גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ברוכים הבאים לטירונות הייטק: עד כמה שוק הבוטקאמפס המשגשג באמת עובד?

המחסור בעובדים מיומנים בתעשיית ההייטק הצמיח מודל הכשרה קצר, אינטנסיבי ועוקף אקדמיה ותארים ● ברשות החדשנות, שהחלה ב-2018 לממן חלקית 7 גופי הכשרה כאלה, אומרים שמודל הבוטקאמפ כבר הוסיף כ-20% להיצע העובדים בענף ● בדקנו מה הדרישות מהמועמדים ועד כמה המודל הזה פותח דלתות לבוגרים

כשא', בוגר יחידה טכנולוגית בצה"ל, השתחרר מהצבא, הוא ידע שהאופק התעסוקתי שלו מובטח. כבוגר היחידה, הוא קיבל פניות רבות מחברות שרצו להעסיק אותו, בשכר ראשוני של יותר מ-30 אלף שקל. ד', שישב לידו בתיכון וכמוהו עשה 5 יחידות במתמטיקה ובפיזיקה, התנדב לשירות קרבי בצנחנים. כשהוא השתחרר, הוא הלך לעבוד כברמן. עם שעות נוספות ועבודת לילה, הוא מצליח "לגרד" את ה-9,000 שקל בחודש.

"ד' יוצא מהצבא עם ארגז כלים ריק", אומר חיים גירון, מנכ"ל, שותף ומייסד Infinity Labs R&D מבית מטריקס. התעסוקה שלו מתחילה בדיליי משמעותי ובינו ובין א' יש פער שייקח לו עשור להשלים. אף שלשניהם יש בגרות ריאלית, ד' ישתחרר, יעבוד, ייסע לטיול, יילך ללמוד ורק אז יתחיל לעבוד ולצבור ניסיון. חשבנו שיש פה בעיה לאומית, שצריך לפתור".

הפתרון ש-Infinity Labs וחברות אחרות מציעות לצמצום הפער התעסוקתי הזה היא בוטקאמפס - מסגרות לימוד אינטנסיביות שמכשירות עובדים בתוך כמה חודשים לעבודה בהייטק. חיילים משוחררים הם רק חלק מקהל היעד. הבוטקאמפס פתוחים גם לבוגרי תואר ראשון במגוון מקצועות מדעיים ולא מדעיים, אנשים מבוגרים שמעוניינים בקריירה שנייה בהייטק וכל מי שמחפש דלת להיכנס בה לתחום הנחשק, אבל לא הצליח ללכת במסלול הרגיל של לימודי מדעי המחשב.

בוטקאמפ - אתר

"רצינו להעיר את השוק"

"התיאור הקולע ביותר של הבוטקאמפס הוא ממר"מים באזרחות", אומרת נעמי קריגר, סמנכ"לית רשות החדשנות וראש הזירה החברתית-ציבורית ברשות החדשנות. "לוקחים אנשים עם יכולות מאוד גבוהות ובלי רקע מוקדם, ובכחצי שנה אינטנסיבית של הכשרה תיאורטית ומעשית מוציאים אותם מפתחי תוכנה ברמה טובה, שיכולים כבר לעבוד בתעשייה".

המודל הזה קיים במדינות רבות בעולם. הוא צמח משתי סיבות עיקריות: האחת היא שכל התעשיות כמעט נעשו מוטות טכנולוגיה, כלומר, גם קמעונאות ובנקאות, ולא רק הייטק. הסיבה השנייה היא שהאקדמיה אינה נתפסת עוד כערוץ הבלעדי לרכישת מקצועות מתקדמים וכהכנה לעולם התעסוקה. כך, מאז 2012 התחילו לצמוח הבוטקאמפס - תחילה בארה"ב ולאחר מכן באירופה.

מודל הבוטקאמפס מתאים כמו כפפה ליד לשוק הישראלי, שפועלות בו חברות רבות, מקומיות וזרות, המתחרות על מאגר קטן יחסית של טאלנטים וסובלות ממחסור במהנדסים ובמפתחי תוכנה, המוערך ב-15 אלף משרות.

נעמי קריגר, סמנכ"לית רשות החדשנות וראש הזירה החברתית-ציבורית / צילום:  , לע"מ

בתחילת 2018 החלה רשות החדשנות בהליך תחרותי לבחירת גופים שיפעילו "סיירות תכנות" ויזכו למימון חלקי של ההכשרה - 40 אלף שקל לבוגר. בסוף ההליך נבחרו שבעה גופים מתוך 20 הצעות. בין הקריטריונים: 50% מהסטודנטים יהיו בוגרי תארים מדעיים שיעשו הסבה מקצועית, שילוב בתעסוקה בסוף התהליך והעסקה בשכר של יותר מ-14 אלף שקל. שבע "סיירות התכנות" שנבחרו הן תפוח, Infinity Labs, ITC, Experis KickStart, Elevation Academy, Primrose ועמותת קו משווה, שהוקמה במטרה לקדם את השתלבותם של אקדמאים ערבים בתעשייה וחברה לבוטקאמפ הבריטי Founders & Coders הפועל בנצרת.

לפי נתוני הרשות לחדשנות, סיירות התכנות הגדילו בכ-20% את ההיצע של כוח-אדם מיומן בשוק העבודה. "משמח מאוד שרבים מהגופים שלא התמודדו או שלא זכו בחרו בכל זאת לפתוח מסגרות, כך שהשוק בארץ גדל והיום יש בערך 20 מסגרות שמפעילות בוטקאמפס", אומרת קריגר.

איך מפקחים על רמת ההכשרה?
"לא התכוונו לייצר מנגנון פיקוח אלא להעיר את השוק. שאלה שתישאל בהמשך היא אם יהיה צורך בהסדרה כללית של השוק הזה או שפשוט שוק העבודה יסדר את העניינים. יש פה מבחן קונקרטי של אנשים שרואים אם הם מתקבלים לעבודה ואם הם מרוצים או שלא מרוצים. זה עוזר להבחין בין הטובים ללא טובים".

Infinity Labs היא אחת החברות שנבחרה בהליך של רשות החדשנות. החברה מפעילה סדנה אינטנסיבית של שבעה חודשים, תשע שעות לפחות ביום. לדברי גירון, היא מוציאה אנשי מקצוע עם ידע שווה ערך לזה של אנשים עם כמה שנות ניסיון בתעשייה. ההכשרה ניתנת ללא עלות, ובתמורה מתחייב הבוגר לעבוד שנתיים בחברה".

"קשה ללמד אנשים ללא ענווה"

לדברי גירון, עלות ההכשרה היא 96 אלף שקל לאדם, ולכן הליכי המיון קפדניים. אנחנו בודקים יכולת לימוד עצמית, חשיבה ריאלית, ענווה ויכולת לספוג דברים חדשים. אנשים שאין בהן ענווה, קשה מאוד ללמד אותם. צריך גם רצון ותשוקה, אנשים שיודעים ומאמינים שמגיע להם קצת יותר".

כמה אנשים מתקבלים לכל קורס?
"12-14. בהכשרה שלנו, קודם כול יש למידה עצמאית, אחר כך למידה בחברותא עם האדם שלידך, ואחר כך בקבוצה. רק בהמשך הם קוראים למנטור והדיון מתחיל. בסופו של התהליך, הבוגרים יודעים ללמוד כל דבר ויכולים להיכנס לכל סביבת עבודה.בסוף ההכשרה, הלקוח נותן לנו רשימת משאלות טכנית, ואז אנחנו משקיעים בהכשרה של אותו מועמד עוד 3-6 שבועות כדי שכשיגיע לעבוד בחברה הוא יוכל להתחיל לעבוד מהיום הראשון".

מה הוא פרופיל המועמדים?
"יותר מ-90% מגיעים עם רקע בתחום, אבל סיימה אצלנו כימאית או בלשנית, בוגרי מתמטיקה, מוזיקה, וטרינריה. 40% מהמועמדים הם נשים, והייתי רוצה לראות יותר. אנחנו פתוחים לקבל כל אחד ועיוורי צבעים. יש לנו גם תוכנית מימון של 50 אלף שקל לאנשים שמתקשים לוותר על הכנסה".

חברה נוספת שמפעילה בוטקאמפ היא דבליפ, המכשירה מומחי DevOps בבוטקאמפ אינטנסיבי וחינמי של עשרה שבועות. המועמדים שמתקבלים ועוברים את ההכשרה עובדים בחברה תמורת שכר התחלתי של 12 אלף שקל בחודש. לדברי מייסד החברה עמרי ספקטור, אחרי שנתיים הם כבר משתכרים 20 אלף שקל.

איך אתם מסננים את המועמדים?
"המועמדים עוברים מבחנים בתכנות וראיונות אישיים. יש סינון גם במהלך הבוטקמאפ. למחזור האחרון הגישו מועמדות 300 איש, הגיעו למבחן הראשון 150, התקבלו 23 וסיימו 12.

"אנחנו מחפשים מישהו אמפתי שיודע להקשיב לצרכים של האחר, שלומד מהר ועצמאי. אנחנו פונים לאוכלוסיות מגוונות, עובדים הרבה עם תוכניות להעסקת חרדים וחרדיות, ערבים, אתיופים, עולים מצרפת, אנשים מבוגרים, נשים. לצערי, רק אישה אחת סיימה את ההכשרה מתוך ה-12, אף שהיום רוב העובדים בחברה הוא נשים".

המשתתפים, אומר ספקטור, מגוונים בגיל: "יש לנו חייל שרק השתחרר ואדם בן 58, מנהל מוצר בהייטק. אנחנו לא עושים הפליה מתקנת, אלא לוקחים רק את מי שעומד בקריטריונים".

"הבוטקאמפס הם הזדמנות אדירה", הוא מוסיף. "יש היום תחום שלם שאנשים יכולים להתפרנס בו בכבוד ולתרום לחברה סביב. אנשים שזו הנטייה שלהם צריכים לקחת את זה בשתי ידיים. אלה משרות מכובדות ומכניסות. יש מקצועות שמנוהלים על ידי גילדות, וכאן יש הזדמנות להיכנס להייטק. אני לא יודע אם האזורים של ההייטק יהיו פתוחים לנצח".

גם חברת נס טכנולוגיות, שחוותה בעצמה מחסור בעובדים מיומנים, מתחילה כעת הכשרות בוטקאמפ, בשיתוף עם חברת אלביישן, פלטפורמה להכשרה למקצועות ההייטק.

"כארגון, אנחנו מעדיפים לייצר כישרונות מאשר לרכוש אותם", אומר אסי מויאל, סמנכ"ל בנס ומנהל פעילות הבוטקאמפ. "רוב השוק מנסה לרכוש את הכישרונות ולא מגדל אותם בבית. העובדים של היום צריכים דברים אחרים. היינו יכולים לקחת בוגרי אוניברסיטאות, אבל הם יוצאים מהלימודים בלי פרקטיקה. אנחנו מחפשים יכולת למידה, חשיבה אנליטית, אינטליגנציה רגשית. הבוטקאמפ נועד לתת בשלושה חודשים כלים טכנולוגיים".

אתם מבטיחים עבודה לבוגרים?
"לא. הלימודים הם על חשבוננו אבל אנחנו לא מבטיחים עבודה ב-100%. המטרה שלנו היא למצוא לכולם עבודה, אבל עדיין משאירים פתח קטן, למקרה שדברים לא מסתדרים מבחינת ההעסקה. הסטודנט בכל מקרה מרוויח את ההכשרה שלו".

"ההכשרה הייתה לא מספיקה"

בצד השני של המתרס, בוגרי הבוטקאמפס, החוויות והתובנות אינן אחידות באופן טבעי.

בת אל רבינוביץ', 28, סיימה בהצטיינות תואר ראשון במערכות מידע ניהוליות במכללה האקדמית עמק יזרעאל, החליטה לפנות להכשרה של Infinity Labs בעקבות ביקור נציגים שלהם במכללה. כיום היא עובדת אצל לקוחות של החברה כמפתחת אוטומציה.

"אף שסיימתי בהצטיינות, הרגשתי חסרת ביטחון. ההכשרה נתנה לי כלים. גם כשהגעתי לעבודה, המעסיקים לא הרגישו שזו עבודה ראשונה שלי. ניסיתי לחפש קודם אבל לא יותר מדי. אני עובדת אצל לקוחות שלהם".

איך השכר?
"יחסית לשוק, השכר נמוך בהתחלה, אבל יש שלוש מקפצות שכר. אחרי שנה, השכר עולה ואחרי שנה ושמונה חודשים הוא עולה שוב. בשנה הראשונה מרוויחים קצת פחות מהשכר בחוץ".

מה מצבך ביחס לאנשים שלמדו איתך ולא עברו בוטקאמפ?
"יש בוגרים שלא עובדים בתחום, או שעובדים בתחום צדדי שקשור. הדבר הטוב הוא שכבר בהתחלה מכשירים אותך גם איך לעבור ראיונות עבודה, וזה עוזר מאוד. מראיון לראיון מרגישים את השיפור".

איך הסתדרת בלי לעבוד במהלך ההכשרה?
"זה באמת היה לא פשוט וזה היה שיקול אם ללכת על זה. השעות הן ארוכות מאוד, משמונה וחצי עד שש, ולפעמים נשארים מאוחר יותר כדי לסיים מטלות".

עודד ראובני, 36, בוגר תואר ראשון בביולוגיה ימית שעבר בעבר בחברת ביוטק וכתועמלן תרופות, השתתף בבוטקאמפ של שלושה חודשים באלביישן אקדמי במטרה לעשות הסבה.

בשנים האחרונות הוא למד באופן עצמאי וכשלושה חודשים אחרי שסיים את הבוטקאמפ מצא עבודה בחברת הסטארט-אפ ביט (לא האפליקציה) כמפתח פרונט הד. במסגרת שבה למד לא הובטחה לו תעסוקה ולדבריו אם לא היה מגיע מוכן ועושה עבודה עצמאית קודם לכן, ההכשרה לא הייתה מספיקה.

"חיפשתי חוויה של למידה עם עוד אנשים אחרי שלמדתי בבית. זה נתן לי הרבה. אבל הידע התיאורטי היה חסר שם ולא הייתה מספיקה רק פרקטיקה. לדעתי, אם מגיעים בלי ידע מקדים זה מתפספס".

זה עזר לך במציאת עבודה?
"ראיונות העבודה היום הם טכניים, ואתה צריך לבצע מטלה. אם לא תדע כיצד לבצע את המטלה הזאת, זה לא משנה איפה למדת".

עוד כתבות

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

במקביל לדיוני המו"מ: צה"ל ממשיך לתקוף מטרות בח'אן יונס

מטוסי קרב תקפו תשתית טרור בחאן יונס שבה זוהה שיגור לעוטף ● מחבלים חוסלו בפעילות צבאית סמוך לטולכרם ● הערכה: ישראל קרובה להסכם עם חיזבאללה שיביא לסיום ההסלמה בגבול הצפוני ● דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח • החות'ים מאיימים: נפגע בכל ספינה ישראלית - גם בים התיכון • עדכונים בולטים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב