גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כספים קואליציוניים, לא בדיוק מה שחשבתם

המקח והממכר הקואליציוני הוא כר פורה לחלוקת כספים פוליטיים, בהתאם לדרישות המפלגות והח"כים ● לסידור הזה יצא שם רע, אבל האם יאיר לפיד צודק שהוא משרת בעיקר את המפלגות החרדיות? בדקנו לאן באמת הלך הכסף הפוליטי בממשלה היוצאת ● המשרוקית של גלובס 

יאיר לפיד, משה כחלון / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
יאיר לפיד, משה כחלון / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

עם פתיחת המגעים להקמת הקואליציה אנו צפויים לשמוע שוב מחאות על חלוקת "כספים קואליציוניים": סכומים שמובטחים לח"כים ולמפלגות ספציפיות תמורת תמיכתם בממשלה. "אתה לא יכול לעמוד מהצד! זה לא תקציב, זו מכירת חיסול" - זעק שר האוצר לשעבר יאיר לפיד על יורשו משה כחלון בנובמבר 2015, כמה חודשים אחרי הקמת הממשלה היוצאת, כששורה של ח"כים סיכמו אישית עם האוצר על מימון פרויקטים לפי בחירתם.

לפיד מחה בעיקר על סעיפים שנשמרו לטובת חרדים ומתנחלים, שנציגיהם קיבלו מקום של כבוד בממשלה שהוקמה באפריל אותה שנה. "מי מנהל את קופת המדינה?" הוא שאל, "למה כל אחד יכול לסחוט את מה שמתחשק לו?"

בקמפיין הבחירות האחרון, לפיד חזר לתקוף את הממשלה בסוגיה זו, והפעם במספרים: "הם [חברי הקואליציה] לקחו את כל הכסף שצריך לבריאות - 10 מיליארד שקל - ושמו אותו בפוליטיקה ובמפלגות ובכספים הקואליציוניים המבזים האלה שלהם", טען בסרטון בטוויטר שהפיץ בפברואר. במארס הוא חזר על המספר בפייסבוק: "בממשלה הנוכחית עלו הסכמים פוליטיים 10 מיליארד שקל, כסף שנלקח מהכיס שלכם והועבר לעמותות פוליטיות, למקורבים פוליטיים, למפלגות ואפילו ישירות לפוליטיקאים".

מהן העובדות מאחורי הטענות של לפיד? כמה כסף הקצתה הממשלה היוצאת במסגרת הסכמים פוליטיים, והאם הם שירתו רק את החרדים, או רק את המקורבים לקואליציה?

כסף פוליטי: לא רק בהקמת הקואליציה

הקצאת כספי המדינה למטרות שונות מושפעת תמיד מתפיסה פוליטית ומיחסי הכוחות בכנסת. אבל כשמדברים על כספים קואליציוניים בפרט ועל "כספים פוליטיים" בכלל, מתכוונים למשהו ספציפי יותר: התחייבות מפורשת שהאוצר נותן לח"כ, לשר או למפלגה, בעל פה או בכתב, להעביר תקציב למטרה מסוימת. רבים מההסכמים נעשים ערב אישור תקציב המדינה, כשהפוליטיקאים מתנים את תמיכתם בתקציב בהענקת המימון, ודורשים מהאוצר להתחייב לה בהסכם.

הסכמים פוליטיים על התחייבויות תקציביות נערכים כבר עשרות שנים, אבל נתונים רשמיים עליהם מתפרסמים רק מאז מארס 2015, ערב הקמת הממשלה היוצאת, בעקבות הנחיית היועמ"ש דאז, יהודה ויינשטיין.

המספרים מראים שרובו הגדול של הכסף הפוליטי הזה ניתן מתוך תקציב המדינה שאושר מיד אחרי הקמת הממשלה, ונבע מהסכמים מפורטים שנגזרו כנראה מההסכמים הקואליציוניים. 5.3 מיליארד שקל הועברו בהסכמים פוליטיים בתקציב הדו-שנתי 2016-2015; 1.5 מיליארד שקל - בתקציב הדו-שנתי 2018-2017; ו-1.3 מיליארד שקל - בתקציב 2019.
בשורה התחתונה, הנתונים שלפיד הפיץ מופרזים. הכסף הפוליטי שהעבירה הממשלה האחרונה לא עלה על 10 מיליארד שקל, אלא הסתכם בכ-8.2 מיליארד שקל. כך לפחות לפי הפרסומים באתר אגף התקציבים.

ומה לגבי הפרויקטים שנהנו מתקציב בזכות הסכמים פוליטיים כאלה? צלילה לנתונים אולי תפתיע את לפיד. לפחות 3.8 מיליארד שקל מכלל הכספים הפוליטיים הועברו מאז 2015 למטרות שמזוהות עם היהדות האורתודוקסית - מוסדות דת וחינוך תורני, בתי ספר שפטורים מלימודי ליב"ה ותוכניות לחיזוק הזהות והתרבות היהודית.

גם נושאים שקרובים ללבם של המתיישבים ביו"ש נמצאים שם, ובהם העברה ספציפית שלפיד מחה עליה בעבר - שני מיליוני שקלים למימון "שמירה על שטחים פתוחים ביהודה ושומרון", שהובטחו בהסכם עם בצלאל סמוטריץ’. אבל היו גם סעיפים אחרים.

11% מהכספים הפוליטיים שהועברו בממשלה היוצאת, 880 מיליון שקל, ניתנו לתקציב החינוך לשם מימון התוכניות "בית הספר של החופש הגדול" ו"למידה משמעותית". את התוכניות האלה יזם שר החינוך הקודם, שי פירון, איש עתיד. האוצר לא פרסם מיהו הפוליטיקאי שמולו נחתם ההסכם למימונן, אבל אפשר לנחש שזה היה נפתלי בנט - מחליפו של פירון - שביקש להמשיך להפעיל את התוכניות האלה. באותה דרך קיבל משרד החינוך 800 מיליון שקל לטובת "רפורמת הסרדינים", קידום לימוד מתמטיקה והוספת סייעת שנייה בגנים, תוכניות שמזוהות עם בנט עצמו.

לפיד טען שהכסף שחולק בהסכמים הפוליטיים יכול היה לשמש את מערכת הבריאות, אבל נתוני האוצר מראים שחלקו הופנה אליה: 80 מיליון שקל הועברו ב-2016 לטובת ביטוח בריאות מממלכתי, ו-35 מיליון שקל הועברו ב-2018 לפיתוח בתי חולים ציבוריים.

לשקיפות היו תוצאות לא צפויות

לאיזה פוליטיקאי הובטחו הסכומים האלה? אנחנו לא יודעים, כי האוצר חדל בשלב מסוים לפרסם את שמות. השקיפות לגבי ההסכמים הפוליטיים קיימת, כאמור, רק מאז הנחיית היועמ"ש מ-2015. ההנחיה קבעה כללים להסכמים, כמו למשל שנציגי עמותה שההסכם יביא לרכישת שירותים ממנה לא יורשו להשתתף בניסוחו, אסרה על הקצאת הכספים בהסכם לגוף פרטי מסוים, והתירה לציין מטרות כלליות בלבד. בנוסף, הסכמים שנעשו במהלך הדיונים על תקציב המדינה יש להקריא בוועדת הכספים או במליאה, אם נעשו אחרי שהוועדה אישרה את התקציב.

בתקציב 2015-2016, הראשון שהתקבל אחרי ההנחיה, פרסם האוצר לצד כל סעיף וסעיף את שמות הח"כים או השרים שמולם נערך ההסכם. אלא שמאז הוא לא חזר על כך. הסיבה, אפשר לשער, היא שבמקום להרתיע את הפוליטיקאים, הפרסום אפשר להם להתפאר ב"הישג" - ועודד אותם לנסות להשיג יותר.

עוד כתבות

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר