע מתוצאות הרבעון הראשון, בטח ביחס לרבעון הראשון אשתקד, שבו כן נחגג חג החירות (והקניות).

גורמים בשוק מוצרי הצריכה אומרים שלא ניתן לזקוף את כל הירידה במכירות רק לפסח. לדבריהם, מורגשת האטה בשוק, כשפורים סייע להכהות קצת את המכה של פסח, וכשבנוסף יש עוד אפקט שמביא לכך שאין עליות ניכרות במכירות הכספיות.

למעשה, לא מדובר רק בשוק מוצרי הצריכה. בשבוע שעבר חשפנו את הנתונים של חברת RIS למכירות האופנה בקניונים ובפאואר סנטרים, מהם עלתה תמונה של האטה ממשית במכירות גם בסקטור זה. גם שם ההשפעה של פסח ממשית וממש לא זניחה.

בשוק חוששים שהשינוי לרעה לא נובע רק מלוח השנה, ומעריכים כי המכירות לא צומחות בשיעור חד, בטח ביחס לצמיחה שאפיינה את 2018 ולצמיחה באוכלוסייה. התמונה תתבהר מעט יותר בתום חודש אפריל, אז ניתן יהיה להשוות בין השליש הראשון של השנה לבין התקופה המקבילה ב-2018.

התפלגות עשרת הספקים המובילים בעולמות מוצרי הצריכה המזון והמשקאות

הקבוצות הבולטות נחלשות

מה עולה מנתוני סטורנקסט ביחס לספקי המזון והמשקאות ומוצרי הטואלטיקה והטיפוח המובילים בישראל? גם בסיכומו של הרבעון הראשון ב-2019 השוק נשלט על-ידי שתי קבוצות ענק ששומרות על דומיננטיות, אבל גם מציגות ירידה במכירות הכספיות מעבר למתחרות האחרות: היצרנית הגדולה במשק, תנובה, והרביעית בגודלה - החברה המרכזית למשקאות קלים (קוקה-קולה ישראל וטרה).

תנובה רושמת במרץ ירידה של 8.3% במכירות ביחס לתקופה המקביל אשתקד, שעמדו על 453 מיליון שקל. הנתון הזה מביא אותה לסכם רבעון ראשון עם ירידה כוללת של 2.7% במכירות לעומת הרבעון הראשון ב-2019, רבעון שעדיין מושפע לטובה בזכות עליית המחירים שביצעה החברה בקיץ האחרון ודווקא הייתה אמורה לתרום למכירות הכספיות של חברת המזון הגדולה בישראל, כך שניתן להעריך שהיא קיזזה לפחות חלק מהירידה. עם זאת, לאחר הבחירות תנובה ושאר המחלבות צפויות ליהנות מעליית מחירים במוצרי החלב המפוקחים, שאושרה על-ידי המדינה.

קצב הצמיחה של שטראוס ואסם נפגע פחות בחודש האחרון. שטראוס נותרה יציבה עם שחיקה קלה של 0.2% במכירות ביחס לתקופה המקבילה אשתקד, מה שכנראה מצביע על תמהיל מוצרים שפחות מושפע מהחג או על עלייה משמעותית שהחג קיזז. עם זאת, שטראוס שומרת על גידול של 1.9% ברבעון הראשון - פער מכירות של 251 מיליון שקל בלבד לעומת מכירות הרבעון הראשון של תנובה. לשם ההשוואה, ב-2018 עמד הפער על למעלה מ-310 מיליון שקל. נזכיר כי שטראוסר טרם העלתה את המחירים של מוצריה.

חברה נוספת שטרם ביצעה עליית מחיר בפועל (על אף שניסתה) היא אסם, חברת המזון השלישית בגודלה. אסם רשמה בחודש מרץ האחרון ירידה של 2.2% במכירות ביחס למרץ 2018, אך בסיכום הרבעון היא עדיין מציגה עלייה של 1.9%.

עבור החברה המרכזית (קוקה-קולה ישראל וטרה) מדובר ברבעון שמביא עמו ירידות משמעותיות, גם כן בשל תזמון החג: החברה המרכזית מאבדת 12.7% מהמכירות שלה בחודש מרץ ביחס למרץ אשתקד, מה שמביא אותה לסכם את הרבעון עם ירידה של 4.9%.

הירידות החדות ביותר בחודש מרץ נרשמו אצל ספקיות של מוצרי ניקיון וטואלטיקה, על רקע הדחייה בחגיגת הניקיון של פסח. כך, סנו רושמת ירידה במכירות של 16.5%, שסטוביץ יורדת ב-25.9%, אצל הנקל סוד חלה ירידה של 16.4%, וחוגלה קימברלי עם הירידה המינורית יותר - 7.8%.

חג שמח ליבואניות הממתקים

ומי דווקא נהנו בחודש מרץ? יבואניות הממתקים חגגו בזכות העיתוי של פורים שהביא אותן לגידולים משמעותיים: ליימן שליסל, יבואנית ממתקים כמו מנטוס, לואקר ושוקולד הרשי'ז נהנתה מעלייה של 35.7% במכירות שהביאו אותה לסכם את הרבעון עם גידול של 17.5%. גם פררו, יבואנית השוקולד, נהנתה מצמיחה של 21.6% במרץ.

ובכל זאת, שתי ספקיות נוספות שאין להן קשר למשלוחי המנות הצליחו להציג גידול חד במכירות גם בחודש מרץ - וילי פוד, שהציגה בשוק מוצרי הצריכה גידול של 15.1% במכירות ביחס למרץ אשתקד; ומחלבות גד, שמציגה גם היא גידול משמעותי, בוודאי לחודש כזה, של 12.3%.

אגב, וילי פוד השלימה את הרבעון הראשון ב-2019 עם שיעור הצמיחה הגבוה ביותר מבין ספקיות מוצרי הצריכה הגדולות: עלייה של 23% ביחס לרבעון אשתקד.

עוד כתבות

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: רפי קוץ

האם מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל בגלל המצב הגאופוליטי?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' טוען כי הורדת דירוג האשראי של ישראל נובעת מגאופוליטיקה. זו אחת הסיבות ● המשרוקית של גלובס

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר? לפי בית המשפט, התשובה היא לא

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואין ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע בצה"ל, והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע שהאישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע שפנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שניה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תחשב כ"הכנסה ראשונה"

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

התוכנית שמסייעת למפונים לחזור לשוק העבודה בלי לאבד קצבאות

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

פתיחה חיובית בתל אביב; לפידות קפיטל מזנקת בכ-5%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה; ההנג סנג קופץ ב-2.5%

הניקיי נסחר סביב רמות הבסיס ● הבורסות בסין סגורות לרגל יום הפועלים ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר