גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לקראת הדור ה-5: המכרז שהמפעילים הסלולריים לא רוצים

שוק הסלולר דרוך לקראת פרסום מכרז התדרים לדור ה-5 שמגובש בימים אלה במשרד התקשורת ● אבל גם המכרז הזה לא צפוי להביא לשיפור מצב תשתיות הסלולר המיושנות ● השינוי יגיע רק כשיחול שיפור מהותי במצבן הכלכלי של החברות לצד הפחתת נטל הרגולציה

נתי כהן ואיוב קרא / צילום: שלומי יוסף
נתי כהן ואיוב קרא / צילום: שלומי יוסף

צמרת משרד התקשורת מתכנסת השבוע לשלושה ימים מרוכזים לצורך כתיבת המכרז להקצאת תדרי דור 5 בסלולר, שעל פי לוחות הזמנים מתוכנן לצאת בסוף השנה. לאחר שתושלם כתיבת המכרז, הוא יפורסם לשימוע להערות הציבור ולאחר מכן ייערך בפועל. ההתכנסות נערכת במשרדי עיריית ירושלים ששוכנים 100 מטרים ממשרד התקשורת שברחוב יפו בעיר. חשוב לומר שמדובר בשלב מקדמי בלבד, והדרך מפה ועד להופעת הדור ה-5 עוד רחוקה.

עוד בדצמבר האחרון, פרסם משרד התקשורת את מתווה המכרז ואת התדרים שיוצעו למפעילי הסלולר לצורך הקמת רשתות דור 5. אבל בשל מצבו הקשה של שוק הסלולר והתחרות האגרסיבית בו, המפעילים בינתיים לא מתלהבים לקפוץ על העגלה ומביעים חששות.

הסוגיות שמטרידות את המפעילים לקראת פרסום המכרז מתחלקות להיבטים כלכליים ולהיבטים הנדסיים. אף אחד מהמפעילים לא שש כאמור למכרז. הם רוצים לדעת קודם כל למה מתכוון משרד התקשורת כשהוא אומר "דור 5". בעיני המפעילים, דור 5 זו תקשורת נתונים מהירה מאוד. כזו שתשנה את חווית הגלישה והשירותים המוצעים מקצה לקצה. בשביל זה הם נזקקים לתדרים ולטכנולוגיה שכוללת אנטנות חדשות וליבת רשת חדשה.

הקמת האנטנות הנדרשות עשויה לקחת שנים

הקושי הראשון בהיבט ההנדסי מצוי בתחום התדרים. המפעילים רוצים לדעת אם המכרז יכלול את תחום התדרים המילימטריים - תדרים שנחשבים לאיכותיים במיוחד בחיבור תמסורת בין שתי נקודות, כמו אתרים סלולריים למשל. באמצעות טכנולוגיה זו, למשל, המפעילים יכולים להימנע מפריסת תשתיות יקרות כדי לחבר שני אתרים סלולר מרוחקים.

עדיין לא ברור אם הם ישמשו את שירותי התקשורת הנייחת בלבד או רק את האתרים הסלולריים. משרד התקשורת בראשותו של המנכ"ל נתי כהן טרם קיבל החלטה כיצד להקצות את התדרים הללו ולא קבע לאיזה שימושים הם מיועדים. בארה"ב לדוגמה, אחת המובילות בתשתיות דור 5, הגלים המילימטריים הוקצו קודם כל לטובת השירותים הנייחים כתחליף לסיבים האופטיים.

סוגיה נוספת שזקוקה לפתרון היא אתרי המיקרו וקבלת היתרים. בדור ה-5 נזקקים המפעילים להרבה מאוד אתרים קטנים, וסוגיית ההיתרים לאתרים כאלה טרם נפתרה. מדובר על רישוי למתקני סלולר על עמודי חשמל, על עמודי תאורה, בתוך צנרות וכדומה.

מאחר שמדובר באנטנות חדשות שצריכות לשדר ולקלוט באמצעות עשרות משדרים (בעגה המקצועית - Massive MIMO), החברות יזדקקו להיתרי בנייה עבורן. מדובר בתהליך ארוך ומסורבל, שידוע בתור נושא כאוב עבור חברות הסלולר, ולא רק בישראל.

באוצר לא מוכנים לוותר על 300 מיליון שקל

בהיבט הכלכלי, המפעילים מצפים שמשרד התקשורת יבהיר מה יעלה בגורל אגרות התדרים שהם משלמים בגובה כ-300 מיליון שקל בכל שנה. בחברות הסלולר היו רוצים שמשרד האוצר יפחית את הסכום, אך הוא מצדו לא מתכוון לוותר על ההכנסה הבטוחה הזו. אחת ההצעות היא שהאוצר לא יגבה אגרות חדשות עבור רשתות הדור החמישי, אבל בחברות הסלולר כאמור רוצים הפחתה של הסכום שהם כבר משלמים כיום.

גם לצה"ל יש השפעה על איך ייראה הדור ה-5. היקף התדרים שיוצעו במכרז, בעיקר בתחום ה-700 מגה הרץ, שנחשבים גם הם לאיכותיים וחסכוניים עבור החברות, עדיין לא ברור. כפי שנחשף ב"גלובס", קיימת הבטחה להקצות תדרים אלה לצה"ל, לטובת הקמת רשת דור 5, אך הם קריטיים עבור המפעילים.

מכיוון שמדובר ברצועות מאוד מבוקשות, יש חשש שמחירן יאמיר במכרז, ולכן במשרד התקשורת רוצים לשכנע את צה"ל להסכים לכך שהרצועה שיקבל תהיה משותפת לו ולאחת החברות הסלולריות שתשלם בעבורה מחיר מופחת. המשרד מתכוון להקצות 30 מגה בתחום ה-700 מגה הרץ, כך שכל רשת (משותפת לשתי חברות) תוכל לקבל הקצאה של 10 מגה. בנוסף, יוקצו במכרז תדרים נוספים שהמפעילים יידרשו להם בתחום ה-3.5 גיגה וב-2.6 גיגה, שנחשבים לאיכותיים פחות מה-700 מגה הרץ.

דור 5? למפעילים יש תוכניות אחרות

מבחינת המפעילים אין כאמור סיבה להתקדם במהירות. מבחינתם, הם בכלל היו שמחים אם המכרז היה נדחה. הם מבינים שככל הנראה זה לא יקרה, אבל זה לא אומר שהם מתכוונים להשתמש בתדרים החדשים לקידום הדור ה-5. יש להם תוכניות אחרות.

כוונתם היא להשתמש בתדרים להרחבת הקיבולת הנוכחית שלהם ולדחות את היישום המלא של טכנולוגיית הדור ה-5 למועד לא ידוע. וזו הסיבה העיקרית שלמפעילים חשובה ההגדרה של מהו דור 5 מבחינת משרד התקשורת.

הם מעוניינים שככל שהמשרד יתעקש על הוצאת התדרים למכרז, הוא לא ייאלץ אותם במקביל להפעיל את הטכנולוגיה הרשמית. הם כאמור רוצים שיאפשרו להם להשתמש בתדרים לטובת הרחבת הקיבולת ושיפור הביצועים, וההגדרה הפורמלית של הדור ה-5 תידחה. לכן הדור ה-5 בישראל, כמו בכל העולם, לא במהרה ישכון כאן במתכונתו המלאה.

העומס על תשתיות הסלולר בישראל הוא אדיר, ולראייה מהירות האינטרנט הסלולרי הנמוכה בהשוואה למדינות ה-OECD. כדי להתמודד עם בעיית הקיבולת, עוד לפני שדרוג הרשת לדור ה-5, המפעילים זקוקים בין היתר לעוד תדרים. את השלב הבא, הפיכת הרשת לדור 5 באופן מלא, שכולל החלפת ליבת הרשת, הם ידחו עד שיתברר המודל העסקי.

מהירות הגלישה הסלולרית בישראל

מודל עסקי כזה עדיין לא קיים, לא בישראל ולא בעולם, אך הוא ללא ספק יגיע בהקדם. השירותים הנרחבים שיוצעו במסגרת הדור ה-5 הם רבים מאוד, וטומנים בחובם פוטנציאל כלכלי גדול מאוד. עם זאת, גם בדורות הקודמים נשמעו הערכות דומות, ובסופו של דבר הרווחיות של המפעילים רק ירדה. כעת הם מעדיפים להיות זהירים ולא למהר להשקיע סכומי עתק. מפעילים שונים מעריכים שעוד לפני שקופצים לדור ה-5, צריך לנצל את הפוטנציאל הלא ממומש של הדור ה-4 בטרם יחליפו את ליבת הרשת. ולשם כך נדרשים עוד תדרים.

מי יכול גם לדמם וגם להשקיע מיליונים?

נקודה מרכזית נוספת שרלוונטית לשווקים רבים, ולישראל במיוחד, היא הרגולציה. המדיניות הרגולטורית בישראל מובילה את השוק אל עברי פי פחת. לא מדובר רק בשוק הסלולר אלא בכל שוק התקשורת. הדוחות "המשופצים" של חלק מהחברות מציגים לכאורה רווחיות מאוד נמוכה, אבל מי שחופר לעומק רואה שהחברות מפסידות. שוק הסלולר מדמם, וכל עוד זה יימשך אי אפשר לצפות שאחת החברות תסתער על השקעות בדור החמישי. תדרים בלית ברירה הן אולי יקנו, ורק מאחר שמשרד התקשורת יכפה זאת עליהן. אבל ההשקעות רק ילכו וירדו.

תגובת משרד התקשורת: "עקרונות מכרז תדרי דור 5 פורסמו לחברות ולציבור ב- 27.12.18. משרד התקשורת עומל על כתיבת מסמכי המכרז ובהם מודל המכרז. בתוך כך, המשרד מקיים השבוע ימים מרוכזים על מנת לעמוד ביעדים ובלוחות הזמנים שהוגדרו . מטבע הדברים לא ניתן למסור את פרטי המכרז, המנוסחים על ידי הדרג המקצועי, טרם פרסומו לחברות".

הסוגיות שמטרידות את המפעילים

● נדרשת הקמת תשתיות חדשות ויקרות כמו אנטנות וליבת רשת חדשה

● לא ברור אילו תדרים יקצה משרד התקשורת לטובת הדור החמישי

● רישוי מתקני הסלולר הנדרשים עדיין לא הוסדר - והרשויות המקומיות עלולות להערים קשיים

● מה יעלה בגורל אגרות התדרים שהם משלמים לאוצר - האם יופחתו או יועלו

● האם יתאפשר שיתוף פעולה בתחום התדרים ביניהם לבין צה"ל

עוד כתבות

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; קוואלקום מזנקת במסחר המוקדם לאחר הדוחות

הדאקס נסחר סביב רמות הבסיס ● הניקיי ירד ב-0.1% ● בסין לא התקיים מסחר לרגל יום הפועלים ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר