גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האוניברסיטאות כחממה לדעות חדשות וחריגות

אסור למוסד אקדמי לגבות דמי אבטחה גבוהים יותר מהפגנה מעוררת מחלוקת

סטודנטים באוניברסיטת תל אביב / צילום: איל יצהר
סטודנטים באוניברסיטת תל אביב / צילום: איל יצהר

האם אוניברסיטה, המהווה מגדלור של חופש הביטוי, רשאית לגבות מסטודנטים תשלום עבור אבטחה של פעילות ציבורית בקמפוס? שאלה זו, אשר נדונה לאחרונה על-ידי בית המשפט המחוזי בתל-אביב, מעוררת שאלות נוקבות: מה תפקידם של מוסדות להשכלה גבוהה בחברה דמוקרטית? האם ראוי לאבחן בהקשר זה בין אוניברסיטאות לבין מכללות פרטיות?

אנו חיים בעידן שבו גופים פרטיים ממלאים תפקידים חיוניים ומרַכזים בידיהם כוח ניכר היכול לגעת בחיי ציבורים שלמים. לא אחת הכוח שהם צוברים עולה על זה של רשויות ציבוריות. על רקע זה מתעוררות שאלות חשובות המאתגרות את שיטת המשפט שלנו, ובהן: האם מוסדות להשכלה גבוהה נדרשים להגן על חופש הביטוי של סטודנטים במתחם הקמפוס?

איש לא חולק על חיוניותם ועל מידת היזקקות הציבור לשירותיהם של מוסדות להשכלה גבוהה. שירותי השכלה גבוהה מבטיחים סיכויים טובים להשתלבות בחברה; יש להם תפקיד בעיצוב פניה ובפיתוח המחקר בישראל; הם מקנים תואר אקדמי וידע מקצועי שעליו מסתמך הציבור. כל אלה מצביעים על העניין הציבורי הנרחב הגלום בפעילותיהם ועל השימוש שהם עושים במשאבי ציבור. קל וחומר הם פני הדברים באשר לאוניברסיטאות המתוקצבות מכספי משלמי המסים. מכאן נובע, לפחות לכאורה, הצורך להכפיפם לנורמות מן המשפט הציבורי.

מנגד, יש שיטענו כי הכפפתם לנורמות מן המשפט הציבורי עלולה לפגוע בחופש האקדמי ובעצמאותם של מוסדות אלה. על כן יש להימנע מהתערבות חיצונית בפעילותם. כתמיכה לכך ניתן לטעון כי הואיל וממילא רשויות השלטון מקיימות את המינימום הנדרש לקיום בכבוד והשתלבות בקהילה (באמצעות מתן שירותי חינוך חובה בבתי הספר), שירותי השכלה גבוהה הם תוספת למינימום הנדרש, ועל כן אין לסווג את פעילותם כחיונית לציבור.

על אף שבית המשפט העליון נמנע מלהכריע מפורשות באשר למעמדם הדואלי של מוסדות להשכלה גבוהה, בפועל בתי המשפט נוטים להכיר במעמדם המעין ציבורי ולהכפיפם, בהתאמה, לחלק מכללי המשפט הציבורי. כך, למשל, באחד מפסקי הדין עמד בית המשפט העליון על זכותם של סטודנטים במוסדות להשכלה גבוהה להיות מיוצגים על-ידי עורכי דין בהליכים משמעתיים הננקטים נגדם.

נפסק כי אוניברסיטה נדרשת, בשל "סממניה הציבוריים", להעניק לתלמידיה הליך הוגן. הוא הדין באשר לחובתה לאפשר לסטודנטים הפוקדים את שעריה להיחשף למגוון דעות והשקפות חברתיות ופוליטיות. על כך אין חולק. אולם האם רשאית אוניברסיטה לגבות מסטודנטים תשלום עבור אבטחה של פעילות ציבורית בקמפוס בשל חשש מתגובה אלימה כתוצאה מפעילות זו?

פסק דין חשוב שניתן על-ידי השופט ד"ר גרשון גונטובניק עסק בשאלות אלה (ה"פ (ת"א) 7462-03-17 מירי (מרים) בליאכר נ' אוניברסיטת תל-אביב). במסגרת התביעה, שהוגשה על-ידי האגודה לזכויות האזרח בשם סטודנטיות באוניברסיטת תל-אביב, נטען כי האוניברסיטה אינה רשאית לדרוש מסטודנטים מימון של אבטחה מוגברת בשל החשש מתגובה אלימה. בית המשפט הדגיש כי הגם שחוק זכויות הסטודנט - המעגן את חובתם של מוסדות להשכלה גבוהה לאפשר לסטודנטים לממש את חופש הביטוי - אינו שולל מהאוניברסיטה את הכוח לדרוש תשלום ממארגני אירועים והפגנות, דרישה כזו חייבת להיות קבועה במפורש בתקנון המוסד.

בית המשפט ביסס מסקנה זו על כך שמדובר "באוניברסיטה המתוקצבת במידה משמעותית על-ידי המדינה והאוחזת במאפיינים ציבוריים בולטים". בכך החיל בית המשפט על אוניברסיטה עיקרון בסיסי מן המשפט הציבורי, לפיו פגיעה בזכות אדם צריכה להיות מכוח הסמכה מפורשת (עם זאת, הפעם בתקנון ולא בחקיקה). דרישת ההסמכה המפורשת נועדה, כלשון בית המשפט, "להבטיח כי הגורמים הרלוונטיים במוסד להשכלה גבוהה ייערכו את הדיון המתבקש...". לגופו של עניין, הואיל והסמכה מפורשת כאמור לא נמצאה בתקנון אוניברסיטת תל-אביב, נפסק כי היא מנועה מלעשות זאת.

במבט צופה פני עתיד, השופט גונטובניק קורא לאוניברסיטה, אגב הליך ההסדרה של הנושא, לערוך דיון מעמיק, שהרי "זוהי שעת כושר לרדת לעומק האופן בו האוניברסיטה מגדירה את מהותה ואת יחסה לקבוצות השוות הפועלות במסגרתה".

באשר לתוכן ההסדר שיגובש, עמד השופט, בהסתמך על פסיקת בית המשפט העליון בעניין אחר, על כך שמעבר לחובתה של אוניברסיטה לא לפגוע בזכותו של סטודנט לחופש ביטוי (זהו "ההיבט השלילי" של הזכות), חובתה להגן באופן פוזיטיבי על חופש ביטוי והפגנה ולאפשר את התנאים שיאפשרו את מימוש הזכות (זהו "ההיבט החיובי" של הזכות).

השופט אף הציע, כחומר למחשבה ולא כשיקוף של הוראות הדין, עמדה לפיה הוצאות ביטחון עודפות של הפגנה, הנובעות מתוכנו של ביטוי מעורר מחלוקת, לא יושתו על מארגני ההפגנה. במילים אחרות: תוספת הביטחון הנדרשת בשל ביטוי שתוכנו מעורר מחלוקת, תמומן על-ידי האוניברסיטה ולא על-ידי מארגני ההפגנה.

לעמדה זו מצטרף אני בשתי ידיים. אוניברסיטה רשאית, ככל שהדבר יהיה מעוגן מפורשות בתקנונה, לגבות תשלום בגין אבטחת הפגנות. עם זאת, כפי שציינו בצדק באי-כוח המבקשים בעתירתם, הטלת מטלה כספית חורגת על מארגני הפגנה אך ורק בשל העובדה כי הביטוי העשוי להישמע במהלכה מעורר מחלקת ציבורית עזה, עשויה להוות אפקט מצנן כנגד הבעת דעות שונות החורגות מן הקונצנזוס.

בנוסף, היא עשויה לפגוע בזכות לשוויון של קבוצות שונות של סטודנטים המבקשים להביע מחאה. זאת ועוד: ככל שמארגני ההפגנה או המחאה לא יוכלו לשאת בדרישת התשלום החורגת, וכתוצאה מכך ההפגנה לא תתקיים, יש ממש בטענת המבקשים לפיה דרישה זו עלולה להביא לכך שחוטא יצא נשכר ולעודד אלימות. לכך אין להסכים. על מוסדות להשכלה גבוהה הממומנים מכספי משלמי המסים מוטלת אחריות לאפשר את כל התנאים הדרושים על-מנת לקיים את האירוע, לא רק בהקצאת אולם, אלא גם במימון תוספת הביטחון הנדרשת לאבטחתו בשל חשש לאלימות כתוצאה מהשמעת דעות הנטועות במחלוקת.

שאלה נוספת, בה לא עסק פסק הדין באופן ישיר, היא האם ראוי לאבחן, בהקשר זה, בין אוניברסיטה, הממומנת מכספי משלמי המסים, לבין מכללה פרטית שאינה ממומנת מכספי הציבור. דומני, מבלי לקבוע מסמרות בדבר, כי יש להשיב על כך בחיוב.

אין בכך כדי לגרוע מחשיבות ההגנה על חופש הביטוי של סטודנטים הלומדים במכללות פרטיות. כל מוסד להשכלה גבוהה, זה הציבורי וזה הפרטי, נדרש להגן על חופש הביטוי של הסטודנטים הפוקדים את שעריו (ההיבט השלילי של הזכות). עם זאת, דומני כי מידת המחויבות של מוסד פרטי לממש באופן פוזיטיבי את חופש הביטוי של הסטודנטים, בין היתר באמצעות הקצאת כספים למימון אבטחת הפגנות שתוכנן מעורר מחלוקת עזה (ההיבט החיובי של הזכות), נמוכה יותר מזו של אוניברסיטה.

בין כך ובין אחרת, פסק הדין הוא אבן-דרך חשובה המאירה את תפקידם החשוב של מוסדות להשכלה גבוהה בחברה דמוקרטית, ובפרט את חובתם לאפשר הבעת דעות הנטועות במחלוקת ציבורית. 

הכותב הוא מומחה למשפט ציבורי, חבר סגל בפקולטה למשפטים באוניברסיטת בר-אילן ומחבר הספר "גופים ונושאי משרה דו-מהותיים"

עוד כתבות

עדן גולן הדהימה את העולם, ואוניברסיטת פרינסטון הסתבכה עם איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איך סיקרו בעולם את ההופעה של עדן גולן באירוויזיון, אוניברסיטת פרינסטון מסתבכת עם איראן ובלבנון טוענים שנתניהו מנסה להאריך את המלחמה ● כותרות העיתונים בעולם 

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

גיל שויד ימכור מניות צ'ק פוינט ב-200 מיליון דולר. כמה מזה יילך לכיסו?

מדובר באופציות שקיבל לפני 7 שנים ופקעו ● שויד, מנכ"ל צ'ק פוינט, צפוי לפרוש מתפקידו ולעבור לתפקיד יו"ר פעיל בחברה וגם לאחר המכירה הוא יישאר בעל המניות הגדול בצ'ק פוינט

קייטנה של הקרן לנפגעי טרור / צילום: הסוכנות היהודית

מאז פרוץ המלחמה הצטרפו כ־8,500 משפחות לנתמכי הקרן לנפגעי טרור

הקרן העניקה בשבעת החודשים האחרונים סיוע בהיקף כולל של 36 מיליון שקל ● לצד מענקי חירום כספיים למשפחות שבתיהן נפגעו מטילים, ניתנים גם טיפולים אישיים וקבוצתיים, וקייטנות לילדים נפגעי טרור

הבניין ברחוב אלפסי 3 בשכונת רחביה בירושלים / צילום: צבי מרמור

3.38 מיליון שקל לדירת 3 חדרים בשכונת היוקרה של ירושלים

מחיר הדירה נמוך מעט מהמחיר הממוצע למ"ר לדירות ברחביה – אחת השכונות היקרות בבירה ● "רחביה זה הפריים לוקיישן, גם אם מדובר בדירה רגילה במבנה רגיל משנות ה־50, כמו במקרה הזה. המיקום עושה את המחיר"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

לקוח הוריש את כל רכושו לעורך הדין. למה בית המשפט ביטל את הצוואה?

חברה רכשה מגרש באזור התעשייה בטמרה, מבלי לבקר בו קודם לכך, ולאחר קבלת הזכויות, גילתה שחברה אחרת כבר מחזיקה בחלק ממנו ● עו"ד ביקש לקיים את הצוואה האחרונה של לקוחו, לפיה הוא יורשו הבלעדי ● חברה המשכירה מחסנים דרשה תשלום ארנונה מופחת, וסורבה בטענה שמדובר בשטחי מסחר ● שלושה פסקי דין בשבוע

שר האוצר סמוטריץ' וראש הממשלה נתניהו. הבור התקציבי מעמיק / צילום: Reuters, Ronen Zvulun

מודי'ס בדוח על ישראל: הגירעון והחוב יהיו גבוהים מהצפוי. השלכות המלחמה על הכלכלה יימשכו שנים

סוכנות הדירוג לא שינתה את דירוג האשראי של ישראל והשאירה את התחזית השלילית, זאת לאחר שבפברואר הורידה את הדירוג ל-A2 ● במודי'ס ציינו כי למרות שהסיכון להסלמה לעימות צבאי עם איראן אינו זניח, הוא עדיין נמוך יחסית "בשל גורמים ממתנים"

מצליחים לחדש גם אחרי שנים. רוני סומק ודיתי רונן / צילומים: כפיר זיו ודפנה טלמון

המשוררים הוותיקים מציגים: מחאה לוחמת צדק וקריצה לצד הימני של המפה הפוליטית

דיתי רונן מצליחה בספרה החדש ליצור איזון מושלם בין שירה ארצית לשירה רוחנית ● ורוני סומק עורם בשיריו מגדל בבל של דימויים, שבוערים הן באש האהבה והן באש המלחמה סביבנו

ולדימיר פוטין, נשיא רוסיה / צילום: ap, Mikhail Metzel

כלכלן בתפקיד שר ההגנה: טלטלה גדולה בממשלת רוסיה

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, מציע להחליף את שר ההגנה מאז 2012, סרגיי שויגו, בסגן ראש הממשלה אנדריי בלוסוב ● לפי מרבית ההערכות, ההדחה היא על רקע הקיבעון וההאטה במלחמה באוקראינה שנמשכת מאז פברואר 2022

טוקיו, יפן / צילום: טלי בוגדנובסקי

הפד במלכוד: הריבית בארה"ב עלולה להחריב את הין היפני

מדיניות הריבית של הפד מייצאת את בעיותיה של ארה"ב ליפן, והין יורד למחיר שלא היה כמוהו זה 34 שנה ● יפן החלה לתמוך במטבע ובהיותה המחזיקה הזרה הגדולה ביותר של אג"ח אמריקאיות, היא עלולה לפנות למכירה מסיבית וללחוץ על הריבית בארה"ב עוד יותר כלפי מעלה ● הסחרור היפני מאיים על הכלכלות והשווקים הבינלאומיים

ברוכים הבאים

להתעורר מול חיזבאללה: הכפר הבדואי שתושביו לא מוכנים לנטוש

בתחילת המלחמה פונו אנשי ערב אל-עראמשה מבתיהם, אך הקשיים הכלכליים והמנטליים גרמו להם לחזור לכפר, הסמוך לגבול לבנון ● הפחד אמנם קיים, אך מבחינתם אין אפשרות אחרת: "הגענו למצב שבו למשפחות אין כסף לקנות גלידה לילדים שלהן. כמה אפשר לשבת במלון?"

''גרניקה'' של פיקאסו, דוגמה לביקורת בדיעבד / צילום: ap, Manu Fernandez

החוקרים שמגלים: איזה תפקיד יש לתרבות במלחמה

ממוזיקה ואופנה ועד שירה ואמנות פלסטית, התרבות הישראלית בחצי השנה האחרונה מתכנסת בתוך עצמה ● חוקרים שדיברנו איתם מתעקשים שבניגוד לאימרה על מוזות בזמן מלחמה, הן לא שותקות, אבל גם לא ביקורתיות ● מה תפקיד האופנה בתיעוד, ומה אפשר ללמוד מסיפורם של משורר אנגלי והציור "גרניקה" על המשמעות שיצירות עשויות לקבל בעתיד?

תע''ש רמת השרון / צילום: תמר מצפי

התוצאה המפתיעה והמטרידה של מחדל החימושים: תידחה בנייתן של 36 אלף דירות במרכז

הממשלה מקדמת בימים אלה החלטה לדחיית פינוי מפעל תע"ש רמת השרון, בשל "המאמץ המלחמתי", כך נודע לגלובס ● זוהי הודאה של מערכת הביטחון בכישלון לתכנן לטווח רחוק ובמחדל חימושים שפוגע כעת גם בשוק הדיור

איך לחסוך בחיי הסוללה? / אילוסטרציה: Shutterstock

סוללת הטלפון מתרוקנת במהירות? כך תאריכו את זמן השימוש בה

השימוש היומיומי בסמארטפונים ובמחשבים ניידים מייצר תלות בשקעי טעינה, אך ניתן להקטין אותה בכמה צעדים פשוטים ● מהקטנת בהירות מסך, דרך כיבוי תוכנות "כבדות" ועד תוכנית חיסכון בחשמל

הציבור לווה החודש משכנתאות בשווי 5.91 מיליארד שקל / אילוסטרציה: Shutterstock, Yuri Dondish

שוק המשכנתאות חוזר לרמות מלפני המלחמה

מנתוני בנק ישראל עולה כי הציבור לווה 5.91 מיליארד שקל בחודש אפריל האחרון ● הסקירות של הלמ"ס, בנק ישראל והכלכלן הראשי באוצר מורות על התאוששות משמעותית שחלה בשוק הדירות

אין לנו צפון אחר / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

אין לנו צפון אחר: פרויקט מיוחד לחבל הארץ שאסור לנו לאבד

המחקר שחושף את מצב המפונים מהצפון ● העסקים שנאלצו לעזוב, אבל התחילו מחדש במקום אחר ● סיור במטולה ובכפר גלעדי, חושף סצנה מסוף העולם ● והיכולות שחיזבאללה עדיין שומר במגירה

איילת אבו חלא / צילום: יח''צ

המנהלת שנוסעת בכל יום שעתיים לעבודה, תחת אש: "רצות מחשבות - מה יקרה אם ייפול עליי משהו"

היא גדלה בחברה הדרוזית "שבה בנות לא מתגייסות" אבל לא ויתרה על שירות, עשתה שני תארים במקביל לקידום בעבודה, והיום מנהלת משאבי אנוש בתנובה גליל, שמספקת מוצרים אפילו למקדונלד'ס ● "יש מטחים כבדים על קריית שמונה וזה תופס אותנו באמצע העבודה, אבל מג'נגלים" ● שיחה קצרה עם איילת אבו חלא

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

זו מערכת הנשק שיצאה לאחרונה משימוש בצה"ל

כמה יו"רים מונו במפלגת הליכוד מאז קום המדינה, כיצד נקרא כלב הציד של אל השאול האדס ואיזה סרט מבוסס על ספרו של ג'וזף קונרד "לב המאפליה"? ● הטריוויה השבועית

קיבוץ בארי אחרי הטבח. ''לתעד כשאנחנו עדיין בתוך האירוע'' / צילום: מיטל שטדלר

"יש ערך לכל חומר שנאסף, גם לעדויות ממצלמות הגוף של מחבלי הנוח'בה"

ד"ר רוני מיקל־אריאלי, היסטוריונית שמתמחה בשואה וברצח עם, הבינה היטב את חשיבות התיעוד מיד לאחר 7 באוקטובר, והביאה להקמת הפורום למובילי יוזמות תיעוד במלחמה ● לדבריה "מכחישים יהיו, לא משנה מה נעשה. התיעוד יאפשר לספר את הסיפור שלנו"

שיגור מיירט חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הרכיבים המזויפים במטוסים, והטילים היקרים שגורמים מבוכה לארה״ב

לגלובס נודע כי החברה הביטחונית הממשלתית תומר מגייסת 60 עובדים חדשים, אלביט עם הזמנה ראשונה למערכות מרגמה, בריטניה שוקלת להיכנס לתוכנית מערך ההגנה האירופית, טורקיה מנסה לרכוש מטוסי קרב ממקורות רבים, ובכיר גרמני קורא להגדלה משמעותית של תקציב הביטחון ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מכת''זית הופעלה בזמן ההפגנה למען החטופים / צילום: ליאור שגב

משפחות חטופים חסמו את איילון צפון; עימותים עם מפגינים

משפחות חטופים חסמו את איילון צפון ● כוחות צה"ל תוקפים מטרות חמאס במרחב ג'באליא שבצפון הרצועה ● סמ"ר אריאל צים, בן 20 ממודיעין, נפל בשכונת זייתון שבעזה ● צה"ל הורה לתושבי שכונות נוספות במזרח רפיח להתפנות • עדכונים שוטפים